A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA

J/1642. számú
JELENTÉS

az agrárgazdaság 1998. évi helyzetérõl

Elõadó: Dr. Torgyán József
földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Budapest, 1999. szeptember


TARTALOMJEGYZÉK

Bevezetés
1. A gazdasági környezet hatásai
2. Az agrárgazdaság helyzete, szerkezete
2.1. A mezõgazdaság helye a nemzetgazdaságban
2.2. Az erdõ- és vadgazdálkodás, valamint a halászat helyzete
2.3. Földtulajdon és földhasználat
2.4. A mezõgazdasági vállalkozások szerkezete
3. A mezõgazdasági termelés és felhasználás
3.1. A szántóföldi növénytermesztés
3.2. Kertészet
3.3. Állattenyésztés
3.4. A mezõgazdasági termékek felhasználása
4. Az agrárkereskedelem alakulása
4.1. A hazai élelmiszerfogyasztás és kereskedelem
4.2. Az agrár-külkereskedelem helyzete
5. Termelési feltételek
5.1. Termõföld
5.1.1. A termõföld hasznosítása
5.1.2. A kárpótlás
5.1.3. Részarány-tulajdonú földek kiadása
5.2. A termelõeszköz-felhasználás
5.3. Agrárfoglalkoztatás
5.4. A növényvédõ-szer felhasználás, növényvédelem
5.5. Az állategészségügy
5.6. Élelmiszerbiztonság, minõségügy
6. Áralakulás, pénzügyi szabályozás, hitelpolitika
6.1. Az árak alakulása
6.2. Az adózás
6.3. Az 1998. évi agrárgazdasági támogatások és felhasználásuk
6.3.1. Támogatási célelõirányzatok
6.3.2. Mezõgazdasági beruházások támogatása
6.3.3. Beruházási célprogramok támogatása
6.3.4. Vállalkozások folyó támogatása
6.3.5. Támogatás a privatizációs bevételekbõl
6.3.6. Az 1999. évi agrárgazdasági támogatások felhasználásának értékelése
6.4. A mezõgazdasági vállalkozások hitelgazdálkodása
7. A pénzügyi és vagyoni helyzet, a keresetek és a jövedelmek alakulása a mezõgazdasági vállalkozásokban
7.1. Az egyéni gazdaságok jövedelmezõsége
7.2. A társas vállalkozások jövedelmezõsége
7.3. Az egyéni és a társas vállalkozások jövedelmezõségének összehasonlítása
8. Az élelmiszeripar szerkezetének, pénzügyi és vagyoni helyzetének alakulása
8.1. Az élelmiszertermelés alakulása
8.2. Létszám, keresetek és termelékenység az élelmiszeriparban
8.3. A vállalkozási és tulajdonosi struktúra az élelmiszeriparban
8.4. A beruházások, a termelés mûszaki feltételeinek változása
8.5. Az élelmiszeripar pénzügyi, gazdálkodási és vagyoni helyzete
8.6. Várható kilátások és tendenciák 1999-ben
9. Terület- és vidékfejlesztés
9.1. A területfejlesztés és az agrárgazdaság kapcsolata, támogatási források
9.2. Az agrárgazdaságot érintõ egyéb területfejlesztési intézkedések
9.2.1. A leghátrányosabb helyzetû megyék támogatása
9.2.2. Vállalkozási övezetek
9.3. A területfejlesztés intézményrendszere, az intézményrendszer módosítása
9.3.1. Regionális intézmények
9.3.2. A vidékfejlesztést segítõ egyéb intézmények
9.4. Agrárgazdaság és vidékfejlesztés az Európai Unióhoz való csatlakozás jegyében
9.4.1. A kormányzati struktúra változása, és várható hatásai
9.4.2. A vidékfejlesztés új lehetõségei, az ehhez kapcsolódó tennivalóink
9.4.3. Gyakorlati tennivalók és teljesülésük
10. Agrárdiplomácia, az agrárgazdaság EU harmonizációja, várható versenyesélyei, a csatlakozási tárgyalások
10.1. Nemzetközi kapcsolatok
10.2. Súlypontképzés és prioritások a nemzetközi kapcsolatokban
10.3. A szomszédos országok, a CEFTA kapcsolatok
10.4. Az agrárgazdaság EU harmonizációja és a csatlakozási tárgyalások
10.5. Az agrárgazdaság várható versenyesélye
11. Oktatás, kutatás
11.1. Középfokú szakképzés
11.2. Felsõoktatás
11.3. Kutatás
11.4. Szaktanácsadás és a gazdálkodás eredményességét segítõ ismeretátadás
11.5. Köztisztviselõk továbbképzése
12. Agrárinformatika
12.1. Az agrárstatisztika
12.2. A Tesztüzemi Rendszer
12.3. A Piaci Információs Rendszer
12.4. A Mezõgazdasági Számlák Rendszere
13. Jogalkotási tevékenység
14. Az agrárgazdaság PHARE programjainak teljesítése
15. Az agrárgazdaság intézményi struktúrája
16. Célok és intézkedések
Mellékletek


Bevezetés

Az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló 1997. évi CXIV. törvény elõírja, hogy a Kormány kialakítja és a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter útján az Országgyûlés elé terjeszti beszámolóját az agrárgazdaság helyzetérõl, a mezõgazdasági termelõk jövedelemviszonyairól, a fõbb agrárpolitikai célok megvalósulásáról, a tett intézkedésekrõl, valamint a költségvetési támogatások felhasználásáról. A jelentés elfogadásáról az Országgyûlés a következõ évi központi költségvetésrõl szóló törvényjavaslat benyújtását megelõzõen határoz.

Az agrárjelentés elkészítésének évenkénti kötelezettségét a törvényalkotók a fejlett európai országok gyakorlata alapján rendelték el. A törvény elõkészítésekor, illetve a beszámoló összeállításakor példának tekintett Németországban a mezõgazdasági miniszter minden év februárjában számol be a törvényhozásban a megelõzõ év nyarán záruló gazdasági év fõ folyamatairól és ennek agrártársadalmat ért hatásairól.

Emiatt természetesnek gondolhatnánk, hogy a magyar agrárjelentést is a német "Agrarbericht" mintájára, annak megfelelõ struktúrában és tartalommal lenne célszerû elkészíteni. Ez azonban nem tehetõ meg ennyire mechanikusan, bár kétségtelen, hogy a német példa figyelembevételre került a mostani beszámoló elkészítésénél. Különbséget jelent ugyanis, hogy a magyar beszámolóban foglalkozni kell olyan, aktuális, az agrárpolitikához szorosan kapcsolódó kérdésekkel is - privatizáció, földnyilvántartás, stb. -, amelyekre a német beszámolóban nem kell kitérni, illetve amellyel a német agrárirányítás közvetlenül nem foglalkozik (pl. élelmiszeripar, terület- és vidékfejlesztés). Tekintetbe kell venni azt is, hogy ez az elsõ magyar agrárjelentés, amely az Országgyûlés elé kerül, így kétségtelenül magában hordozhat bizonyos hiányosságokat. Valószínûleg nem ad választ valamennyi jogosan felmerülõ kérdésre sem. A továbbiakban arra törekszünk, hogy a következõ években az agrárjelentés színvonala folyamatosan javuljon, és annak szerkezete, tartalma néhány év múlva már teljes körûen megfeleljen az agrárpolitikai és a szakmai elvárásoknak.

A most elsõ alkalommal elkészült jelentéssel, az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló törvényben foglaltaknak megfelelõen, egy hosszabb távon évente ismétlõdõ beszámolási rendszer kialakítását kívántuk elkezdeni. A külföldi gyakorlat alapján a jelentés a kezdetektõl mind tartalmában, mind minõségében folyamatosan bõvül, végleges formáját csak több év után nyeri el.

Az idei jelentés összeállításánál nagy gondot jelentett a magyar mezõgazdasági statisztikai és információs rendszer mai állapota, az alapvetõ regiszterek és összeírások (pl. Általános Mezõgazdasági Összeírás) hiánya. Az EU-harmonizációs munkák során a KSH-val közösen elindítottuk a statisztikai rendszerek EU-konform fejlesztését, ez megalapozza az adatbázisok szükséges bõvülését is.

A jelentésben elsõ alkalommal - bevezetõ jelleggel - publikáljuk az 1998-ban már 12 megyére kiterjedõ tesztüzemi rendszer könyvelési adatokra épülõ eredményeit, amely - a kötelezõen elõírt EU-konformitás szellemében - a gazdaságok költség- és jövedelem viszonyairól ad tájékoztatást. A rendszer országos kiépítése folyamatban van.

A beszámolók értelemszerûen mindig a megelõzõ év agrárgazdasági és agrártársadalmi folyamataival foglalkoznak, ezt vetik össze egy bázisul választott év - rendszerint a megelõzõ év - fõ tendenciáival. Az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló törvény azonban Magyarországon nem pontosította, hogy az agrárjelentés minden esetben a megelõzõ év tendenciáit vizsgálja, adott esetben az 1998. évét.

Az összeállított jelentés célja az 1998. év tendenciáinak a bemutatása, összevetve a megelõzõ évek - elsõsorban az 1997. év - jellemzõivel. Ezt indokolja a hagyományosan a naptári éves elszámolásra épülõ magyar statisztikai gyakorlat, az érvényben lévõ adatgyûjtõ-, és feldolgozási rendszer. Egyes témakörök esetében azonban - fõleg ahol már rendelkezésre álltak a legfrissebb információk - utal az idei év folyamataira is.

  1. A gazdasági környezet hatásai
  2. Az agrárgazdaság teljesítményét befolyásoló tényezõk közül az 1998. évben a termelést pozitív és negatív hatások egyaránt érték. A gazdasági keretfeltételek - a külpiaci értékesítési lehetõségeket és az agrárolló változását leszámítva - többnyire kedvezõen alakultak, míg az idõjárás nem fogadta kegyeibe az ágazatot, a mezõgazdaság teljesítményét negatívan befolyásolta.

