MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
KORMÁNYA

H/1635. számú
Országgyûlési
határozati javaslat

a Magyar Honvédség kijelölt alegységének az
IRON DRAGON '99 hadgyakorlaton történõ részvételérõl

Elõadó: Dr. Szabó János
honvédelmi miniszter

1999. szeptember


Az Országgyûlés
....../1999. (.......) OGY
határozata

a Magyar Honvédség kijelölt alegységének az
IRON DRAGON '99 hadgyakorlaton történõ részvételérõl

(1) Az Országgyûlés hozzájárul ahhoz, hogy a Magyar Honvédség kijelölt katonai szervezetének állományából összeállított legfeljebb 180 fõs alegység, egyéni felszereléssel, rendszeresített fegyver és lõszer nélkül, 1999. decemberében az IRON DRAGON '99 németországi katonai gyakorlaton részt vegyen.

(2) Ez a határozat elfogadása napján lép hatályba.

INDOKOLÁS

Az SFOR feladataiban is szerepet vállaló NATO Szövetséges Gyorsreagálású Hadtest (ARRC) 1. US páncélos hadosztályától felkérés érkezett a 25. Klapka György gépesített lövész dandár részére egy számítógéppel támogatott törzsvezetési gyakorlaton való részvételre.

A gyakorlat végrehajtására 1999. decemberében a németországi Friedbergben kerül sor.

A magyar alegység tervezett létszáma 180 fõ, amely fegyver és haditechnikai eszközök nélkül rendszeresített egyéni felszereléssel (sisak, egyéni vegyi védelmi felszerelés, ruházat, számítástechnikai eszközök, irodatechnikai kellékek).

A gyakorlaton való részvétel költségeit a honvédelmi tárca saját költségvetésébõl biztosítja.

A fenti alegység határátlépésére is vonatkozik az Alkotmány 40/B. § (1) bekezdésében szereplõ rendelkezés - mely szerint "A fegyveres erõk - a hatályos nemzetközi szerzõdésen alapuló hadgyakorlat, illetõleg az Egyesült Nemzetek Szervezete felkérésére végzett békefenntartó tevékenység kivételével - csak az Országgyûlés elõzetes hozzájárulásával léphetik át az államhatárokat."

A gyakorlaton való részvétel nem szerepel az 1999. évben a két- és többoldalú megállapodások alapján tervezett, országgyûlési hozzájárulást igénylõ csapatmozgásokról, illetve a hazai gyakorló- és lõterek külföldiek által, térítés ellenében történõ igénybevételérõl szóló 11/1999. (III. 5.) OGY határozatban feltüntetett, és az ott követett szempontok szerinti, minõsített rendezvények között, tekintettel arra, hogy év közben érkezett a felkérés a részvételre.