ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1501/330.

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés Elnökének

Kapcsolódó módosító javaslat

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § ¨1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/1501. számú törvényjavaslathoz az alábbi

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A T/1501/294. számú ajánlás 87. pontjában szereplõ T/1501/209. számú módosító javaslathoz kapcsolódva a törvényjavaslat 44. §-ában a Jöt-öt kiegészítõ 54/G. §-a a következõ (6), (7), (8), (9) bekezdéssel egészül ki:

"(6) A szõlõbor és az egyéb bor elõállítása, raktározása, illetve tárolása - a 21. § (6) bekezdésében foglaltaktól eltérõen - ugyanabban az adóraktárban nem megengedett.

(7) Ha a szõlõ borászati üzem engedélyese egyszerûsített adóraktári engedély megszerzésére válik jogosulttá, legkorábban a szüret megkezdésekor, legkésõbb a tárgyév október 31-éig nyújthat be egyszerûsített adóraktári engedély iránti kérelmet. A kérelemhez csatolnia kell a nyilatkozatát arról, hogy a gazdasági évben elõállításra kerülõ szõlõbor, és/vagy a fajtabõvítés, házasítás céjából vásárolni szándékolt szõlõ, szõlõbor mennyisége nem haladja meg az 54/E. § (1), illetve (2) bekezdése szerinti mennyiséget. A vámhatóság az egyszerûsített adóraktári engedélyt a kérelem benyújtása évének december 1. napjával adja ki.

(8) Amennyiben a tényleges szõlõbor elõállítás alapján utólag megállapítást nyer, hogy a (7) bekezdés szerinti esetben az egyszerûsített adóraktári engedély kiadásának feltételei nem teljesültek, az egyszerûsített adóraktári engedély visszavonását követõ három évig a bor adóraktár engedélyese nem élhet a (7) bekezdésben meghatározott lehetõséggel.

(9) A bor adóraktár engedélyese a szõlõbort kizárólag palackos és kannás kiszerelésben, az egyéb bort kizárólag palackos kiszerelésben bocsáthatja szabadforgalomba."

I n d o k o l á s:

A visszaélések, az esetleges borhamisítási kiskapuk kinyitásának elkerülése érdekében szükséges, hogy a gyümölcsbor és a szõlõbor elõállítására eltérõ szabályok vonatkozzanak, így például ne lehessen ugyanazon a helyen szõlõbort és gyümölcsbort is elõállítani. A gyümölcsborra a kizárólag palackban való forgalmazás szabályának az elõírása is ugyanezt a célt szolgálja. Rendelkezni kell továbbá a bor adóraktárból az egyszerûsített adóraktári kategóriába való átlépés szabályairól is, amennyiben a két kategóriára meghatározott termelési volumenek egyik gazdasági évrõl a másikra változnának.

Budapest, 1999. szeptember " "

Glattfelder Béla
(FIDESZ-MPP)

Font Sándor
(MDF)