T/1225.

Képviselõi önálló indítvány

1999. évi ......... törvény
a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak
1999. évi költségvetésérõl szóló 1998. évi XCI. törvény
módosításáról

1. §

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 1999. évi költségvetésérõl szóló 1998. évi XCI. törvény 6. § (1) bekezdés helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(1) A 2. cím, 3. alcím 1. és 5. elõirányzat-csoport elõirányzatainak felhasználásáról - az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 101. §-ának figyelembevételével - éves és a tényleges igénybevételhez igazodóan havi, ezen belül napi bontásban finanszírozási tervet kell készíteni és benyújtani a Magyar Államkincstárnak. Indokolt esetben a finanszírozási terv módosítható."

2. §

E törvény a kihirdetés napján lép hatályba.

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

Az Egészségbiztosítási Alap 1999. évi költségvetésének vitája során már súlyos kétségek merültek fel a gyógyszerelõirányzat bezárására vonatkozó döntés betarthatósága iránt, mert az nélkülözte a szükséges hatásvizsgálatokat, szakmai kompromisszumokat és a jövõre vonatkozó támogatási rendszer koncepcióját. Két egymásnak ellentmondó követelmény fogalmazódott meg a Kormány részérõl, nevezetesen a gyógyszerelõirányzat túllépésének tilalma továbbá az, hogy a lakossági terhek lényegesen nem növekedhetnek. Egyértelmûvé vált azonban, hogy a minden más szempontot mellõzõ pénzügyi kényszer mellett az egészségügyi kormányzat, az egészségbiztosítás, és a gyógyszerellátás szereplõi képtelenek ésszerû kompromisszum kialakítására. Annak a veszélye fenyeget - a gyógyszerkassza zártságának fennmaradásáig -, hogy súlyosan megrendülhet a lakosság gyógyszerellátásának biztonsága, továbbá, hogy a kapkodó intézkedések következtében lényegesen növekedhetnek a lakosság terhei. A megalapozatlan nyilatkozatok sorozata arra ösztönzi a lakosságot, hogy az áremelésektõl való félelmében orvosilag indokolatlan mennyiségû gyógyszereket vásároljon és tartalékoljon.

A törvényjavaslat arra irányul, hogy a gyógyszerkassza zártságának feloldásával elõsegítse a társadalom és a gyógyszerellátás szereplõi közötti konszenzus kialakítását, egy értelmes és szakmailag megalapozott támogatási rendszer kimunkálását és kellõ idõben történõ bevezetését.

A többletkiadások, a társadalombiztosítási alapok 1999. évi zárszámadásáról szóló törvényben rendezhetõk.

RÉSZLETES INDOKOLÁS

1-2. §-okhoz

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 1999. évi költségvetésérõl szóló 1998. évi XCI. törvény 6. § (1) bekezdése helyébe lépõ rendelkezés mellõzi a felsorolásból a 2. cím, 3. alcím, 4. elõirányzat-csoportot és ezzel a gyógyszerkassza nyitottá válik.

Indokolt, hogy a törvény elfogadását követõen a lehetõ legrövidebb idõ alatt hatályba lépjen.

Budapest, 1999. május 3.

Dr. Nagy Sándor
MSZP

Dr. Kökény Mihály
MSZP

Keller László
MSZP