Országgyûlési képviselõ

H/1564.

Képviselõi önálló indítvány

.../1999.(..) OGY határozat

a fogamzásgátló eszközök társadalombiztosítási támogatásáról

Napjainkban igen magas a terhességmegszakítások száma Magyarországon. A statisztikai adatok bizonysága szerint ez a szám nem növekszik, viszont az élveszületésekhez viszonyított aránya a fejlettebb országok adataihoz képest magas. Egy megengedõ abortuszpolitika mellett - ami alkotmányossági és eredményességi szempontból is leginkább megfelel ezen kevés abortuszt elkönyvelõ államok gyakorlatának, - a legfontosabb a nem kívánt terhességek számának csökkentése, a születésszabályozási kultúra javulásának elérése, így a fogamzásgátló eszközök hozzáférhetõsége.

A nemzetközi tapasztalatok alapján a megelõzés a leghatékonyabb eszköz az abortuszok számának csökkentésére. A nem kívánt terhességek száma a megfelelõ fogamzásgátlással csökkenthetõ.

Napjainkban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sem anyagilag, sem a megfelelõ információkkal nem támogatja a korszerû fogamzásgátlási eszközökhöz való hozzájutást.

Az Országgyûlés ezért felkéri a Kormányt, hogy

1. vonja be a társadalombiztosítási támogatás körébe a fogamzásgátló gyógyszereket és eszközöket;

2. vizsgálja meg a fogamzásgátló gyógyszerek és eszközök társadalombiztosítási támogatásának mértékét;

3. a vizsgálatát követõen olyan támogatási mértéket állapítson meg, ami lehetõvé teszi minden érintett csoport fogamzásgátló eszközökhöz való hozzáférését;

4. a szükséges jogszabály-módosításokat a határozat elfogadásától számított 6 hónapon belül tegye meg.

Indokolás

A társadalombiztosítási támogatások célja annak elérése, hogy az egészségügyi ellátás azok számára is hozzáférhetõ legyen, akik egyébként nem lennének képesek a költségek megfizetésére. Mivel a terhességmegszakítások számának csökkentésére legalkalmasabb a megelõzés, ennek egyik legfõbb eszköze a fogamzásgátlás.

A társadalombiztosítási támogatás nagyobb mértéke, azokról megfelelõ ismeretek terjesztése hozzásegíti ahhoz az embereket, hogy éljenek a megelõzési módszerekkel. Ezzel az abortuszt méltányosnak tekintõ, azt engedélyezõ országban elérhetõ, hogy minél kevesebb állapotos, azonban terhességét nem kívánó nõ kényszerüljön terhességmegszakításra.

Amennyiben lehetõvé válik a korszerû fogamzásgátlási eszközökhöz való hozzájutás, az ezekrõl terjesztett információk révén a leginkább érintett csoportokhoz is eljuthatnak azok az ismeretek és eszközök, amelyek révén méltán várható egy fejlettebb születésszabályozási kultúra, ezzel pedig az abortuszok számának csökkenése.

Budapest, 1999. augusztus 23.

Béki Gabriella
SZDSZ

Magyar Bálint
SZDSZ