T/1610/227.

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnöke

részére

Helyben

Tisztelt Elnök Úr !

A házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102.§ (1) bekezdése alapján a gazdasági kamarákról szóló törvény módosításáról szóló T/1610. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

1. A törvényjavaslat 22.§ (2) bekezdése a következõk szerint módosul:

"(2) A kereskedelmi és iparkamaráknak [négy] öt alelnöke van; egy általános alelnök, valamint a kereskedelmi az ipari, a szolgáltató és a kézmûipari tagozat [által választott alelnökök.] elnöke."

2. A törvényjavaslat 27.§ (1) bekezdés elsõ mondata az alábbiak szerint kiegészül:

"(1) A kereskedelmi és iparkamarán belül - e törvény rendelkezéseinek keretei között - kereskedelmi, ipari, szolgáltató és kézmûipari tagozatot, valamint osztályokat, az agrárkamarán belül osztályokat kell létrehozni."

Indokolás

Gazdasági súlyát, jelentõségét tekintve szükséges a szolgáltató tagozat megalakítása, mely legalább annyira indokolható mint a kézmûipari. Ma a foglalkoztatottak több mint 50%-a a szolgáltató szektorban dolgozik.

A módosító indítvány 1. pontja - amely tartalmában részben összefügg a 2. ponttal - kiküszöböli a törvényjavaslat 18.§ (2) c) pontjával fennálló ellentmondást, ami szerint a kamara elnökének (alelnökeinek) megválasztása a küldöttgyûlés hatáskörébe tartozik.

Budapest, 1999. november 12.

( Ékes József )
MDF

( Herényi Károly )
MDF