T/1501/133.

Módosító javaslat

dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/1501. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 44. §-ában a Jöt. tv. XI/A. fejezet 54/H § (3) bekezdés b) pontja, valamint a (4) bekezdéstõl a (7) bekezdésig az összes bekezdés az alábbiak szerint módosul:

/"44. § A Jöt. a következõ XI/A. fejezettel egészül ki:

"A bor, a szõlõ szállítása, adóügyi jelzések alkalmazása

54/H. §/

(3) A palackozott és a kannás kiszerelésû bor

a) szállítása és értékesítése,

b) belföldi forgalom számára történõ vámkezelése, feltéve, hogy az importáló nem adóraktárba szállítja be a terméket,

kizárólag zárjegy[ gyel] vagy adóazonosító jellel ellátott kapszulával történhet.

(4) A bor zárjegyre vagy adóazonosító jellel ellátott kapszulára - az (5)-(7) bekezdésben foglalt eltéréssel - az 50. § (3)-(8) bekezdésében foglalt rendelkezéseket értelemszerûen alkalmazni kell azzal, hogy

a) a palackos kiszerelésû bor zárjegy vagy adóazonosító jellel ellátott kapszula darabonként 20 forint értéket,

b) a kannás kiszerelésû bor zárjegy vagy adóazonosító jellel ellátott kapszula darabonként 600 forint értéket

képvisel.

(5) A zárjegy vagy adóazonosító jellel ellátott kapszula felhasználó részére a bor zárjegy a vámhatóság engedélye alapján, a külön jogszabályban foglaltak szerint kerül átadásra.

(6) A bor zárjegy vagy adóazonosító jellel ellátott kapszula elõállítója a külön jogszabályban foglaltak szerint köteles az elõállított és az átadott zárjegyekrõl vagy adóazonosító jellel ellátott kapszulákról a vámhatóság felé elszámolni. Zárjegy vagy adóazonosító jellel ellátott kapszula hiánya esetén a bor zárjegy vagy adóazonosító jellel ellátott kapszula elõállítójának a (4) bekezdésben meghatározott értékkel számított összeget kell megfizetnie.

(7) Az egyszerûsített adóraktárban felhasznált zárjeggyel vagy adóazonosító jellel ellátott kapszulával a vámhatóság által tartott helyszíni készletfelvétel során kell elszámolni.

Indokolás

A törvényjavaslat kizárólag a zárjeggyel történõ termékforgalmazást tenné lehetõvé, holott a kívánt cél elérésére lehetséges, hogy egyéb megoldás (adóazonosító jellel ellátott kapszula) is megfelelne. Az Európai Unió egyes bortermelõ országai ezt a gyakorlatot alkalmazzák.

Budapest, 1999. szeptember 8.

Karakas János
MSZP

Herbály Imre sk.
MSZP

Herczog Edit sk.
MSZP

Karl Imre sk.
MSZP

Kocsi László sk.
MSZP

Kovács Tibor sk.
MSZP

Orosz Sándor sk.
MSZP

Pásztohy András sk.
MSZP

Simon József sk.
MSZP

Solymosi József sk.
MSZP

Soós Gyõzõ sk.
MSZP

Mayer Bertalan
MSZP