ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1472/56.

Módosító javaslat

dr. Áder Jánosnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az Országos Ítélõtábla székhelyének és illetékességi területének megállapításáról, valamint az igazságszolgáltatás mûködését érintõ egyes törvények módosításáról szóló T/1472. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A javaslat 62. §-a az alábbiak szerint módosul: a 99/D. § (1) bekezdése az alábbiakkal egészül ki.

"99/D. § (1) Az õrizetbe vétel, az elõzetes letartóztatás, az ideiglenes kényszergyógykezelés és a lakhelyelhagyási tilalom elrendelésekor a terhelt úti okmányát el kell venni, és azt a visszavonás elrendelése érdekében haladéktalanul meg kell küldeni az útlevél hatóságnak. Személyi igazolvány úti okmányként nem vonható be. Az úti okmány elvétele és az útlevél hatóságnak történõ megküldése ellen jogorvoslatnak nincs helye."

Indokolás

A törvényjavaslat nem tartalmaz rendelkezést arra az esetre, ha a személyi igazolvány úti okmányként történõ felhasználásra is alkalmas. A személyi azonosság igazolásának lehetõségét elvenni nem szabad, ezért többek között a határõrizeti szervekre vonatkozó további jogalkotói tevékenységgel rendezni szükséges a problémát.

Budapest, 1999. október 19.

Dr. Ábrahám János
MSZP