H/1368/31.

Egészségügyi és szociális
bizottságának

Foglalkoztatási és munkaügyi
bizottságának

Emberi jogi-, kisebbségi és
vallásügyi bizottságának

Oktatási és tudományos
bizottságának

kiegészítõ ajánlása
az Országos Fogyatékosügyi Programról szóló H/1368. sz.országgyûlési határozati javaslat
v i t á j á h o z

(Együtt kezelendõ a H/1368/22. számú ajánlással!)

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Egészségügyi és szociális bizottsága (továbbiakban: Egészségügyi bizottság) - elsõ helyen kijelölt bizottságként -, a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága (továbbiakban: Foglalkoztatási bizottság), az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága (továbbiakban: Emberi jogi bizottság), valamint az Oktatási és tudományos bizottsága (továbbiakban: Oktatási bizottság) megvitatta az Országos Fogyatékosügyi Programról szóló, H/1368. számon beterjesztett határozati javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott H/1368/23-30. számú kapcsolódó módosító javaslatot.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. § (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény törvényjavaslattal nem érintett §-ára vonatkozik, és ezért a módosító javaslat házszabályszerûségérõl bizottsági döntés szükséges.
Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történõ utalást, ha az elsõ helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselõ által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselõ által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerû dönteni.

    1. Erkel Tibor képviselõ - kapcsolódva a H/1368/6. számú módosító javaslathoz (a H/1368/22. sz. ajánlás 1. pontja) a határozati javaslat I. fejezete 2. pont 2.1 alpontjának a következõ kiegészítését javasolja:
    2. "2.1. A prevenció elve, melynek értelmében a társadalomnak mindent meg kell tennie a fogyatékosságot okozó balesetek és betegségek megelõzése érdekében. A prevenció szellemében a fogyatékos személyekkel kapcsolatos magatartás, tevékenység során úgy kell eljárni, hogy ez a fogyatékos állapot rosszabbodását megelõzze."

      Indokolás: Lásd a H/1368/25. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. támogatja

      - a Foglalkoztatási biz. támogatja

      - az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet, a Foglalkoztatási bizottság ülésén egyetért

    3. Dr. Horváth Zsolt képviselõ - kapcsolódva a H/1368/12. számú módosító javaslathoz (a H/1368/22. sz. ajánlás 9. pontja) a határozati javaslat melléklete V. fejezet 3. bekezdés elsõ francia bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    4. "Felkérést kap a Kormány - az Országos Fogyatékosügyi Tanács bevonásával - az intézkedési tervhez kapcsolódó feladatokra vonatkozó 2000-2003. közötti idõszakban jelentkezõ költségekre, figyelembe véve az arányos feladatmegoldást az esélyegyenlõségi törvényben megjelölt határidõkön belül.

      [Az elsõ részprogramra vonatkozó intézkedési terv a 2000. évre szóló költségvetés tervezésével összhangban, 1999. június 30-ig készüljön el.]"

      Indokolás: Lásd a H/1368/23. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Foglalkoztatási biz. támogatja

      - az Emberi jogi biz. támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    5. Az Egészségügyi bizottság - kapcsolódva a H/1368/12. számú módosító javaslathoz (a H/1368/22. sz. ajánlás 9. pontja) a határozati javaslat melléklete V. fejezet 3. bekezdés elsõ francia bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    6. "Felkérést kap a Kormány - az Országos Fogyatékosügyi Tanács bevonásával - az intézkedési tervhez kapcsolódó feladatokra vonatkozó 2000-2003. közötti idõszakban jelentkezõ költségekre, figyelembe véve az arányos feladatmegoldást az esélyegyenlõségi törvényben megjelölt határidõkön belül.

      Az elsõ részprogramra vonatkozó intézkedési terv [a 2000. évre szóló költségvetés tervezésével összhangban, 1999. június 30-ig] 2000. február 01-ig készüljön el."

