T/1501/208.

Módosító javaslat

Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Budapest

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján Az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/1501. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 27. §-a egy új (12) bekezdéssel egyészül ki:

(12) A kizárólag bérfõzési tevékenységet végzõ vállalkozó a 22. § (2) bekezdése szerint számított jövedéki biztosíték adási kötelezettségének azzal tesz eleget, ha a vállalkozás tulajdonában lévõ szesztermelõ üzemre az adóhatóság javára a jövedéki biztosíték összegéig jelzálog bejegyzéséhez hozzájárul, s ezt az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal a vállalkozó felülgarantáltatja.

Indokolás:

A bérfõzési vállalkozó nem alanya a jövedéki adónak (Jöt. 44. § (2), ezért az adómegfizetés biztonsága érdekében készpénzben elõírt jövedéki biztosíték indokolatlan likviditási terhet ró a szolgáltató vállalkozóra.

Versenysemleges végleges megoldás az lenne, ha a bérfõzési szeszadót a bérfõzetõ a bérfõzést végzõ vállalkozó kihagyásával közvetlenül fizetné meg, s a bérfõzõ vállalkozás az adó megfizetésének igazolása után adná ki az adóval "megváltott" pálinkát.

Budapest, 1999. szeptember 10.

Font Sándor
MDF