MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA

T/1611. számú
törvényjavaslat

a Szlovén Köztársaságnak a Közép-Európai Szabadkereskedelmi
Megállapodáshoz (CEFTA) történõ csatlakozásáról szóló
Megállapodás kihirdetésérõl

Elõadó: Dr. Chikán Attila
gazdasági miniszter

Budapest, 1999. szeptember hó


1999. évi ....... törvény
a Szlovén Köztársaságnak a Közép-Európai Szabadkereskedelmi
Megállapodáshoz (CEFTA) történõ csatlakozásáról szóló
Megállapodás kihirdetésérõl

1. §

Az Országgyûlés a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság, a Magyar Köztársaság, a Szlovák Köztársaság és a Szlovén Köztársaság között 1995. november 25-én Ljubljanában aláírt, a Szlovén Köztársaságnak a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodáshoz (CEFTA) történõ csatlakozásáról szóló Megállapodást (a továbbiakban: Megállapodás) e törvénnyel kihirdeti. (A Szerzõdõ Felek által a Szlovén Köztársaság csatlakozását megerõsítõ utolsó értesítés letétbe helyezése a letéteményes Lengyel Köztársaság Külügyminisztériumánál 1999. március 1. napján megtörtént, ezért a Megállapodás 1999. március 31. napján hatályba lépett.)

2. §

A Megállapodás magyar nyelvû szövege a következõ:

" Megállapodás

a Szlovén Köztársaság Közép-Európai Szabadkereskedelmi
Megállapodáshoz történõ csatlakozásáról

A Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság, a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság egyik részrõl, és a Szlovén Köztársaság másik részrõl (a továbbiakban Felek),

megerõsítve a kapcsolataik alapját képezõ piacgazdasági elvek melletti elkötelezettségüket,

figyelembe véve a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás Szerzõdõ Felei és a Szlovén Köztársaság közötti kölcsönös gazdasági együttmûködés pozitív alakulását,

törekedve az európai integrációs folyamat elõmozdítására a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás bõvítése révén,

szem elõtt tartva a miniszterelnökök 1994. november 25-i poznani és 1995. szeptember 11-i Brno-i nyilatkozatát,

tudomásul véve, hogy a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodások a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás valamennyi Szerzõdõ Fele és a Szlovén Köztársaság között létrejöttek,

hivatkozva a Szlovén Köztársaság 1995. július 17-i, a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodáshoz való csatlakozásra vonatkozó hivatalos kérelmére,

tekintettel a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás módosításáról Brnoban, 1995. szeptember 11-én aláírt Megállapodásra,

összhangban a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás 39a Cikkének rendelkezéseivel,

a következõkben állapodtak meg:

1. Cikk

A Szlovén Köztársaság csatlakozik a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodáshoz.

2. Cikk

A Szlovén Köztársaság elfogadja a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodást a jelen Megállapodás aláírása elõtt aláírt összes módosításával együtt, és azt a jelen Megállapodás rendelkezéseivel összhangban alkalmazza.

3. Cikk

A Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás Szerzõdõ Felekre vonatkozó azon hivatkozásait és felsorolásait, ahol valamennyi államot kifejezetten megneveznek, úgy kell érteni, hogy azok magukban foglalják a Szlovén Köztársaságot is.

4. Cikk

1. A Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás 3. Cikke 2. pontja rendelkezéseinek alkalmazása céljából ezennel elfogadásra és a Jelen Megállapodáshoz csatolásra kerültek a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás 8., 9. és 10. Jegyzõkönyvei.

2. Az importvámok lebontására vonatkozó rendelkezéseket

- egyrészrõl a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság, másrészrõl a Szlovén Köztársaság között a 8. sz. Jegyzõkönyv,

- egyrészrõl a Magyar Köztársaság, másrészrõl a Szlovén Köztársaság között a 9. sz. Jegyzõkönyv,

- egyrészrõl a Lengyel Köztársaság, másrészrõl a Szlovén Köztársaság között a 10. sz. Jegyzõkönyv

tartalmazza.

3. A jelen Cikkben említett 9. sz. Jegyzõkönyvet legkésõbb 1996. július 1-ig új jegyzõkönyvvel váltják fel, amely összhangban lesz a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás rendelkezései szerinti liberalizációs szabályokkal.

5. Cikk

1. A Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás 12. Cikke 1. pontja rendelkezéseinek alkalmazása céljából ezennel elfogadásra és a Jelen Megállapodáshoz csatolásra kerültek a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás 11., 12. és 13. sz. Jegyzõkönyvei.

2. A kölcsönös mezõgazdasági engedmények nyújtására vonatkozó rendelkezéseket:

- egyrészrõl a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság, másrészrõl a Szlovén Köztársaság között a 11. sz. Jegyzõkönyv,

- egyrészrõl a Magyar Köztársaság, másrészrõl a Szlovén Köztársaság között a 12. sz. Jegyzõkönyv,

- egyrészrõl a Lengyel Köztársaság, másrészrõl a Szlovén Köztársaság között a 13. sz. Jegyzõkönyv

tartalmazza.

3. A jelen Cikkben említett 11. és 12. sz. Jegyzõkönyveket legkésõbb 1996. július 1-ig új jegyzõkönyvekkel váltják fel, amelyek összhangban lesznek a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás rendelkezései szerinti liberalizációs szabályokkal.

A jelen Cikkben említett 13. sz. Jegyzõkönyvet lehetõség szerint legkésõbb 1996. július 1-ig új jegyzõkönyvvel váltják fel, amely összhangban lesz a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás rendelkezései szerinti liberalizációs szabályokkal.

6. Cikk

A Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás 8. Cikke 2. pontjában hivatkozott és a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás III/A., III/B. és III/C. mellékleteiben meghatározott mennyiségi importkorlátozásokat vagy ezekkel egyenértékû hatású intézkedéseket a Szlovén Köztársaságból származó termékek importjára is kell alkalmazni, a jelen Megállapodás 6. Cikkéhez tartozó mellékletben foglalt rendelkezések szerint.

7. Cikk

A Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás 9. Cikke 2. pontjában hivatkozott és a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás IV/A., IV/B. és IV/C. mellékleteiben meghatározott mennyiségi exportkorlátozásokat vagy ezekkel egyenértékû hatású intézkedéseket a termékek Szlovén Köztársaságba irányuló exportjára is kell alkalmazni, a jelen Megállapodás 7. Cikkéhez tartozó mellékletben foglalt rendelkezések szerint.

8. Cikk

1. A jelen Megállapodás céljából a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás 7. sz. Jegyzõkönyvét, amely a "származó termékek" forgalmának és az adminisztratív együttmûködés módszereinek meghatározására vonatkozik, a Szlovén Köztársaságból származó termékekre is alkalmazni kell a jelen Megállapodás 8. Cikkéhez tartozó mellékletben foglalt rendelkezések szerint.

2. A jelen Cikkben említett 7. sz. jegyzõkönyvet legkésõbb 1996. július 1-ig új jegyzõkönyvvel váltják fel, amely összhangban lesz az Európai Unióval egyeztetett szabályokkal.

9. Cikk

1. A Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás 24. Cikkében a kormányzati beszerzésekre vonatkozó hivatkozásokat a Cseh Köztársaság és a Szlovén Köztársaság közötti kapcsolatokban úgy kell érteni, hogy az a közbeszerzésekre vonatkozik, és a 24. Cikk 2. pontjában említett idõszak legkésõbb 1998. végére befejezõdik.

2. A Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás 24. Cikkében a kormányzati beszerzésekre vonatkozó hivatkozásokat a Szlovák Köztársaság és a Szlovén Köztársaság közötti kapcsolatokban úgy kell érteni, hogy az a közbeszerzésekre vonatkozik, és a 24. Cikk 2. pontjában említett idõszak 1996. január 1-re befejezõdik.

3. Megállapodás jött létre arról, hogy a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás 24. Cikke 3. pontja szerint konzultációkra kerül sor a Vegyesbizottságban az 1. és 2. pontban hivatkozott elbánásnak más Felekre történõ kiterjesztése céljából.

10. Cikk

A jelen Megállapodás a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás elválaszthatatlan részét képezi.

11. Cikk

1. A jelen Megállapodás attól a naptól számított 30. napon lép hatályba, amikor a Letéteményes kézhez kapta az utolsó értesítést a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás Szerzõdõ Feleitõl és a Szlovén Köztársaságtól az e célból szükséges eljárások lefolytatásának befejezésérõl.

2. A Letéteményes haladéktalanul értesíti a Feleket a jelen Megállapodás hatálybalépéséhez szükséges eljárások lefolytatásának befejezésérõl.

3. Ha a jelen Megállapodás 1996. január 1-jéig nem lép hatályba, akkor attól az idõponttól ideiglenesen alkalmazásra kerül.

4. A jelen Megállapodás hatálybalépése napjától:

- a Cseh Köztársaság és a Szlovén Köztársaság között Ljubljanában, 1993. december 4-én,

- a Szlovák Köztársaság és a Szlovén Köztársaság között Pozsonyban, 1993. december 22-én,

- a Magyar Köztársaság és a Szlovén Köztársaság között Ljubljanában, 1994. április 6-án,

- a Lengyel Köztársaság és a Szlovén Köztársaság között Ljubljanában, 1995. július 17-én

kötött szabadkereskedelmi megállapodások az érintett Felek jelen Megállapodásban kifejezett kölcsönös egyetértésével hatályukat vesztik, vagy nem lépnek hatályba.

5. A jelen Megállapodás ideiglenes alkalmazásának napjától a jelen Cikk 4. pontjában említett szabadkereskedelmi megállapodások nem kerülnek alkalmazásra Szerzõdõ Feleik között.

Fentiek hiteléül alulírott Meghatalmazottak a kellõ felhatalmazás birtokában aláírták a jelen Megállapodást.

Készült Ljubljanában, 1995. november 25-én egy angol nyelvû hiteles példányban, amelyet Lengyelország Kormánya helyez letétbe. A Letéteményes valamennyi Félhez eljuttatja a hitelesített másolatokat.

a Cseh Köztársaság nevében

Vaclav Petricek s.k.

a Magyar Köztársaság nevében

Dunai Imre s.k.

a Lengyel Köztársaság nevében

Jacek Buchacz s.k.

a Szlovák Köztársaság nevében

Jan Ducky s.k.

a Szlovén Köztársaság nevében

Janko Dezelak s.k.


Melléklet a 6. Cikkhez

1. A Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás III/A. Mellékletében említett termékeken túlmenõen a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság legkésõbb az átmeneti idõszak végére megszünteti a mennyiségi importkorlátozásokat és az azokkal egyenértékû hatású intézkedéseket a Szlovén Köztársaságban származó alábbi termékek vonatkozásában:

2844 5000

8401 3000

2. a) A Lengyel Köztársaság legkésõbb 2002. január 1-re megszünteti az importtilalmat mindazon Szlovén Köztársaságból származó áruszállító gépjármûvekre, illetve azok alvázaira és karosszériára, melyek legalább három évesek (a gyártás évét követõ évtõl számítva), vagy amelyek gyártásának dátuma nem állapítható meg, és fel vannak sorolva a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás III/C. mellékletének 2. pontjában.

b) A Lengyel Köztársaság részérõl alkalmazott importkorlátozások megszüntetése nem vonatkozik a Szlovén Köztársaságból származó alábbi termékekre:

ex 84 33 51 00 0 - arató-cséplõgép, amely legalább négy éves vagy gyártási dátuma nem állapítható meg.

