Törvényjavaslat

dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

T/1475.

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

Mellékelten - a Házszabály 85. § (2) bekezdése alapján - benyújtom a köztársasági elnök választásáról szóló törvényjavaslatot.

1999. évi ... törvény a
a köztársasági elnök választásáról

Az Alkotmány módosításáról szóló 19... évi ... törvény végrehajtására a köztársasági elnök választásáról a Magyar Köztársaság Országgyûlése a következõ törvényt alkotja:

1. § (1) A köztársasági elnök választásának a napját az Országgyûlés tûzi ki. Az Országgyûlés a köztársasági elnök választásnak napjáról -ha arra az Alkotmány 29//B. § (2) bekezdésében meghatározott ok miatt kerül sor- a megbízatás lejárta elõtt legkésõbb százhúsz nappal, legkorábban pedig száznegyven nappal dönt.

(2) Az Országgyûlés a választás második fordulóját - az elsõ forduló kitûzésével egyidejûleg - az elsõ fordulót követõ 14. napra tûzi ki.

2.§ (1) Köztársasági elnököt a választópolgárok és az Országgyûlésben képviselõcsoporttal rendelkezõ pártok e törvény szerint jelölhetnek. Két vagy több párt közösen is jelölhet.

(2)A független jelöltet az általa megbízott személy jelenti be az Országos Választási Bizottságnál, amely a bejelentés napjától számított három napon belül megvizsgálja, hogy a jelölt rendelkezik-e választójoggal, valamint megfelel-e az Alkotmány 29/A. § (2) bekezdésben megfogalmazott feltételeknek. Az Országos Választási Bizottság a vizsgálat eredményérõl értesíti a bejelentõt.

(3) Érvényesen aláírást gyûjteni csak az Országos Választási Bizottságnál bejelentett, a törvényes feltételeknek megfelelõ jelölt számára lehet.

(4) Jelöltet ajánlani a választás napját megelõzõ 71. napig lehet. Az ajánlás nem vonható vissza.

(5) A jelöléshez legalább százötvenezer választópolgár aláírásával hitelesített ajánlás szükséges. Az ajánlóív mintáját e törvény 1. sz. melléklete tartalmazza.

3. § (1) A jelölést az ajánló aláírásokkal együtt legkésõbb a szavazást megelõzõ 68. napon kell az Országos Választási Bizottságnál benyújtani.

(2) A jelöléshez csatolni kell a köztársasági elnöknek jelölt személy nyilatkozatát arról, hogy

a) választójoga van,

b) megfelel az Alkotmány 29/A. § (2) bekezdésben megfogalmazott feltételeknek,

c) a jelölést elfogadja,

d) nincs olyan tisztsége, amely összeférhetetlen a köztársasági elnöki méltósággal, illetõleg megválasztása esetén arról lemond.

4. § Az Országgyûlésben képviselõcsoporttal rendelkezõ pártok a 3. § (1) bekezdésben meghatározott idõn belül jelentik be köztársasági elnök-jelöltjüket az Országos Választási Bizottságnál. A bejelentéshez csatolni kell a jelölt 3. § (2) bekezdésben megjelölt nyilatkozatát.

5. § A törvényes feltételeknek megfelelõ személyt az Országos Választási Bizottság a szavazás napját megelõzõ 23. napig köztársasági elnök-jelöltnek nyilvánítja, nyilvántartásba veszi és errõl közleményt tesz közzé.

6. § (1) A választáson az az állampolgár indulhat, akit az Országos Választási Bizottság köztársasági elnök-jelöltnek nyilvánított.

(2) A szavazólapon fel kell tüntetni - ábécé sorrendben - a jelöltek nevét, a jelölõ párt (pártok) megnevezését, illetve azt a tényt, hogy a jelöltet az állampolgárok jelölték köztársasági elnöknek. A szavazólap mintáját e törvény 2. számú melléklete tartalmazza.

