ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1472/64.

Módosító javaslat

dr. Áder Jánosnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az Országos Ítélõtábla székhelyének és illetékességi területének megállapításáról, valamint az igazságszolgáltatás mûködését érintõ egyes törvények módosításáról szóló T/1472. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A javaslat 73. §-a az alábbiak szerint módosul:

"A Be. 147/A. §-ának (5) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

(5) Ha a gyanúsítottal szemben a vádemelés elhalasztásának tartama alatt elkövetett szándékos bûncselekmény miatt [vádemelésre kerül sor] elítélik, illetve a gyanúsított a pártfogó felügyelet magatartási szabályait súlyosan megszegi, az ügyész vádat emel. Az ügyész akkor is vádat emel, ha a vádemelés elhalasztásának tartama alatt állapítják meg, hogy a vádemelés elhalasztása a 147/B. §-ban meghatározott valamely kizáró ok ellenére történt."

Indokolás

A büntetõ eljárás sarkalatos alapelve sérülne, ha a gyanúsítottal szemben már a vádemelés elhalasztásának tartama alatt elkövetett szándékos bûncselekmény miatt vádemelés esetén vádat emelhetne az ügyész. A vádemelés elhalasztása mint "kedvezmény" csak abban az esetben legyen megvonható, ha bebizonyosodott, hogy a bûncselekményt a gyanúsított követte el, s ezért a bíróság õt elítélte. Ha az utóbb elkövetett bûncselekmény miatt a bíróság a terheltet nem ítéli el, de az ügyész a vádemelést tekintve elhalasztott ügyben vádat emel, méltánytalanul szenved hátrányt a gyanúsított.

Budapest, 1999. október 19.

Dr. Ábrahám János
MSZP