T/1501/166.

módosító javaslat

dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/1501. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 183. §-a az alábbiak szerint módosul:

"183. § (1) Az Art. 74. §-ának (8)-(9) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(8) A magánszemély adózó 50 ezer forintig, más adózó 100 ezer forintig terjedõ bírsággal sújtható, ha a bejelentési, változás-bejelentési, adatszolgáltatási kötelezettségét késedelmesen teljesíti.

(9) Ha az adóhatóság megállapítja, hogy az adózó a (8) bekezdésben meghatározott kötelezettségeket, továbbá a bevallási kötelezettségét nem teljesítette, 200 ezer forintig, magánszemély esetén 100 ezer forintig terjedõ mulasztási bírságot szabhat ki, és ezzel egyidejûleg - határidõ tûzésével - az adózót teljesítésre hívja fel.""

Indokolás:

Bár látszólag logikus a kötelezõ bírság-kiszabás, hiszen tényleges mulasztásról van szó, azonban elõfordulhat olyan eset is, hogy az adózó saját maga számára kedvezõ tényt mulaszt el bejelenteni (pl figyelmetlenségbõl). Éppen ezért ebben az esetben is szükségesnek tartom az adóhatóság mérlegelési lehetõségének fenntartását a kötelezõ bírság-kiszabás helyett.

Budapest, 1999. október 11.

Jauernik István
országgyûlési képviselõ
MSZP