Melléklet a 7. Cikkhez

1. A Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás IV/A. Melléklete nem kerül alkalmazásra egyrészrõl a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság, másrészrõl a Szlovén Köztársaság között.

2. A Szlovén Köztársaság vonatkozásában a Lengyel Köztársaságban alkalmazott exportkorlátozások megszüntetése nem vonatkozik az alábbi termékekre:

Vt. szám

HS kód

Áru megnevezése

 

 

 

2523

2523 29

Cement, más

2523

2523 90

Más hidraulikus cement

4101

 

Szarvasmarha félék vagy lóféle állatok nyersbõre

4102

 

Juh és báránybõr nyersen

4103

 

Más nyersbõr

4104

 

Szarvasmarha félék vagy lóféle állatok cserzett kikészített bõre

4107

 

Más állatbõr cserezve, kikészítve

4413

 

Tömörített fa, tömb, lap, szalag vagy profil alakban

4415

4415 20

Rakodólap, keretezett és más szállítólap

7204

 

Vas- és acélhulladék

7404

 

Rézhulladék és törmelék

7503

 

Nikkelhulladék és törmelék

7602

 

Alumínium hulladék és törmelék

7802

 

Ólomhulladék és törmelék

7902

 

Cinkhulladék és törmelék

8002

 

Ónhulladék és törmelék

3. A Lengyel Köztársaság vonatkozásában a Szlovén Köztársaságban alkalmazott exportkorlátozások megszüntetése nem vonatkozik az alábbi termékekre:

Vt. szám

HS kód

Áru megnevezése

 

 

 

7204

 

Vas- és acélhulladék

7404

 

Rézhulladék és törmelék

7503

 

Nikkelhulladék és törmelék

7602

 

Alumínium hulladék és törmelék

7802

 

Ólomhulladék és törmelék

7902

 

Cinkhulladék és törmelék

8002

 

Ónhulladék és törmelék

Melléklet a 8. Cikkhez

A Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás 7. sz. Jegyzõkönyve rendelkezéseinek teljesítése céljából az alábbi módosításokat kell alkalmazni:

1. 8. Cikk

A visszamenõlegesen kiadott EUR.1. bizonyítványokkal kapcsolatos 5. pont kiegészül a szlovén változattal az alábbiak szerint:

"IZDANO NAKNADNO"

Az EUR.1. bizonyítvány másolatának kiállításával kapcsolatos 6. pont kiegészül az alábbi szlovén kifejezéssel:

"DVOJNIK"

2. 13. Cikk

Az egyszerûsített eljárással kapcsolatos 5. pont kiegészül a szlovén változattal az alábbiak szerint:

"Poenostavljen postopek"

Az LT bizonyítványokkal kapcsolatos 6. pont kiegészül az alábbi szlovén kifejezéssel:

"LT potrdilo velja do...."

3. A 7. sz. Jegyzõkönyv V. Melléklete

A 7. Cikk 1(b) és 1(c) pontjában hivatkozott Nyilatkozathoz tartozó 1. számú megjegyzésben az "és" szó helyére vesszõ kerül, és a "Szlovák Köztársaság" szavak után kiegészül a következõkkel:

"és a Szlovén Köztársaság".

A fent említett Nyilatkozat 2. számú megjegyzésében az "és" szó helyébe vesszõ kerül, és a "Szlovák Köztársaság" szavak után kiegészül a következõkkel:

"és a Szlovén Köztársaság".

A 7.sz. Jegyzõkönyv V. Melléklete 2. pontjának címében az "és" szó helyébe vesszõ kerül, és a "szlovák" szó után kiegészül az "és szlovén" szavakkal.

A 7.sz. Jegyzõkönyv V. Mellékletének 2. pontjában a szlovák és az angol változat között az alábbi szlovén nyelvû szöveggel egészül ki:

"Podpisani izvoznik blaga, zajetega s tem dokumentom, izjavljam da, razen èe ni drugje drugaèe navedeno, blago izpolnjuje zahtevane izvorne kriterije za preferencialni tretman z............. in je po poreklu iz............"

4. A 7. sz. Jegyzõkönyv VII. Melléklete

A 7. Cikk 3. pontjában hivatkozott, egy elszámolási egységnek megfelelõ összeg a Szlovén Köztársaság valutájában az alábbiak szerint kerül felvételre a listára:

"....Szlovén tolár"

A 7.sz. Jegyzõkönyv VII. Mellékletének 1. pontjában a "Lengyel Köztársaság" után az "és" szó helyére vesszõ kerül és a "Szlovák Köztársaság" szavak után kiegészül a "Szlovén Köztársaság"-gal. Az összegek listája az alábbi sorral egészül ki:

"Szlovén tolár 57 000 158 000 790 000"

5. A Cseh Köztársaság, a Szlovák Köztársaság és a Szlovén Köztársaság közötti kereskedelemben alkalmazott kiegészítõ rendelkezések

A. 1. Cikk

A Cseh Köztársaság, a Szlovák Köztársaság és a Szlovén Köztársaság az egymás közötti kereskedelemben az alábbi elveket alkalmazza:

a.) Az ezen országok valamelyikébõl származó anyagokat a másik országban származónak kell tekinteni és nem szükséges, hogy az ilyen anyagok elegendõ feldolgozáson vagy megmunkáláson menjenek át abban az országban, feltéve azonban, hogy a 7. sz. Jegyzõkönyv 4. Cikk 5. pontjában hivatkozotton túlmenõ feldolgozáson vagy megmunkáláson mentek keresztül.

b.) Az a.) pont szerinti származó státuszt szerzett termékeket csak abban az esetben kell továbbra is az országban származó termékeknek tekinteni, ha a hozzáadott érték meghaladja a két másik országból származó felhasznált anyagok értékét. Ha nem errõl van szó, a szóban forgó termékeket olyan országokból származónak kell tekinteni, amely a felhasznált származó anyagok legnagyobb értékét adja.

B. VIII. melléklet a 7. sz. Jegyzõkönyvhöz

A Cseh Köztársaság, a Szlovák Köztársaság és a Szlovén Köztársaság kölcsönös kereskedelmében nem alkalmazza a VIII. melléklet 1. pontjában említett rendelkezést.

8. SZ. JEGYZÕKÖNYV

(lásd a hivatkozást a 4. Cikk 2. pontjában)

A VÁMOK LEBONTÁSA EGYRÉSZRÕL
A CSEH KÖZTÁRSASÁG ÉS A SZLOVÁK KÖZTÁRSASÁG,
MÁSRÉSZRÕL A SZLOVÉN KÖZTÁRSASÁG KÖZÖTT

1. Azokat az importvámokat, amelyeket a Cseh Köztársaságban és a Szlovák Köztársaságban a Szlovén Köztársaságból származó termékekre alkalmaznak, 1996. január 1-én eltörlik.

2. Azokat az importvámokat, amelyeket a Szlovén Köztársaságban a Cseh Köztársaságból vagy a Szlovák Köztársaságból származó és a jelen Jegyzõkönyv "A" Mellékletében felsorolt termékekre alkalmaznak, a következõ menetrend szerint fokozatosan csökkenteni kell:

- 1996. január 1-én - az alapvám 70 %-ára

- 1997. január 1-én - az alapvám 50 %-ára

- 1998. január 1-én - az alapvám 25 %-ára

- 1999. január 1-én - a fennmaradó vámokat megszüntetik.

Ez a csökkentés csak arra az idõszakra érvényes, amíg a Szlovén Köztársaságból származó és a Cseh Köztársaságba vagy a Szlovák Köztársaságba importált személyautók nem felelnek meg a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás 7. sz. Jegyzõkönyve feltételeinek. Amikor e személyautók megfelelnek a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás 7. sz. Jegyzõkönyve feltételeinek, azokat az importvámokat, melyeket a Szlovén Köztársaságba a Cseh Köztársaságból vagy a Szlovák Köztársaságból származó személyautókra alkalmaznak, teljesen meg kell szüntetni.

3. Azokat az importvámokat, amelyeket a Szlovén Köztársaságban a Cseh Köztársaságból vagy a Szlovák Köztársaságból származó, a jelen Jegyzõkönyv "A" Mellékletében fel nem sorolt termékekre alkalmaznak, 1996. január 1-jén eltörlik.

Melléklet a 8. sz. Jegyzõkönyvhöz
(HR szám)
870321

8703221)

870323

870324

870331

870332

870333

870390

1) kivéve a 87032219-et a cseh és szlovák vám nomenklatúra szerint és a 8703229-et a szlovén vám nomenklatúra szerint.

9. SZ. JEGYZÕKÖNYV

(hivatkozást lásd a 4. Cikk 2. pontjában)

A VÁMOK LEBONTÁSÁRÓL
EGYRÉSZT A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG, MÁSRÉSZT A SZLOVÉN KÖZTÁRSASÁG KÖZÖTT

1. A Szlovén Köztársaságban a Magyar Köztársaságból származó és a jelen Jegyzõkönyv "A" mellékletében felsorolt termékekre "0" vámtételeket alkalmaznak.

2. Azokat az importvámokat, amelyeket a Szlovén Köztársaságban a Magyar Köztársaságból származó és a jelen Jegyzõkönyv "B" mellékletében felsorolt termékekre alkalmaznak, a következõ ütemezés szerint fokozatosan csökkenteni kell:

- 1996. január 1-én az alapvám 75 %-ára,

- 1997. január 1-én az alapvám 60 %-ára,

- 1998. január 1-én az alapvám 45 %-ára,

- 1999. január 1-én az alapvám 30 %-ára,

- 2000. január 1-én az alapvám 15 %-ára.

- 2001. január 1-én a fennmaradó vámokat megszüntetik.

3. Azokat az importvámokat, amelyeket a Szlovén Köztársaságban a Magyar Köztársaságból származó és a jelen Jegyzõkönyv "A" és "B" mellékleteiben fel nem sorolt termékekre alkalmaznak, a következõ ütemezés szerint fokozatosan csökkenteni kell:

1996. január 1-én az alapvám egyharmadára,

1997. január 1-én a fennmaradó vámokat megszüntetik.

4. A Magyar Köztársaságban a Szlovén Köztársaságból származó és a jelen Jegyzõkönyv "C" mellékletében felsorolt termékekre "0" vámtételeket alkalmaznak.

5. Azokat az importvámokat, amelyeket a Magyar Köztársaságban a Szlovén Köztársaságból származó és a jelen Jegyzõkönyv "D" mellékletében felsorolt termékekre alkalmaznak, a következõ ütemezés szerint fokozatosan csökkenteni kell:

1996. január 1-én az alapvám 75 %-ára,

1997. január 1-én az alapvám 60 %-ára,

1998. január 1-én az alapvám 45 %-ára,

1999. január 1-én az alapvám 30 %-ára,

2000. január 1-én az alapvám 15 %-ára.

2001. január 1-én a fennmaradó vámokat megszüntetik.

