ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1622.

Képviselõi önálló indítvány

Dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

Budapest

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 85. (2) bekezdése alapján benyújtom a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot az alábbiak szerint:

1999. évi ............. törvény

a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény módosításáról

Az Országgyûlés a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Lt.) módosításáról a következõ törvényt alkotja:

1. §

Az Lt. 35. §-a a következõ (3) bekezdéssel egészül ki:

"A 35. § (3) A bérlõ a közüzemi vízfogyasztásért és csatornahasználatért díjmegtérítést köteles fizetni. A díjmegtérítés mértékében a bérbeadó és a bérlõ a bérleti szerzõdésben állapodnak meg. Az önkormányzat tulajdonában és az állami szervek vagyonkezelésében lévõ lakások, valamint nem lakás céljára szolgáló helyiségek díjmegtérítésre vonatkozó általános szabályait a Kormány, a részletes szabályokat az önkormányzat, illetõleg a bérbeadás feltételeinek megállapítására jogosult miniszter rendeletben állapítja meg."

2. §

E törvény a kihirdetése napján lép hatályba.

I n d o k o l á s

A bérlõk 1990-óta a 18/1990. (I.31.) MT rendelet alapján külön jogszabály keretei között kötelesek voltak a bérbeadók részére a vízmérõvel nem felszerelt lakások, illetõleg nem lakások céljára szolgáló helyiségek víz- és csatornahasználati díját megtéríteni.

A 63/1995. (VI.8.) Korm. rendelettel módosított 18/1990. (I.31.) MT rendelet - törvényi felhatalmazás nélkül - az önkormányzatokat jogosította fel a mérõórák nélküli vízfogyasztás mennyiségi normáinak megállapítására.

Az állampolgári jogok országgyûlési biztosa mind az átalánydíjak épületekre történõ áthárítása, mind a bérbeadóknak az épület üzemeltetésével összefüggõ vízfogyasztás bérlõkre történõ áthárítása kérdésében visszásságokat tapasztalt. A visszásságok megszüntetése érdekében tett javaslatot a módosított 18/1990. (I.31.) MT rendelet hatályon kívül helyezésére. Egyetértett azzal, hogy a víz- és csatornahasználati díjak bérlõkre való áthárítására az általános feltételek egységes érvényesítése érdekében keretszabály készüljön.

Mindazon esetekben ahol a bérbeadás feltételeiben a bérbeadó és a bérlõ szabadon állapodnak meg, indokolatlan lenne a tulajdonos bérbeadók és a bérlõk megállapodását egy adott külön szolgáltatásra vonatkozó kérdésben korlátozni. Ezért rendelkezik úgy a törvény-tervezet, hogy a bérlõknek a közüzemi vízfogyasztásért fizetendõ díjmegtérítés mértékében a bérleti szerzõdésben kell megállapodniuk.

Külön szabályozást igényel az önkormányzati tulajdonú, illetõleg az állami szervek kezelésében lévõ lakások és helyiségekre vonatkozó díjmegtérítés kérdése, hiszen az ilyen bérlemények esetében a bérbeadás feltételeit a tulajdonos önkormányzatok, illetõleg az állami szervek a tulajdonos jogán rendeleteikben állapítják meg. A tervezet ezért hatalmazza fel a Kormányt a díjmegtérítés általános, illetõleg az önkormányzatokat, valamint az állami szervek vezetõit (minisztereket) a részletes szabályok rendeletben történõ megalkotására.

Budapest, 1999. szeptember 8.

Dr. Helmeczy László
FIDESZ