    Az ágazatban meghatározó jelentõségû gabonatermelés kilátásait már az 1997. évi õszi szárazság is jelentõsen rontotta, a mezõgazdasági munkákat nehezítette. Az 1998. évben pedig egészen szélsõséges idõjárás sújtotta a mezõgazdaságot. Az áprilisi fagy a gyümölcsösöket károsította, a tartós esõzések, árvizek és a belvizek a szántóföldi növények betakarítási és vetési munkálatait hátráltatták. Súlyos károkat okoztak a jégesõk és a gombafertõzések is. A természet azóta sem segítette az ágazatot. A tél végi, tavaszi áradások, a Medárd utáni - évtizedek óta nem tapasztalt - heves esõzések, a jégverés, az ár- és belvizek tovább rontották a terméskilátásokat, növelték a termelés költségeit.

    A makrogazdasági keretfeltételek közül ki kell emelni, hogy 1998-ban a nemzetgazdaság növekedése - bár az év vége felé üteme kissé mérséklõdött - igen jelentõs volt. Az ipari termelés 12,6 %-kal haladta meg az elõzõ év szintjét. A legjelentõsebb fejlõdést az erõsen exportorientált gépipar érte el, teljesítménye 41,4 %-kal bõvült. A feldolgozóipar ennél lényegesen kisebb növekedést mutatott, sõt az élelmiszeripar termelése a negyedik negyedévben kissé csökkent is. A kibocsátás bõvülését továbbra is az export alapozta meg, a belföldi értékesítés összességében csupán 3,1 %-kal nõtt. Az ipar termelékenysége több mint 10 %-kal haladta meg a megelõzõ évét.

    A mutatók - nemzetgazdasági szinten - 1998-ban a külgazdasági egyensúly elviselhetõ mértékû romlását jelezték. A folyó fizetési mérleg valamennyi fõbb jogcímen kisebb-nagyobb egyenlegromlást mutatott. Az ország nettó külföldi adósságállománya az 1998. év végén 12,3 Mrd dollár volt, 1,2 Mrd-dal több mint egy évvel korábban. A külkereskedelmi forgalmat dinamikus növekedés jellemezte. Az export - dollárban kifejezve - 20 %-kal, az import 22 %-kal emelkedett. A világpiaci árak csökkenése következtében a kivitt áruk tömege 22 %-kal, a behozatalé 25 %-kal nõtt.

    A világgazdaságban az 1998. évben kialakult válság-jelenségek, a kereskedelmi forgalom növekedésének lelassulása az agrárágazatot általában kedvezõtlenebbül érintette mint a nemzetgazdaság egészét. Az orosz válság hatása közvetlen módon az export visszaesésében nyilvánult meg. Különösen az év második felében volt számottevõ az export mérséklõdése.

    A fogyasztói árak növekedési üteme 1998-ban - az ingadozások ellenére - folyamatosan csökkent. Az egy évvel korábbihoz képest januárban 117,7 %, decemberben 110,3 % volt. Végeredményben az év egészében 14,3 %-os volt az inflációs index, szemben a korábbi évek 18-24 %-os rátáival. A mérséklõdõ infláció a bruttó hazai termék termelésének és a háztartások jövedelmének gyorsuló növekedésével párhuzamosan ment végbe, ami arra utal, hogy az áremelkedés lassulásának okai között már kisebb hangsúlyú a belsõ vásárlóerõ korlátozottsága.

    Az elõzõ évinél kisebb fogyasztói áremelkedés minden kiadási fõcsoportra jellemzõ volt. Az élelmiszerek esetében - ez a tétel jelenti a kiadások több mint negyedét - az éves növekedés átlagosan 14,4 %-ot ért el. A legnagyobb mértékben a háztartási energia árai nõttek (17,9 %), a legkevésbé pedig a tartós fogyasztási cikkeké (8,1 %).

    Az 1998. évben megtört az a rendszerváltozás után kibontakozott tendencia, amely a kiskereskedelmi forgalom tartós és erõteljes visszaesését mutatta. Ennek a változásnak a jeleként, az elmúlt évben a kiskereskedelmi forgalom volumenindexe - szinte hónapról-hónapra növekedett - az év egészében több mint 7 %-os bõvülést ért el. A növekedés szerkezetileg nem egyenletesen ment végbe, az élelmiszerek forgalmának a bõvülése elmaradt az átlagostól, mintegy 4 %-os volt.

    A foglalkoztatás az 1998. évben - a megelõzõ évhez viszonyítva - kissé emelkedett, a munkanélküliség mérõszámai enyhén mérséklõdtek. A nemzetgazdaság egészében a nettó átlagkeresetek 18,3 %-os növekedést értek el, ami 3,6 %-os reálbér emelkedést jelent. A beruházások mintegy 12 %-kal haladták meg az elõzõ évit, a költségvetési és az önkormányzati fejlesztések egyaránt erõteljesen bõvültek.

    Az 1999-es év elsõ hónapjaiban a magyar gazdaság mûködésének külsõ feltételei romlottak. A világ meghatározott térségeiben folytatódott a gazdasági növekedés és a világkereskedelem fejlõdésének lassulása.

    Az év elsõ öt hónapjában - a fõbb gazdasági ágak termelési adatai alapján - a gazdasági növekedés szerényebb a tavalyinál, de nemzetközi összehasonlításban továbbra is magas. Az ipari termelés 6,2 %-kal haladta meg az elõzõ évi szintet. Ennek alapján változatlanul erõteljes az exportbõvülés, míg a belföldön értékesített termékek volumene stagnált.

    A mezõgazdasági termékekbõl az év elsõ öt hónapjában 9,6 %-kal többet vásároltak fel, mint az elmúlt év hasonló idõszakában. Ebbõl a növénytermesztés 7,4%-kal, az állattenyésztés 10,3 %-kal részesedett.

    A külkereskedelmi forgalom bõvülésében lényeges ütemcsökkenés tapasztalható, a nemzetgazdaság egészében az export 5 %-kal, az import 9 %-kal több, mint az elõzõ év azonos idõszakában.

  3. Az agrárgazdaság helyzete, szerkezete
    1. A mezõgazdaság helye a nemzetgazdaságban
    2. Hazánkban a mezõgazdaság nemzetgazdaságban betöltött szerepe az elmúlt évtizedekben fokozatosan csökkent (1. táblázat). A mezõgazdaság súlya - folyó áron számolva -1997-ben a GDP-bõl 5,2 %-ot tett ki, 1998-ra a mezõgazdasági GDP aránya 5,0 %-ra mérséklõdött. Az EU tagországaiban - Görögország és Írország kivételével - ez az arány 1- 5 % között van.

      Az élelmiszeriparral és az erdészettel együtt a nemzetgazdaságon belüli GDP-arány már 9-10 %, míg a teljes agrobusiness-re (mint pl. mûtrágya- és növényvédõszer-gyártás, mezõgépgyártás, csomagolóanyag-gyártás, agrárkül-kereskedelem, szállítás, oktatás, kutatás stb.) vetítve 15-18 %-ot mutat.

      1. táblázat

      A mezõgazdaság aránya a nemzetgazdaságban folyó áron számolva

      Év

      A mezõgazdaság részaránya [%]

      Külkereskedelmi forgalom egyenlege*, milliárd Ft

      A GDP- termelésben***

      A fogyasztásban*

      Az exportban*

      A beruházásban

      A foglalkoztatottságban**

      1994.

      6,0

      28,7

      20,6

      2,6

      8,7

      111,9

      1995.

      5,9

      28,4

      22,0

      3,0

      8,0

      227,6

      1996.

      5,8

      27,3

      18,4

      3,5

      8,3

      244,7

      1997.

      5,2

      26,9

      13,0

      3,6

      7,9

      295,6

      1998.****

      5,0

      26,5

      10,5

      3,6

      7,5

      314,7

      * Mezõgazdasági és élelmiszeripari termékek
      ** A munkaerõ- felmérés adatai
      *** Nemzetgazdasági viszonyítás, metodikai korrekcióval
      **** Elõzetes adatok
      Forrás: KSH

      A mezõgazdasági és élelmiszeripari termékek aránya az összes hazai fogyasztáson belül 1994-tõl 1998-ig 2,2 százalékponttal lett kisebb.

      A mezõgazdasági és élelmiszeripari termékek részesedése a nemzetgazdaság összes exportjából az 1994. évi 20,6 %-kal szemben 1998- ra 10,5 %-ra mérséklõdött.

      A nemzetgazdaságban foglalkoztatottak közül a mezõgazdaságban foglalkoztatottak aránya évrõl évre csökkent, 1998-ban már csak 7,5 %-ot tett ki.

      A nemzetgazdaság összes beruházásából a mezõgazdaság aránya továbbra is igen alacsony, 1994-rõl 1998-ra 1 százalékponttal ugyan növekedett, de így is csak 3,6 % volt.

    3. Az erdõ- és vadgazdálkodás, valamint a halászat helyzete
    4. Területét tekintve Magyarországon az erdõ - a szántó után - a második legnagyobb mûvelési ág. Az erdõgazdálkodás alá vont terület 1905 ezer ha, az erdõtervvel rendelkezõ és faállománnyal borított terület pedig 1769 ezer ha. Az élõfa-készlet 320 millió m3, az átlagos élõfa-készlet 182 m3/ha, a folyónövedék 11,3 millió m3, illetve 7,1 m3/ha. Az általános európai helyzettõl eltérõen Magyarországon az összes erdõterület 85 %-án lombos erdõ található, a fenyõerdõk területe csupán 15 %.

      Az erdõgazdálkodók az 1998. évben 90 ezer ha-t érintve elõ- és véghasználatként mintegy 6,6 millió bruttó m3 fát termeltek ki, amely 77 %-a az erdõtervi lehetõségnek. Erdõfelújítás a keletkezett kötelezettségekkel arányos területen történt.