6. Azokat az importvámokat, amelyeket a Magyar Köztársaságban a Szlovén Köztársaságból származó és a jelen Jegyzõkönyv "C" és "D" mellékleteiben fel nem sorolt termékekre alkalmaznak, a következõ ütemezés szerint fokozatosan csökkenteni kell:

1996. január 1-én az alapvám egyharmadára,

       1997. január 1-én a fennmaradó vámokat megszüntetik.

 

"A" MELLÉKLET A 9. SZ. JEGYZÕKÖNYVHÖZ

 

 

11. SZ. JEGYZÕKÖNYV

(lásd a hivatkozást az 5. Cikk 2. pontjában)

A MEZÕGAZDASÁGI ENGEDMÉNYEK CSERÉJE EGYRÉSZT A CSEH KÖZTÁRSASÁG ÉS A SZLOVÁK KÖZTÁRSASÁG, MÁSRÉSZT A SZLOVÉN KÖZTÁRSASÁG KÖZÖTT

1. Az e Jegyzõkönyvben egyeztetett vámcsökkentések a tényleges import idején alkalmazott legnagyobb kedvezményes (szerzõdéses vámtétel) elbánás szerinti vámtételekre vonatkoznak.

2. A Cseh Köztársaságban alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzõkönyv "A1" Mellékletében felsorolt és a Szlovén Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan 1996. január 1-jén 50 %-kal csökkentik az e Mellékletben megállapított kvótákon belül.

3. A Szlovák Köztársaságban alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzõkönyv "A2" Mellékletében felsorolt és a Szlovén Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan 1996. január 1-jén 50 %-kal csökkentik az e Mellékletben megállapított kvótákon belül.

4. A Cseh Köztársaságban alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzõkönyv "B1" Mellékletében felsorolt és a Szlovén Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan az e Mellékletben megállapított kvótákon belül a következõ menetrend szerint csökkentik:

- 1996. január 1-jén - az alapvám 70 %-ára,

- 1997. január 1-jén - az alapvám 60 %-ára,

-1998. január 1-jén - az alapvám 50 %-ára.

5. A Szlovák Köztársaságban alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzõkönyv "B2" Mellékletében felsorolt és a Szlovén Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan az e Mellékletben megállapított kvótákon belül a következõ menetrend szerint csökkentik:

- 1996. január 1-jén - az alapvám 70 %-ára,

- 1997. január 1-jén - az alapvám 60 %-ára,

-1998. január 1-jén - az alapvám 50 %-ára.

6. A Szlovén Köztársaságból származó sör (HS szám 2203) Cseh Köztársaságban ("A1" Melléklet) vagy Szlovák Köztársaságban (A2 Melléklet) alkalmazott import vámtételét 1996. janár 1-jén 15 %-ra csökkentik.

7. A Szlovén Köztársaságban alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzõkönyv "C1" Mellékletében felsorolt és a Cseh Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan 1996. január 1-jén 50 %-kal csökkentik az e Mellékletben megállapított kvótákon belül.

8. A Szlovén Köztársaságban alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzõkönyv "C2" Mellékletében felsorolt és a Szlovák Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan 1996. január 1-jén 50 %-kal csökkentik az e Mellékletben megállapított kvótákon belül.

9. A Szlovén Köztársaságban alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzõkönyv "D1" Mellékletében felsorolt és a Cseh Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan az e Mellékletben megállapított kvótákon belül a következõ menetrend szerint csökkentik:

- 1996. január 1-jén - az alapvám 70 %-ára,

- 1997. január 1-jén - az alapvám 60 %-ára,

-1998. január 1-jén - az alapvám 50 %-ára.

10. A Szlovén Köztársaságban alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzõkönyv "D2" Mellékletében felsorolt és a Szlovák Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan az e Mellékletben megállapított kvótákon belül a következõ menetrend szerint csökkentik:

- 1996. január 1-jén - az alapvám 70 %-ára,

- 1997. január 1-jén - az alapvám 60 %-ára,

-1998. január 1-jén - az alapvám 50 %-ára.

11. A Cseh Köztársaságból vagy a Szlovák Köztársaságból származó sör (HS szám 2203) a Szlovén Köztársaságban ("C1" és "C2" Mellékletek) alkalmazott import vámtételét az e Mellékletben megállapított kvótákon belül 1996. január 1-jén 12 %-ra csökkentik.

12. A jelen Jegyzõkönyv Mellékleteiben felsorolt, engedélyezés hatálya alá tartozó termékek esetében az engedélyeket automatikusan kiadják az itt meghatározott mennyiségek mértékéig.

"A1" MELLÉKLET A 11. SZ. JEGYZÕKÖNYVHÖZ

Vt. szám

HR vagy KN

kód

Termék leírása

Jelenlegi vám

%

Végsõ vám-

csökkentés

%

Kvóta

 

 

 

 

 

 

0210

0210

Élelmezési célra alkalmas más, vágási melléktermék és belsõség, sózva, sós lében tartósítva, szárítva vagy füstölve; élelmezési célra alkalmas liszt és õrlemény húsból, vágási melléktermékbõl vagy belsõségbõl

 

 

50 t

 

0210 11 11

 

24

50

 

 

0210 11 19

 

25

50

 

 

0210 11 31

 

24

50

 

 

0210 11 39-tól

 

 

 

 

 

19 90-ig

 

25

50

 

 

0210 20

 

30

50

 

 

0210 90

 

24

50

 

03

03

Halak, héjas, puhatestû és más gerinctelen víziállatok /0301 93 vt. számú élõ ponty kivételével/

 

 

 

 

0301 91

 

7

50

 

 

0301 99

 

3

50

 

 

0302 11 00

 

1,3

50

 

 

0302 12 00-tól

 

 

 

 

 

19 00-ig

 

0,9

50

 

 

0302 21-tõl

 

 

 

 

 

65-ig

 

0,5

50

 

 

0302 66 00

 

1,3

50

 

 

0302 69-tõl

 

 

 

 

 

70-ig

 

0,9

50

 

 

0303 10 00

 

0,5

50

 

 

0303 21

 

1,3

50

 

 

0303 22 00-tól

 

 

 

 

 

29 00-ig

 

0,9

50

 

 

0303 31-tól

 

 

 

 

 

75-ig

 

0,5

50

 

 

0303 76 00

 

1,3

50

 

 

0303 77 00-tól

 

 

 

 

 

78-ig

 

0,5

50

 

 

0303 79-tõl

 

 

 

 

 

80 00-ig

 

0,9

50

 

 

0304

 

0,5

50

 

 

0305 10 00

 

8

50

 

 

0305 20 00

 

0,3

50

 

 

0305 41 00

 

0,5

50

 

 

0305 42 00

 

1

50

 

 

0305 49

 

0,5

50

 

Vt. szám

HR vagy KN

kód

Termék leírása

Jelenlegi vám

%

Végsõ vám-

csökkentés

%

Kvóta

 

 

 

 

 

 

 

0305 51

 

1

50

 

 

0305 59-tõl

 

 

 

 

 

69-ig

 

0,5

50

 

0808

0808 10 5,8

Friss alma, egyéb, I.1.-VII.31-ig

 

 

1000 t

 

0808 10 51-tõl

 

 

 

 

 

59-ig

 

12

50

 

 

0808 10 81-tõl

 

 

 

 

 

89-ig

 

3

50

 

 

0808 20

Körte és birs, friss

 

 

500 t

 

0808 20 10-tól

 

 

 

 

 

31-ig

 

5

50

 

 

0808 20 33

 

3

50

 

 

0808 20 35-tõl

 

 

 

 

 

39-ig

 

10

50

 

 

0808 20 90

 

2

50

 

0809

0809 20

Cseresznye, friss

 

 

 

 

0809 20 20-tól

 

 

 

 

 

40-ig

 

10

50

 

 

0809 20 60-tól

 

 

 

 

 

80-ig

 

5

50

 

0810

0810 20, 40

Egyéb gyümölcs, friss

2

50

 

1601

1601

Kolbász és hasonló termék húsból, vágási melléktermékbõl, belsõségbõl vagy vérbõl; ezekbõl a termékekbõl álló élelmiszerek

20

50

200 t

1602

1602

Más elkészített és konzervált hús, vágási melléktermék, belsõség és vér

 

 

250 t

 

1602 10 00-tól

 

 

 

 

 

49-ig

 

20

50

 

 

1602 50

 

30

50

 

 

1602 90 10

 

20

50

 

 

1602 90 31

 

5

50

 

 

1602 90 51

 

20

50

 

 

1602 90 61-tõl

 

 

 

 

 

69-ig

 

30

50

 

 

1602 90 71-tõl

 

 

 

 

 

79-ig

 

20

50

 

 

1602 90 99

 

10

50

 

2001,4

2001,4

Zöldség, gyümölcs, dió és más ehetõ növényrész elkészítve, vagy tartósítva

 

 

80 t

 

2001 10 00

 

22

50

 

 

2001 20 00

 

20

50

 

 

2001 90 20-tól

 

 

 

 

 

30-ig

 

13

50

 

Vt. szám

HR vagy KN

kód

Termék leírása

Jelenlegi vám

%

Végsõ vám-

csökkentés

%

Kvóta

 

 

 

 

 

 

 

2001 90 50

 

5

50

 

 

2001 90 65-tól

 

 

 

 

 

95-ig

 

13

50

 

 

2004 10-tõl

 

 

 

 

 

90 91-ig

 

22

50

 

 

2004 90 95-tõl

 

 

 

 

 

99-ig

 

11

50

 

2008

2008

Más módon elkészített vagy tartósított, másutt nem említett gyümölcs, dió és más ehetõ növényrész, cukor vagy más édesítõ anyag vagy alkohol hozzáadásával is.

 

 

 

100 t

 

2008 20-tól

 

 

 

 

 

30-ig

 

8

50

 

 

2008 40

 

5

50

 

 

2008 50-tõl

 

 

 

 

 

80-ig

 

10

50

 

 

2008 91 00

 

20

50

 

 

2008 92

 

10

50

 

 

2008 99 11-tõl

 

 

 

 

 

19-ig

 

20

50

 

 

2008 99 21-tõl

 

 

 

 

 

23-ig

 

5

50

 

 

2008 99 25

 

20

50

 

 

2008 99 27

 

10

50

 

 

2008 99 32

 

20

50

 

 

2008 99 34-tõl

 

 

 

 

 

39-ig

 

10

50

 

 

2008 99 41

 

20

50

 

 

2008 99 43

 

5

50

 

 

2008 99 45

 

10

50

 

 

2008 99 46

 

20

50

 

 

2008 99 48

 

10

50

 

 

2008 99 51

 

20

50

 

 

2008 99 53

 

5

50

 

 

2008 99 55

 

10

50

 

 

2008 99 61

 

20

50

 

 

2008 99 69-tõl

 

 

 

 

 

85-ig

 

10

50

 

 

2008 99 91

 

20

50

 

 

2008 99 99

 

10

50

 

2204

2204

Bor friss szõlõbõl, beleértve a szeszezett bort is; szõlõmust a 2009 vtsz. alá tartozó kivételével

25

50

 

1000hl

Vt. szám

HR vagy KN

kód

Termék leírása

Jelenlegi vám

%

Végsõ vám-

csökkentés

%

Kvóta

 

 

 

 

 

 

2208

2208

Nem denaturált etilalkohol, kevesebb, mint 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal; szesz likõr és más szeszesital összetett alkoholos készítmények italok elõállításához.

