T/1501/3.

Dr. Áder János Úrnak
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Bizottsági ajánlás általános vitához

Az Országgyûlés
Foglalkoztatási és Munkaügyi
Bizottságának

ajánlása

az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/1501. számú törvényjavaslathoz

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága - mint kijelölt bizottság - 1999. augusztus 31-i ülésén a törvényjavaslatot megvitatta és ahhoz a Házszabály 95. § (2) bekezdése alapján az alábbi általános vitát elõkészítõ ajánlását nyújtja be:

A bizottság a Pénzügyminisztérium képviselõinek a törvényjavaslathoz fûzött indoklását meghallgatta.

A kisebbségi vélemény képviselõi aggályosnak tartották, hogy a kormány hosszas elõkészítõ munkáját követõen az elõterjesztést nem a Házszabály 98. § rendelkezéseinek, valamint a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény 37. §-ának megfelelõen tárgyalja a bizottság. Nehezen elfogadható, hogy a várható társadalmi és gazdasági hatásokról szóló mellékletet egy héttel késõbb kapták kézhez, mint az elõterjesztést. Az idõ rövidsége miatt a törvénycsomag - 23 törvény módosítása - összefüggéseinek vizsgálata felelõsen nem vállalható fel. A magyar gazdaság stabilizálódása és megindult növekedése mellett a kormányprogramban beígért adóreform elmaradása s a jelen gazdasági helyzet új feszültségeket teremt, melyet jelen törvénycsomag egyáltalán nem kezel, nem keresi meg azokat a kitörési pontokat, amelyek az akkumulációt és a vállalkozói kockázati szellem növelését generálnák. Ugyanakkor a magyar vállalkozók és munkavállalók társadalmi közérzetét széleskörûen befolyásoló intézkedések - a táppénz, az ÁFA visszatérítés idõtartamának növelése, stb. - elõnyei, várható hatása számadatokkal nincs kellõképpen alátámasztva.

A fentiek ellenére a bizottság a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta. (10 igen, 8 nem, 0 tartózkodás szavazati aránnyal)

A bizottság elõadója az általános vitában: Bernáth Ildikó (Fidesz-MPP)

A kisebbségi vélemény elõadója az általános vitában: Tardos Márton (SZDSZ)

Budapest, 1999. augusztus 31.

Dr. Sándor László
a bizottság elnöke