ORSZÁGGYüLÉSI KÉPVISELö

Mécs Imre

T/1501 /195.

Módosító javaslat

Dr. Áder Jánosnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján "az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosítá-sáról szóló" T/15101 számú törvényhez a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 79. § (1) bekezdése az alábbiak szerint változik:

"A Szja tv. 35. §-ának (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(2) Az összevont adóalap adóját csökkenti az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár(ak)ba az adóévben a magánszemély tag befizetése és/vagy a magánszemély egyéni számláján az adóévben jóváírt támogatói adomány együttes összegének 30 százaléka, de legfeljebb évente összesen [100 ezer forint] az adóévre megállapított minimálbér ötszöröse."

Indokolás

A levonható együttes keret évek óta változatlan, holott az infláció nem volt elhanyagolható. Igazságtalan, ha nem valorizáljuk. Egyúttal kisérletet teszek arra, hogy automatikusan kövesse az értékhatár a változásokat. Egyébként ezt a megoldást használja az elõterjesztõ alkalmazza ezt a megoldást a a 72.§ k) ponjában. Ésszerû, hogy az elõterjesztõ ezen megoldását általánossá tegye a törvényhozó. Jó lenne, ha a törvényelõkészítõ ezt a szemléletet következetesen alkalmazná. Még nem késõ !

1999. szeptember 10.