 

 

 

500 hl

 

2208 10 tõl

 

 

 

 

 

20-ig

 

25

50

 

 

2208 30

 

10

50

 

 

2208 40-tõl

 

 

 

 

 

50-ig

 

15

50

 

 

2208 90

 

56

50

 

2309

2309 90

Állatok etetésére szolgáló készítmény, egyéb

 

4,8

 

50

 

2402

2402

Szivar és cigaretta dohányból vagy dohánypótlóból /külföldi licence alapján gyártott kivételével/

 

 

 

100 t

 

2402 10 00

 

52

50

 

 

2402 20 00-tól

 

65

50

 

 

90 00-ig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végsõ vámtétel, %

 

2203

2203

Malátából készült sör

24

15

 

"A2" MELLÉKLET A 11. SZ. JEGYZÕKÖNYVHÖZ

Vt. szám

HR vagy KN

kód

Termék leírása

Jelenlegi vám

%

Végsõ vám-

csökkentés

%

Kvóta

 

 

 

 

 

 

0210

0210

Élelmezési célra alkalmas más, vágási melléktermék és belsõség, sózva, sós lében tartósítva, szárítva vagy füstölve; élelmezési célra alkalmas liszt és õrlemény húsból, vágási melléktermékbõl vagy belsõségbõl

 

 

 

50 t

 

0210 11 11

 

24

50

 

 

0210 11 19

 

25

50

 

 

0210 11 31

 

24

50

 

 

0210 11 39-tól

 

 

 

 

 

19 90-ig

 

25

50

 

 

0210 20

 

30

50

 

 

0210 90

 

24

50

 

03

03

Halak, héjas, puhatestû és más gerinctelen víziállatok

/0301 93 vt. számú élõ ponty kivé-telével/

 

 

 

 

0301 91

 

7

50

 

 

0301 99

 

3

50

 

 

0302 11 00

 

1,3

50

 

 

0302 12 00-tól

 

 

 

 

 

19 00-ig

 

0,9

50

 

 

0302 21-tõl

 

 

 

 

 

65-ig

 

0,5

50

 

 

0302 66 00

 

1,3

50

 

 

0302 69-tõl

 

 

 

 

 

70-ig

 

0,9

50

 

 

0303 10 00

 

0,5

50

 

 

0303 21

 

1,3

50

 

 

0303 22 00-tól

 

 

 

 

 

29 00-ig

 

0,9

50

 

 

0303 31-tól

 

 

 

 

 

75-ig

 

0,5

50

 

 

0303 76 00

 

1,3

50

 

 

0303 77 00-tól

 

 

 

 

 

78-ig

 

0,5

50

 

 

0303 79-tõl

 

 

 

 

 

80 00-ig

 

0,9

50

 

 

0304

 

0,5

50

 

 

0305 10 00

 

8

50

 

 

0305 20 00

 

0,3

50

 

 

0305 41 00

 

0,5

50

 

Vt. szám

HR vagy KN

kód

Termék leírása

Jelenlegi vám

%

Végsõ vám-

csökkentés

%

Kvóta

 

 

 

 

 

 

 

0305 42 00

 

1

50

 

 

0305 49

 

0,5

50

 

 

0305 51

 

1

50

 

 

0305 59-tõl

 

 

 

 

 

69-ig

 

0,5

50

 

0808

0808 10 5,8

Friss alma, egyéb, I.1.-VII.31-ig

 

 

 

 

0808 10 51-tõl

 

 

 

1000 t

 

59-ig

 

12

50

 

 

0808 10 81-tõl

 

 

 

 

 

89-ig

 

3

50

 

 

0808 20

Körte és birs, friss

 

 

500 t

 

0808 20 10-tól

 

 

 

 

 

31-ig

 

5

50

 

 

0808 20 33

 

3

50

 

 

0808 20 35-tõl

 

 

 

 

 

39-ig

 

10

50

 

 

0808 20 90

 

2

50

 

0809

0809 20

Cseresznye, friss

 

 

 

 

0809 20 20-tól

 

 

 

 

 

40-ig

 

10

50

 

 

0809 20 60-tól

 

 

 

 

 

80-ig

 

5

50

 

0810

0810 20, 40

Egyéb gyümölcs, friss

2

50

 

1601

1601

Kolbász és hasonló termék húsból, vágási melléktermékbõl, belsõségbõl vagy vérbõl, ezekbõl a termékekbõl álló élelmiszerek

20

50

 

200 t

1602

1602

Más elkészített és konzervált hús, vágási melléktermék, belsõség és vér

 

 

 

250 t

 

1602 10 00-tól

 

 

 

 

 

49-ig

 

20

50

 

 

1602 50

 

30

50

 

 

1602 90 10

 

20

50

 

 

1602 90 31

 

5

50

 

 

1602 90 51

 

20

50

 

 

1602 90 61-tõl

 

 

 

 

 

69-ig

 

30

50

 

 

1602 90 71-tõl

 

 

 

 

 

79-ig

 

20

50

 

 

1602 90 99

 

10

50

 

2001,4

2001,4

Zöldség, gyümölcs, dió és más ehetõ növényrész elkészítve, vagy tartósítva

 

 

 

80 t

 

2001 10 00

 

22

50

 

 

2001 20 00

 

20

50

 

Vt. szám

HR vagy KN

kód

Termék leírása

Jelenlegi vám

%

Végsõ vám-

csökkentés

%

Kvóta

 

 

 

 

 

 

 

2001 90 20-tól

 

 

 

 

 

30-ig

 

13

50

 

 

2001 90 50

 

5

50

 

 

2001 90 65-tól

 

 

 

 

 

95-ig

 

13

50

 

 

2004 10-tõl

 

 

 

 

 

90 91-ig

 

22

50

 

 

2004 90 95-tõl

 

 

 

 

 

99-ig

 

11

50

 

2008

2008

Más módon elkészített vagy tartósított, másutt nem említett gyümölcs, dió és más ehetõ növényrész, cukor vagy más édesítõ anyag vagy alkohol hozzáadásával is.

 

 

100 t

 

2008 20-tól

 

 

 

 

 

30-ig

 

8

50

 

 

2008 40

 

5

50

 

 

2008 50-tõl

 

 

 

 

 

80-ig

 

10

50

 

 

2008 91 00

 

20

50

 

 

2008 92

 

10

50

 

 

2008 99 11-tõl

 

 

 

 

 

19-ig

 

20

50

 

 

2008 99 21-tõl

 

 

 

 

 

23-ig

 

5

50

 

 

2008 99 25

 

20

50

 

 

2008 99 27

 

10

50

 

 

2008 99 32

 

20

50

 

 

2008 99 34-tõl

 

 

 

 

 

39-ig

 

10

50

 

 

2008 99 41

 

20

50

 

 

2008 99 43

 

5

50

 

 

2008 99 45

 

10

50

 

 

2008 99 46

 

20

50

 

 

2008 99 48

 

10

50

 

 

2008 99 51

 

20

50

 

 

2008 99 53

 

5

50

 

 

2008 99 55

 

10

50

 

 

2008 99 61

 

20

50

 

 

2008 99 69-tõl

 

 

 

 

 

85-ig

 

10

50

 

 

2008 99 91

 

20

50

 

 

2008 99 99

 

10

50

 

Vt. szám

HR vagy KN

kód

Termék leírása

Jelenlegi vám

%

Végsõ vám-

csökkentés

%

Kvóta

 

 

 

 

 

 

2204

2204

Bor friss szõlõbõl, beleértve a szeszezett bort is; szõlõmust a 2009 vtsz. alá tartozó kivételével

25

50

 

1000hl

2208

2208

Nem denaturált etilalkohol, kevesebb, mint 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal; szesz likõr és más szeszesital összetett alkoholos készítmények italok elõállításához.

 

 

 

500 hl

 

2208 10 tõl

 

 

 

 

 

20-ig

 

25

50

 

 

2208 30

 

10

50

 

 

2208 40-tõl

 

 

 

 

 

50-ig

 

15

50

 

 

2208 90

 

56

50

 

2309

2309 90

Állatok etetésére szolgáló készítmény, egyéb

 

4,8

 

50

 

2402

2402

Szivar és cigaretta dohányból vagy dohánypótlóból /külföldi licence alapján gyártott kivé-telével/

 

 

100 t

 

2402 10 00

 

52

50

 

 

2402 20 00-tól

 

65

50

 

 

90 00-ig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végsõ vámtétel, %

 

2203

2203

Malátából készült sör

24

15

 

"B1" MELLÉKLET 11. SZ. JEGYZÕKÖNYVHÖZ

Vt. szám

HR vagy KN

kód

Termék leírása

Jelenlegi vám

%

Végsõ vámcsökkentés

%

Kvóta

 

 

 

 

 

 

0105

0105

Élõ baromfi, a Gallus domesticus fajba tartozó szárnyasok, kacsa, liba, pulyka és gyöngytyúk

12

50

 

0206

0206

Szarvasmarhafélék, sertés, juh, kecske, ló, szamár, lóöszvér /muli/ vagy szamár-öszvér élelmezési célra alkalmas vágási mellék-terméke frissen, hûtve vagy fagyasztva

 

 

 

 

0206 10 10

 

5

50

 

 

0206 10 91

 

7

50

 

 

0206 10 95-tõl

 

 

 

 

 

22 10-ig

 

5

50

 

 

0206 22 90

 

7

50

 

 

0206 29 10-tõl

 

 

 

 

 

30 10-ig

 

5

50

 

 

0206 30 21

 

7

50

 

 

0206 30 31-tõl

 

 

 

 

 

41 10-ig

 

5

50

 

 

0206 41 91-tõl

 

 

 

 

 

99-ig

 

7

50

 

 

0206 49-tõl

 

 

 

 

 

90-ig

 

5

50

 

0406

0406

Sajt és túró

 

 

150 t

 

0406 10-tõl

 

 

 

 

 

90 88-ig

 

10

50

 

 

0406 90 93-tõl

 

 

 

 

 

99-ig

 

5,8

50

 

0709

0709

Más zöldség frissen vagy hûtve

/a 070960 vtsz kivételével/

 

 

 

 

0709 10 00

 

3

50

 

 

0709 20 00

 

8

50

 

 

0709 30 00

 

3

50

 

 

0709 40 00

 

2,5

50

 

 

0709 51 10

 

10

50

 

 

0709 70 00-tól

 

 

 

 

 

90 10-ig

 

14

50

 

 

0709 90 60

 

10

50

 

 

0709 90 90

 

8

50

 

0809

0809 40

Szilva és kökény

 

 

 

 

0809 40 11

 

10

50

 

 

0809 40 19

 

3

50

 

 

0809 40 90

 

4

50

 

Vt. szám

HR vagy KN

kód

Termék leírása

Jelenlegi vám

%

Végsõ vámcsökkentés

%

Kvóta

 

 

 

 

 

 

0812

0812

Gyümölcs és dió ideiglenesen tartósítva, de közvetlen étkezésre még nem elkészítve

 

 

 

 

0812 10 00-tól

 

 

 

 

 

90 10-ig

 

5

50

 

 

0812 90 40

 

2

50

 

 

0812 90 50-tõl

 

 

 

 

 

90 90-ig

 

5

50

 