      A fatermékek külkereskedelmi forgalmának egyenlege 1998-ban tovább javult, bár a növekedés üteme némileg mérséklõdött. A külkereskedelmi forgalom egyenlege folyó áron megközelítette a 27 Mrd forintot.

      A vad védelmérõl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény 1997. március 1-jei hatálybalépését követõen mára 1160 vadászterület alakult ki. Az átlagos vadászterület nagyság mintegy 7000 ha. Jelenleg a területek 27,2 %-án a földtulajdonosi közösségek saját maguk folytatnak vadgazdálkodást, míg 77,7 %-án a vadgazdálkodás vadásztársasági formában folyik.

      A magyar vadgazdálkodás a jelentõs átalakulás és az ezzel járó nehézségek ellenére is megõrizte bevételteremtõ képességét. A vadgazdálkodás árbevétele 1997-ben 8,6 Mrd Ft, 1998-ban pedig 9,6 Mrd Ft volt. A bevételek jelentõs része (45-50 %) a külföldi vendégek vadásztatásából származott. Az ágazat mûködése és jövõbeni fejlõdése szempontjából a piaci jó hír megõrzése alapvetõ fontosságú. A vendégkör elsõsorban az EU tagországaiból érkezik, s napjainkra éves szinten 20 ezer körül stabilizálódott a külföldi vadászok részére kiadott vadászati engedélyek száma.

      A magyar halászat két fõ területe a tógazdasági haltermelés és a természetes vizek halászati és horgászati hasznosítása. A kiépített, mintegy 23 ezer ha halastóból 1998-ban 20,4 ezer ha mûködött. E területrõl 16,8 ezer tonna hal került lehalászásra, 16 %-kal több, mint a megelõzõ évben.

      Az ország mintegy 140 ezer ha természetes vizén és víztározóján a halászok és a horgászok mintegy 7,8 ezer tonna halat zsákmányoltak. E vízterületeken általánosan jellemzõ a termelõ jellegû halászat visszaszorulása a szabadidõs tevékenység, a horgászat javára. A halászati ágazat alapvetõ feladata jelenleg és a jövõben is a horgászok növekvõ igényeinek minél jobb kielégítése.

    5. Földtulajdon és földhasználat

Magyarország kedvezõ földrajzi és éghajlati adottságai következtében jelentõs arányú mezõgazdasági hasznosításra alkalmas földterülettel rendelkezik. Az 1998. május 31-i adatok szerint az ország teljes területének pontosan kétharmada a mezõgazdasági terület és ennek is 76,1 %- a, 4710 ezer ha a szántó mûvelési ágú föld. Számottevõ az erdõk (19,0 %) és a gyepek (12,3 %) aránya, kisebb az ültetvények (szõlõ és gyümölcsös, összesen 2,4 %) valamint a kert, nádas és halastó (összesen 2,0 %) által elfoglalt terület. A mûvelés alól kivett terület 1267 ezer ha, ami az ország területének 14 %- a.

Az elmúlt években a mûvelési ágak arányában markáns változás nem történt (2. táblázat). A kert területének növekedése elsõsorban a számbavétel módszerének megváltozásából ered.

2. táblázat

A földterület nagysága mûvelési ágak szerint
(május 31- én)

M.e.: ezer ha

Mûvelési ág

1994.

1997.

1998.

Szántó

4714

4711

4710

Kert

35

109

109

Gyümölcsös

93

96

96

Szõlõ

132

131

130

Gyep

1148

1148

1148

Mezõgazdasági terület

6122

6195

6193

Erdõ

1767

1767

1769

Nádas

41

41

41

Halastó

27

33

33

Termõterület

7957

8036

8036

Mûvelés alól kivett terület

1346

1267

1267

Összes terület

9303

9303

9303

Megjegyzés: 1994 évi kert mûvelési ág adatai - módszertani okok miatt - a késõbbi évekével nem összehasonlíthatók

Forrás: KSH

A gazdasági és a társadalmi átalakulás hatására Magyarországon a termõföldnek mintegy 88 %-a magántulajdonban van. A mezõgazdasági területen 90 % feletti, az erdõknél kisebb a természetes személyek tulajdoni aránya. A rendszerváltást követõ tulajdoni átalakulás megteremtette a föld-magántulajdon dominanciáját, amely azonban minden eddiginél szétaprózottabb tulajdoni struktúrát hozott létre. Igen nagy azok száma, akik önálló egzisztencia megteremtésére, mezõgazdasági üzem mûködtetésére alkalmatlan méretû területtel rendelkeznek. A földterület 10-12 %-át gazdasági társaságok (tartósan állami tulajdonú szervezetek, elsõsorban erdõgazdaságok, természetvédelmi területek, nemzeti parkok) bérlik az államtól, illetve kezelik, és 2-3 %-ra tehetõ az átalakult szövetkezetek közös tulajdonát képezõ földterület.

A tulajdoni bejegyzés és a földnyilvántartás késedelmessége és más hiányosságok miatt ezek a tulajdoni arányok szakmai becsléseken alapulnak. A földterületrõl, a földterület használatának mûvelési ágak és gazdálkodó szervezetek szerinti megoszlásáról különbözõ rendszerességgel, és tartalommal készültek ugyan az elmúlt évek során felmérések, de ezek idõben és tartalmukban nem összevethetõk. Az évek óta halogatott teljes körû mezõgazdasági összeírás hiánya nagyon megnehezíti az agrárgazdaságot irányítók és elemzõk munkáját. Számottevõ változás csak a 2000. évtõl várható, a kormány által elrendelt teljes körû mezõgazdasági statisztikai felmérést követõen.

A KSH a gazdaságok, gazdálkodó szervezetek méret szerinti számbavételére jelenleg két fogalmat és kritérium-rendszert használ. Ezek alapján különítik el a gazdaságméretû háztartásokat, valamint 1995. január 1-jétõl a gazdálkodó szervezeteket és képezik a gazdálkodók nagyságcsoportjait. A csoportképzés kritériuma mindkét esetben a földterület, illetve az állatállomány mérete.

( Gazdaságméretû háztartásnak - a használat jogcímétõl függetlenül - azok tekinthetõk, amelyek

A gazdálkodók és a gazdálkodó szervezetek nagyságcsoportjait a földterület és az állatállomány alábbi küszöbértékei szerint különítik el:

A gazdaságok méret szerinti osztályozása Magyarországon még jelentõsen eltér az EU-ban alkalmazott küszöbértékektõl. A legfõbb különbség abban áll, hogy az EU-ban csak a legalább 1 ha szántóterületet mûvelõ (illetve az ezzel egyenértékû ültetvénnyel, vagy állatállománnyal rendelkezõ) termelõket tekintik üzemnek. A KSH 1994. évi gazdaságszerkezeti összeírása szerint az 1675 ezer mezõgazdasági tevékenységet folytató háztartásból 1201 ezer (72 %) érte el a magyar mérce szerinti gazdaságméretet. Közülük azonban több mint 80 %-nak kisebb területe volt mint 1 ha, s átlagosan 0,2 ha-ral rendelkeztek.

Az 1994. évi helyzethez képest gyökeres változást nem, de egészséges irányú elmozdulást mégis mutatnak az 1996. évi mikrocenzus eredményei (3. táblázat). Valamelyest csökkent az 1 ha-nál kisebb gazdaságok száma és összes területe, de a földtulajdonos háztartásoknak továbbra is közel 80 %-át teszik ki, miközben az ország mezõgazdasági területébõl kevesebb, mint 11 %-kal részesednek.

 

3. táblázat

A földtulajdonos háztartások és a földterület megoszlása birtokméret szerint (1996.)

Birtokméret, ha

A földtulajdonos háztartások

A földterület

megoszlása, (%)

-0,2

57,0

3,4

0,2 -1,0

22,4

7,5

1,1 -10,0

18,3

41,2

10,1-50,0

2,1

29,4

50,1-

0,3

18,5

Összesen

100,0

100,0

Forrás: Tények és adatok a mezõgazdaságról és a falusi életkörülményekrõl, KSH. 1997.

A gazdálkodó szervezetek 1994-ben az ország összes földterületének 62 %-át használták, míg 1998-ban már csak 44 %-át. Az egyéni gazdálkodók használatában lévõ földterület 1998-ban is növekedett, s elérte az 56 %-ot. (4. táblázat).

4. táblázat

Az ország földterületének használata gazdálkodási formák szerint

M.e.: ezer ha

Sor-szám

Gazdálkodási forma

1994.

1995.

1996.

1997.

1998.

1998. az 1994. év %-ában

1.

Vállalatok és gazdasági társaságok

3086,1

2593,2

2615,0

2357,9

2409,7

78,0

2.

Szövetkezetek

2726,4

2208,0

2009,6

1824,8

1671,1

61,3

3.

Gazdálkodó szervezetek (1+2)

5812,5

4801,2

4624,6

4182,7

4080,8

70,2

4.

Egyéni gazdálkodók

2073,7

4034,8

4191,8

4627,3

4744,9

228,8

5.

Egyéb

1416,8

467,1

486,6

493,0

477,3

67,7

 

Összesen

9303,0

9303,0

9303,0

9303,0

9303,0

100,0

Forrás: KSH

A mezõgazdasági terület használatából a gazdasági társaságok részesedése 1998-ban 16 %-ot ért el, a szövetkezetek által használt földterület nagysága 1994-hez képest egyharmadával csökkent, és 24 % volt (5. táblázat). Az egyéni gazdálkodók használatában volt a mezõgazdasági terület 60 %-a, s ez több, mint duplája az 1994. évinek.

5. táblázat

A mezõgazdasági terület* használati formáinak változása

Megnevezés

1994.

1995.

1996.

1997.

1998.

