ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

H/1576.

Képviselõi önálló indítvány

dr.Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 85.§ (2) bekezdésének d) pontja, valamint a 87.§ (2) bekezdése alapján a közérdekû adatok megismerésének biztosítása érdekében az alábbi országgyûlési határozati javaslatot nyújtjuk be:

Az Országgyûlés ....../1999. (......) OGY határozata a közérdekû adatok megismerhetõségérõl

Az Országgyûlés felkéri a Kormányt, hogy a közérdekû adatok megismeréséhez szükséges jog biztosítása, a közélet tisztaságának elõsegítése és a politikai élet informált megvitatása érdekében:

1. A megfelelõ törvények módosítását kezdeményezõ törvényjavaslatot terjesszen az Országgyûlés elé annak érdekében, hogy a közhatalmat gyakorlók, a politikai közélet szereplõi érdekeltségi viszonyai olyan mértékben átláthatóvá váljanak, amennyire az a közvélemény számára tevékenységük tájékozott megítéléséhez szükséges lehet. A törvényjavaslat az elõzõ célnak megfelelõ mértékben tegye lehetõvé a személyes adatok megismerését, valamint a banktitok feloldását, különös tekintettel a közpénzekbõl talpra állított és az adófizetõknek sok milliárdos károkat okozó bankokra.

2. A megfelelõ törvények módosítását kezdeményezõ törvényjavaslatot terjesszen az Országgyûlés elé annak érdekében, hogy az állami tulajdoni részesedéssel rendelkezõ pénzintézeteknek veszteséget okozó un. rossz hitelkihelyezések körülményei nyilvánosságra kerülhessenek.

3. A fenti törvényjavaslatokat 2000. február 15-ig terjessze az Országgyûlés elé.

Indoklás

A Postabank elmúlt években alkalmazott hitelezési gyakorlatának, az un. VIP-hiteleknek a sajtó által történt nyilvánosságra hozatala felszínre hozta azt az ellentmondást, ami a közérdekû adatok megismerésének igénye és joga, valamint a személyes adatok és a banktitok védelme között feszül. Az Alkotmánybíróság az átvilágítási törvénnyel kapcsolatos határozatában fejtette ki, hogy a közhatalmat gyakorlók vagy politikai közszereplést vállalók esetében a közérdekû adatok megismeréséhez fûzõdõ jog elsõbbséget élvez az olyan személyes adatok védelméhez képest, amelyek azok köztevékenysége és annak megítélése szempontjából jelentõsek lehetnek.

Dr. Majtényi László adatvédelmi biztos véleménye szerint: "...a jelenleg hatályos törvényi szabályozás nem garantálja teljes mértékben a közélet tisztaságának megóvását, és nem teszi lehetõvé, hogy a közhatalmat gyakorlók, a politikai közélet szereplõi érdekeltségi viszonyai olyan mértékben átláthatóvá váljanak, amennyire tevékenységük tájékozott megítéléséhez a közvéleménynek szüksége lehet."

Az alkotmányos jogok, a közérdek és a törvényi szabályozás közötti összhang megteremtése az Országgyûlés kötelessége és lehetõsége, ennek teljesítését célozza jelen OGY. határozati javaslatunk.

Budapest, 1999. szeptember 7.

Balczó Zoltán

dr.Fenyvessy Zoltán

dr. Lentner Csaba

Rozgonyi Ernõ

Magyar Igazság és Élet Pártja