2007

2007 99 20,39

51,58

Dzsem, gyümölcskocsonya, gyümölcsíz, gyümölcs- és diópüré, gyümölcs - és diókrém; mindezek fõzve, hozzáadott cukorral vagy más édesítõanyaggal is

 

 

 

 

2007 99 20

 

25

50

 

 

2007 99 39

 

5

50

 

 

2007 99 51

 

25

50

 

 

2007 99 58

 

25

50

 

2009

2009 80, 90

Gyümölcslé és zöldséglé, nem erjesztve, alkoholtartalom nélkül, cukor vagy más édesítõanyag hozzáadásával is

 

 

 

 

2009 80 11-tõl

 

 

 

 

 

19-ig

 

3,8

50

 

 

2009 80 34-tõl

 

 

 

 

 

82-ig

 

3,8

50

 

 

2009 80 85-tõl

 

 

 

 

 

93-ig

 

3,8

50

 

 

2009 80 96-tól

 

 

 

 

 

98-ig

 

3,8

50

 

 

2009 90 11-tõl

 

 

 

 

 

19-ig

 

20

50

 

 

2009 90 21-tõl

 

 

 

 

 

29-ig

 

5

50

 

 

2009 90 31-tõl

 

 

 

 

 

39-ig

 

20

50

 

 

2009 90 51-tõl

 

 

 

 

 

59-ig

 

5

50

 

 

2009 90 91-tõl

 

 

 

 

 

99-ig

 

5

50

 

"B2" MELLÉKLET A 11. SZ. JEGYZÕKÖNYVHÖZ

Vt. szám

HR vagy KN

kód

Termék leírása

Jelenlegi vám

%

Végsõ vámcsökkentés

%

Kvóta

 

 

 

 

 

 

0105

0105

Élõ baromfi, a Gallus domesticus fajba tartozó szárnyasok, kacsa, liba, pulyka és gyöngytyúk

12

50

 

0206

0206

Szarvasmarhafélék, sertés, juh, kecske, ló, szamár, lóöszvér /muli/ vagy szamár-öszvér élelmezési célra alkalmas vágási mellék-terméke frissen, hûtve vagy fagyasztva

 

 

 

 

0206 10 10

 

5

50

 

 

0206 10 91

 

7

50

 

 

0206 10 95-tõl

 

 

 

 

 

22 10-ig

 

5

50

 

 

0206 22 90

 

7

50

 

 

0206 29 10-tõl

 

 

 

 

 

30 10-ig

 

5

50

 

 

0206 30 21

 

7

50

 

 

0206 30 31-tõl

 

 

 

 

 

41 10-ig

 

5

50

 

 

0206 41 91-tõl

 

 

 

 

 

99-ig

 

7

50

 

 

0206 49-tõl

 

 

 

 

 

90-ig

 

5

50

 

0406

0406

Sajt és túró

 

 

150 t

 

0406 10-tõl

 

 

 

 

 

90 88-ig

 

10

50

 

 

0406 90 93-tõl

 

 

 

 

 

99-ig

 

5,8

50

 

0709

0709

Más zöldség frissen vagy hûtve

/a 070960 vtsz kivételével/

 

 

 

 

0709 10 00

 

3

50

 

 

0709 20 00

 

8

50

 

 

0709 30 00

 

3

50

 

 

0709 40 00

 

2,5

50

 

 

0709 51 10

 

10

50

 

 

0709 70 00-tól

 

 

 

 

 

90 10-ig

 

14

50

 

 

0709 90 60

 

10

50

 

 

0709 90 90

 

8

50

 

0809

0809 40

Szilva és kökény

 

 

 

 

0809 40 11

 

10

50

 

 

0809 40 19

 

3

50

 

 

0809 40 90

 

4

50

 

Vt. szám

HR vagy KN

kód

Termék leírása

Jelenlegi vám

%

Végsõ vámcsökkentés

%

Kvóta

 

 

 

 

 

 

0812

0812

Gyümölcs és dió ideiglenesen tartósítva, de közvetlen étkezésre még nem elkészítve

 

 

 

 

0812 10 00-tól

 

 

 

 

 

90 10-ig

 

5

50

 

 

0812 90 40

 

2

50

 

 

0812 90 50-tõl

 

 

 

 

 

90 90-ig

 

5

50

 

2007

2007 99 20,39

51,58

Dzsem, gyümölcskocsonya, gyümölcsíz, gyümölcs- és diópüré, gyümölcs - és diókrém mindezek fõzve, hozzáadott cukorral vagy más édesítõanyaggal is

 

 

 

 

2007 99 20

 

25

50

 

 

2007 99 39

 

5

50

 

 

2007 99 51

 

25

50

 

 

2007 99 58

 

25

50

 

2009

2009 80, 90

Gyümölcslé és zöldséglé, nem erjesztve, alkoholtartalom nélkül, cukor vagy más édesítõanyag hozzáadásával is

 

 

 

 

2009 80 11-tõl

 

 

 

 

 

19-ig

 

3,8

50

 

 

2009 80 34-tõl

 

 

 

 

 

82-ig

 

3,8

50

 

 

2009 80 85-tõl

 

 

 

 

 

93-ig

 

3,8

50

 

 

2009 80 96-tól

 

 

 

 

 

98-ig

 

3,8

50

 

 

2009 90 11-tõl

 

 

 

 

 

19-ig

 

20

50

 

 

2009 90 21-tõl

 

 

 

 

 

29-ig

 

5

50

 

 

2009 90 31-tõl

 

 

 

 

 

39-ig

 

20

50

 

 

2009 90 51-tõl

 

 

 

 

 

59-ig

 

5

50

 

 

2009 90 91-tõl

 

 

 

 

 

99-ig

 

5

50

 

"C1" MELLÉKLET A 11. SZ. JEGYZÕKÖNYVHÖZ

Vt. szám

HR vagy KN

kód

Termék leírása

Jelenlegi vám

%

Végsõ vámcsökkentés

%

Kvóta

 

 

 

 

 

 

0102

0102 9

Élõ szarvasmarha, egyéb

 

 

1000 t

 

0102 90 1-tõl

 

 

 

 

 

3-ig

 

10

50

 

 

0102 90 4-tõl

 

 

 

 

 

9-ig

 

12

50

 

0103

0103 9

Élõ sertés, egyéb

 

 

500 t

 

0103 91 1

 

5

50

 

 

0103 91 2

 

12

50

 

 

0103 91 3-tõl

 

 

 

 

 

9-ig

 

10

50

 

 

0103 92 1

 

5

50

 

 

0103 92 2

 

12

50

 

 

0103 92 3-tól

 

 

 

 

 

9-ig

 

10

50

 

0104

0104

Élõ juh és kecske

 

 

50 t

 

0104 10 1

 

5

50

 

 

0104 10 2-tõl

 

 

 

 

 

20 9-ig

 

10

50

 

0201,2

0201,2

Szarvasmarhafélék húsa frissen, hûtve vagy fagyasztva

 

 

 

50 t

 

0201 10-tõl

 

 

 

 

 

20 1-ig

 

12

50

 

 

0201 20 21-tõl

 

 

 

 

 

29-ig

 

12

50

 

 

0201 20 31-tõl

 

 

 

 

 

30 1-ig

 

12

50

 

 

0201 30 21-tõl

 

 

 

 

 

29-ig

 

12

50

 

 

0201 30 31-tõl

 

 

 

 

 

9-ig

 

12

50

 

 

0202 10-tõl

 

 

 

 

 

20 1-ig

 

12

50

 

 

0202 20 21-tõl

 

 

 

 

 

29-ig

 

12

50

 

 

0202 20 31-tõl

 

 

 

 

 

30 1-ig

 

12

50

 

 

0202 30 21-tõl

 

 

 

 

 

29-ig

 

12

50

 

 

0202 30 31-tõl

 

 

 

 

 

9-ig

 

12

50

 

0203

0203

Sertéshús frissen, hûtve vagy fagyasztva

 

15

 

50

 

500 t

Vt. szám

HR vagy KN

kód

Termék leírása

Jelenlegi vám

%

Végsõ vámcsökkentés

%

Kvóta

 

 

 

 

 

 

0210

0210

Élelmezési célra alkalmas hús, vágási melléktermék és belsõség sózva, sós lében tartósítva, szárítva vagy füstölve; élelmezési célra alkalmas liszt és õrlemény húsból, vágási melléktermékbõl vagy belsõségbõl

 

 

50 t

 

0210 11-tõl

 

 

 

 

 

20-ig

 

15

50

 

 

0210 90

 

12

50

 

0701

0701 9

Burgonya frissen, hûtve, egyéb

 

10

50

250 t

0710

0710

Zöldség /nyersen, gõzölve vagy vízben forrázva is/ fagyasztva

 

 

 

500 t

 

0710 10-tõl

 

 

 

 

 

30-ig

 

10

50

 

 

0710 40

 

11

50

 

 

0710 80-tól

 

 

 

 

 

90-ig

 

10

50

 

0712,3

0712,3

Szárított zöldség

 

 

100 t

 

0712 10-tõl

 

 

 

 

 

20-ig

 

10

50

 

 

0712 30 11-tõl

 

 

 

 

 

9-ig

 

5

50

 

 

0712 90

 

10

50

 

 

0713 10 1

 

5

50

 

 

0713 10 9-tõl

 

 

 

 

 

31-ig

 

10

50

 

 

0713 32 1-tõl

 

 

 

 

 

9-ig

 

10

50

 

 

0713 33 1-tõl

 

 

 

 

 

9-ig

 

10

50

 

 

0713 39 1-tõl

 

 

 

 

 

9-ig

 

10

50

 

 

0713 40-tõl

 

 

 

 

 

90-ig

 

5

50

 

0808

0808 10 10

Ipari alma, ömlesztve

12

50

2000 t

0812

0812

Gyümölcs és dió ideiglenesen tartósítva, de közvetlen étkezésre még nem elkészítve

 

 

20 t

 

0812 10 1-tõl

 

 

 

 

 

20-ig

 

12

50

 

 

0812 90 1-tõl

 

 

 

 

 

3-ig

 

5

50

 

 

0812 90 5-tõl

 

 

 

 

 

9-ig

 

12

50

 

Vt. szám

HR vagy KN

kód

Termék leírása

Jelenlegi vám

%

Végsõ vámcsökkentés

%

Kvóta

 

 

 

 

 

 

1107

1107

Maláta, pörkölve is

 

12

50

5000 t

1108

1108

Keményítõ, inulin

 

12

50

250 t

1601

1601

Kolbász és hasonló termék húsból, vágási melléktemékbõl, belsõségbõl vagy vérbõl, ezekbõl a termékekbõl álló élelmiszer

 

15

 

50

 

150

1602

1602

Más elkészített vagy konzervált hús, vágási melléktermék, belsõség és vér

 

 

 

150 t

 

1602 10

 

10

50

 

 

1602 20-tól

 

 

 

 

 

90-ig

 

15

50

 

2001,

3, 4

2001, 3, 4

Zöldség, gyümölcs, dió és más ehetõ növényi rész, gomba és szarvasgomba elkészítve vagy tartósítva

 

 

80 t

 

2001 10 1-tõl

 

 

 

 

 

90 5-ig

 

20

50

 

 

2001 90 91-tõl

 

 

 

 

 

99-ig

 

20

50

 

 

2003

 

20

50

 

 

2004 10

 

20

50

 

 

2004 90 1-tõl

 

 

 

 

 

99-ig

 

20

50

 

2204

2204

Bor friss szõlõbõl, beleértve a szeszezett bort is, szõlõmust a 2009 vtsz alá tartozó kivételével

 

 

500hl

 

2204 10 1-tõl

 

 

 

 

 

21 1-ig

 

25

50

 

 

2204 21 21-tõl

 

 

 

 

 

29 1-ig

 

25

50

 

 

2204 29 21-tõl

 

 

 

 

 

30-ig

 

25

50

 

2208

2208

Nem denaturált etilalkohol, kevesebb, mint 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal, szesz, likõr és más szeszes-ital; összetett alkoholos készítmények italok elõállításához.

