T/1610/2.

Bizottsági ajánlás

Dr. Áder János Úrnak
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Bizottsági ajánlás általános vitához

Az Országgyûlés
Foglalkoztatási és Munkaügyi
Bizottságának

ajánlása

a gazdasági kamarákról szóló,
T/1610. számú törvényjavaslathoz

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága - mint kijelölt bizottság - 1999. október 12-i ülésén a törvényjavaslatot megvitatta és ahhoz a Házszabály 95. § (2) bekezdése alapján az alábbi általános vitát elõkészítõ ajánlását nyújtja be:

A bizottság a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkárának a törvényjavaslathoz fûzött indoklását meghallgatta. A beterjesztett törvénytervezetet a bizottság többsége egészében és részeiben szükségesnek találta, megállapította, hogy összhangban van az országgyûlési határozatban elõírtakkal.

A kialakult vitában a kisebbség elvetette az átalakítás szükségességét. Vitatták a kötelezõ tagsági díj eltörlését, mert így megkérdõjelezõdik, hogy a kamarák képesek-e közfeladataikat (a vállalkozói tevékenység szabályozása, stb.) ellátni és állami támogatás mellett megfelelnek-e a független szakmai testület követelményének.

Alkotmányos aggály merült fel azzal kapcsolatban, hogy a törvénytervezet így beavatkozik a törvényileg biztosított 5 éves választott megbízatási határidõbe. Megkérdõjelezték az új szabályozást abból a szempontból is, hogy nem biztosít a kamarák számára új típusú feladatokat (regisztrálási, közhitelességi tanúsítási jog) szerepvállalásuk növelésére. Ugyanakkor az utóbbi idõ jogalkotása pl. korlátozta szerepüket a közfeladatok ellátásában - pl. a területfejlesztési tanácsokban.

A bizottság a törvénytervezetet az általános vitára 12 igen, 7 nem, 0 tartózkodás szavazati aránnyal alkalmasnak tartotta.

A bizottság elõadója: Kovács Ferenc (Fidesz-MPP)

A kisebbségi vélemény elõadója: dr. Juhászné Lévai Katalin (MSZP)

Budapest, 1999. október 13.

Dr. Sümeghy Csaba
a bizottság alelnöke