T/1501/66.

módosító javaslat

dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/1501. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 128. §-a (49 bekezdésével megállapított Eb. tv. 62. § (4) bekezdés második mondata helyébe a következõ szöveg lép:

"(4) .... Az egyéni vállalkozó a 44. § a) és F) pontja szerinti keresõképtelenség miatti táppénzét évente [40] 28 naptári napnak [30 munkanapnak] megfelelõ idõtartamra [- igénybejelentése alapján -] a székhelye szerint illetékes MEP megállapítja és kifizeti. [értesítése alapján az egyéni vállalkozó] Ezt az összeget az egyéni vállalkozó a pénztár felhívására köteles megtéríteni, majd költségként elszámolja az Szja.tv. szerint.

Indokolás:

Az egyéni vállalkozókra javasolt szabály azt jelentené, hogy a vállalkozó betegségének elsõ idõszakára (a Kormány javaslata szerint 40 naptári napig) ellátatlan marad. Ezt nem kompenzálja az a lehetõség, hogy a 40 naptári napra járó táppénz összegét a vállalkozó költségként elszámolhatja, hiszen a keresõképtelen idõszak és a költségelszámolás lehetõsége idõben nem esik egybe. A javasolt rendelkezés komoly jogvesztés az egyéni vállalkozók számára, hiszen Õk eddig keresõképtelenségük elsõ napjától táppénzre voltak jogosultak.

Budapest, 1999. szeptember 9.

Kósáné dr. Kovács Magda
országgyûlési képviselõ
(MSZP)