ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1501/334.

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés Elnökének

Kapcsolódó módosító javaslat

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § ¨1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/1501. számú törvényjavaslathoz az alábbi

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A T/1501/294. számú ajánlás 101. pontjában szereplõ T/1501/187. számú módosító javaslathoz kapcsolódva a törvényjavaslat 54. §-ának (1) bekezdése a következõk szerint módosul és kiegészül a következõ (5) bekezdéssel:

54. § (1) A Jöt. 69. §-a (2) bekezdésének a) és b) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[(2) A jövedéki engedélyre jogosult - a (14) bekezdésben foglalt eltéréssel - az a személy,]

"a) aki - az (5), (8), (9), (15) bekezdésben foglalt eltéréssel - az ásványolaj termékek esetében 120 millió Ft, az egyéb jövedéki termékek esetében 22 millió Ft jövedéki biztosítékot nyújt,"

"b) aki könyvvezetési kötelezettségének a kettõs könyvvezetés szabályai, illetve az egyéni vállalkozó és az Szja törvény szerinti mezõgazdasági õstermelõ esetében az Szja törvény rendelkezései szerint tesz eleget, és olyan nyilvántartási, bizonylati rendszert alkalmaz, hogy annak alapján a forgalmazott jövedéki termék mennyiségi számbavétele ellenõrizhetõ,"

"(5) A Jöt. 69. §-a kiegészül a következõ (15) bekezdéssel:

"(15) Mentesül a (2) bekezdés a) pontja szerinti biztosítéknyújtás alól az a szõlõtermelõ, aki a saját termésû szõlõjébõl bérfeldolgozásban elõállított szõlõborát továbbforgalmazók részére értékesíti."

I n d o k o l á s:

Indokolt a szõlõborát saját szõlõbõl bérfeldolgozással elõállíttató szõlõtermelõ esetében az értékesítés feltételeinek a megkönnyítése, tekintettel a bor alacsony adótartalmára, illetve a szõlõtermelõ státuszára.

Budapest, 1999. szeptember " "

Glattfelder Béla
(FIDESZ-MPP)

Font Sándor
(MDF)