 

25

 

50

 

500 hl

2402

2402

Szivar és cigaretta dohányból vagy dohánypótlóból /külföldi licenc alapján gyártott kivételével/

 

25

 

50

 

100 t

 

 

 

 

 

Végsõ vámtétel, %

 

2203

2203

Malátából készült sör

20

12

2500hl

"C2" MELLÉKLET A 11. SZ. JEGYZÕKÖNYVHÖZ

Vt. szám

HR vagy KN

kód

Termék leírása

Jelenlegi vám

%

Végsõ vámcsökkentés

%

Kvóta

 

 

 

 

 

 

0102

0102 9

Élõ szarvasmarha, egyéb

 

 

1000 t

 

0102 90 1-tõl

 

 

 

 

 

3-ig

 

10

50

 

 

0102 90 4-tõl

 

 

 

 

 

9-ig

 

12

50

 

0103

0103 9

Élõ sertés, egyéb

 

 

500 t

 

0103 91 1

 

5

50

 

 

0103 91 2

 

12

50

 

 

0103 91 3-tõl

 

 

 

 

 

9-ig

 

10

50

 

 

0103 92 1

 

5

50

 

 

0103 92 2

 

12

50

 

 

0103 92 3-tól

 

 

 

 

 

9-ig

 

10

50

 

0104

0104

Élõ juh és kecske

 

 

50 t

 

0104 10 1

 

5

50

 

 

0104 10 2-tõl

 

 

 

 

 

20 9-ig

 

10

50

 

0201,

2

0201, 2

Szarvasmarhafélék húsa frissen, hûtve vagy fagyasztva

 

 

 

50 t

 

0201 10-tõl

 

 

 

 

 

20 1-ig

 

12

50

 

 

0201 20 21-tõl

 

 

 

 

 

29-ig

 

12

50

 

 

0201 20 31-tõl

 

 

 

 

 

30 1-ig

 

12

50

 

 

0201 30 21-tõl

 

 

 

 

 

29-ig

 

12

50

 

 

0201 30 31-tõl

 

 

 

 

 

9-ig

 

12

50

 

 

0202 10-tõl

 

 

 

 

 

20 1-ig

 

12

50

 

 

0202 20 21-tõl

 

 

 

 

 

29-ig

 

12

50

 

 

0202 20 31-tõl

 

 

 

 

 

30 1-ig

 

12

50

 

 

0202 30 21-tõl

 

 

 

 

 

29-ig

 

12

50

 

 

0202 30 31-tõl

 

 

 

 

 

9-ig

 

12

50

 

0203

0203

Sertéshús frissen, hûtve vagy fagyasztva

 

15

 

50

 

500 t

Vt. szám

HR vagy KN

kód

Termék leírása

Jelenlegi vám

%

Végsõ vámcsökkentés

%

Kvóta

 

 

 

 

 

 

0210

0210

Élelmezési célra alkalmas hús, vágási melléktermék és belsõség sózva, sós lében tartósítva, szárítva vagy füstölve; élelmezési célra alkalmas liszt és õrlemény húsból, vágási melléktermékbõl vagy belsõségbõl

 

 

50 t

 

0210 11-tõl

 

 

 

 

 

20-ig

 

15

50

 

 

0210 90

 

12

50

 

0406

0406

Juh- és kecskesajt; kék erezetû és fehér sajtok

12

50

50t

0701

0701 9

Burgonya frissen, vagy hûtve, egyéb

 

10

 

50

 

250 t

0710

0710

Zöldség /nyersen, gõzölve vagy vízben forrázva is/ fagyasztva

 

 

 

500 t

 

0710 10-tõl

 

 

 

 

 

30-ig

 

10

50

 

 

0710 40

 

11

50

 

 

0710 80-tól

 

 

 

 

 

90-ig

 

10

50

 

0712,

3

0712, 3

Száritott zöldség

 

 

100 t

 

0712 10-tõl

 

 

 

 

 

20-ig

 

10

50

 

 

0712 30 11-tõl

 

 

 

 

 

9-ig

 

5

50

 

 

0712 90

 

10

50

 

 

0713 10 1

 

5

50

 

 

0713 10 9-tõl

 

 

 

 

 

31-ig

 

10

50

 

 

0713 32 1-tõl

 

 

 

 

 

9-ig

 

10

50

 

 

0713 33 1-tõl

 

 

 

 

 

9-ig

 

10

50

 

 

0713 39 1-tõl

 

 

 

 

 

9-ig

 

10

50

 

 

0713 40-tõl

 

 

 

 

 

90-ig

 

5

50

 

0808

0808 10 10

Ipari alma, ömlesztve

12

50

2000 t

0812

0812

Gyümölcs és dió ideiglenesen tartósítva, de közvetlen étkezésre még nem elkészítve

 

 

30 t

 

0812 10 1-tõl

 

 

 

 

 

20-ig

 

12

50

 

Vt. szám

HR vagy KN

kód

Termék leírása

Jelenlegi vám %

Végsõ vámcsökkentés %

Kvóta

 

 

 

 

 

 

 

0812 90 1-tõl

 

 

 

 

 

3-ig

 

5

50

 

 

0812 90 5-tõl

 

 

 

 

 

9-ig

 

12

50

 

0904

0904

Bors /Piper fajta/, paprika /Capsicum vagy Pimenta fajta/ szárítva, zúzva vagy õrölve.

 

 

30 t

 

0904 11-tõl

 

 

 

 

 

2-ig

 

5

50

 

 

0904 20 11-tõl

 

 

 

 

 

9-ig

 

10

50

 

1107

1107

Maláta, pörkölve is

12

50

2500 t

1108

1108

Keményitõ, inulin

12

50

250 t

1601

1601

Kolbász és hasonló termék húsból, vágási melléktemékbõl, belsõségbõl vagy vérbõl, ezekbõl a termékekbõl álló élelmiszer

15

50

150 t

1602

1602

Más elkészített vagy konzervált hús, vágási melléktermék, belsõség és vér

 

 

150 t

 

1602 10

 

10

50

 

 

1602 20-tól

 

 

 

 

 

90-ig

 

15

50

 

2001,

3,4

2001, 3, 4

Zöldség, gyümölcs, dió és más ehetõ növényi rész, gomba és szarvasgomba elkészítve vagy tartósítva

 

 

80 t

 

2001 10 1-tõl

 

 

 

 

 

90 5-ig

 

20

50

 

 

2001 90 91-tõl

 

 

 

 

 

99-ig

 

20

50

 

 

2003

 

20

50

 

 

2004 10

 

20

50

 

 

2004 90 1-tõl

 

 

 

 

 

99-ig

 

20

50

 

2204

2204

Bor friss szõlõbõl, beleértve a szeszezett bort is, szõlõmust a 2009 vtsz alá tartozó kivételével

 

 

1500hl

 

2204 10 1-tõl

 

 

 

 

 

21 1-ig

 

25

50

 

 

2204 21 21-tõl

 

 

 

 

 

29 1-ig

 

25

50

 

 

2204 29 21-tõl

 

 

 

 

 

30-ig

 

25

50

 

Vt. szám

HR vagy KN

kód

Termék leírása

Jelenlegi vám

%

Végsõ vámcsökkentés

%

Kvóta

 

 

 

 

 

 

2208

2208

Nem denaturált etilalkohol, kevesebb, mint 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal, szesz, likõr és más szeszes-ital; összetett alkoholos készítmények italok elõállításához.

 

25

 

50

 

500 hl

2402

2402

Szivar és cigaretta dohányból vagy dohánypótlóból /külföldi licenc alapján gyártott ki-vételével/

 

25

 

50

 

100 t

 

 

 

 

 

végsõ vámtétel, %

 

2203

2203

Malátából készült sör

20

12

1500hl

"D1" MELLÉKLET A 11. SZ. JEGYZÕKÖNYVHÖZ

Vt.szám

HR vagy KN

kód

Termék leírása

Jelenlegi vám

%

Végsõ vámcsökkentés

%

Kvóta

1701

1701

Répacukor szilárd állapotban

17

50

1900 t

"D2" MELLÉKLET A 11. SZ. JEGYZÕKÖNYVHÖZ

Vt.szám

HR vagy KN

kód

Termék leírása

Jelenlegi vám

%

Végsõ vám -

csökkentés

%

Kvóta

1701

1701

Répacukor szilárd állapotban

17

50

100 t

12. SZ. JEGYZÕKÖNYV

(hivatkozást lásd az 5. Cikk 2. pontjában)

MEZÕGAZDASÁGI ENGEDMÉNYEK CSERÉJE EGYRÉSZRÕL A SZLOVÉN KÖZTÁRSASÁG, MÁSRÉSZRÕL A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KÖZÖTT

1. Az e Jegyzõkönyvben egyeztetett vámcsökkentések a tényleges import idején alkalmazott legnagyobb kedvezményes elbánás szerinti vámtételekre vonatkoznak.

2. A Szlovén Köztársaságban alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzõkönyv "A" Mellékletében felsorolt és a Magyar Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan 50 %-kal csökkentik a Megállapodás hatálybalépésétõl kezdve, az említett Mellékletben rögzített kvótákon belül.

3. A Magyar Köztársaságban alkalmazott import vámtételeket az e Jegyzõkönyv "B" Mellékletében felsorolt és a Szlovén Köztársaságból származó termékekre vonatkozóan 50 %-kal csökkentik a Megállapodás hatálybalépésétõl kezdve az említett Mellékletben rögzített kvótákon belül.

4. A jelen Jegyzõkönyv Mellékleteiben felsorolt, import engedélyezés alá tartozó termékekre az import engedélyeket automatikusan megadják az itt meghatározott kvóták erejéig.

