ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1501/235.

Módosító javaslat

Dr Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és 102.§ (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/1501. számú törvényjavaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

nyújtom be:

A törvényjavaslat 90.§-a egészüljön ki az alábbi új (1) bekezdéssel (Szja tv. 74.§ (6) bekezdés), a jelenlegi szövege (2) bekezdésre változzék:

"90. § (1) A Szja tv. 74. § (6) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(6) Más ingatlan bérbeadása esetén az adót a kifizetõ állapítja meg, vonja le, fizeti be. Nem kell az adót levonnia a kifizetõnek akkor, ha a magánszemély igazolja, hogy fizetõvendéglátó tevékenységére a tételes átalányadózást választotta, vagy falusi vendégfogadás esetén írásban nyilatkozatot ad arról, hogy az adóévben várható bevétele ebbõl a tevékenységébõl nem haladja meg a 600 ezer forintot, vagy ha a magánszemély igazolja, hogy ingatlan bérbeadási tevékenységét egyéni vállalkozóként végzi. Ha a jövedelem nem kifizetõtõl származik, illetõleg a kifizetõ bármely ok miatt [ide nem értve a (4) bekezdésben említett eseteket] az adót nem vonta le, akkor az adót a magánszemélynek kell megállapítania, és negyedévenként az adózás rendjérõl szóló törvénynek az adóelõlegre vonatkozó rendelkezései szerint kell megfizetnie."

(2) A Szja tv. 74. §-a a következõ (7) bekezdéssel egészül ki:

"(7) Más ingatlan bérbeadása esetén az adóévi összes ilyen bevételre vonatkozóan az (1) és (6) bekezdés rendelkezései helyett a magánszemély - legalább négy adóévre - választhatja az összevont adóalap részeként az önálló tevékenységbõl származó jövedelemre vonatkozó rendelkezések alkalmazását. Ebben az esetben a kifizetõ által levont vagy a magánszemély által megfizetett adó adóelõlegnek minõsül."

I n d o k o l á s

Az idegenforgalom stratégiai ágazat, melynek jövedelmezõsége kihat az egész nemzetgazdaságra. Ezen belül is a falusi vendégfogadás kiemelten támogatandó. Ezért javasoljuk, hogy adómentes bevételi összeghatár a jelenlegi 400 ezer Ft helyett 600 ezer Ft legyen.

B u d a p e s t 1999. szeptember 9.

T. Asztalos Ildikó
SZDSZ

Katona Béla sk.
MSZP

Pál Béla sk.
MSZP