T/1501/360.

Kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Áder János
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr !

A Házszabály 102. § (1) bekezdése alapján a "az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról" szóló T/1501. Számú törvényjavaslathoz a T/1501/36. Számon benyújtott módosító javaslathoz kapcsolódva - a következõ

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat új 38. §-val egészül ki.

"38. § A Jöt 39. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

"39. § (1) A gázolaj adójának visszaigénylésére az a közutakat közvetlenül igénybe nem vevõ gázolaj felhasználó jogosult, aki a 2710 00 66 01 vámtarifaszám alatti gázolajat a Központi Statisztikai Hivatalnak a Szolgáltatások Jegyzékében (a továbbiakban: SZJ) 60.11 számon jelölt vasúti szállítási tevékenységéhez, illetve a magyar hajólajstromban vagy hajójegyzékben nyilvántartott, áru- vagy személyszállítást végtõ hajón (ideértve a kompot is) az SZJ 61.20 belvízi szállítási tevékenységéhez üzemanyagként használ fel.

(2) A 2710 00 66 02, 2710 00 67 02 vámtarifaszám alatti tüzelõolaj adójának visszaigénylésére az a helyi önkormányzatok által fenntartott intézmény, továbbá az Áht. alapján kincstári finanszírozási körbe tartozó gazdálkodó szerv jogosult, amely a tüzelõolaj felhasználását és adóvisszaigénylési szándékát a 38.§ (1) bekezdése szerinti tartalommal a vámhatóságnak elõzetesen bejelentette, és a tüzelõolajat adóraktárból szállították ki.

(3) Az (1)-(2) bekezdés szerinti visszaigénylés csak a ténylegesen felhasznált mennyiség után vehetõ igénybe.""

Indokolás:

A tüzelõolajjal kapcsolatos visszaélések miatt 1995. óta a tüzelõolaj a gázolajjal azonos adómértéket visel, és ma már csak ott használnak tüzelõolajat, ahol más energiahordozóval nem lehet fûteni.

A cseppfolyós tüzelõanyagok energiahordozók közül történõ kiszorulása energiapolitikai szempontból kedvezõtlen, mert odavezetett, hogy a földgáz-felhasználás részaránya közel 40 %-ra növekedett.

Az energiapiac liberalizálása megkívánja, hogy az energiahordozók között verseny alakuljon ki, amelyhez nélkülözhetetlen, hogy a tüzelõolaj visszanyerje - más európai országokban is elfoglalt - szerepét az energiahordozók között. Ehhez az szükséges, hogy legalább azoknál a fogyasztóknál megmaradjon a tüzelõolaj felhasználás képessége, akik eddig nem álltak át földgázra.

A javaslat az önkormányzati és kincstári finanszírozási körbe tartozók esetén teszi lehetõvé az adó-visszaigénylést (lényegében a nettó finanszírozást).

A megoldásnak adókockázata nincs, mert:

A módosítás egyidejûleg törvényjavaslat 70. §-ának a törvény fõszövegébe történõ átvezetését is szolgálja.

Budapest, 1999. szeptember 28.

Balla György