(3) A választójoggal rendelkezõ állampolgárok egy köztársasági elnök-jelöltre szavazhatnak. Ha az állampolgár több köztársasági elnök-jelöltre szavazott, úgy mindegyik szavazata érvénytelen.

7. § A köztársasági elnök választása esetén az ország területe egyetlen választókerületnek minõsül.

8. § (1) A választáskor az alábbi választási bizottságok mûködnek:

a) szavazatszámláló bizottság,

b) az egy szavazókörrel rendelkezõ településeken a szavazatszámláló bizottság feladatait ellátó helyi választási bizottság,

c) területi választási bizottság,

d) Országos Választási Bizottság.

(2) A választáson az alábbi választási irodák mûködnek:

a) helyi választási iroda,

b) országgyûlési egyéni választókerületi iroda,

c) területi választási iroda,

d) Országos Választási Iroda.

9. § A választási bizottságoknak a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 23. §-ában említetteken felüli felül további egy-egy tagját a jelöltet állító szervezet vagy független köztársasági elnök-jelölt esetében a jelölést kezdeményezõk bízhatják meg.

10. § A választás eredményét az Országos Választási Bizottság állapítja meg és átadja a köztársasági elnöknek a megbízólevelet. Az Országos Választási Bizottság a választás eredményérõl beszámol az Országgyûlésnek.

11. § A jelöltet állító pártok központi költségvetési támogatásra jogosultak. Az állampolgárok által ajánlott jelöltek a pártok jelöltjeivel azonos mértékû költségvetési támogatásban részesülnek. A támogatás összegét az Országgyûlés állapítja meg.

12. § Az országos közszolgálati mûsorszolgáltatók a pártok és az állampolgárok jelöltjeinek hirdetéseit a szavazást megelõzõ 18. naptól legkésõbb a szavazást megelõzõ 3. napig legalább egyszer ingyenesen közlik.

13. § (1) A köztársasági elnök választására az e törvényben foglalt eltérésekkel alkalmazni kell az országgyûlési képviselõk választásáról szóló 1989. évi XXXIV. törvény 1-3. §-át, 47. §-át, valamint az 50. § (1) bekezdését és a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény I-X., XIII. és XVII-XVIII. fejezetét.

14. § E törvény a kihirdetés napján lép hatályba.


1 SZÁMÚ MELLÉKLET

Ajánlóív mintája a 2. § (5) bekezdéséhez

Az ajánlóív minden oldala a következõket tartalmazza:

AJÁNLÓÍV
köztársasági elnök jelöléséhez

Az 19.... évi ................ hónap ....... napra kitûzött köztársasági elnök választásra
................................................... (név) jelölését támogatom.

Kijelentem, hogy választójoggal rendelkezem.

 

Sor-
szám

Olvasható név

Sajátkezû aláírás

Állandó lakcím

Személyi szám

1.

....................................

....................................

....................................

....................................

2.

....................................

....................................

....................................

....................................

3.

....................................

....................................

....................................

....................................

...

....................................

....................................

....................................

....................................

50.

....................................

....................................

....................................

....................................

 

 

 

..........................................................................

 

az aláírást gyûjtõ neve, sajátkezû aláírása,
állandó lakcíme, személyi száma


2. SZÁMÚ MELLÉKLET

Szavazólap a a 6. § (2) bekezdéséhez

S ZAVAZÓLAP

Köztársasági elnök választása

......... (év) .................................. (hónap) .......... (nap)

Érvényesen szavazni csak egy jelöltre lehet!

(jelölt neve)

O

(jelölõ szervezet neve)

(jelölt neve)

O

(jelölõ szervezet neve)

(jelölt neve)

O

(jelölõ szervezet neve)

(jelölt neve)

O

független jelölt

A jelöltre szavazni a neve melletti körben elhelyezett egymást metszõ két vonallal lehet, például:

(A szavazólapon a jelölõ szervezet bíróság által bejegyzett neve mellett a jelölõ szervezet kérésére fel kell tüntetni annak rövidítését is. Közös jelölt esetén a szavazólapon valamennyi jelölõ szervezet nevét fel kell tüntetni.)

