T/1501/167.

módosító javaslat

dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/1501. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 173. §-a az alábbiak szerint módosul:

"173. § Az Art. 29. §-ának (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép, és új (3) bekezdéssel egészül ki:

"(2) Az illetéket - ha törvény másként nem rendelkezik - az illetékhivatal számlájára kell megfizetni, és az illetéktörvényben meghatározott módon kell elszámolni.

(3) A helyi adókat és más, törvény alapján az önkormányzathoz fizetendõ adókat és adó jellegû kötelezettségeket az önkormányzat által meghatározott adószámlák javára kell megfizetni.""

Indokolás:

A törvényjavaslat részletes indoklásában is megfogalmazott célnak megfelelõen a helyi önkormányzatoknál is lehetõvé kell tenni, hogy a különbözõ adónemeket, illetve a hozzájuk kapcsolódó pótlékokat elkülönült számlákra fizettessék, hogy itt is egyértelmûen elkülöníthetõek legyenek a különbözõ célú befizetések. Amennyiben a szabályozás egyszerûen elmaradna a korábbi szöveghez képest, vitássá válhatna a befizetés módja, ami nem lehetett a jogszabályalkotók célja.

Budapest, 1999. október 11.

Jauernik István
országgyûlési képviselõ
MSZP