T/1469/28.

Bizottsági módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottság a Házszabály 94. § (1) bekezdése alapján a kis-és középvállalkozásokról, fejlõdésük támogatásáról szóló T/1469. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjeszti elõ:

A törvényjavaslat 2.§ a következõk szerint módosul és új 3. §-sal egészül ki:

"A kis- és középvállalkozások meghatározása

2. §

[(1)] Kis- és középvállalkozásnak minõsül az a vállalkozás, amelynek

  1. összes foglalkoztatotti létszáma 250 fõnél kevesebb és
  2. éves nettó árbevétele legfeljebb 4.000 millió forint, vagy mérlegfõösszege legfeljebb 2.700 millió forint, továbbá
  3. megfelel a [(4)] 3.§ (3) bekezdésben foglalt feltételeknek.

[(2) Kisvállalkozásnak minõsül az a vállalkozás, amelynek

a) összes foglalkoztatotti létszáma 50 fõnél kevesebb és

b) éves nettó árbevétele legfeljebb 700 millió forint, vagy mérlegfõösszege legfeljebb 500 millió forint, továbbá

c) megfelel a (4) bekezdésben foglalt feltételeknek.

(3) Mikrovállalkozás az olyan kisvállalkozás, amelynek összes foglalkoztatotti létszáma 10 fõnél kevesebb.

(4) Egy vállalkozás akkor minõsül kis- és középvállalkozásnak, ha abban az állam, az önkormányzat, vagy az (1) bekezdés szerinti vállalkozáson kívül esõ vállalkozások tulajdoni részesedése - tõke- vagy szavazati jog alapján - külön-külön és együttesen sem haladja meg a 25%-ot.

(5) Nem kell alkalmazni a (4) bekezdésben meghatározott korlátozást abban az esetben, ha az (1)-(3) bekezdése szerinti vállalkozás tulajdonosai olyan intézményi befektetõk, amelyek nem rendelkeznek többségi irányítást biztosító befolyással.

(6) Az (1) és (2) bekezdésben megjelölt mutatókat az utolsó, éves beszámoló szerinti foglakoztatotti létszám és nettó árbevétel, vagy mérlegfõösszeg alapján kell meghatározni. Amennyiben a vállalkozás mûködési ideje 1 évnél rövidebb, az adatokat éves szintre kell vetíteni.

(7) Az egyéni vállalkozás minõsítése az egyéni vállalkozó - a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elõírt - nyilatkozata alapján, az (1) bekezdés a) pontja, a (2) bekezdés a) pontja, valamint a (3) bekezdés rendelkezései szerint történik.

(8) Újonnan alapított vállakozás esetében a (6) bekezdés rendelkezése helyett a tárgyévre vonatkozó üzleti tervet kell figyelembe venni.]

"3.§

(1)Kisvállalkozásnak minõsül az olyan vállalkozás, amelynek

  1. összes foglalkoztatotti létszáma 50 fõnél kevesebb és
  2. éves nettó árbevétele legfeljebb 700 millió forint, vagy mérlegfõösszege legfeljebb 500 millió forint, továbbá
  3. megfelel a (3) bekezdésben foglalt feltételeknek.

(2) Mikrovállalkozásnak minõsül az olyan vállalkozás, amelynek összes foglalkoztatotti létszáma 10 fõnél kevesebb és megfelel az (1) bekezdés b) és c) pontjában foglalt feltételeknek.

(3) Egy vállalkozás akkor minõsül kis- és középvállalkozásnak, ha abban az állam, az önkormányzat, vagy a 2. § szerinti vállalkozáson kívül esõ vállalkozások tulajdoni részesedése - tõke- vagy szavazati jog alapján - külön- külön és együttesen sem haladja meg a 25 %-ot.

(4) Nem kell alkalmazni a (3) bekezdésben meghatározott korlátozást abban az esetben, ha a 2. § és (1)-(2) bekezdés szerinti vállalkozás tulajdonosai olyan intézményi befektetõk, amelyek nem rendelkeznek többségi irányítást biztosító befolyással.

(5) A 2. § és (1) bekezdésben megjelölt mutatókat az utolsó, éves beszámoló szerinti foglalkoztatotti létszám és nettó árbevétel, vagy mérlegfõösszeg alapján kell meghatározni. Amennyiben a vállalkozás mûködési ideje 1 évnél rövidebb, az adatokat éves szintre kell vetíteni.

(6) Az egyéni vállalkozás minõsítése az egyéni vállalkozó - a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elõírt - nyilatkozata alapján, a 2. § bekezdés a) pontja, a (1) bekezdés a) pontja, valamint a (2) bekezdés rendelkezései szerint történik.

(7) Újonnan alapított vállalkozás esetében az (5) bekezdés rendelkezése helyett a tárgyévre vonatkozó üzleti tervet kell figyelembe venni."

INDOKOLÁS

Az indítvány egyértelmûbben elhatárolja a kis- és középvállalkozások fogalmán belül a kis- és mikrovállalkozásokat. A rendelkezések száma értelemszerûen módosul.

Budapest, 1999. szeptember 21.

Dr. Sümeghy Csaba
a bizottság alelnöke