H/1223/3. szám

Az Országgyûlés

Honvédelmi bizottságának

Külügyi bizottságának

a j á n l á s a
a Magyar Köztársaság részvételérõl az Albániának nyújtandó humanitárius segélymûveletben tárgyában hozott
29/1999. (IV.14.) OGY határozat módosításáról szóló
H/1223. számú országgyûlési határozati javaslat
részletes vitájához

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Honvédelmi bizottsága és Külügyi bizottsága megvitatta a Magyar Köztársaság részvételérõl az Albániának nyújtandó humanitárius segélymûveletben tárgyában hozott 29/1999. (IV.14.) OGY határozat módosításáról szóló, H/1223. számon beterjesztett országgyûlési határozati javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott H/1223/2. számú módosító javaslatot.

Megjegyzés: A határozati javaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a határozati javaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a határozati javaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló határozati javaslat vagy határozati javaslat (HSZ. 94. § (3) bek.) esetén e házszabályi rendelkezésre utalunk, ha a benyújtott módosító javaslat a határozati javaslattal nem érintett szakaszra vonatkozik.

Összefüggés: A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselõ által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselõ által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerû dönteni.

    1. Petõ Iván képviselõ a határozati javaslat 1. pontjában a 29/1999. (IV.14.) OGY határozatot kiegészítõ 3. pontjának a következõ módosítását javasolja:
    2. "3. Az Országgyûlés az Alkotmány 40/C. §-ának (1) bekezdésére tekintettel

      hozzájárul továbbá, hogy a lengyel [fegyveres] erõk kijelölt alegysége - legfeljebb 200 fõ [-, valamint az állomány váltása, utánpótlása,] fegyverzettel, felszereléssel és jármûveikkel, az Albániának nyújtandó humanitárius segélymûveletben történõ részvétel céljából, a Magyar Köztársaság területén átvonuljon, valamint a kiküldetést követõen visszatérjen."

      Indokolás: Lásd a H/1223/2-1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Honvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Külügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    3. Petõ Iván képviselõ a határozati javaslatot a következõ új 2. ponttal javasolja kiegészíteni(a módosító javaslat elfogadása esetén a határozati javaslat további pontjainak számozása értelemszerûen változik):

"2. Az Országgyûlés felkéri a Kormányt, hogy az Országgyûlés következõ ülésére terjesszen be javaslatot az Albániának nyújtandó humanitárius segélymûveletben történõ részvétel céljából a Magyar Köztársaság területen átvonuló fegyveresek ügyében általános felhatalmazás biztosítására."

Indokolás: Lásd a H/1223/2-2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Honvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

- a Külügyi biz. egyharmada sem támogatja

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. május 4.

Lányi Zsolt s.k.,
a Honvédelmi bizottság elnöke

Dr. Szent-Iványi István s.k.,
a Külügyi bizottság elnöke