Vállalatok, gazdasági társaságok

 

 

 

 

 

- földterület, 1000 ha

2185,1

1517,9

1090,3

967,1

988,0

- részarány, %

35,2

24,6

17,6

15,6

16,0

Szövetkezetek

 

 

 

 

 

- földterület, 1000 ha

2306,0

1861,9

1748,5

1611,8

1482,7

- részarány, %

37,1

30,1

28,3

26,0

23,9

Gazdálkodó szervezetek

 

 

 

 

 

- földterület, 1000 ha

4491,1

3379,8

2838,8

2578,9

2470,7

- részarány, %

72,3

54,7

45,9

41,6

39,9

Egyéni gazdálkodók

 

 

 

 

 

- földterület, 1000 ha

1719,0

2799,5

3345,7

3615,8

3721,9

- részarány, %

27,7

45,3

54,1

58,4

60,1

Összesen

 

 

 

 

 

- földterület, 1000 ha

6210,1

6179,5

6184,5

6194,7

6192,6

- részarány, %

100,0

100,0

100,0

100,0

100,0

* A vállalatok, gazdasági társaságok 1994. és 1995. évi adatai az egyéb szervezetek mezõgazdasági területét is tartalmazzák

Forrás: Mezõgazdasági Statisztikai Évkönyv, KSH. 1997.

A KSH vizsgálatának eredményei szerint - gazdálkodási formától függetlenül - a gazdaságok nagyság szerinti megoszlását figyelembe véve a nagyméretû gazdaságok használatában volt a termõterület 45 %-a, a közepes méretû gazdaságok aránya 10 %, a kisméretû gazdaságok pedig a termõterület 27 %-át jelentik (6. táblázat). (A megfigyelésen kívüli termõterület aránya 18 %, amelynek nagyságáról nem áll rendelkezésre adat, de valószínû, hogy ezt a területet döntõ hányadában a közepes illetve a kis méretû gazdaság kategória használta.)

A gazdálkodó szervezetek által 1998-ban használt termõterület 96 %-a tartozott a nagyméretû gazdaságok csoportjába. A kisméretû gazdaságok aránya a gazdálkodó szervezeteknél még az 1 %-ot sem érte el.

A kisméretû gazdaságok dominanciája az egyéni gazdálkodóknál figyelhetõ meg, 1998-ban ezek tették ki az egyéni gazdaságok termõterületének 74 %-át. A közepes méretû gazdaságok aránya e gazdálkodási formánál 24 %, míg a nagyméretû gazdaságcsoportba a használt termõterületnek mindössze 2 %-a tartozott. A képet nagyban torzítja, hogy a magángazdaságok zöme közgazdasági értelemben nem tekinthetõ üzemnek. Ha az Európai Unió gyakorlatához hasonlóan mi sem "üzemként" tartanánk számon az 1 ha alattiakat, akkor a magángazdálkodók átlagos üzemmérete is mintegy 15-20 ha-t mutatna, ami közel áll az EU tagállamainak átlagához. Ha pedig a társas és magángazdaságok együttes számát és mezõgazdasági területet vetjük egybe, akkor ez a szám majdnem megduplázódnék. A 30-40 ha közötti átlagos üzemméret azonban még mindig kisebb, mint a fejlett mezõgazdaságú tagállamoké az Európai Unióban.

6. táblázat

A földterület megoszlása a gazdaságok statisztikai méretcsoportjai szerint*

Megnevezés

Gazdálkodó szervezetek

Egyéni gazdálkodók

nagy

közepes

kis

nagy

közepes

kis

méretû gazdaságainak területi aránya, (%)

1995.

Szántó

95,6

4,3

0,1

2,0

23,8

74,2

Szõlõ, gyümölcs

76,1

22,2

1,7

0,6

4,4

95,0

Gyep

97,8

2,1

0,1

4,6

21,4

74,0

Mezõgazdasági terület

95,7

4,2

0,1

2,3

21,9

75,8

Erdõ

98,9

1,0

0,1

0,7

8,2

91,1

Termõterület

96,6

3,3

0,1

2,2

20,5

77,3

1997.

Szántó

96,9

2,3

0,8

2,0

24,6

73,4

Szõlõ, gyümölcs

73,3

22,4

4,3

0,4

10,2

89,4

Gyep

98,1

1,6

0,3

5,2

25,0

69,8

Mezõgazdasági terület

96,8

2,5

0,7

2,4

23,7

73,9

Erdõ

97,7

2,0

0,3

1,3

17,8

80,9

Termõterület

97,1

2,4

0,5

2,3

23,2

74,5

* A KSH 1998-ra nem publikálja a méretcsoport szerinti adatokat

Forrás: Mezõgazdasági Statisztikai Zsebkönyv KSH. megfelelõ kötetei

Az üzemi szerkezet változása azt mutatja, hogy a jövõben növekszik a közepes méretû gazdaságok súlya a termelésben. Ezt a folyamatot és a koncentráció erõsítését a magyar mezõgazdaság versenyképességének javítása, az EU-ban zajló és igen gyors méretnövelési irányzatokhoz való felzárkózás céljából egyaránt ösztönözni és támogatni indokolt.

    1. A mezõgazdasági vállalkozások szerkezete

A mezõgazdaságban, az erdõgazdálkodásban és a halászatban 1998. végén 51025 gazdasági szervezetet (gazdálkodó szervezetek és egyéni vállalkozások) tartottak nyilván, 2900-zal többet, mint 1997. december 31-dikén. A nyilvántartott szervezeteknek mintegy háromnegyede mûködik ténylegesen, számuk 1998-ban 39042 volt, 2,3 %-kal, azaz 893-mal több, mint egy évvel korábban. (7. táblázat)

 

7. táblázat

A mûködõ vállalkozások száma a mezõ-, vad-, erdõgazdálkodásban és halászatban

Gazdálkodási forma

1996.

1997.

1998.

1998. év végi több (+) kevesebb (-) az 1997. év véginél

év végén

szám szerint

%- ban

Mûködõ vállalkozás összesen

32321

38149

39042

+893

+2,3

Ebbõl:

 

 

 

 

 

Egyéni vállalkozás

22682

27427

27832

+405

+1,5

Társas vállalkozás

9639

10722

11210

+488

+4,6

Társas vállalkozásból:

 

 

 

 

 

Kft

3805

4516

4725

+209

+4,6

Rt.

191

204

197

- 7

- 3,4

Szövetkezet

1930

1915

1715

- 200

- 10,4

Közkereseti társaság

103

97

90

- 7

- 7,2

Betéti társaság

2773

2925

3291

+366

+12,5

Forrás: KSH

A mûködõ vállalkozások 71 %-a egyéni vállalkozás. Számuk 1998-ban közel 28 ezer volt, 1997 decemberéhez képest 1,5 %-kal több. A társas vállalkozások száma 11210 volt, amelyek száma 4,6 %-kal nõtt 1998-ban. Ezek között változatlanul a legelterjedtebb forma a korlátolt felelõsségû társaság. A mûködõ szövetkezetek száma egy év alatt 200-zal tovább csökkent, így számuk 1715 volt. A mezõgazdaságban a mûködõ társas vállalkozásokat a kis létszámú szervezetek túlsúlya jellemzi. (8. táblázat)

8. táblázat

A társas vállalkozások száma a foglalkoztatottak száma szerint

Létszám- kategória

1996.

1997.

1998.

1998. év végi több (+) kevesebb (- ) az 1997. év véginél

év végén

szám szerint

%-ban

10 fõ és kevesebb

7219

8435

9090

+655

+7,8

11- 20 fõ

633

576

540

- 36

- 6,2

21- 50 fõ

752

738

701

- 37

- 5,0

51- 300 fõ

963

906

818

- 88

- 9,7

300 fõ felett

72

67

61

- 6

- 9,0

Forrás: KSH

  1. A mezõgazdasági termelés és felhasználás
  2. A mezõgazdasági termékek 1998. évi termelésének volumene az 1997. évinek 97,7 %-a volt (9. táblázat). A két fõágazat teljesítménye ellentétes irányban változott: a növénytermesztés 1997-hez képest csökkent, az állattenyésztés növekedett.

    9. táblázat

    A mezõgazdasági termékek bruttó termelése

    Megnevezés

    1997.

    1998.

    1998. az 1997. év %-ában

    1997.

    1998.

    milliárd forint 1995. évi árakon

    évi bruttó termelésének megoszlása

    Növénytermesz-tés és kertészet

    402,7

    366,8

    91,1

    56,5

    52,7

    Állattenyésztés

    310,5

    329,8

    106,2

    43,5

    47,3

    Mezõgazdasági termékek összesen

    713,2

    696,6

    97,7

    100,0

    100,0

    Forrás: KSH

    A növénytermesztés és a kertészet teljesítménye 8,9 %-kal maradt el az 1997. évi szinttõl. A termelés visszaesése elsõsorban a gabonafélék hozamcsökkenése miatt következett be. A növénytermesztés közel 43 %-át kitevõ gabonafélék és hüvelyesek termelése 11,5 %-kal kisebb az elõzõ évinél. A szõlõtermesztésben 9,7 %-os a gyümölcstermesztésben pedig ennél kisebb - 2,4 %-os - csökkenés volt.

    Az állattenyésztés teljesítménye 6,2 %-kal növekedett 1997-hez képest. A fõbb ágazatok közül a sertéstenyésztés kibocsátása 6,4 %-kal a szarvasmarha-tenyésztésé 4,7 %-kal, a juhtenyésztésé pedig 9,7 %-kal haladta meg az elõzõ évi szintet.

    A mezõgazdasági termékek bruttó termelése összehasonlító áron számolva 1998-ban - elõzetes adatok szerint - az 1986-1990. évek átlagának csak 71,3 %-a volt, ezen belül az állati termékek termelése több mint 25,4 %-kal, a növénytermesztésé pedig csaknem 28,1 %-kal csökkent az említett bázisidõszak átlagához képest.

