ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1501/400.

Zárószavazás elõtti módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak
a Magyar Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. §. (1) bekezdése és a 102. §. (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/1501.sz. törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatokat

terjesztem elõ:

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény módosításához

1. A törvény 3. §. 52. pontja a következõk szerint módosul:

(3. §. E törvény alkalmazásában az egyes fogalmak jelentése a következõ:)

"52. Közcélú adományokra vonatkozó igazolás: a közcélú adomány jogosultja - ide értve a 41. §. (2) bekezdése szerinti kormánnyal megállapodást kötõ egyházi szervezeteket is - által kiállított olyan igazolás, amely tartalmazza a kiállító és a magánszemély (ide értve az egyéni vállalkozót is) megnevezését, nevét, székhelyét, lakóhelyét, telephelyét, adószámát, a közcélú adomány összegét és a támogatott célt, továbbá közhasznú szervezet, kiemelkedõen közhasznú szervezet esetében - ha a közhasznú minõsítésérõl bíróság határoz - a közhasznúsági fokozatot és a bírósági határozat számát.

2. Az Szja. törvény 41. §. (2) bekezdése a következõk szerint módosul:

"(2) A közcélú adomány a közhasznú szervezetekrõl szóló törvényben meghatározott tevékenységet (tevékenységeket) folytató közhasznú szervezet, kiemelkedõen közhasznú szervezet közhasznú tevékenységének céljára, továbbá egyházi szervezet számára a közhasznú szervezetekrõl szóló 1997. évi CLVI. törvény hatálya alá tartozó tevékenységek, valamint a hitélet támogatására juttatott vagyoni érték, és a közérdekû kötelezettségvállalás céljára az adóévben befizetett (átadott) pénzösszeg a (3) bekezdésben említettek kivételével."

3. A törvény 41. §. (4) bekezdés b) pontja a következõ szerint módosul:

"(4) A közcélú adomány kedvezménye

b) a közhasznú szervezet(ek), a (2) bekezdés szerinti egyházi szervezet, illetõleg a közérdekû kötelezettségvállalás(ok) esetében összesen 50 ezer forint."

Indokolás

A személyi jövedelemadó törvény 1998. január 1-tõl érvényes módosítása törölte a kedvezményezetti körbõl a vallási- hitéleti tevékenységet, a nonprofit törvényre való hivatkozással. Ezzel az Országgyûlés kinyilvánította, hogy az egyházak hitéleti tevékenységét nem tekinti közcélúnak, ami ellentmond az 1990. évi IV. törvény preambulumában megfogalmazottaknak is.

A törvényi szûkítés a Szentszéki Megállapodás aláírása után történt.

Ez a módosítás szükséges ahhoz, hogy a Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék között 1997. június 20-án aláírt Megállapodás kihirdetésérõl szóló 1999. évi LXX. törvény II. fejezet 4. Cikk (4) bekezdésében foglaltak és az egyéb törvények közötti koherencia-zavart fel lehessen oldani.

Budapest, 1999. október 22.

Tállai András
Fidesz - Magyar Polgári Párt