T/1501/303.

Kapcsolódó módosító javaslat!

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 102. § (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/1501. sz. törvényjavaslathoz - T/1501/207. és T/1501/250. számon benyújtott módosító javaslatokhoz csatlakozva - az alábbi

kapcsolódó módosító javaslatokat

terjesztem elõ.

1. A törvényjavaslat 223. §-a a következõk szerint módosuljon és a következõ (2) és (3) bekezdéssel egészüljön ki:

"223.§ (1) E törvény Itv.-t módosító rendelkezéseit - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - a hatálybalépés napjától illetékkiszabásra bejelentett vagy más módon az illetékhivatal tudomására jutott vagyonszerzési ügyekben, valamint kezdeményezett elsõ fokú, illetve jogorvoslati eljárásokban kell alkalmazni. E törvény hatálybalépésével egyidejûleg az Itv. 26. §-a (1) bekezdésének g) és i) pontjai, 26. §-ának (10) bekezdés[e]ébõl a "valamint a 26. § (9) bekezdésében" szövegrész, 33. § (2) bekezdésének 13. és 29. pontja, a 88. §-ából a " statisztikai illeték tekintetében pedig a vámjogról, a vámeljárásról, valamint a vámigazgatásról szóló 1995. évi C. törvény" szövegrész, valamint az Itv. Melléklete XVIII. címének 8-10. pontjai, továbbá a közúti közlekedésrõl szóló 1988. évi I. törvény 46/B. §-a (1) bekezdésébõl a "forgalmi engedélyért, törzskönyvért" szövegrész hatály[á]ukat vesztik.

(2) A személyazonosító jel helyébe lépõ azonosítási módokról és az azonosító kódok használatáról szóló törvény 1996. évi XX. törvény 9. és 10. §-a helyébe a következõ rendelkezések lépnek:

"9.§ (1) Az adóazonosító jel és a Társadalombiztosítási Azonosító Jel képzése és az ezekrõl szóló hatósági igazolványnak a polgár részére elsõ alkalommal történõ kiadása díjmentes.

(2) Díjmentesen kell kiadni az (1) bekezdésben meghatározott hatósági igazolványt akkor is, ha a korábban kiadott igazolványban szereplõ adat megváltozott, téves, illetve a megváltozott adat beírására szolgáló rovat betelt.

10.§ Az adóazonosító jelet, illetõleg a Társadalombiztosítási Azonosító Jelet igazoló hatósági igazolvány kiadásáért az általános tételû eljárási illetéknek megfelelõ összegû igazgatási szolgáltatási díjat fizet a polgár, ha az új hatósági igazolvány kiadása a birtokából való elkerülés (lopás, elvesztés, megsemmisülés) vagy megrongálódás miatt válik szükségessé."

(3) Az Itv. Mellékletének az e törvény 14. számú mellékletének A. pontjával megállapított IX. cím III. 1. pontja 2001. január 1-jén lép hatályba."

2. A törvényjavaslat 14. számú melléklete helyébe a következõ rendelkezés lépjen:

""A. Az Itv. Melléklete IX. címe és rendelkezése helyébe az alábbi cím és rendelkezés lép:

"IX. Egyes okmányok kiadásával kapcsolatos eljárások illetéke

I. A bevándorlással, valamint az úti okmányok kiadásával kapcsolatos eljárás illetéke

1. A bevándorlási engedély iránti kérelem illetéke 10.000 forint

2. A magánútlevél, a szolgálati és a hajós szolgálati útlevél kiadásának illetéke 4000 forint, ha a magánútlevél érvényességi ideje 10 év, 6000 forint. A kérelem benyújtásának idõpontjában 18. életévét be nem töltött személy és a 70. életévét betöltött személy magánútlevelének illetéke - érvényességi idõtõl függetlenül - 1000 forint.

3. A második magánútlevél kiadásának illetéke 4000 forint.

4. A határátlépési engedély kiadásának illetéke 1500 forint.

5. Illetékmentes:

a) a diplomata útlevél,

b) a külügyi szolgálati útlevél,

c) a határátlépési igazolvány.

6. Az elveszett, megsemmisült, továbbá a megrongált és utazásra alkalmatlanná vált úti okmány helyett kiállított új úti okmány kiadásának illetéke a 2-4. pontban meghatározott illeték kétszerese.

7. Az úti okmányban történõ idegen nyelvû bejegyzésért - az 1-4. pontban foglalt illetéken felül - 2000 forint illetéket kell fizetni.

8. Az útlevél-hatósági eljárásban benyújtott fellebbezés illetéke 4000 forint.

II. Személyazonosító igazolvány, valamint a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány kiadásával kapcsolatos eljárás illetéke

1. Az állandó személyazonosító igazolvány kiadására irányuló eljárás illetéke 1500 forint. Ha az eljárásban az állandó személyazonosító igazolvány átmenetileg nem adható ki és ezért ideiglenes személyazonosító igazolvány kiadása is szükséges, az eljárás illetéke összesen 3000 forint.

2. Illetékmentes a más személyazonosító okmánnyal nem rendelkezõ

a) 14. életévet betöltõ polgár elsõ állandó személyazonosító igazolványa, ha azt annak a naptári évnek a végéig kéri, amelyben a 14. életévét betölti,

b) 70. életévét betöltött polgár állandó személyazonosító igazolványa,

3. Illetékmentes a személyazonosító igazolvány kiadásához szükséges - jogszabályban meghatározott - anyakönyvi kivonat kiállítása.

