T/1610/235.

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnöke

részére

Helyben

Tisztelt Elnök Úr !

A házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102.§ (1) bekezdése alapján a gazdasági kamarákról szóló törvény módosításáról szóló T/1610. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

1. A törvényjavaslat 9. §-a a következõ (3) bekezdéssel egészül ki:

"(3) A gazdasági kamarák elõsegítik a kis- és közepes vállalkozások mûködését, valamint az Európai Integrációhoz való felkészülésüket."

2. A törvényjavaslat 10. § (1) bekezdése a következõ a) ponttal kiegészül, egyidejûleg a további pontok betûjelzése értelemszerûen megváltozik:

"a) gazdálkodó szervezetek teljes körû nyilvántartása alapján róluk referenciát adnak;"

3. A törvényjavaslat 25.§ (1) bekezdés elsõ mondata az alábbiak szerint módosul:

"(1) Az etikai bizottság látja el - az etikai szabályok megállapítása kivételével - a 10.§ (1) bekezdésének [d) - f)] c) - e) pontjaiban meghatározott gazdasági kamarai feladatokat."

4. A törvényjavaslat 11. §-a a következõ (5) bekezdéssel kiegészül:

"(5) Az érintett közigazgatási szervezetekkel történõ együttmûködés alapján a pályázatokon, közbeszerzési eljárásokon való részvétel elõsegítése érdekében a gazdálkodó szervezet kérelmére beszerzik a köztartozások teljesítésére vonatkozó igazolásokat."

5. A törvényjavaslat 13. § (1) bek. e) pontja a következõk szerint kiegészül:

"e) kialakítja a gazdasági kamaráknál vezetett nyilvántartások egységes rendszerét, valamint kialakítja és szervezi a közigazgatási feladatok végrehajtásának egységes rendjét."

Indokolás

A gazdasági kamarák feladatkörét indokolt a törvényjavaslatban meghatározottakhoz képest bõvíteni.

A kis- és közepes vállalkozások mûködésének és az EU integrációhoz történõ felkészülésük segítése a gazdasági kamarák egyik fontos - a jelenlegi gyakorlatban is érvényesülõ, és az érintett vállalkozói kör által is igényelt - tevékenysége.

Az üzleti forgalom biztonságának megõrzése, illetve fokozása körében érvényesülõ kamarai feladatok közül nem hiányozhat a gazdálkodó szervezetek teljes körû nyilvántartása és ennek alapján a lehetséges üzleti partnerek, illetve a fogyasztók részére történõ referencia nyújtása.

A vállalkozók, elsõsorban a kis- és középvállalkozók részérõl egyre inkább érzékelhetõ igényként fogalmazódik meg a javasolt kamarai közremûködés közfeladatként történõ ellátása.

A 4. pontnál a módosító javaslat 3. pontja következményeként a pontok jelölése értelemszerûen változik.

Az 1998 közepe óta egyre bõvülõ kamarai közigazgatási feladatok szakszerû, az egységes jogértelmezést és jogalkalmazást igénylõ ellátása nem nélkülözheti az országos gazdasági kamarák erre irányuló tevékenységét és ennek a törvényben történõ rögzítését.

1999. november 12.

( Ékes József )
MDF

( Herényi Károly )
MDF