országgyûlési képviselõ

Módosító javaslat

T/1267/25.

dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatról szóló 1991.évi XI. törvény módosításáról szóló T/1267. számú törvény javaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 4. §.(4) bekezdés c) és d) pontja elmarad és a 4.§. új (5) bekezdéssel egészül ki. (A bekezdések számozása ezután értelemszerûen módosul).

"(5) A Szolgálat foglalkozásegészségüggyel kapcsolatos feladata különösen:

a) a foglalkozásegészségügyi szolgálattal együttmûködve ellenõrzi a (4) bekezdés a) pontjában szereplõ elõírások betartását.

b) kivizsgálja a foglalkozással összefüggõ megbetegedéseket, mérgezéseket, fokozott expozíciós eseteket,

c.) együttmûködik a foglalkozásegészségügyi szolgálattal az egészséges munkakörnyezet kialakításával, egészségkárosodások megelõzésével kapcsolatos feladatokban. "

Indokolás

Az ÁNTSZ feladatköre a munka világával kapcsolatos egészségügyi feltételek meghatározása. E fontos feladat végrehajtása során fontos, hogy ezek betartásának ellenõrzése is szerepeljen a foglalkozásegészségügy körében. Módosító indítványunk azt a célt szolgálja, hogy a Szolgálatnak ne csak utólagos vizsgálati lehetõsége legyen, hanem ellenõrzési jogosítványa is.

Budapest, 1999. június 25..

dr. Schvarcz Tibor MSZP

dr.Koleszár Lajos MSZP

dr. Vojnik Mária MSZP

dr. Kökény Mihály MSZP