ORSZÁGGYüLÉSI KÉPVISELö

Mécs Imre

T/1501/57.

Módosító javaslat

Dr. Áder Jánosnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján "az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosítá-sáról szóló" T/15101 számú törvényhez a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 80. § - a az alábbiak szerint változik:

"80. § A Szja tv. 40. §-ának (3) és (6) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(3) A családi kedvezmény eltartottanként

a) egy és kettõ eltartott esetében havi 2200 forint;

b) három vagy több eltartott esetében havi 3000 forint;

c) súlyosan fogyatékos eltartott esetében fogyatékos eltartottanként havi 3400 forint.

(6) Amennyiben a családi pótlékot olyan magánszemély nevére folyósítják, akinek a 33-34. § rendelkezéseit is figyelembe véve nincs a családi kedvezmény összegének érvényesítéséhez elegendõ adója, akkor az (5) bekezdés rendelkezésétõl eltérõen a családi kedvezmény nem érvényesített részét, illetõleg egészét a vele együttélõ - házastársa, szülõtársa, szülõje, nagyszülõje, testvére, gyermeke - az adóév végén adóbevallásában (az adóbevallást helyettesítõ elszámolásban) veheti igénybe, feltéve, hogy az eltartott természetes azonosító adatait vagy adóazonosító jelét [mindketten] feltüntetik adóbevallásukban, illetõleg az adóbevallást helyettesítõ munkáltatói elszámolásukban." "

Indokolás

A hatályos törvény csak az együttélõ házastársat jogosítja fel a -gyermek érdekében - az adókedvezmény igénybevételére. Úgy igazságos, hogy az együttélõ szülõtárs (a gyermek másik szülõje) is igénybevehesse - a gyermek érdekében - az adókedvezményt, függetlenül attól, hog milyen a jogi státusza, elvált, de együttélõ, vagy élettárs, de a gyermek szülõje. De az együttélõ közeli családtagok, akik közös háztartást vezetnek (szülõ, nagyszülõ, testvér, felnõtt, már jövedelemmel rendelkezõ gyermek) és közösen fedezik a "nagycsalád" költségeit ílymódon biztosítani tudják a gyermek érdekében a kedvezmény hasznosítását.

De megoldja javaslatom azt az anomálíát is, hogy a gyermek természetes szülõje nem veheti igénybe a jelen szabályozás szerint a kedevezményt, ha elváltak, de mégis együttélnek, vagy ha élettársként hívták életre a gyermeket. A gyermek érdekeit kell elsõsorban figyelembe venni.

1999. szeptember 4.