Országgyûlési Képviselõ

H/1304.

Képviselõi önálló indítvány

Az Országgyûlés ...../1999. (.....) OGY számú határozata
az egyes állami vezetõk tisztázatlan érdekeltségi kapcsolatai következtében kirobbant FIDESZ-Lockheed botrány tényeit és következményeit vizsgáló bizottság felállításáról

Az Országgyûlés elsõrendû fontosságúnak tartja, hogy a Magyar Köztársaság egyes állami vezetõinek tevékenysége folytán elõállott botrányos, kínos és méltatlan helyzethez vezetõ tényeket feltárva a szükséges intézkedések megtételével mindent elkövessen a FIDESZ-Lockheed botrányhoz hasonló ügyek megakadályozása, a botrány következményeinek elhárítása, az ország hírnevén esett folt eltávolítása érdekében.

Az Országgyûlés ezért annak érdekében, hogy az egyes állami vezetõk tisztázatlan érdekeltségi kapcsolatai következtében kirobbant FIDESZ-Lockheed botrány tényeit és következményeit a nyilvánosság elõtt feltárja, az alábbi határozatot hozza:

I. Az Országgyûlés vizsgálóbizottságot hoz létre az egyes állami vezetõk tisztázatlan érdekeltségi kapcsolatai következtében kirobbant FIDESZ-Lockheed botrány tényeinek és következményeinek megvizsgálására.

II. A vizsgálóbizottság feladata annak megvizsgálása, hogy

III. A vizsgálóbizottság maga határozza meg eljárási rendjét és vizsgálati módszereit.

IV. A vizsgálóbizottság tevékenységérõl 1999. június 18-ig jelentést készít, melynek tartalmaznia kell

a) a bizottság feladatát;

b) a bizottság által meghatározott eljárási rendet és vizsgálati módszereket;

c) a bizottság ténybeli és jogi megállapításait;

d) annak bemutatását, hogy megállapításait milyen bizonyítékokra alapította;

e) a vizsgálat által érintett szerv(ek) vagy személy(ek) észrevételeit a lefolytatott vizsgálat módszereire és megállapításaira vonatkozóan;

f) javaslatot az esetlegesen szükséges intézkedésekre.

V. A vizsgálóbizottság 13 tagból áll, tagjai országgyûlési képviselõk. A tagokra a képviselõcsoportok vezetõi tesznek ajánlást az alábbiak szerint:

Fidesz-Magyar Polgári Párt

3

FKgP

2

MDF

1

MSZP

3

SZDSZ

2

MIÉP

1

független országgyûlési képviselõ

1 fõ

VI. A bizottság elnökének, alelnökének és tagjainak megválasztására a képviselõcsoportok vezetõinek javaslata alapján a Házbizottság terjeszt elõ javaslatot az Országgyûlésnek, amelyrõl az vita nélkül határoz.

VII. A bizottság feladatának ellátásához szakértõket vehet igénybe. Mûködésének költségeit az Országgyûlés fedezi költségvetésébõl.

VIII. A bizottság megbízatása feladatának elvégzéséig tart.

I n d o k o l á s

Példátlan kül- és belpolitikai botrányt okozott az az 1999. április 30-án kelt levél, amelyet a Fidesz-MPP három politikai államtitkára, valamint rajtuk kívül még több fideszes - valamint egy kisgazda - országgyûlési képviselõ is aláírt.

A feladók a levelet Jesse Helms szenátornak, az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa Külügyi bizottsága elnökének, és Joseph R. Biden, Jr. szenátornak, a testület tagjának címezték. A levél címzése alatt az olvasható, hogy a küldõk: "National Security Advisor Dr. Bela Gyuricza, Senator Balsay, Senator Selmeczi" (sic!) valamint további 31 magyar "szenátor". Azon az oldalon, ahol a levél szövege szerepel, Dr. Gyuricza Béla, Balsay István és Selmeczi Gabriella - mindhárman a kormány politikai államtitkárai - sajátkezûleg aláírták a szöveget. A többi aláírás - mint az a Népszava 1999. május 20-i száma 6. oldaláról kiderül - külön íven szerepelt, a címzettek nevének és a dátumnak az egyezõ feltüntetésével, anélkül azonban, hogy a levél tárgya kiderült volna belõle.

A levél tartalmát tekintve meglehetõsen szokatlan: egy - a magyar hadsereg légvédelmének fejlesztésére kiírt pályázatban is érdekelt cég egy vezetõ munkatársát ajánlotta a címzettek figyelmébe, mint az Amerikai Egyesült Államok lehetséges magyarországi nagykövetét, akkor, amikor a hivatalban lévõ nagykövet megbízatásának idejébõl még három év van vissza.

A sajtóban találgatások indultak meg az ügy hátterét illetõen, ugyanakkor a lapok fényképekkel is dokumentálták az egyik aláíró "baráti" kapcsolatát a Lockheed Martin cég egyik érdekeltségének vezetõjével.

Balsay István és Selmeczi Gabriella államtitkárok május 20-án bejelentették lemondásukat.

A Magyar Televízió 1999. május 20-án sugárzott "Aktuális" c. mûsorában Selmeczi Gabriella elismerte, hogy aláírta a levelet, ugyanakkor azt állította, hogy az más tartalommal bírt, mint a sajtóban nyilvánosságra hozott dokumentum.

Az eddig kiderült tények azt látszanak alátámasztani, hogy legalább három állami vezetõ megengedhetetlen módon nyílt lobby-tevékenységet folytatott. Az ügy háttere, a szereplõk érdekeltsége tisztázatlan, az eset következményei kiszámíthatatlanok.

Annak érdekében, hogy a jövõben hasonló botrány ne fordulhasson elõ, feltétlenül szükséges az eset kivizsgálása, a felelõsség kérdésének megállapítása.

B u d a p e s t , 1999. május 21.

Kuncze Gábor
SZDSZ

Szent-Iványi István
SZDSZ


Országgyûlési Képviselõ

Országgyûlési határozati javaslat
kezdeményezése vizsgálóbizottság felállítására

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 34.§ (1) bekezdése valamint 35-36.§-a alapján benyújtjuk az egyes állami vezetõk tisztázatlan érdekeltségi kapcsolatai következtében kirobbant FIDESZ-Lockheed botrány tényeit és következményeit vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság felállítására vonatkozó

országgyûlési határozati javaslatot

A határozati javaslatot és indokolását, valamint a szükséges aláírásokat mellékelten csatoljuk.

Budapest, 1999. május 21.

Kuncze Gábor
SZDSZ

Szent-Iványi István
SZDSZ