Magyar Országgyûlés
Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága

H/1338. szám

Bizottsági önálló indítvány!

Dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

Az Országgyûlés
...../1999. ( ) OGY
határozata

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyûlési biztosának tevékenységérõl szóló beszámoló elfogadásáról

Az Országgyûlés a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyûlési biztosának tevékenységérõl szóló beszámolót elfogadja.

I n d o k o l á s :

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyûlési biztosa tevékenységének tapasztalatairól az állampolgári jogok országgyûlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvény 27. § (1) bekezdése alapján évente beszámol az Országgyûlésnek.

A bizottság egyhangúlag megállapította, hogy a beszámoló megfelel az Alkotmány 32/B. §. (6) bekezdésében, valamint az említett törvényben meghatározott kötelezettségeknek. A bizottság örömmel vette tudomásul, hogy ez évben megnövekedett az érdeklõdés az országgyûlési biztosok tevékenysége és beszámolója iránt. A korábbi gyakorlattól eltérõen az Alkományügyi és Emberi jogi bizottságokon kívül az Önkormányzati és a Foglalkoztatási bizottságok is meg kívánták hallgatni a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyûlési biztosát.

A bizottsági jegyzõkönyvek tanúsága szerint a kisebbségi biztos valamennyi bizottságban magas színvonalon eleget tett a kérésnek, s minden bizottsághoz külön is tudott szólni a speciális szakterületekre vonatkozóan. A törvényhozás szempontjából különösen jelentõs, hogy az országgyûlési ajánlásai is megvitatásra kerültek az érintett bizottságokban. A kisebbségi biztos írásbeli és szóbeli beszámolója a bizottságokban egyhangúlag támogatásra talált.

Az Országgyûlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága az 1999. május 19-i ülésén, az országos kisebbségi önkormányzatok és szervezetek vezetõinek részvételével kibõvített ülésén a beszámolót elfogadta és egyhangúlag akként határozott, hogy a Házszabály 114. § (2) bekezdése alapján a bizottságnak a J/859/4. számú ajánlásában foglaltakkal tekintettel, valamint a bizottsági meghallgatások alapján az Országgyûlésnek elfogadásra ajánlja.

Budapest, 1999. június 7.

Kósáné dr. Kovács Magda
a bizottság elnöke