ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1472/124.

Kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

Budapest

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. §-ának (1) bekezdése alapján a T/1472. számú az Országos Ítélõtábla székhelyének és illetékességi területének megállapításáról, valamint az igazságszolgáltatás mûködését érintõ egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz a T/1472/56. számon benyújtott módosító javaslathoz kapcsolódva a következõ

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 62. §-a a következõk szerint módosul:

"62. §

A Be. a következõ alcímmel és 99/D. §-sal egészül ki:

"Az úti okmány elvétele

99/D. § (1) Az õrizetbe vétel, az elõzetes letartóztatás, az ideiglenes kényszergyógykezelés és a lakhelyelhagyási tilalom elrendelésekor a terhelt úti okmányát el kell venni, és azt a visszavonás elrendelése érdekében haladéktalanul meg kell küldeni az útlevél hatóságnak, és errõl a központi adatkezelõ szervet értesíteni kell. Az úti okmány elvétele és az útlevél hatóságnak történõ megküldése ellen jogorvoslatnak nincs helye.

(2) A vádirat benyújtásáig az ügyész, azt követõen a bíróság a terhelt úti okmányának elvételét az (1) bekezdésben fel nem sorolt esetekben is elrendelheti, ha olyan bûncselekmény miatt folyik eljárás, amelyre a törvény három évi vagy ennél súlyosabb szabadságvesztést rendel, és az úti okmány elvétele a terhelt eljárási cselekményeknél való jelenlétének biztosítása végett indokolt.

(3) Az úti okmány elvételének elrendelése esetén az úti okmány visszavonása érdekében haladéktalanul meg kell keresni az útlevél hatóságot és a központi adatkezelõ szervet; az elvett úti okmányt haladéktalanul meg kell küldeni az útlevél hatóságnak.

(4) A vádirat benyújtásáig az ügyész, azt követõen a bíróság a terhelt indokolt kérelmére hozzájárulhat ahhoz, hogy az útlevél hatóság a terhelt külföldre utazását meghatározott idõtartamra [és területi hatállyal] engedélyezze.

(5) Ha az úti okmány elvételének oka megszûnt, vagy az eljárást jogerõsen befejezték, errõl a vádirat benyújtásáig az ügyész, azt követõen a bíróság értesíti az útlevél hatóságot és a központi adatkezelõ szervet."

I n d o k o l á s

A módosító javaslat a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvénnyel való összhangot teremti meg, mind a külföldre utazást korlátozó rendelkezések, mind pedig a büntetõeljárást folytató szerveknek a központi adatkezelõ szerv felé történõ értesítési kötelezettsége tekintetében.

Budapest, 1999. november 8.

/Dr. Horváth Balázs/
MDF