5. A jelen Jegyzõkönyvben hivatkozott vámok magukban foglalják az ad valorem és a specifikus vámokat is.

"A" MELLÉKLET A 12. SZ. JEGYZÕKÖNYVHÖZ

a Magyar Köztársaságból származó azon termékek, amelyekre
a Szlovén Köztársaságban alkalmazott import vámtételek 50 %-kal
csökkennek a Megállapodás hatályba lépésétõl kezdve

HR kód

A termék leírása

Kvóta

(tonna)

 

 

 

0101.19

Nem fajtatiszta ló

20

0102

Szarvasmarhafélék

1,000

0102.904

Ökör és egyéb üszõ; 200-280 kg közötti súlyú

 

0102.905

Ökör és egyéb üszõ; 280-450 kg közötti súlyú

 

0102.906

Ökör és egyéb üszõ; más

 

0102.907

Borjú

 

0102.909

Egyéb

 

0106

Egyéb élõ állat (a 0106.006 VTSZ alá tartozó béka és a 0106.008 VTSZ alá tartozó majom kivételével)

10

0203.11

Sertéshús frissen, hûtve egész vagy fél

1,800

0203.12

Sertéshús frissen, hûtve comb, lapocka és ezek részei

500

0203.29

Sertéshús fagyasztott, másféle

600

0207.39

Darabolt baromfi vágási mellékterméke és belsõség

20

0406

Sajt és túró: juhtejbõl készült sajtok, kék- és fehérpenész sajtok

400

0505.10

Toll, töltelékanyagnak, pehely

20

0602.91

Gombacsira

200

0702.00

Paradicsom frissen vagy hûtve

500

0709.60

A Capsicum és Pimenta nemhez tartozó növények gyümölcse

30

0802.22

Mogyoró héj nélkül, frissen vagy szárítva

25

0802.32

Dió héj nélkül, frissen vagy szárítva

25

0807.10

Dinnye frissen

500

0809.10

Kajszibarack frissen

500

0810.30

Fekete, fehér vagy piros ribizke és egres

500

 

HR kód

A termék leírása

Kvóta

(tonna)

 

 

 

1005.90

Kukorica (nem vetõmag)

40,000

1201.00

Szójabab, törve is

25

1212.91

Cukorrépa

25,000

1512.11

Napraforgómag nyersolaj

8,000

2204

Bor friss szõlõbõl (fehérbor)

500

"B" MELLÉKLET A 12. SZ. JEGYZÕKÖNYVHÖZ

a Szlovén Köztársaságból származó azon termékek, amelyekre a
Magyar Köztársaságban alkalmazott import vámtételek 50 %-kal
csökkennek a Megállapodás hatályba lépésétõl kezdve

HR-kód

A termék leírása

Kvóta

(tonna)

 

 

 

0207

Baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, vágási melléktermék, kivéve a 0207.22 -. 0207.39, illetve a 0207.42 - 0207.50 VTSZ alá tartozó pulyka, kacsa, liba és gyöngytyúk termékeket)

100

0406

Sajt és túró

480

0406.10-991

Friss (érleletlen vagy kezeletlen) sajt, beleértve a savósajtot is és túró; egyéb

 

0406.20-992

Mindenféle reszelt vagy õrölt sajt; egyéb

 

0406.30-993

Ömlesztett sajt nem reszelve, nem õrölve; egyéb

 

0406.90-023

Tehéntejbõl készült, másutt nem emlitett sajt

 

0406.90-999

Egyéb sajt

 

0808.20

Körte és birs frissen

1,000

1210

Komlótoboz frissen vagy száritva

100

1601

Kolbász és hasonló termék húsból, vágási melléktermékbõl, belsõségbõl vagy vérbõl

200

1602

Más elkészitett és konzervált hús, vágási melléktermék, belsõség és vér

200

1602.10-017

Homogenizált készitmények; marhahúsból és sertéshúsból

 

1602.10-992

Homogenizált készitmények; más húsfélébõl, belsõségbõl

 

1602.20

Májból készült termékek

 

1602.31

Pulykából készült termékek

 

1602.39

A 0105 VTSZ alá tartozó baromfiból készült termékek, másféle

 

1602.41

Sertésbõl készült termékek; sonka és abból vágott részek

 

1602.42

Sertésbõl készült termékek; lapocka és abból vágott részek

 

1602.49

Sertésbõl készült termékek; másféle, beleértve a keverékeket is

 

1602.50

Szarvasmarha félékbõl készült termékek

 

1602.90-015

Mélyhûtött készétel fõzelékbõl vagy tésztából és húsból

 

1602.90-990

Egyéb

 

 

HR-kód

A termék leirása

Kvóta

(tonna)

 

 

 

1604

Elkészitett vagy konzervált hal, kaviár és halikrából készitett kaviárpótló

200

1704

Cukorka áru kakaótartalom nélkül

100

1704.10-018

Diabetikus rágógumi

 

1704.10-997

Egyéb rágógumi, cukorbevonattal is

 

1704.90-016

10-tömegszázalékot meghaladó cukortartalmú édesgyökér-kivonat, más anyag hozzáadása nélkül

 

1704.90-991

Egyéb cukorkaáru

 

1902

Tészta fõzve és töltve vagy másképp elkészitve

100

1902.11

Nyerstészta nem töltve vagy másképp elkészitve, tojástartalommal

 

1902.19

Nyers tészta nem töltve vagy másképp elkészitve, egyéb

 

1902.20-017

Hússal töltött tészta

 

1902.20-026

Hallal töltött tészta

 

1902.20-035

Héjas vagy puhatestû állat húsával töltött tészta

 

1902.20-992

Egyéb

 

1902.30

Más tészta

 

1902.40

Kuszkusz (búzadarakása)

 

1905

Kenyér, cukrászsütemény, kalács biscuit és más pékáru kakaótartalommal is

100

1905.10

Ropogós kenyér

 

1905.20

Mézeskalács és hasonló

 

1905.30

Édes biscuit, ostya

 

1905.40-016

Piritott ostya, gyógyszerkapszula, rizspapir és hasonló termékek

 

1905.40-025

Piritott kenyér és hasonló áru

 

1905.40-991

Egyéb kétszersült, piritott kenyér és hasonló termék

 

1905.90-020

Más pékáru

 

1905.90-996

Egyéb

 

2009

Gyümölcslé, zöldséglé nem erjesztve, alkoholtartalom nélkül

500

2009.50

Paradicsomlé

 

2009.60

Szõlõlé (beleértve a szõlõmustot is)

 

2009.80

Bármilyen más egynemû gyümölcs- vagy zöldséglé

 

2009.90

Gyümölcs- vagy zöldségkeverékek

 

2203

Malátából készült sör

350

 

HR-kód

A termék leirása

Kvóta

(tonna)

 

 

 

2204

Bor friss szõlõbõl

500

2204.21-018

Kommersz bor, legfeljebb 2 literes palackban

 

2204.21-993

Egyéb bor, legfeljebb 2 literes palackban

 

2204.29-012

Kommersz bor

 

2204.29-997

Egyéb bor

 

2208

Nem denaturált etilalkohol legfeljebb 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal

50

2208.10

Összetett alkoholos készitmények italok elõállitásához

 

2208.20-011

Borpárlat kiskereskedésben nem szokásos kiszerelésben

 

2208.20-020

Borpárlat más csomagolásban, szõlõseprõbõl készült desztillált ital

 

2208.30

Whisky

 

2208.40

Rum, nyugat-indiai rum

 

2208.50

Gin és holland gin

 

2208.90-018

80 térfogatszázaléknál kisebb alkoholtartalmú finomszesz nem denaturálva

 

2208.90-993

Egyéb

 

2309

Állatok etetésére szolgáló készitmény

200

13. SZ. JEGYZÕKÖNYV

(lásd a hivatkozást az 5. Cikk 2. pontjában)

A MEZÕGAZDASÁGI ENGEDMÉNYEK CSERÉJE EGYRÉSZT
A LENGYEL KÖZTÁRSASÁG, MÁSRÉSZT
A SZLOVÉN KÖZTÁRSASÁG KÖZÖTT
1. Az e Jegyzõkönyvben egyeztetett vámcsökkentések a tényleges import idején alkalmazott legnagyobb kedvezményes elbánás szerinti vámtételekre vonatkoznak.

2. A Lengyel Köztársaságban az e Jegyzõkönyv "A" Mellékletében felsorolt és a Szlovén Köztársaságból származó termékekre alkalmazott vámokat 1996. január 1-jén 50 %-kal csökkentik az e Mellékletben megállapított kvóták keretén belül.

3. A Szlovén Köztársaságban az e Jegyzõkönyv "B" Mellékletében felsorolt és a Lengyel Köztársaságból származó termékekre alkalmazott vámokat 1996. január 1-jén 50 %-kal csökkentik az e Mellékletben megállapított kvóták keretén belül.

4. A jelen Jegyzõkönyv "A" és "B" Mellékletében felsorolt, engedélyezés hatálya alá tartozó termékek esetében az engedélyeket automatikusan kiadják az itt meghatározott mennyiségek mértékéig.

5. A jelen Jegyzõkönyv 2. és 3. pontjaiban hivatkozott vámok magukban foglalják az ad valorem és a specifikus vámokat is, kivéve a pótlólagos cukortartalom vámját (DCC) a Lengyel Köztársaság esetében."

 

"A" MELLÉKLET A 13. SZ. JEGYZÕKÖNYVHÖZ

VT szám

KN kód

Termék leírása

Kvóta

 

 

 

 

0207

0207

020710

020721

020741

A 0105 vtsz. alá tartozó baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, vágási mellékterméke és belsõsége frissen, hûtve vagy fagyasztva

500 t

 

 

 

 

0402

0402

040210

040229

Tej és tejszín sûrítve, cukor vagy más, édesítõanyag hozzáadásával

100 t

 

 

 

 

0406

0406

04069013

04069023

04069078

Sajt és túró

200 t

 

 

 

 

0407

040700

Madártojás héjában, frissen, tartósítva, vagy fõzve

60 t

 

 

 

 

0808

0808

Alma, körte és birs frissen

 

 

080810

Alma

400 t

 

080820

Körte és birs

100 t

 

 

 

 

1209

1209

Mag gyümölcs és spóra vetési célra

100 t

 

 

 

 

1211

1211

Növény és növényrész /beleértve a magot és a gyümölcsöt is/ elsõsorban illatszer, gyógyszer, rovarirtószer, növényvédõszer, gombaölõszer és hasonlók gyártására, frissen vagy szárítva, vágva, zúzva vagy porítva is.

100 t

 

 

 

 

1601

160100

Kolbász és hasonló termék húsból, vágási melléktermékbõl, belsõségbõl vagy vérbõl, ezekbõl a termékekbõl álló élelmiszer

40 t

 

 

 

 

1602

1602

Más elkészített vagy konzervált hús, vágási melléktermék és vér, ezekbõl a termékekbõl álló élelmiszer

1000 t

 

 

 

 

1604

1604

160413

160415

160420

Elkészített vagy konzervált hal, kaviár és halikrából készített kaviárpótló

400 t

 

 

 

 

1704

1704

170410

Cukoráru /beleértve a fehér csokoládét is/ kakaótartalom nélkül

30 t

 

 

 

 

1806

1806

18069060

Csokoládé és más kakaótartalmú élelmiszerkészitmény

200 t

VT szám

KN kód

Termék leírása

Kvóta

 

 

 

 

1902

1902

190211

190212

Tészta fõzve és töltve /hússal vagy más anyaggal/ vagy másképp elkészítve, mint pl. spagetti, makaróni, metélt, lasagne, gnocchi, ravioli, canelloni, kuszkusz, elkésztve is.

