ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

I/1638.

Interpelláció

Dr. Áder János úrnak
Országgyûlés elnökének

H E L Y B EN

Tisztelt Elnök Úr !

A Házszabály 90. §-a és a 115. § 2. bekezdése alapján bejelentem, hogy interpellációt kívánok benyújtani Dr. Kövér László Tárca nélküli miniszterhez.

"Önrobbantás megrendelésre? Érdeke-e a Kormánynak a történtek tényszerû kivizsgálása?"

címmel.

A következõ kérdéseket teszem fel:

A Nemzetbiztonsági Bizottság nem tudta feladatát teljesíteni, mivel a kormányzati többség a MIÉP képviselõjének támogatásával megakadályozta TÉNYFELTÁRÓ VIZSGÁLAT lefolytatását a bizottság keretében.

Mi is a történet lényege?

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egyik munkatársa - Lakatos Miklós - közérdekû bejelentést tett a Nemzetbiztonsági Bizottság-nál. Azt állítva, hogy a Miniszter Úr közvetlen környezetébõl illegális akció megvalósítására kérték fel. Kövessen el fegyveres támadást és merényletet önmaga ellen azért, hogy a megfigyelési FIDESZ önbotrányban a merényletet a megfigyelés igazolására lehessen felhasználni. Ezért persze a megfelelõ ellenszolgáltatást - lakás, kocsi - megkapta volna.

Az önmerénylet megvalósult. Ez tény, hogy igaz-e a köré font történet nem tudni! A bizottsági többség megakadályozta az esélyét is annak, hogy a tényekre fény derüljön. Az Ön által vezetett minisztérium épp úgy, mint a Pintér Sándor Úr által vezetett Belügyminisztérium érdemi tájékoztatást adni nem volt hajlandó.

Az Ön államtitkára - Demeter Úr - a legrosszabb megoldást választotta. Tények helyett kijelentette a bejelentõ elmebeteg, a részletekkel nincs mit foglalkozni. Pedig a megfigyelési bizottságban még, mint koronatanút hívta meg a kormányzati oldal. El kell dönteniük, melyik minõsítés a helytálló.

Kérdezem tehát Miniszter Urat:

1./ Érdeke-e a Kormánynak a történtek tényszerû kivizsgálása? A felmerült

kétségek eloszlatása?

2./ Hajlandó-e ebben együttmûködni a Nemzetbiztonsági Bizottsággal az eredeti

dokumentumok bemutatásával?

Ha Miniszter Úr válasza nem, nem tudok másra gondolni, Önök titkolni akarják az igazságot! Remélem nem olyan országban élünk, ahol a kormányzati hatalom megrendelõként lép fel bûncselekmények elkövetésénél!

Budapest, 1999. szeptember 22.

Tóth Károly
országgyûlési képviselõ
MSZP