T/1501/59.

Budapest, 1999. szeptember 9.

Dr. Áder Jánosnak
az országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály a 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/1501. számú törvény javaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 81.§-a törlésre kerül.

Indokolás:

A közcélú adományok kedvezményeként eddig a kiemelkedõen közhasznú szervezetek esetében az adományösszeg 35 %-t - de legfeljebb az adó 30 %-a erejéig - lehetett figyelembe venni. Közhasznú szervezetnél az arány 30 %, az abszolút határ az adó 15 %-a volt, együttes elõfordulás esetén az adó 35 %-áig érvényesülhetett a kedvezmény.

A törvényjavaslat mindkét közhasznúsági kategóriában egységesen a befizetett összeg 30 %-kát engedné kedvezményként elszámolni, ez az összeg azonban nem haladhatja meg kiemelkedõen közhasznú szervezetek esetében az összesen 100.000,-Ft-ot, közhasznú szervezetnél az 50.000,-Ft-ot.

A közcélú adományokhoz fûzõdõ személyi jövedelemadó-kedvezmény szûkítése kifejezetten hátrányos a közel 60.000 szervezetbõl álló nonprofit szektornak, hiszen amellett, hogy 5 %-al csökkenti éppen az állam által kiemelten közhasznúnak elismert szervezeteknek juttatott adományok kedvezményét, megszünteti a 300.000,-Ft feletti adományösszegek SZJA-kedvezményét minden kategóriában.

A törvénymódosítással érintett közcélú adományok a magánszemélyektõl származnak. A cégektõl, jogi személyektõl származó közcélú adományok társasági adókedvezményét a törvényjavaslat nem érinti. Semmi nem indokolja, hogy a magánszemélyek közcélú adományainak jövedelemadózási feltételeit a Kormány hátrányosabban kezelje, mint a társasági adó tekintetében ezt a jogi személyeknél teszi.

Csizmár Gábor

Pál Béla sk