    1. A szántóföldi növénytermesztés
    2. A vetésterület szerkezetében 1998-ban jelentõs változás nem történt. A szántó- és kertterület közel 64 %-án, 1997-hez viszonyítva csökkenõ részaránnyal továbbra is gabonaféléket termeltek. A gabonaféléken belül legerõteljesebben a kenyérgabonák területi aránya lett kisebb. A kukorica összes vetésterületen belüli arányának csökkenése nem folytatódott, s 1998-ban a részesedés meghaladta a szántóterület 23 %-át. A fehérjeimport kiváltását célzó intézkedések hatására a hüvelyesek területi aránya kisebb mértékben, az egyéb növényeké pedig jelentõsebben növekedett.

      A gabonafélék 2 millió 885 ezer ha vetésterülete 3 %-kal volt kisebb, mint 1997-ben. A vetésterület csökkenésében szerepe volt az 1997. évi kedvezõtlen idõjárásnak is, ugyanis a csapadékhiány késleltette az õszi munkálatok elvégzését. Ugyanakkor a búza 1998. évi vetésterületének alakulását az elõzõ évrõl áthúzódó magas készletek, az alacsony hazai- és világpiaci árak, valamint ezzel összefüggésben a kedvezõtlenebb jövedelempozíció is befolyásolta. 1998-ban kisebb vetésterületen termeltek rozsot és zabot, a kukorica vetésterülete pedig 26 ezer hektárral csökkent. Ezek hatására 13 millió tonna gabona termett 1998-ban, amely több mint 1 millió tonnával, 8 %-kal volt alacsonyabb az elõzõ évinél. Legnagyobb arányú terméscsökkenést (16 %), - elsõsorban a vetésterület csökkenése következtében - a rozsnál lehetett megfigyelni. Jelentõs a kukoricatermelés visszaesése is (10 % körüli), amely a vetésterület kismértékû visszaszorulásával párhuzamosan a termésátlagok 7 %-os csökkenésével alakult ki. (A jövedelmezõség romlását a búza esetében elsõsorban az éves átlagár 23 %-os, a kukoricatermelésénél pedig a fajlagos hozam és az ár 7-7 %-os csökkenése befolyásolta. 1999-ben a termelõk a piaci igényeknek megfelelõen a kukorica vetésterületét növelték meg abban bízva, hogy a fajlagos hozamok 1997-hez hasonlóan ismét meghaladhatják a hektáronkénti 6 tonnát, valamint a növekvõ hazai állatállomány adta kedvezõ kereslet ismét vonzóvá teheti a kukorica piaci árát.) A gabonaféléken belül egyedül a rizs összes termése növekedett 5 %-kal, a vetésterület erõteljes emelkedése következtében.

      Az 1998. évi cukorrépa-termelés, az elõzõ évi értékesítési nehézségek hatására 10 %-kal csökkent. Az összes termelés alakulását a vetésterület csökkenése és a hektáronkénti hozamok emelkedése együttesen alakította ki. Az 1998. évi termelés mennyiségét és minõségét az elhúzódó betakarítás is rontotta.

      A napraforgó-termelés 31 %-kal növekedett 1998-ban. Ebben a hektáronkénti hozamok 35 %-os emelkedése játszott szerepet, ellensúlyozva a napraforgó-vetésterület kismértékû, 2 %-os visszaesését is. A viszonyítási alapként használt, 1997-es átlaghozam jóval alacsonyabb volt a megelõzõ évek átlagánál.

      A burgonya vetésterülete a vizsgált évben az év eleji készletszint és az elõzõ évi értékesítési gondok következtében 13 %-kal csökkent. Ugyanakkor a 16 %-kal magasabb hektáronkénti hozamoknak köszönhetõen a területcsökkenés nem okozott terméskiesést, sõt a burgonyatermelés volumene kismértékben meghaladta a korábbi évben elért szintet.

      A hüvelyes növények összes hozama 15 %-kal haladta meg az 1997. évit. Ez a kedvezõ változás a vetésterületek mérsékelt és a terméshozamok jelentõs növekedésével függ össze. A termésátlagok emelkedése mellett a kisebb vetésterület következtében a silókukorica, a csalamádé, valamint a lucerna összes hozama megközelítõen azonos mértékben csökkent .

      A gyepterület évek óta lényegében változatlan, a csökkenõ állattenyésztés hatására azonban kihasználtsága romlik.

      Az 1999-es adatok szerint a szántóterület változatlan nagyságán belül a vetésszerkezet változott: õszi kalászos gabonafélék mintegy 10 %-os részarány csökkenését döntõen a kukorica, egyes ipari növények (napraforgó, repce, konzervzöldségek) ellensúlyozták, és a közismerten rendkívüli mértékben és tartósan kedvezõtlen idõjárási tényezõk miatt megduplázódott a vetetlen terület nagysága is.

      Az õszi kalászosok áttelelése az elõzõ évhez hasonló, de az utolsó öt év átlagánál gyengébb képet mutatott. A tavaszi fejtrágyázás és vegyszeres gyomirtás - részben a pénzügyi források hiánya, részben idõjárási okok miatt - idén sem volt teljes körû.

      Súlyosbította a helyzetet a rendkívüli idõjárás. Az 1999. évi tavaszi belvíz következtében 127000 ha-on károsodott az õszi vetés és 132000 ha terület a tartós vízborítás miatt gazdaságosan már nem volt mûvelhetõ. A június-júliusi viharok és esõzések miatt a szántóföldi vetésterület 5 %-át, 237000 ha-t ért kár. A károk okozta terméskiesés érdemlegesen nem befolyásolja a hazai ellátást. A felmérések szerint egyes térségekben olyan jelentõs helyi veszteségek keletkeztek, amelyek - különösen a magángazdák esetében - ellehetetlenüléshez vezethetnek.

      A károk elhárítására, ill. mérséklésére 11 megyében 33 vízgazdálkodási társulat végzett kiemelt védekezési munkát több száz millió Ft-os költséggel. A keletkezett károk érték-megállapítása hosszabb idõt igényel.

      A terméskilátások az elõzõ évihez hasonlóak - az õsziekbõl némileg gyengébbek, a tavasziakból valamivel jobbak - voltak a rendkívüli viharkárok elõtt. Az idõjárás több növénynél 2-3 hetes lemaradást okozott, többször megakasztotta a betakarítás menetét és rontotta a minõséget. Az ország kenyere így sincs veszélyben, de a megszokottnál kisebb az exportárualapunk. Az õszi betakarítású növényeknél igen jó terméseredményre számíthatunk ott, ahol nem volt idõjárás okozta kár.

    3. Kertészet
    4. A kertészeti ágazatok szerepe az agrárgazdaságon belül stratégiai jelentõségû, tekintettel arra, hogy mintegy 300 ezer család megélhetését, vagy jövedelem-kiegészítését biztosítják. Nagy szerepet játszanak az ökológiai adottságok és a tájtermelés kihasználásában, a munkahelyteremtésben.

      A zöldségfélék termelése 1998-ban csaknem 16 %-kal emelkedett az elõzõ évhez képest, ugyanakkor ez is csak 86 %-a volt az 1986-1990-es években elért termésmennyiség átlagának. A termelés kedvezõ tendenciája az elõzõ évhez képest 22 ezer hektárral kisebb vetésterületen, 114 ezer hektáron valósult meg. Csak a fûszerpaprika és a vöröshagyma vetésterülete növekedett 1998-ban, a többi zöldségnövényé csökkent, vagy stagnált. A nagyobb arányban termelt zöldségfélék közül csak a zöldbab összes termése esett vissza erõteljesen, a korábbi évhez viszonyítva több mint 10 %-kal, míg a zöldborsóé változatlan maradt. E két zöldségféle romló, illetve stagnáló eredményét alapvetõen az 1998. évi hosszan elhúzódó tavaszi fagyok, majd a késõbb fellépõ betegségek és növényvédelmi problémák indokolták. A csapadékos, hûvös idõjárás miatt a fõvetésû zöldbab esetében jelentõs terméskiesés következett be, a zöldborsó érése pedig ugyancsak elsõsorban a változékony idõjárás hatására eltért a tervezett ütemtõl, több helyen nem sikerült a teljes termést betakarítani. A nagyobb termésátlagok következtében a paradicsom összes termése 50 %-kal, a görögdinnyéé 48, a fûszerpaprikáé 42 %-kal, a petrezselyemgyökéré 23 %-kal emelkedett, de a többi zöldségfélénél is megközelítette a 10 %-ot.

      A gyümölcstermelés 1998-ban 96 ezer ha-on, az elõzõ évivel azonos nagyságú területen folyt. A termés a késõi tavaszi fagyok, illetve a nyáron elõforduló monília-fertõzések hatására az elõzõ évinek csak 94 %-a volt. A 834355 tonna összes gyümölcstermés több mint 20 %-kal alacsonyabb az 1991-1995. évek termésénél, annak ellenére, hogy a termõterület 1998-ban nagyobb volt, az említett évek átlagánál. A gyümölcsfajok között meghatározó almatermelés tavaly már csak fele volt a 90-es évek elején termelt mennyiségnek, de ugyanez mondható el az elõzõ évhez képest csaknem 2 %-kal visszaesõ körtetermelésrõl is. A tavaszi fagyok miatt a cseresznyénél 14 %-os, a meggynél 25 %-os, a szilvánál és ringlónál 16 %-os volt 1998-ban az elõzõ évhez mért terméscsökkenés, és fõleg a fagykárokra vezethetõ vissza a kajszi termelés 1998. évi volumenének 32 %-os csökkenése is. Mintegy 20 %-kal nagyobb termésmennyiséget takarítottak be õszibarackból. A bogyós gyümölcsök termése szerényebben növekedett. Tovább folytatódott a gyümölcstelepítés növekedése, amelynek mértéke 1998-ban az elõzõ évhez képest több mint 30 %, de még mindig elmarad a kívánatostól.

