T/1517/14.

Módosító javaslat!

Dr.Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnöke

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az "Államszervezetre vonatkozó egyes törvényi rendelkezések, továbbá az ingatlan-nyilvántartásról rendelkezõ törvény, valamint a halászatról és a horgászatról" szóló T/1517. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslat 16. §-a, valamint a 16. §-t megelõzõ alcím maradjon el.

["Az egészségügyrõl szóló 1997. évi CLIV. törvény módosítása

16. §

Az egészségügyrõl szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Etv.) 166. §-a a következõ (5) bekezdéssel egészül ki:

"(5) Reprodukciós eljárásként kizárólag az (1) bekezdésben meghatározott módszereket lehet alkalmazni.""]

Indokolás

A 16. §-hoz fûzött részletes indokolásban kifejtett kormányzati álláspont szerint a dajkaterhességre vonatkozó rendelkezések kiiktatását, illetve a dajkaterhesség tilalmára vonatkozó rendelkezések beépítését az egészségügyi törvénybe az indokolja, hogy nagyon kevesek problémájáról van szó, egy ad hoc szakértõi bizottság nem támogatja a dajkaterhességet, továbbá, hogy az államok jelentõs része tiltja vagy hallgat a dajkaterhességrõl.

A dajkaterhességre vonatkozó és egyébként 2000. január 1-én hatályba lépõ rendelkezések hiánya teljes jogi szabályozatlanságot eredményez, még a közvetlen tilalom ellenére is. Érthetetlen, hogy miért ezt az utat választja a törvényjavaslat. A nemzetközi gyakorlatra való hivatkozás is meglehetõsen súlytalan, hiszen megengedõ gyakorlatot folytató országok eredményeit elhallgatja. Különösen hallgat arról, hogy a megengedõ országok száma folyamatosan gyarapszik. A családjogi problémákra való hivatkozás inkább csak ürügy arra, hogy egy ésszerû törvényi megoldás kialakítását a kormányzat elhárítsa. A módosító javaslat lényege, hogy a dajkaterhességre vonatkozó rendelkezések 2000. január 1-tõl lépjenek hatályba.

Budapest, 1999. november 11.

Dr.Schvarcz Tibor
MSZP

Dr.Vojnik Mária
MSZP

Dr.Kökény Mihály
MSZP