ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1501/233.

Módosító javaslat

Dr Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és 102.§ (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/1501. számú törvényjavaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

nyújtom be:

A törvényjavaslat 68.§ (Jöt. 89.§ (1) bekezdés új c) pont):

A 68.§ egészüljön ki az alábbi új (2) bekezdéssel:

"68. § (2) A Jöt. 89. §-a (1) bekezdése az alábbi új c) ponttal egészül ki:

[(1) Felhatalmazást kap a Kormány arra, hogy rendeletben határozza meg]

"c) a közutakat egyáltalán nem terhelõ bányászati tevékenységhez, bányászati technológiákhoz használt gázolaj jövedéki adójának 15%-os mértékû, tárgyévet követõ visszatérítését, a visszatérítés feltételeit és szabályait."

I n d o k o l á s

A helyhez kötött bányagépek gázolaj felhasználásából következõ "útalap-jellegû" adóztatás sosem volt igazán méltányos. A bányászati iparág - a mezõgazdaság analógiájára - évek óta szeretné elérni ezen gépek útalap adójának vagy annak legalább egy részének visszatérítését. Most, hogy az útalap beolvasztásra került a jövedéki adóba, ez utóbbinak 15%-os nagyságrendû visszatérítése erre a részleges kompenzációra lenne alkalmas.

A helyhez kötött bányagépek gázolaj felhasználása az elmúlt évben 12 millió liter volt, így a módosítás össz-kihatása 100 millió Ft. alatt maradna.

B u d a p e s t 1999. szeptember 9.

Szalay Gábor
SZDSZ