      Az elõzõ évivel megegyezõ, 1998-as szõlõtermelés mellett, bortermelésünk elmaradt az elõzõ két év termelésétõl, azzal együtt, hogy a gyümölcsként értékesített szõlõ mennyisége is csökkent.

      A kertészeti termelés 1999-es helyzetére jellemzõ, hogy az idõjárás közvetlen károsítása mellett a másodlagos hatás (erõs gombafertõzés) is súlyos. A növényvédelemre sokszor csak órák álltak rendelkezésre, és a kevésbé korszerû szerekkel folytatott védekezés sok helyen eredménytelen maradt. Így kimagasló termés és veszteséges termelés egyaránt elõfordul.

    5. Állattenyésztés
    6. Az ország állatállománya az 1998. december 1-jei állatlétszám-felmérés szerint - a tyúkfélék kivételével - növekedett a korábbi év azonos idõszakához képest (10. táblázat). Az állattartási kedv a már 1997-ben mutatkozó, és még 1998. év elsõ felében is meglévõ kedvezõ takarmány- és hús felvásárlási árarány hatására élénkült meg. A bel- és külpiaci értékesítési nehézségek a tyúkfélék 1998. évi állományában már megmutatkoztak. A sertéslétszám - egyrészt a biológiai összefüggések, másrészt a túlkínálat levezetése érdekében hozott intézkedések hatására - lassabban reagált a piaci értékesítési nehézségekre. Ezt támasztja alá, hogy a KSH felmérése szerint 1999. augusztusára tovább nõtt a sertések száma az elõzõ év december 1-jei állatlétszámához képest. Figyelemre méltó az is, hogy a kocaállomány is emelkedett (elsõsorban a kistermelõk körében) és meghaladta a 400 ezer db-ot.

      10. táblázat

      Az állatállomány alakulása

      Megnevezés

      1997.

      1998.

      1998. az 1997. év %-ában

      december 1-jén, (1000 db)

      Szarvasmarha

      871

      873

      100,2

      Ebbõl: tehén

      403

      407

      101,0

      Sertés

      4931

      5479

      111,1

      Ebbõl: anyakoca

      345

      391

      113,3

      Juh

      858

      909

      105,9

      Ebbõl: anyajuh

      632

      700

      110,8

      Tyúkfélék

      30 983

      30 557

      98,6

      Forrás: KSH

      Megállt a szarvasmarha-állomány több éve tartó csökkenése, s 1998-ban a szarvasmarha-létszám 2 ezer, a tehénlétszám 4 ezer darabbal nõtt. Legnagyobb mértékben, 11 %-kal a juhállomány emelkedett. A tyúkfélék állománya összességében 1,4 %-kal csökkent. Jelentõsen nõtt a kacsaállomány, 5 %-kal lett kevesebb a libák száma, a pulykaállomány megegyezett az elõzõ évivel. Az anyaállatok számának növekedése meghaladta az egész állományét.

      A vágóállat-termelés összességében 2 %-kal emelkedett 1998-ban, az elõzõ évhez képest. Legerõteljesebben a szarvasmarha (14 %), a juh (6 %) és a sertés (8 %) ágazatokban apadt a vágóhús-termelés, ahol az összes állat- és az anyalétszám növekedése a legnagyobb mértékû volt. A sertéságazatban a kisebb súlyra hízlalás is szerepet játszott az egy anyára, illetve az egy sertésre vetített alacsonyabb vágóhús-termelésben. A vágóbaromfi-termelés csökkenõ baromfi létszám mellett 12 %-kal haladta meg az elõzõ évit. A nagytestû baromfiak (pulyka, liba, és pecsenyekacsa) iránt növekedett a kereslet, és ehhez alkalmazkodtak a termelõk.

      Az állati termékek termelése - a tyúktojás kivételével - 1998-ban meghaladta az 1997. évi szintet. Tehéntejbõl 2045 millió liter, az 1997. évi termelésnél 6 %-kal több volt a termelés, amely elsõsorban az egy tehénre jutó tejtermelés növekedésének köszönhetõ. A tyúktojás-termelés 3388 millió darab volt, amely megegyezik az elõzõ évivel. A gyapjútermelés 3 %-kal emelkedett.

      Az állattenyésztés 1999-es folyamatait tekintve megállapítható, hogy az idõjárás hatása itt kétirányú volt. Egyrészt jelentõs volt az elhullás, a sártengerré vált karámok és vízzel elöntött pihenõhelyek miatt a tejminõség visszaesett, a vizes legelõk miatt megszaporodott a belsõ parazita fertõzés és a sánta juhok száma, egyes helyeken a lekaszált szénatermés tönkrement. Ugyanakkor a legelõk többsége jó minõségû füvet ad, a mennyiség is elfogadható, és a bõséges csapadék következtében nincs kiégett legelõ. Helyenként 4-6 hetet késett a silókukorica vetése, ami kedvezõtlenül befolyásolja a tömegtakarmány terméskilátásokat.

      Az utolsó állatszámlálás adatai azt jelzik, hogy 1999-ben is folytatódott az elõzõ évi tendencia. A szarvasmarha állományban minimális, a sertéslétszámban - a csökkenõ felvásárlási árak ellenére - nagyobb mértékû növekedés is tapasztalható. Mindkét állatfajnál az anyaállomány növekedése érzékelhetõ. A jelenleginél magasabb sertéslétszám utoljára 1993-ban volt az országban, ami egyszerre jelez termelési kedvet, és ad részbeni magyarázatot az értékesítési gondokra.

    7. A mezõgazdasági termékek felhasználása

    Az 1998-ban felvásárolt termékek volumenindexe 0,7 %-kal csökkent, míg az árindex 3,9 %-kal növekedett az elõzõ évhez képest. (11. táblázat)

     

    11. táblázat

    A mezõgazdasági termékek 1998. évi értékesítése

    Megnevezés

    Volumenindex

    Felvásárlási árindex

    Elõzõ év = 100

    Növényi termékek*

    94,0

    91,2

    Zöldségfélék

    137,7

    94,9

    Gyümölcsök

    105,0

    109,5

    Szõlõ és bor

    98,1

    108,4

    Növénytermesztési és kertészeti termékek

    100,2

    93,7

    Élõ állatok és állati termékek összesen

    98,5

    113,8

    Mezõgazdasági termékek összesen

    99,3

    103,9

    *Gabonafélék, hüvelyesek, ipari növények, burgonya, szálastakarmányok, magvak

    Forrás: KSH

    Növényi termékekbõl a 9 %-kal csökkenõ árak és a több mint 3 %-kal visszaesõ 1998. évi termelés ellenére a felvásárlás 6 %-kal csökkent a korábbi évhez viszonyítva. A gabonafélék termelõi értékesítése közel 8 %-kal csökkent. Ezen belül azonban a búza, a rozs, az árpa és különösen a zab kínálatának csökkenõ tendenciáját meghaladó mértékben esett vissza e termékek felvásárlása. A növényi termékek közül éves átlagban a gabonafélék árai estek a legnagyobb mértékben: a búza értékesítési átlagára 24,1 %-kal, az árpáé 31 %-kal, míg a kukoricáé 7 %-kal volt alacsonyabb az elõzõ évinél.

    A fontosabb növényi termékek közül cukorrépából 14,4 %-kal értékesítettek többet a termelõk. Az 1998. évi cukorrépa-termés iránti kereslet növekedése fejezõdött ki a bõvülõ felvásárlásban, azonban a csökkenõ cukortartalom következtében ez nem járt együtt a felvásárlási ár és a répatermelõk bevételeinek a növekedésével. A burgonya felvásárlási csatornákon történõ értékesítése a vizsgált évben a változatlan összes termés és a jelentõsen emelkedõ, de még mindig igen alacsony felvásárlási ár miatt csökkent. Valószínû, hogy az ennél vonzóbb árú piaci értékesítés növekedett, és esetleg a saját felhasználásra is nagyobb volumen maradt a korábbi évekhez képest.

    A zöldségfélék termelésének csaknem 16 %-os emelkedését a felvásárlás mintegy 37,7 %-os növekedése kísérte, amelyen belül elsõsorban az ipari feldolgozásra kerülõ termékek volumene emelkedett . Ez mutatkozik meg a legtöbb zöldségfaj felvásárlási árának csökkenésében. A paradicsom felvásárlása kétszeresére nõtt, a felvásárlási ár azonban nem érte el az 1997. évi szintet. Hasonló ár- és kínálati tendenciák voltak a többi zöldségfélénél (zöldpaprika, gyökérzöldségek) is, kivétel a vöröshagyma, amelynek felvásárlási ára a növekvõ értékesítés mellett nem változott.

    Az 5 %-kal csökkenõ, 1998. évi gyümölcskínálattal szemben az elõzõ évi szintet csaknem 5 %-kal meghaladó felvásárlási volumen áll. Az alma termelése és felvásárlása kb. azonos mértékben csökkent, ugyanakkor a felvásárlási árak alacsonyabbak voltak a korábbi évhez képest. (A gyengébb kínálathoz, rosszabb minõség is társult.) A gyümölcsfélék közül a csonthéjasok termelésében és felvásárlásában volt a legnagyobb kiesés. Az õszibarack felvásárlása 20 %-kal emelkedett, a nagyobb volument a termelõk csak az elõzõ évinél alacsonyabb áron tudták értékesíteni. (A gyümölcsfélék kedvezõtlenebb felvásárlási árai is a feldolgozott termékek romló külpiaci értékesítési lehetõségeivel függnek össze.)

