ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1610/11.

Módosító javaslat !

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés Elnökének

Budapest

Tisztelt Elnök Úr !

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján A gazdasági kamarákról szóló T/1610. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ :

A 27. §. ( 1 ) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

" 27.§.( 1 ) A kereskedelmi és ipari kamarán belül - e törvény rendelkezéseinek keretei között - autonóm ( elkülönült, feladatorientált finanszírozással rendelkezõ ) kereskedelmi, ipari és kézmû[ipari]ves (mikro és kisvállalkozói) tagozatot, valamint osztályokat, az agrárkamarán belül osztályokat kell létrehozni. A gazdasági kamara feladatainak ellátásához további szervezeti egységeket ( szakmai bizottságokat ) hozhat létre Ebben az esetben meg kell állapítani a szervezeti egységek feladatkörét, továbbá a kamara más szerveivel való kapcsolódásuk rendjét."

Indokolás :

A tervezet normaszövegéhez kapcsolódó "Általános Indoklás"- nak az új kamarai szervezeti rendszer belsõ tagozódására vonatkozó megfogalmazása szerint: " A törvény az egységes szervezeten belül kötelezõen elrendeli a kereskedelmi, ipari és kézmûves tagozat létrehozását, ezáltal biztosítva az egyes területek egységes szervezeten belüli autonómiáját." A jogalkotó tehát az integrált kamarán belül specifikus feladat-meghatározással rendelkezõ belsõ szervezeti egységeket (tagozatokat) kíván létrehozni, melyek az egységes jogi személyiséggel bíró gazdasági kamarán belül, elkülönülten mûködnek. Ezen jogalkotói szándék garanciái a normaszövegben /27.§. (1)/ garanciákkal nem rendelkeznek, így fennáll a lehetõsége annak, hogy valamely tagozat csupán formálisan létezik. Mivel a tervezet normaszövege nem rendelkezik az "autonómia" biztosításáról, illetve ennek tartalmáról feltétlenül indokoltnak tartom a hivatkozott törvényszakasz módosítását: a "tagozati autonómia" beépítését, ill. tartalmának meghatározását.

Ennek legcélszerûbb módja a "tagozati feladatok" nevesítése és a feladatok ellátásához szükséges költségvetési elõirányzatok meghatározása az egységes köztestületi költségvetésen belül.

Budapest, 1999. november 8.

Font Sándor
MDF