200 t

 

 

 

 

1905

1905

190590

Kenyér, cukrászsütemény, kalács, biscuit és más pékáru kakaótartalommal is, áldozó ostya, üres gyógyszerkapszula, pecsételõ ostya, rizspapir és hasonló termék

200 t

 

 

 

 

2005

2005

20059010

Más zöldség ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve, vagy tartósítva, nem fagyasztva

60 t

 

 

 

 

2009

2009

200980

200990

Gyümölcslé /beleértve a szõlõmustot is/ és zöldség lé, nem erjesztve, alkoholtartalom nélkül, cukor vagy más édesitõanyag hozzáadásával is

200 t

 

 

 

 

2103

2103

Mártás és ennek elõállítására szolgáló készítmény, ételizesitõ keverék, mustárliszt és - dara, elkészített mustár

300 t

 

 

 

 

2106

2106

Másutt nem említett élelmiszer készitmény

200 t

 

 

 

 

2203

220300

Malátából készült sör

5000 hl

 

 

 

 

2204

2204

Bor friss szõlõbõl, beleértve a szeszezett bort is, szõlõmust, a 2009 vtsz. alá tartozó kivételével.

17000 hl

 

200410

 

 

 

22042110

 

 

 

22042121

 

 

 

22042123

 

 

 

22042125

 

 

 

22042129

 

 

 

22042131

 

 

 

22042133

 

 

 

22042135

 

 

 

22042139

 

 

 

22042141 *

 

 

 

22042149

 

 

 

22042151 *

 

 

 

22042910

 

 

 

22042921

 

 

 

22042923

 

 

 

22042925

 

 

 

22042929

 

 

 

22042931

 

 

 

22042933

 

 

 

22042935

 

 

VT szám

KN kód

Termék leírása

Kvóta

 

 

 

 

 

22042939

 

 

 

22042941 *

 

 

 

22042949

 

 

 

*=Portói

 

 

 

 

 

 

2205

2205

22051010

22059010

Vermut és friss szõlõbõl készült más bor növényekkel vagy aromatikus anyagokkal ízesítve.

5000 hl

"B" MELLÉKLET A 13. SZ. JEGYZÕKÖNYVHÖZ

Kód

Termék leírása

Kvóta, tonna

 

 

 

0102

Élõ szarvasmarha

500

 

 

 

0103

Élõ sertés

1000

 

 

 

0206

Szarvasmarhafélék, sertés, juh, kecske, ló, szamár, lóöszvér /muli/ vagy szamáröszvér élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékre és belsõsége, frissen vagy fagyasztva, másféle

300

020649

Másféle

 

 

 

 

0207

A 0105 vtsz. alá tartozó baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, vágási mellékterméke és belsõsége frissen, hûtve vagy fagyasztva

500

020723

Kacsa, liba, és gyöngytyúk

 

 

 

 

0209

Sovány húsrétegeket nem tartalmazó sertészsiradék és baromfizsiradék /nem olvasztott/ frissen, hûtve, fagyasztva, sózva, sós lében tartósítva, szárítva vagy füstölve

100

 

 

 

0406

Sajt és túró

200

040640

Kék erezetû sajt

 

0406909

Más sajt a

ex -fehér erezetû sajt, juhsajt

 

 

 

 

0504

Állati bél, hólyag és gyomor /a halból származó kivételével/, egészben vagy darabolva

40

 

 

 

0703

Vöröshagyma, gyöngyhagyma, fokhagyma, póréhagyma és más hagymaféle frissen vagy hûtve

500

070310

Vöröshagyma és gyöngyhagyma

 

 

 

 

0710

Zöldség /nyersen, gõzölve, vagy vízben forrázva is/ fagyasztva

200

071021

Borsó

 

071022

Bab

 

 

 

 

0809

Kajszibarack, cseresznye, meggy, õszibarack /beleértve a sima héjú õszibarackot is/ szilva és kökény frissen

100

080929

Cseresznye és meggy

 

 

 

 

0811

Gyümölcs és dió /nyersen gõzölve vagy vízben forrázva/ fagyasztva, cukor vagy más édesítõ anyag hozzáadásával is.

 

081110

Földieper

100

081120

Fekete ribizli

100

0811209

Más

100

 

 

 

Kód

Termék leírása

Kvóta, tonna

 

 

 

0909

Ánizsmag, badián, édeskömény, koriander, kömény- vagy rétiköménymag, borókabogyó

40

 

 

 

1003

Árpa

 

1003003

Vetõmag

5000

 

 

 

1004

Zab

400

 

 

 

1008

Hajdina, köles és kanárimag, más gabonaféle

300

100810

Hajdina

 

 

 

 

1209

Mag, gyümölcs és spóra vetési célra

100

 

 

 

1211

Növény és növényrész /beleértve a magos és a gyümölcsöt is/, elsõsorban illatszer, gyógyszer, rovarirtószer, növényvédõszer, gombaölõszer és hasonlók gyártására, frissen vagy szárítva, vágva, zúzva vagy porítva is.

100

 

 

 

1514

Repce- és mustárolaj és ezek frakciói, finomítva is, de vegyileg átalakítva

4000

151410

Nyers olaj

 

 

 

 

1601

Kolbász és hasonló termék húsból vágási melléktermékbõl, belsõségbõl vagy vérbõl, ezekbõl a termékekbõl álló élelmiszerek

40

 

 

 

1604

Elkészített vagy konzervált hal, kaviár és halikrából készült kaviárpótló

 

160411

Lazac

100

160412

Hering

300

 

 

 

1704

Cukorkaáru /beleértve a fehér csokoládét is/ kakaótartalom nélkül.

30

 

 

 

1806

Csokoládé- és kakaótartalmú más élelmiszerkészitmény

200

 

 

 

1905

Kenyér, cukrászsütemény, kalács, biscuit és más pékáru kakaótartalommal is, áldozó ostya, üres gyógyszerkapszula, pecsételõ ostya, rizspapir és hasonló termék

200

 

 

 

2001

Zöldség, gyümölcs, dió és más ehetõ növényi rész ecettel vagy ecetsavval elkészítve vagy tartósítva

100

2001905

Gomba

 

 

 

 

2008

Más módon elkészített vagy tartósított, másutt nem említett gyümölcs, dió /mogyoró/ és más ehetõ növényrész, cukor vagy más édesítõanyag vagy alkohol hozzáadásával is

200

200880

Földieper

 

 

 

 

Kód

Termék leírása

Kvóta, tonna

 

 

 

2203

Malátából készült sör

500

 

 

 

2207

Nem denaturált etil-alkohol 80 vagy nagyobb térfogatszázalék alkoholtartalommal, etil-alkohol és más szesz denaturálva, bármilyen alkoholtartalommal.

500

 

 

 

2208

Nem denaturált etil-alkohol, kevesebb mint 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal, szesz, likõr és más szeszes ital, összetett alkoholos készítmények italok elõállításához"

200

 

3. §

Felhatalmazást kap a Kormány, hogy a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás részes államaival kötendõ szerzõdések útján a Megállapodás egyes, kereskedelmi kedvezményeket érintõ részeit, úgymint a vámtételeket, nem vám jellegû korlátozásokat, származási szabályokat, valamint a Megállapodás által érintett termékkört módosítsa, illetõleg kiegészítse, továbbá gondoskodjék a Megállapodás és az azt módosító, kiegészítõ szerzõdések végrehajtásáról.

4. §

(1) E törvény a kihirdetését követõ 15. napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban  1996. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) E törvény kihirdetésével egyidejûleg a Magyar Köztársaság és a Szlovén  Köztársaság között 1994. április 6-án, Ljubljanában aláírt Szabadkereskedelmi  Megállapodás kihirdetésérõl szóló 1994. évi XCVII. törvény hatályon kívül  helyezésérõl szóló 1996. évi LXVIII. törvény hatályát veszti.

 

 

I N D O K O L Á S

a Szlovén Köztársaságnak a Közép-Európai Szabadkereskedelmi

Megállapodáshoz (CEFTA) történõ csatlakozásról szóló

Megállapodás kihirdetésérõl szóló törvényjavaslathoz

A Szlovén Köztársaságnak a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodáshoz (CEFTA) történõ csatlakozásáról szóló Megállapodás (a továbbiakban: Csatlakozási Megállapodás) a Szerzõdõ Felek által 1995. november 25-én került aláírásra Ljubljanában.

A Csatlakozási Megállapodás kiterjeszti egyrészt a CEFTA hatályát a Szlovén Köztársaságra, másrészt pedig tartalmazza a Szlovén Köztársaságnak a Megállapodáshoz történõ csatlakozásának feltételeit.

A Csatlakozási Megállapodást az Országgyûlés 73/1996. (IX.13.) OGY határozatával megerõsítette, egyúttal felkérte a köztársasági elnököt a megerõsítõ okirat kiállítására.

A Csatlakozási Megállapodás 11. Cikkének 1. pontja úgy rendelkezik, hogy a Megállapodás attól a naptól számított 30. napon lép hatályba, amikor a Letéteményes kézhez kapta az utolsó értesítést a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás Szerzõdõ Feleitõl és a Szlovén Köztársaságtól az e célból szükséges eljárások lefolytatásának befejezésérõl. Ezzel párhuzamosan a 11. Cikk 3. pontja rögzíti azt is, hogy hatályba lépés hiányában is a Megállapodás 1996. január 1. napjától a szerzõdõ országok vonatkozásában ideiglenesen alkalmazásra kerül.

A letéteményes feladatait ellátó Lengyel Köztársaság Külügyminisztériumának értesítése szerint a Csatlakozási Megállapodás - a fenti rendelkezések figyelembe vételével - 1999. március 31-én hatályba lépett.

A Csatlakozási Megállapodás hatályba lépésével egyidejûleg a Megállapodás 11. Cikkének 4. pontja rendezi a Magyar Köztársaság és a Szlovén Köztársaság között Ljubljanában, 1994. április 6-án kötött kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás jogi sorsát is, amikor kimondja, hogy a Csatlakozási Megállapodás hatályba lépésének napjától (1999. március 31.) ezen kétoldalú szerzõdések a felek kifejezett kölcsönös egyetértésével hatályukat vesztik azzal, hogy 1996. január 1. napjától ideiglenesen a Csatlakozási Megállapodás rendelkezései az irányadók. A kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást kihirdetõ törvénynek (1994. évi XCVII. tv.) a magyar jogrendszerbõl történõ deregulálására is sor került, mivel e jogszabályt az 1996. évi LXVIII. törvény hatályon kívül helyezte.

Tekintettel arra, hogy a CEFTA megállapodás törvénnyel került kihirdetésre, továbbá a Szlovén Köztársaságnak a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodásoz (CEFTA) történõ csatlakozásáról szóló Megállapodást az Országgyûlés erõsítette meg, a nemzetközi szerzõdésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 1982. évi 27. törvényerejû rendelet 13. §-ának (1) bekezdése szerint - a (2) bekezdésben foglaltakra is figyelemmel - a Csatlakozási Megállapodást törvénnyel kell kihirdetni.

A kihirdetõ törvény a Csatlakozási Megállapodás szövegén kívül tartalmazza a CEFTA megállapodást kihirdetõ 1995. évi XIII. törvénnyel való teljes összhang megteremtése érdekében azt a Kormány részére adott felhatalmazást, miszerint a Megállapodás mellékleteiben foglalt egyes, kereskedelmi kedvezményeket érintõ részek, úgymint a vámtételek, nem vám jellegû korlátozások, származási szabályok, valamint a Megállapodás által érintett termékkörök módosíthatók, illetõleg kiegészíthetõk, továbbá deregulációs célzattal rendelkezik egyúttal az 1996. évi LXVIII. törvény hatályon kívül helyezésérõl is.