    Az élõ állatok és állati termékek értékesítése kismértékben visszaesett, míg a felvásárlási árindex több mint 13 %-os növekedése összességében az állati termékek iránti kereslet erõsödését mutatta 1998-ban. Ezen belül a növekvõ sertéslétszám ellenére 8 %-kal csökkent az élõsertések forgalma, míg a szarvasmarha és baromfiágazatokban az értékesítés nõtt. A vágóbaromfi kínálata és kereslete 1998-ban egyensúlyban volt. A vágósertés felvásárlás csak 92 %-a az elõzõ évi mennyiségnek, az ár kismértékben meghaladta az 1997-ben kialakult szintet. Ezen belül az elsõ félévben az EU átlagot is meghaladó, a második félévben folyamatosan zuhanó kínálati árak voltak jellemzõk. A vágómarha és vágójuh termelõi értékesítése, növekvõ kereslet mellett alig változott.

  3. Az agrárkereskedelem alakulása
    1. A hazai élelmiszerfogyasztás és kereskedelem
    2. Az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma a rendszerváltás óta mintegy harmadával csökkent, ezzel jelentõs itthoni piacvesztést okozva a magyar mezõgazdaságnak és az élelmiszeriparnak. A húsfélék egy fõre jutó fogyasztása az 1989. évi 81 kg-ról 1997. évre 60 kg-ra, a tejfogyasztás 235,8 l-rõl 136 l-re, a liszt és rizsfogyasztás 112,2 kg-ról 83 kg-ra, a cukorfogyasztás 40,5 kg-ról 37,6 kg-ra, a zöldségfogyasztás 92,1 kg-ról 88 kg-ra, míg a gyümölcsfogyasztás 77,5 kg-ról 60 kg-ra csökkent.

      Az élelmiszergazdaság termelésének alakulása szempontjából legnagyobb jelentõségû belföldi piacon a régóta várt kedvezõ fordulat jelei voltak tapasztalhatók 1998-ban. Az elõzõ évi - több mint 10 %-os - csökkenés után a belföldi felhasználók élelmiszervásárlásai 4,2 %-kal emelkedtek a bázisévhez képest. Ebben, a jó makrogazdasági eredmények fogyasztást ösztönzõ közvetett hatásai mellett, az alapvetõ élelmiszeráraknak az indokoltnál kisebb mértékû emelkedése is fontos szerepet játszott.

      A hazai fogyasztók részére történõ értékesítés bõvülését regisztrálták az élelmiszeripari szakágazatok többségében is. Az emelkedés jelentõs mértékû volt a szesz- és szeszesitalgyártás, a bortermelés, a baromfifeldolgozás, valamint a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás szakágazatokban. A tejtermékek gyártása területén táplálkozás-élettani szempontból különösen kedvezõ a belföldi értékesítés növekedése. A belföldi eladások - a viszonylag kedvezõ fogyasztói áralakulás mellett is - számottevõen csökkentek a húsipari, a malomipari és a cukoripari termékek esetében.

    3. Az agrár-külkereskedelem helyzete

    Magyarország agrárgazdasága az 1998. évben növekvõ forgalom mellett alacsonyabb exportbevételt és kevesebb USD aktívumot realizált, mint az 1997. évben. Export-árbevételünk 3,0 %-kal kisebb (2772,2 millió USD) volt, agrártermék importunk értéke 10,1 %-kal (1199,0 millió USD-re) növekedett.

    Az agrár-külkereskedelem egyenleg 1573,5 millió USD aktívum volt, amely 1997. évi értéktõl 195,2 millió USD-vel, 11,0 %-kal maradt el. Agrártermék-exportunk gazdasági régiónkénti megoszlását az Európai Unió vezeti 43,7 %-os, az 1997. évihez képest növekvõ részaránnyal. A Romániával kibõvülõ CEFTA- országok részaránya 19,2 %-os (növekvõ), s a volt Szovjetunió utódállamainak részaránya 17,7 %-os (csökkenõ), majd az egy nagyságrenddel kisebb részesedésû távol-keleti régió és az EFTA-országok következnek.

    Az Európai Unióba irányuló agrártermék-exportunk az 1998. évben 1211,6 millió USD volt, mely kismértékben meghaladta az 1997. évi teljesítést. Az 1996. év negyedik negyedéve óta tapasztalható és az 1998. év augusztusáig tartó visszaesés után az év végére az 1997. évi teljesítéshez képest 4,3 %-os, 50,0 millió USD-s növekedést értünk el ezen a piacon. CEFTA-országokba irányuló agrártermék-exportunk 10,2 %-kal, 481,8 millió USD-rõl 531,4 USD-re nõtt. A legnagyobb mértékû visszaesés a volt Szovjetunió utódállamaiba irányuló agrártermék-exportunk piacán volt megfigyelhetõ. A legnagyobb export árbevételt Németország piacán értünk el. Részesedés az összes kivitelbõl 17,8 % volt, növekvõ tendenciával.

    Agrártermék importunk régiónkénti megoszlását is az Európai Unió vezeti 41,4 %-os, csökkenõ részaránnyal. Nagyság szerinti sorrendben Latin-Amerika 20,4 %-os, a CEFTA-országok 9,7 %-os, Észak-Amerika 6,9 %-os és a távol-keleti országok 6,0 %-os részaránnyal következnek. Az Európai Unióból származó agrártermék-importunk 496,6 millió USD volt, mely 8,2 %-kal, 37,6 millió USD-vel növekedett 1998-ban 1997-hez képest. Latin-Amerikából származó agrártermék-importunk szintén emelkedett, értéke 1998-ban 240,0 millió USD volt, amely az elõzõ év teljesítéséhez képest 13,3 %-os, 28,2 millió USD-s növekedést jelent. A CEFTA-országokból származó agrártermék-importunk az 1998. évben 116,1 millió USD volt, 19,4 %-kal, 19,0 millió USD-vel több, az elõzõ év teljesítésénél.

    Az agrárkivitelbõl 1998-ban 3825 vállalkozás részesedett. A kereskedelem nagyfokú koncentrációjára jellemzõ, hogy a kivitel 48,4 %- át 50 vállalkozás bonyolította le.

    Az 1998. évben legnagyobb értékben forgalmazott áruféleségek a húsok, vágási melléktermékek voltak. Részesedésük a teljes kivitelbõl 19,1 % volt. A legnagyobb bevételcsökkenés is e termékek exportjában következett be. E termékkör teljes export árbevétele 1998-ban 529,5 millió USD, 1997-ben pedig 597,4 millió USD volt. Az árbevétel 11,4 %-kal, a kiszállított mennyiség pedig 6,5 %-kal kevesebb, mint az 1997. évben. Az árucsoportnak a baromfihús 60 %-át, a sertéshús közel 30 %-át, a szarvasmarha hús 4 %-át teszi ki. A baromfihús export volumene 14,5 %-kal, árbevétele 4,7 %-kal nõtt. A sertéshús kivitt mennyisége 21 ezer t-val (21 %-kal), árbevétele 65 millió USD-vel maradt el az 1997. évi szinttõl. E termékek esetében az átlagár közel azonos az 1997. évivel.

    A második legnagyobb értékben forgalmazott árucsoport - gabonafélék - részesedése az összes árbevételbõl 14,2 %. A legnagyobb értékû bõvülés is a gabonafélék exportjában következett be, 395,7 millió USD-re nõtt a kivitelünk értéke, amely 90 millió dollárral (29,4 %-kal) több az 1997. évinél. Az export árbevétele 30 %-kal haladta meg az elõzõ évi szintet, míg a kiszállított mennyiség csaknem kétszeresére nõtt. A gabonafélék két meghatározó terméke a búza és a kukorica. E két termék adja a kiszállított gabonamennyiség USD-ben kifejezett értékének 92,2 %-át. Az 1997-es évben 1,2 millió tonna, 1998-ban 2,1 millió tonna kukoricát exportáltunk, azaz 76 %-kal nõtt a kiszállított mennyiség. A kukorica zömét jelentõ takarmánykukorica exportára megközelítõen 25 %-kal csökkent. Az 1997. évben búzából közel 1 millió tonnát szállítottak ki az országból, 1998-ban ennek a mennyiségnek majdnem a duplája, 1,9 millió tonna került külpiaci értékesítésre. A nyomott világpiaci árak mellett 35 % körüli áresés következett be. A gabonafélékkel ellentétben a malomipari termékek exportja lényegesen csökkent, mind mennyiségben, mind értékben. Az 1997. évhez viszonyítva az 1998-ban kivitt mennyiség 22 %-kal, az árbevétel 35 %-kal kevesebb. A búzaliszt exportja mintegy felére csökkent és átlagára 20 %-kal alacsonyabb volt az elõzõ évinél.

    Az agrártermékek 1999. évi külkereskedelmi forgalma az év elsõ öt hónapjában elmaradt az elõzõ évi szinttõl. A kivitel zsugorodását az orosz pénzügyi válság, illetve FÁK piaci hatásai, továbbá a CEFTA országok felvevõképességének gyengülése okozza.

    Az agrárexport összes exportkivitelen belüli súlya is mérséklõdött ebben az idõszakban, 8,4 %-ot ért el.

    Agrárexportunk, ha alacsonyabb szinten is, de eredményes relációváltás jegyeit mutatja. A nyugati piacok szerepének exporton belüli felértékelõdése azt bizonyítja, hogy a jelenlegi kényszerszülte helyzetben nyitni tudunk és versenyképes termékekkel tudunk megjelenni egy igényesebb, telítettebb piacon.

    Az év hátralévõ részében a rendelkezésre álló exportárualapok nagysága még nem becsülhetõ, de az idei agrárexport teljesítés várhatóan az elõzõ évi szint alatt marad.

  4. Termelési feltételek
    1. Termõföld
      1. A termõföld hasznosítása

A termõföldrõl szóló 1994. évi LV. törvény értelmében, a termõföldekre vonatkozó hasznosítási kötelezettségek ellenõrzését - közismerten a határszemléket - a földhivatalok 1998. évben is megtartották. A hasznosítási (mûvelési) kötelezettség ellenõrzésén felül a határszemlék a nyilvántartott és helyszíni állapot egyezõségének megteremtésére, az idõközben történt és be nem jelentett mûvelésiág változások, valamint a termõföld engedély nélküli más célú használatának felderítésére is szolgálnak.