Általános indokolás

Az Alkotmány a köztársasági elnök választására vonatkozó legfontosabb rendelkezéseket tartalmazza. A részletszabályozásra vonatkozó törvény tartalmazza a választás kitûzésének, a jelölésnek, a választási eljárásnak a különleges szabályait.

A választási eljárásról szóló törvény általános része - eltérésekkel - alkalmazandó a köztársasági elnök választására irányuló eljárásnál is. A választás specialistása azonban nélkülözhetetlenné teszi új eljárási határidõk megállapítását, hogy mind a jelöltet állító állampolgárok, mind a választási szervek jogaikat gyakorolni, kötelezettségeiket teljesíteni tudják.

Részletes indokolás

1. §-hoz

A köztársasági elnök választásának a napját az Országgyûlés tûzi ki. A 120-140 napos határidõ, mellyel elõbb ki kell tûzni a választást, lehetõséget biztosít a választópolgárok számára, hogy jelöltet állítsanak, valamint a választási szerveknek, hogy a választás lebonyolításához szükséges elõkészületeket megtegyék.

2. §-hoz

A javaslat mind az önszervezõdõ választópolgárok, mind az Országgyûlésben képviselõcsoporttal rendelkezõ pártok számára lehetõvé teszi a jelöltállítást. Állampolgárok által támogatott jelölt esetében 150 000 támogató aláírást kell összegyûjteni a jelöléshez a törvényjavaslat 1. sz. mellékletének - az ajánlóívnek - megfelelõen.

A javaslat nem tartalmaz rendelkezést arra, hogy ki választható köztársasági elnökké. Ennek feltételeit az Alkotmány és az országgyûlési képviselõk választásáról szóló törvények tartalmazzák.

3. §-hoz

A köztársasági elnök választásnál az egész ország egy választókerületnek tekintendõ, ezért a jelölést az Országos Választási Bizottságnál kell benyújtani, mellékelve a választhatóságra vonatkozó nyilatkozatot a törvényjavaslatban meghatározott tartalommal.

4. §-hoz

Az Országgyûlésben képviselõcsoporttal rendelkezõ pártok az állampolgárok jelöltjének bejelentésével egyezõ módon jelölhetnek.

5. §-hoz

Az Országos Választási Bizottság megvizsgálja, hogy a jelölt megfelel-e a törvényben meghatározott feltételeknek. A rendelkezésre álló idõ alatt az Országos Választási Bizottság elvégzi a jelöltet támogató aláírások ellenõrzését is.

6-9. §-hoz

A szabályozásnál a specialitás elve érvényesül, azaz a köztársasági elnök választására vonatkozó eltérõ szabályozást tartalmazza a javaslat. Ennek megfelelõen határozza meg a szavazólap mintáját, a szavazat érvénytelenségét és a mûködõ választási szerveket.

10. §-hoz

A választás eredményét az Országos Választási Bizottság állapítja meg, s errõl beszámol az Országgyûlésnek is. A megbízólevelet a köztársasági elnöknek szintén az Országos Választási Bizottság adja át.

11-12. §-hoz

A költségvetési támogatásra és a mûsorszolgáltatóknál egyszeri ingyenes hirdetésre a jelöltek a más választásokon induló jelöltekhez hasonló módon jogosultak.

13. §-hoz

A törvényjavaslatban meghatározott eltérõ szabályokon kívül egyebekben alkalmazni kell az országgyûlési képviselõk választásáról, valamint a választási eljárásról szóló törvény rendelkezéseit.

Budapest, 1999. július

Vastagh Pál s.k.
MSZP

Kovács László
MSZP