ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1501/270.

Módosító javaslat

dr. Áder Jánosnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T / 1501. számú törvény javaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A 205. § elhagyását javasolom

"[X. fejezet

A Nemzeti Kulturális Alapprogramról szóló 1993. évi XXIII. törvény módosítása

205. § (1) A Nemzeti Kulturális Alapprogramról szóló 1993. évi XXIII. törvény 5. §-a a következõ (4) bekezdéssel egészül ki:

"(4) Az (1) bekezdésben meghatározott járulékalap megállapítása során az 1999. január 1-jét megelõzõen az SZJ 143 szám, 1999. január 1-jétõl az SZJ 74.4 alá tartozó tevékenységbõl származó árbevételt csökkenti a számlával igazolt - e törvény szerint járulékköteles - ugyanilyen SZJ szám alá tartozó igénybevett szolgáltatás ellenértékeként kifizetett összeg."]"

Indokolás

A benyújtott tvjavaslat új bekezdéssel egészíti ki a törvényt. Az indokolás szerint pontosítást, jogbizonytalanság megszüntetését, a gyakorlat és törvényi elõírás összhangját teremti meg. A javaslat lényegében azt célozza, hogy az SZJ 143 szám alá tartozó szolgáltatást csak egyszer terhelje járulékfizetés, a további felhasználók csak a " hozzáadott érték " után fizessenek járulékot. Aggályosnak tûnik, hogy az esetleges túlfizetéseket a kötelezettek visszamenõlegesen fogják visszaigényelni, ami a járulékbevételek csökkenését vonja maga után.

Mivel a törvény mellékletét az SZJ elnevezésének változása, valamint más járulékfizetésre kötelezettek megkeresése miatt a közeljövõben módosítani kell célszerû lenne ezt, a logikusnak tûnõ módosítást is akkor elõterjeszteni.

Budapest, 1999. szeptember 9.

Lendvai Ildikó
MSZP

Pál Béla
MSZP

Szabó Zoltán
MSZP

Szalay István
MSZP

Dr Kiss Gábor
MSZP

Lévai Ferenc
MSZP