ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1472/69.

Módosító javaslat

dr. Áder Jánosnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az Országos Ítélõtábla székhelyének és illetékességi területének megállapításáról, valamint az igazságszolgáltatás mûködését érintõ egyes törvények módosításáról szóló T/1472. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 89 §-a az alábbiak szerint módosul:

"291/B.§ A bíróság jogerõs ügydöntõ határozata ellen [a terhelt javára] a törvényesség érdekében jogorvoslatnak van helye, ha..."

Indokolás

Az elõterjesztõ e javaslatával új jogegységi eljárás alapját kívánja megteremteni. Az ügyészség, élén a legfõbb ügyésszel, a törvényesség érdekében él a biztosítandó lehetõséggel. Ilyen kezdeményezésre kizárólag a lelgfõbb ügyész jogosult. Az ügyészség funkciójából eredõen az ügyésznek mindenfajta törvénysértés ellen fel kell lépnie a büntetõeljárásban is, függetlenül attól, hogy az a terhelt javára vagy terhére szolgáló körülmény. Ezért koncepcionális és funkcionális hiba, ha ez a jogosítvány kizárólag a vádlott javára vehetõ igénybe. Az ügyész feladata a törvénysértés feltárása -- nem a bíráskodás -, a törvényesség helyreállítására tett indítványát a bíróság bírálja el. Ha a bíróság helyt ad a kezdeményezésnek, a jogerõs határozat megváltoztatására csak akkor van mód, ha az a terhelt javára szól. Így áll helyre az igazságszolgáltatás szereplõinek törvényekben szabályozott feladat- és hatásköre. Ezért a javaslatból a "terhelt javára" fordulatot el kell hagyni.

Budapest, 1999. október 14.

Dr. Csiha Judit
MSZP