T/1501/45.

módosító javaslat

dr. Áder János
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módo- sításáról szóló T/1501. számú törvény javaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 148. § alábbi módosítását javasoljuk:

148. § A Htv. 51. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

"51.§ (1) Ha az önkormányzat a helyi adót bevezeti, az adóalany köteles a bevezetett adó megállapításához szükséges valamennyi - az önkormányzat felhívásában megjelölt - adatot szolgáltatni az adott év január 1-jei állapotának[, illetve évközi bevezetés esetén a rendelet hatálybalépése napjának] megfelelõen.

(2) Az önkormányzati adóhatóság hatáskörébe tartozó adók, adók módjára behajtandó köztartozások (e rendelkezés alkalmazásában együtt: adó) nyilvántartása során - az adó megállapításához szükséges adatokon túlmenõen - csak az adózás rendjérõl szóló törvényben meghatározott adóazonosító jelet és a természetes azonosító adatokat tartja nyilván."

Indokolás:

Ha az önkormányzat év közben vezeti be az adót - amit a jelenlegi szabályozás szerint nem tehet - a vállalkozás nem tudja a hatálybalépés napjának megfelelõ létszám és eszközadatot. A december 20-i feltöltéskor a vállakozásnak úgy is kötelessége az adott évi kötelezettség megha-tározása.

Budapest, 1999. szeptember 8.

Kovács Tibor
országgyûlési képviselõ

Toller László
országgyûlési képviselõ