T/1501/74.

Módosító javaslat

dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/1501 számú törvény javaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 82. §-a új (3) bekezdéssel egészül ki:

" (2) Az Szja tv. 40. §-a (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"(6) Amennyiben a családi pótlékot olyan magánszemély nevére folyósítják, akinek a 33-34. § rendelkezéseit is figyelembe véve nincs a családi kedvezmény összegének érvényesítéséhez elegendõ adója, akkor az (5) bekezdés rendelkezésétõl eltérõen a családi kedvezmény nem érvényesített részét, illetõleg egészét a vele együttélõ házastársa, élettársa az adóév végén adóbevallásában ( az adóbevallást helyettesítõ elszámolásban) veheti igénybe, feltéve, hogy az eltartott természetes azonosító adatait vagy az adóazonosító jelét mindketten feltüntetik adóbevallásukban, illetõleg adóbevallást helyettesítõ munkáltatói elszámolásukban."

Indokolás

A módosító javaslatra azért van szükség, mert a 1999/27. sz. APEH iránymutatás szerint "az év végén a családi pótlékban nem részesülõ másik házastárs csak akkor veheti igénybe a családi adókedvezményt, ha annak a házastársnak, aki a családi pótlékot kapja nem volt elegendõ adója az adókedvezmény teljes körû, vagy részleges érvényesítésére. Ekkor a nem érvényesített kedvezményt a másik együtt élõ házastárs érvényesítheti. ..... A családi adókedvezmény megosztására sem az élettársak, sem a külön háztartásban élõ házastársak nem jogosultak. ( APEH Adónemek Fõosztálya)"

Azt gondoljuk, hogy a törvényhozó szándéka nem lehet az, hogy a családok támogatásába ilyen mértékû diszkriminációt alkalmazzon.

Budapest, 1999. szeptember 10.

(Szabó Sándorné)
MSZP

(dr.Vojnik Mária )
MSZP

dr.Schvarcz Tibor sk.
MSZP

(dr.Kökény Mihály)
MSZP