ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1472/121.

Kapcsolódó módosító javaslat

Dr Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése alapján, kapcsolódva Bauer Tamás T/1472/43. sz. módosító javaslatához, az Országos Ítélõtábla székhelyének és illetékességi területének megállapításáról, valamint az igazságszolgáltatás mûködését érintõ egyes törvények módosításáról szóló T/1472. számú törvényjavaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

nyújtjuk be:

A törvényjavaslat 40. §-a a következõképpen módosuljon:

"40. §

A Pp. 243. §-ának (1)-(2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(1) Ha a 240-242. §-ok alkalmazására nincs ok, a fellebbezés tárgyalására a tanács elnöke a fellebbezés felterjesztését követõen legkésõbb harminc napon belül határnapot tûz ki és arra a feleket, valamint a beavatkozókat, továbbá azokat, akik a határozat ellen fellebbezéssel éltek, megidézi. Az idézéshez csatolni kell a fellebbezés másolatának egy-egy példányát. Ha az elsõ fokú eljárásban az ügyész részt vett, a tárgyalásról az illetékes ügyészt is értesíteni kell.

(2) Ha az ügy körülményei ezt nem zárják ki, a tárgyalást úgy kell kitûzni, hogy a tárgyalás az iratoknak a másodfokú bírósághoz való beérkezését követõ [hat] négy hónapon belül megtartható legyen. A tárgyalást úgy kell kitûzni, hogy a fellebbezésnek az ellenfél részére való kézbesítése a tárgyalás napját legkésõbb tizenöt nappal megelõzze. A tárgyalási idõköz nem rövidíthetõ le."

Indokolás

A polgári eljárás gyorsítása szükségessé teszi, hogy a fellebviteli tárgyalásra is mielõbb sor kerüljön.

Budapest, 1999. november 8.

Bauer Tamás
SZDSZ

Hankó Faragó Miklós
SZDSZ