T/1501/44.

módosító javaslat

dr. Áder János
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módo- sításáról szóló T/1501. számú törvény javaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslathoz kapcsolódó 15.sz melléklet alábbi módosítását javasoljuk:

15. számú melléklet az 1999. évi ..... törvényhez

"Melléklet az 1990. évi C. törvényhez

A 39.§ (1) bekezdés szerinti adóalap megosztása:

1. Az a vállalkozó, akinek a tárgyévet megelõzõ teljes adóévben az iparûzési adóalapja (a továbbiakban: adóalap) nem haladta meg a 100 millió forintot, a következõ 1.1, 1.2 vagy 2 pont szerinti adóalap-megosztási módszer valamelyikét köteles alkalmazni.

1.1 Személyi jellegû ráfordítással arányos megosztás módszere

A székhely, telephely(ek) szerinti településekhez (továbbiakban együtt: települések) tartozó foglalkoztatottak - ide értve a magánszemély vállalkozó [52.§ 26. a)-d) pont] esetében önmagát is - után a tárgyévben [elszámolt személyi jellegû ráfordítások]az adott önkormányzat területén foglalkoztatott létszám arányában osztható meg az adóalap. [Személyi jellegû ráfordításnak a melléklet alkalmazásában az tekintendõ, amit a számvitelrõl szóló törvény annak minõsít, és a társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény, illetõleg a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján költségként elszámolható. A magánszemély vállalkozó esetében az önmaga után elszámolt személyi jellegû ráfordítás címén - az említett törvényekben foglaltaktól függetlenül - 500.000 Ft-ot kell figyelembe venni.] A településen kívül változó munkahelyen foglalkoztatott személyek esetében a ráfordítást annál a településnél kell figyelembe venni, ahol ezen személyek tényleges irányítása történik.

A részletszámítás a következõ:

  1. A vállalkozó által foglalkoztatott összes létszámot 100 %-nak véve, [személyi jellegû ráfordításának összegét 100%-nak véve, ]meg kell állapítani az egyes településen foglalkoztatottak[kre esõ személyi jellegû ráfordítások ]százalékos arányát.
  2. A vállalkozó adóalapjának olyan százaléka tartozik az egyes településekhez, amilyen arányt az a) pont szerint megállapított százalék képvisel.

Indokolás:

A hivatkozott jogszabály szerint igen tág a személyi ráfordítások köre A munkabéren és a társadalombiztosítási járulékon kívûl lehetetlen korrektül meghatározni az adott önkormányzatra jutó százalékos arányt.

Budapest, 1999. szeptember 8.

Kovács Tibor
országgyûlési képviselõ