ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1501/277.

Módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94.§ (1) és 102. § (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/1501. számú törvényjavaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

tesszük:

A törvényjavaslat 128. §-ához:

A törvényjavaslat 128. §-ában megfogalmazott, az Eb. tv.62. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"(4) A biztosítottnak a (2) bekezdés c) pontja szerinti esetben a 44. § a) és f) pontjában említett keresõképtelensége miatt évenként 40 naptári napnak (30 munkanapnak) megfelelõ idõtartamra járó táppénz összegét - e törvény rendelkezései alapján - a foglalkoztató székhelye (telephelye) szerint illetékes egészségbiztosítási pénztár állapítja meg és fizeti ki, amit a pénztár felhívására a foglalkoztató, a társas vállalkozás köteles megtéríteni.[Az egyéni vállalkozó a 44. § a) és f) pontja szerinti keresõképtelensége miatti táppénzét - évente 40 naptári napnak (30 munkanapnak) megfelelõ idõtartamra - igénybejelentése alapján a székhelye szerint illetékes MEP megállapítja és értesítése alapján az egyéni vállalkozó költségként elszámolja az Szja tv. szerint.] Az egyéni vállalkozó biztosítási jogviszonyának fennállása alatt a 44.§ a) és f) pontja szerinti keresõképtelensége elsõ napjától táppénzre jogosult. Táppénzét igénybejelentése alapján a székhelye szerint illetékes MEP állapítja meg és folyósítja."

Indokolás

A törvényjavaslat - alkotmánysértõ jellegén túlmenõen - azért is súlyosan hátrányos megkülönböztetés és méltánytalan, mert az egyéni vállalkozó mint sajátmaga munkáltatója a foglalkoztatóra és a foglalkoztatottra elõírt járulékokat köteles megfizetni, melynek ellenében jogot szerez a társadalombiztosítás teljes körû pénzbeli ellátására.

Budapest, 1999. szeptember 10.

T. Asztalos Ildikó
SZDSZ

Dr. Kóródi Mária
SZDSZ