T/1610/218.

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnöke

részére

Helyben

Tisztelt Elnök Úr !

A házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102.§ (1) bekezdése alapján a gazdasági kamarákról szóló törvény módosításáról szóló T/1610. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

1 A törvényjavaslat 2. § d) pontja a következõk szerint módosul:

"d) mezõgazdasági és erdõgazdasági tevékenység: [az agrárkamara alapszabályában megállapított] a mezõgazdasági, erdõgazdasági, halászati és vadászati tevékenység, ideértve az ehhez közvetlenül kapcsolódó, kizárólag a gazdálkodó szervezet által ténylegesen megtermelt mezõgazdasági terményre irányuló a gazdálkodó szervezet által végzett feldolgozó, kereskedelmi, illetve szolgáltató tevékenységet is;"

2. A törvényjavaslat 3. § (3) bekezdése a következõk szerint kiegészül:

"(3) Gazdasági kamaraként

a) kereskedelmi és iparkamarákat, valamint

b) agrárkamarákat kell alakítani.

Másfajta gazdasági kamara nem hozható létre. A mezõgazdasági és erdõgazdasági tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetekkel kapcsolatos kamarai közfeladatokat az agrárkamarák, [a kereskedelmi, ipari és kézmûipari tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetekkel kapcsolatos kamarai közfeladatokat a kereskedelmi és iparkamarák látják el] minden olyan gazdálkodó szervezet vonatkozásában, amelynek tevékenysége nem tartozik a mezõgazdasági, és erdõgazdasági tevékenység körébe, a kereskedelmi és iparkamarák látják el."

Indokolás

Szükséges, hogy a két kamarafajta között a tagkör-elhatárolás egyértelmû legyen. A 1. pontnál a törvényjavaslat azon rendelkezése, mely az agrárkamara alapszabályát jogosítja fel a mezõgazdasági és erdõgazdasági tevékenység megállapítására, ezt nem segíti elõ, amellett alkotmányossági szempontból is aggályos. A törvény valamely rendelkezésének konkrét tartalma nem függetleníthetõ a törvényhozó akaratától, és nem jogosíthat fel egy alapszabályt a törvény hatályára kiható jogalkotásra.

A módosító indítvány 2. pontja tartalmilag részben összefügg az ismertetett javaslattal (tagkör-elhatárolás), továbbá kiküszöböli a jelenlegi törvényjavaslat szövegébõl adódó azon ellentmondást, hogy vannak olyan gazdasági tevékenységek, melyek nem sorolhatók sem a kereskedelmi, sem az ipari, sem a kézmûipari tevékenységek körébe.

Budapest, 1999. november 12.

( Ékes József )
MDF

( Herényi Károly )
MDF