T/1501/60.

Budapest, 1999. szeptember 9.

Dr. Áder Jánosnak
az országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály a 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/1501. számú törvény javaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 15.§-a törlésre kerül.

Indokolás:

A törvénytervezet törlésre javasolt rendelkezése az ÁFA-visszaigénylés összeghatárát elválasztja a jelenleg hatályos szabályozás szerint figyelembe veendõ alanyi adómentesség 2 MFt összegû értékhatárától. Az alanyi adómentesség választására továbbra is 2 MFT árbevételig lenne a tervezet szerint lehetõség, ÁFÁ-t visszaigényelni viszont csak akkor lehet, ha az összesített adóalap eléri a 4 MFt-ot. A javaslat elfogadása esetén az a helyzet alakulna ki, hogy a 2-4 MFt közötti forgalmú adóalanyok már nem választhatják az alanyi mentességet (tehát ÁFÁ-t kell felszámítaniuk a szolgáltatásaikra), viszont visszaigényelni azt nem lesz lehetõségük. Tovább bõvíti az érintett alanyi kört az a tény, hogy az összesített ÁFA-adóalap 4 Mft-os összegének eléréséhez - kizárólag ÁFA-köteles tevékenység esetén is - csaknem 5 Mft árbevétel kell.

A javaslat kifejezetten hátrányos a kisvállalkozások és a nonprofit szervezetek számára, megnehezíti piaci és szolgáltatási pozíciójukat, konkrét és indokolatlan joghátránnyal sújtja a 2-5 MFt közötti árbevétellel rendelkezõ adóalanyokat. A nonprofit szervezetek körében a rendelkezés hozzávetõlegesen 40.000 (!) szervezetet érinthet hátrányosan, hiszen ennyi alapítványnak és társadalmi szervezetnek van 5 MFt alatt az éves árbevétele.

A törvénymódosítás hatásai nincsenek összhangban a kormányprogramban meghirdetett gazdaságpolitikai elvekkel (kisvállalkozások támogatása), és ellentmondanak a Kormány által hangoztatott civilbarát társadalompolitikai törekvéseknek is.

Csizmár Gábor