T/1501/43.

módosító javaslat

dr. Áder János
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módo- sításáról szóló T/1501. számú törvény javaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslathoz kapcsolódó 15.sz melléklet alábbi módosítását javasoljuk:

1.2 Eszközérték arányos megosztás módszere:

A településekhez tartozó, az adóév folyamán a vállalkozási tevékenységhez használt tárgyi eszközök eszközértékének együttes összege arányában kell az adóalapot megosztani. Tárgyi eszköz mindaz a saját tulajdonú, bérelt, lízingelt eszköz, amely a számvitelrõl szóló törvény szerint tárgyi eszköz lehet. A tárgyi eszköz értéke (eszközérték) a tárgyi eszköznek az e melléklet szerint figyelembe veendõ értéke.

[A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény, illetõleg a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó vállalkozó egyrészt az említett törvények rendelkezései szerint az adóévben költségként elszámolható értékcsökkenési leírás, bérleti díj, lízing díj összegét veheti eszközérték címén figyelembe, ezen túlmenõen azon egyébként a tulajdonában lévõ és a vállalkozás tevékenységéhez használt tárgyi eszközök után, amelyek a költségek között nem szerepelhetnek:

kell eszközértéknek tekinteni.]

Az adóalapot az önkormányzat területén fizikailag fellelhetõ eszközök bruttó értéke (a Számviteli törvény 1 sz. melléklete alapján a mérleg A/II. 1-3 pontok szerinti eszközök) alapján kell felosztani

A településen kívül változó munkahelyen hasznosított tárgyi eszközök esetében az eszközértéket annál a településnél kell figyelembe venni, ahol ezek mûködtetésének tényleges irányítása történik, illetõleg - jármûveknél - ahol azt jellemzõen tárolják.

A részletszámítás a következõ:

  1. A vállalkozó összes eszközértékének összegét 100%-nak véve, meg kell állapítani az egyes településekre esõ eszközértékek százalékos arányát.
  2. A vállalkozó adóalapjának olyan százaléka tartozik az egyes településekhez, amilyen arányt az a) pont szerint megállapított százalék képvisel.

Indokolás:

Nem tartjuk indokoltnak, hogy a törvény által magasabb értékcsökkenési leirási kulccsal elszámolható költségek határozzák meg egy vállalkozás iparüzési adó felosztását. Ez ellentmond atörvény 35 §-ában megfogalmazottakkal.

Budapest, 1999. szeptember 8.

Kovács Tibor
országgyûlési képviselõ