      Indokolás: Lásd a H/1368/28. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    7. Az Egészségügyi bizottság - kapcsolódva a H/1368/20. számú módosító javaslathoz (a H/1368/22. sz. ajánlás 16. pontja) a határozati javaslat VI. fejezet 3. pont elsõ francia bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    8. "- a már mûködõ közlekedési rendszereknek, tömegközlekedési eszközöknek, utasforgalmi létesítményeknek fokozatosan, de legkésõbb 2010. január 1-ig kell az esélyegyenlõségi törvényben foglaltaknak megfelelnie. Ezen belül elsõdleges a tömegközlekedési eszközök állapotának felmérése 2001. január 1-ig és a Programban meghatározott jogszabályok, szabványok, irányelvek módosítása 2001. június 30-ig."

      Indokolás: Lásd a H/1368/30. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Emberi jogi biz. támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje. egyetért

    9. Az Egészségügyi bizottság - kapcsolódva a H/1368/20. számú módosító javaslathoz (a H/1368/22. sz. ajánlás 16. pontja) a határozati javaslat VI. fejezet 5. pontjának új francia bekezdésekkel történõ kiegészítését javasolja:
    10. "- A pedagógus diploma megszerzésében a gyógypedagógiai oktatás bevezetésének feltételeit, valamint a gyógypedagógus képzettség szakpáros rendszerben történõ megszerzésének feltételeit 2000. október 01-ig kell kidolgozni."

      Indokolás: Lásd a H/1368/29. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Emberi jogi biz. támogatja

      - az Oktatási biz támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    11. Szabados Tamás, Csige József és Csizmár Gábor képviselõk - kapcsolódva a H/1368/20. számú módosító javaslathoz (a H/1368/22. sz. ajánlás 16. pontja) a határozati javaslat VI. fejezet 5. pontjának új francia bekezdésekkel történõ kiegészítését javasolja:
    12. "- A pedagógus diploma megszerzésére történõ felkészülésben meg kell teremteni legalább fél éves gyógypedagógiai oktatás bevezetésének feltételeit.

      - Meg kell teremteni annak a feltételét, hogy a gyógypedagógus képzettséget másik pedagógus képzettség mellett is - szakpáras rendszerben - meg lehessen szerezni."

      Indokolás: Lásd a H/1368/24. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. nem támogatja

      - a Foglalkoztatási biz. támogatja

      - az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

      - az Oktatási biz. nem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje a Foglalkoztatási bizottság ülését kivéve egyik bizottság ülésén sem ért egyet, a Foglalkoztatási bizottság ülésén egyetért

    13. Béki Gabriella képviselõ - kapcsolódva a H/1368/20. számú módosító javaslathoz (a H/1368/22. sz. ajánlás 16. pontja) a határozati javaslat VI. fejezet 8. pontjának a következõ módosítását javasolja:

"8. A szociális ellátások tekintetében

a fogyatékossági támogatásról szóló törvényi rendelkezéseket 1999. szeptember 30-ig meg kell alkotni, a támogatásoknak a jogosultak részére történõ folyósítását 2001. év elejétõl kell megkezdeni,

a fogyatékos személyek számára tartós bentlakást nyújtó intézményeket fokozatosan, de legkésõbb 2010. január 1-ig kell átalakítani oly módon, hogy az önálló életvitelre személyi segítséggel képes fogyatékos személyek ellátása lakóotthonban történjen. Ennek érdekében

a szociális intézményben élõk, ápoló-gondozóotthoni ellátásban részesülõk felülvizsgálatát 2000. január 1. és [2001.] 2000. december 31. között el kell végezni,

a szociális intézményrendszer átalakítására vonatkozó programokat a megyei önkormányzatok bevonásával 2001. szeptember 30-ig el kell készíteni,

a lakóotthoni ellátás szabályainak kidolgozása 2000. január 1-ig történjen meg,

a támogató szolgálatok modellkísérleteire 2000. január 1. és 2003. május 31. között kerüljön sor, ezt követõen szükséges szabályozásukról 2003. december 31-ig gondoskodni,

a szociális alap- és nappali ellátás bõvítésére fokozatosan, de legkésõbb 2003. december 31-ig sort kell keríteni. "

Indokolás: Lásd a H/1368/26. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. november 25.

Dr. Kökény Mihály s.k.,
a Egészségügyi és szociális bizottság elnöke

Dr. Sándor László s.k.,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke

Kósáné Dr. Kovács Magda s.k.,
az Emberi jogi, kisebbségi és Vallásügyi bizottság elnöke

Lezsák Sándor s.k.,
az Oktatási és tudományos bizottság elnöke