4. A személyi azonosítót és a lakcímet igazoló hatósági igazolvány illetéke - ha az eljárás a személyi azonosítót vagy a lakcímet nem érintõ adatváltozás miatt indult - 500 forint.

5. Illetékmentes a személyi azonosítót és a lakcímet igazoló hatósági igazolvány kiadása, ha arra a személyazonosító igazolvány kiadása vagy lakcímváltozás miatt kerül sor;

6. Ha a személyi azonosítót és a lakcímet igazoló hatósági igazolvány kiadására irányuló eljárásra az igazolvány elvesztése, megsemmisülése, megrongálódása miatt kerül sor, az eljárás illetéke 1000 forint.

III. A gépjármûvezetõi engedély, a forgalmi engedély és a törzskönyv kiadásával kapcsolatos eljárás illetéke

1. A gépjármûvezetõi engedély kiadásra irányuló eljárás illetéke 4.000 forint.

2. A forgalmi engedély kiadásával kapcsolatos eljárás illetéke 4.000 forint.

3. A törzskönyv kiadására irányuló eljárás illetéke 4000 forint.

IV. Egyéb rendelkezések

1. Az I-III. pontokban meghatározott okmányok egy eljárásban történõ igénylése esetén is az eljárási illetéket az igényelt okmányonként külön-külön kell megfizetni.

2. Illetékmentes:

a) az e címben meghatározott okmány cseréje, ha a csere a hatóság téves bejegyzésén alapul vagy az okmány gyártáshibás;

b) a személyi azonosító képzése - ideértve a személyi azonosító megváltozását eredményezõ adatváltozást is - miatt kiállított hatósági igazolvány;

c) az érintett polgár adatainak a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásából való törlésére irányuló eljárás.

"B. Az Itv. Melléklete XVI. címe 2. pontjának elsõ mondata a következõk szerint módosul:

"A jelzálogjog bejegyzése, valamint a bejegyzés módosítása iránti eljárás illetéke a jelzálogjoggal biztosított követelés értékének 5 %-a, de legfeljebb 5000 forint.""

Indokolás

Az okmánykiadás helyi feladatait 2000. január 1-jétõl a körzetközponti illetékességgel rendelkezõ, jegyzõ irányítása alá tartozó okmányiroda látja el. 2000. január 1-jétõl bevezetésre kerül az új személyazonosító igazolvány, valamint a személyi azonosítót és a lakcímet igazoló hatósági igazolvány.

A Kormány a korszerû okmánycsalád bevezetésével összefüggõ egyes intézkedésekrõl szóló kormányhatározatban egyetértett azzal, hogy kezdõdjön meg a jelenlegi okmányok korszerû okmányokkal történõ cseréjének gyakorlati elõkészítése.

A Kormány elõzetesen egyetértett azzal is, hogy a belügyminiszter feladatkörébe tartozó egyes okmányokért (útlevél, személyazonosító igazolvány, személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány, törzskönyv, forgalmi engedély, határátlépési engedély, gépjármûvezetõi igazolvány) kiadására irányuló eljárásokért eljárási illetéket kelljen fizetni.

Úgy foglalt állást, hogy a 14. életévüket betöltõ személyek elsõ személyazonosító igazolványa, illetõleg a 70. életévüket betöltött magyar állampolgárok személyazonosító igazolvánnyal történõ ellátása ingyenesen, az útlevéllel történõ ellátás a 18. életévüket be nem töltött és a 70 éven felüli korosztály számára kedvezményes legyen.

Továbbra is illetékmentességet kell biztosítani a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásába bejegyzett adatok törlése iránti kérelem tekintetében.

Az említett szempontok alapján benyújtott képviselõi módosító javaslathoz képest a csatlakozó módosító javaslat a következõ változásokat tartalmazza:

  1. A törvényjavaslat - Itv.-t érintõ - zárórendelkezését módosító javaslathoz képest a kapcsolódó módosító indítvány elhagyja a személyazonosító jel helyébe lépõ azonosítási módokról és az azonosító kódok használatáról szóló 1996. évi XX. törvény 9. és 10. §-ának hatályon kívül helyezésére vonatkozó rendelkezést. Ennek indoka, hogy az idézett §-ok a személyi azonosító jel mellett az adóazonosító jelet és a Társadalombiztosítási Azonosító jelet igazoló hatósági igazolvány kiadása iránti eljárások igazgatási szolgáltatási díjkötelezettségét is szabályozzák. Mivel a módosító javaslat az említett eljárások közül csak a személyi azonosítóval kapcsolatos eljárást vonja illetékfizetési kötelezettség alá, ezért a jogszabályok közötti összhang nem a hivatkozott rendelkezések hatályon kívül helyezésével, hanem azok módosításával teremthetõ meg, ezt biztosítja az Itv. záró rendelkezésének korrekciója.
  2. Illetékmentességet fogalmaz meg a személyazonosító igazolvány kiadásához szükséges - jogszabályban meghatározott - anyakönyvi kivonat kiállítása iránt kezdeményezett eljárásra.
  3. Az illetékmentességet kiterjeszti továbbá a személyi azonosítót és a lakcímet igazoló hatósági igazolvány kiadására, ha arra a személyazonosító igazolvány kiadása vagy lakcímváltozás miatt kerül sor. Erre tekintettel az ügyfélnek csak kivételes esetben kell a személyi azonosítót és a lakcímet tartalmazó hatósági igazolásért 500 forint összegû illetéket fizetni.

A javasolt módosítások jelentõsen enyhítenek az ügyfelek eljárási illetékterhein.

B u d a p e s t, 1999. szeptember " ".

Font Sándor
országgyûlési képviselõ