ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1501/314.

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés Elnökének

Kapcsolódó módosító javaslat

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § ¨1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/1501. számú törvényjavaslathoz az alábbi

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A T/1501/294. számú ajánlás 86. pontjában szereplõ T/1501/67. számú módosító javaslathoz kapcsolódva a törvényjavaslat 44. §-ában a Jöt-öt kiegészítõ 54/E. §-a a következõ (8) bekezdéssel egészül ki:

"(8) A szõlõterületet mûvelõ azon közeli hozzátartozók (a továbbiakban: családtagok közössége), akik a saját mûvelésükben lévõ szõlõterületen termelt szõlõbõl a szõlõbor elõállítását, tárolását ugyanazon a közösen használt, adóraktárnak minõsíthetõ helyen (a továbbiakban: közös adóraktár) végzik, e tevékenységüket egy egyszerûsített adóraktári engedéllyel folytathatják, amennyiben

a) az így mûvelt szõlõterületeik nagysága együttesen meghaladja az 500 m2-t, és

b) a közös adóraktárban a szõlõbort - figyelembevéve a (2) bekezdésben foglalt rendelkezést is - kizárólag saját termésû friss szõlõbõl és az (1) bekezdés rendelkezéseinek megfelelõ mennyiségben állítják elõ.

Adóalanynak a családtagok közössége minõsül. Az adóalanyisághoz fûzõdõ kötelezettségeket és jogokat a családtagok közössége - a családtagok egyetemleges felelõssége mellett - az általa kijelölt képviselõ útján gyakorolja."

I n d o k o l á s:

A javaslat kiegészíti a szabályozást a szõlõ feldolgozásának azzal az esetével, amikor a közeli hozzátartozók közös feldolgozó, illetve tároló helyet használnak, külön pincével, üzemmel nem rendelkeznek. A javasolt rendelkezés az egy adóraktári engedély megszerzését attól függetlenül teszi lehetõvé, hogy a hozzátartozók egy háztartásban élnek-e vagy sem.

Budapest, 1999. szeptember " "

Glattfelder Béla
(FIDESZ-MPP)