Az 1998. évi határszemlék számadatai a következõk voltak:

A határszemlék alapján megállapítható, hogy a hasznosítási kötelezettség teljesítésével a jó minõségû, gazdaságos mûvelésre alkalmas szántóföldek és a kiemelkedõ értékû ültetvények esetében kevés a gond. Az elaprózódott kárpótlási és részarány-tulajdonú földek, továbbá a volt zártkertek területei azonban sokszor nagyon elhanyagoltak. A mûvelés "kikényszerítése" a hatóságok összehangolt intézkedéseit igényelte.

1998. évben csökkenõ mértékben, de tovább folytatódtak a kárpótlási termõföldárverések és felgyorsult a hatósági úton, a földhivatalok és a földmûvelésügyi hivatalok együttmûködésével végzett részarány-földkiadás folyamata is.

      1. A kárpótlás
      2. A megyei kárrendezési hivatalok által jóváhagyott föld-elkülönítési tervezetek alapján a szövetkezeti, illetve az árverésre kijelölt állami tulajdonú földek árverésre történõ elõkészítését a földhivatalok végzik. Ez a korábbi években túlnyomórészt megtörtént, az elõkészítési munkák mértéke 1998-ban már nem volt számottevõ. A földhivataltól származó területi és aranykorona (AK) adatok alapján a kárrendezési hivatal lefolytatta az árveréseket, amelyen az alanyi jogú kárpótoltak - kárpótlási jegy ellenében - termõföldtulajdont szerezhettek. Az eredményes licitálás alapján árverési jegyzõkönyvek készültek, amelyek alapján a földhivatalok 111776 darab földrészletre (az árverésen elkelt ingatlanok 95,7 %-ára) jegyezték be a vevõ tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba.

      3. Részarány-tulajdonú földek kiadása

A részarány-tulajdonú földek kiadása keretében több mint 1 millió 800 ezer jogosult földtulajdonát kell rendezni. A folyamat a tagok által a szövetkezetbe a belépéskor bevitt földek természetbeni kiadását, valamint a tagok és az alkalmazottak részarány-tulajdonú földjeinek tulajdonba adását jelenti.

E munkát 1997. január 1-jét követõen a megyei földmûvelésügyi hivatalok és a földhivatalok együttesen látják el, hatósági formában. A Kormány a folyamat gyorsítása érdekében 1998-ban 669 millió Ft pénzügyi támogatást biztosított, megosztva a földmûvelésügyi hivatalok (369 millió Ft) és a földhivatalok (300 millió Ft) között.

A megyei FM hivatalok 1998-ban 218014 fõ részére hoztak részarány-kiadásra vonatkozó határozatot. A földhivatalokban a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre került (részben az elõzõ években beérkezett határozatok alapján): 319383 fõ részére, 10422111 AK értékben.

Az elõzõ idõszakból származó, valamint az 1998. évi adatokból az következik, hogy a részarány-tulajdonú földkiadás során egy-egy személy tulajdonába került termõföld kataszteri tisztajövedelme átlagosan 30 AK, ami átlagosan mintegy 1,5 ha nagyságú termõföldet jelent.

A kárpótlási folyamat és a részarány-tulajdonú földkiadás célja végeredményben a termõföld magántulajdonba kerülése. A tulajdonváltozással kapcsolatos adatok a termõföld vonatkozásában azt jelzik, hogy 1998-ban, a megelõzõ évhez viszonyítva, tovább nõtt a természetes személyek földtulajdona, míg jelentéktelen méretûre zsugorodott a szövetkezeti területek és - kisebb mértékben - az állami területek tulajdoni részaránya. Mindezeknek az ingatlan-nyilvántartásban való megjelenése csak a privatizációs folyamat (kárpótlás, részarány-kiadás) lezárultával válik teljessé.

A piacgazdaság körülményeihez rugalmasan igazodó, optimálisnak tekinthetõ tulajdoni és üzemi szerkezet kialakulásához hosszabb idõ és megfelelõ jogi, közgazdasági szabályozórendszer létrehozatala szükséges.

    1. A termelõeszköz-felhasználás
    2. A mezõgazdasági beruházások teljesítményjegyzéke 1998-ban folyó áron több volt mint 1997-ben. Nõtt a gépek-, eszközök beszerzésére fordított összeg, a gépeladások összességében azonban csökkentek.

      Az 1998. évi, 3,4 %-kal visszaesõ növénytermesztési és kertészeti bruttó kibocsátás növekvõ mûtrágya- és növényvédõ-szer felhasználással párosult. Az összes mûtrágya-felhasználás hatóanyagban mintegy 15 %-kal volt több 1998-ban, mint egy évvel korábban. (12. táblázat)

      12. táblázat

      Mûtrágya ellátás

      Megnevezés

      1990.

      1996.

      1997.

      1998.

      Mûtrágyaellátás hatóanyagban, (ezer tonna)*

      671

      270

      285

      328

      Ebbõl:

             

      Nitrogén

      358

      203

      206

      248

      Foszfor

      127

      34

      42

      39

      Kálium

      186

      33

      37

      41

      Egy hektár mezõgazdasági területre jut, (kg)

      104

      44

      46

      53

      Egy hektár szántó-, kert-, gyümölcsös-, szõlõterületre jut, (kg)

      127

      54

      57

      65

      *A mezõgazdasági termelõeszköz-kereskedelmi szervezetek közvetlen értékesítése a mezõgazdaság és erdõgazdálkodás részére.

      Forrás: AKII

      1998-ban 14 %-kal növekedett az egy ha szántó-, kert-, gyümölcs- és szõlõterületre kijutatott hatóanyag mennyisége is. A hektáronként 60 kg feletti hatóanyag-felhasználás jelentõsen meghaladta a mélypontot jelentõ 1992. évi felhasználást, ugyanakkor ez még mindig csak fele az 1990-ben kiszórt 127 kg/ha hatóanyag-mennyiségnek. Gondot okoz az is, hogy a kijuttatott hatóanyag-volumenen belül alacsony a foszfor (11,8 %) és a kálium (14,3 %) aránya. A gazdálkodók inkább a nitrogén mûtrágyázást részesítették elõnyben, és így tovább nõtt a talaj tápanyagmérlegében a foszfor- és káliumhiány.

    3. Agrárfoglalkoztatás
    4. Az agrárágazat foglalkoztatási helyzetében az elõzõ évben elindult folyamatokhoz képest jelentõs változás nem történt. A mezõgazdaságban foglalkoztatottak létszáma a megfigyelési körben 2,7 %-kal csökkent.

      Bár az országos munkanélküliségi ráta tovább javult, a kedvezõ folyamatok elsõsorban az ország nyugati régióiban tapasztalhatók. Itt már strukturális munkaerõhiány is elõfordul, míg a keleti régiókban a közhasznú és közmunka programok szerepe meghatározó a munkanélküliség csökkentésében. Változatlanul magas a munkanélküliségi ráta (15 % feletti) Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

      Az újonnan regisztrált munkanélkülieknél, akiknek az utolsó munkahelyük a mezõgazdaság vagy erdõgazdálkodás volt, az 1997. évinél kedvezõbb képet mutatnak a létszám és megoszlási adatok. Míg 1998. év februárjában a munkanélkülivé válók 15,4 %-át tették ki az ágazatból kikerülõk, addig júniusban már csak 7 %-át. Az idénymunkák beindulásával ez a kedvezõ folyamat tovább folytatódott.

      A munkaerõ-piaci szervezet által ismert teljes munkaerõ-kereslet növekedett, a felkínált új álláshelyek kb. 10 %-a a mezõgazdaságban kínált munkalehetõséget.

      A tíz fõ alatti létszámot foglalkoztató vállalkozások száma egyértelmûen növekedett 1998-ban az agrár területen is. Az e körben foglalkoztatottak létszáma pontosan nem mérhetõ, de úgy ítéljük meg, hogy a statisztikai nyilvántartásból kikerülõk egy része e foglalkoztatási körben helyezkedett el. Így ágazati létszám csökkenéssel összességében nem, vagy csak kismértékben számolunk. Nõtt a szezonális, idõszakosan és alkalmilag foglalkoztatottak száma is.

      A mezõgazdaságban foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete továbbra is a nemzetgazdasági átlag alatt van (mintegy kétharmada), ami az ágazat lemaradó kereseti helyzetének konzerválódását tükrözi.

      Az ágazat elõtt álló feladatok is igénylik, hogy az agráriumban foglalkoztatottak száma 1999-ben ne csökkenjen. Az egyéni gazdaságok, családi vállalkozások megerõsítésével a vidéken élõk helyben tartása, legális jövedelemhez juttatása révén javulhat az ágazatban dolgozók foglalkoztatási helyzete. A gazdasági prognózis megvalósulása esetén a kisegítõ és törpe gazdaságokból minél több gazdaságilag életképes családi vállalkozás is kialakulhat. A beszerzés és értékesítés területén pedig különös jelentõsége lehet a szövetkezeti együttmûködéseknek.

      A regisztrált munkanélküliek száma a tendenciák alapján kismértékben tovább csökken. Ezen belül azonban továbbra is jelentõs marad a tartós munkanélküliek aránya. Kiemelt feladatnak kell tekinteni a vidéken, falun élõ nem regisztrált munkanélküliek számának csökkentését, a legális foglalkoztatási körbe való bevonását.

      Ennek kapcsán 1999-ben az agrár foglalkoztatási helyzet stabilizálódásával számolunk.

    5. A növényvédõ-szer felhasználás, növényvédelem
    6. A növényvédõ-szer felhasználás 15-20 %-kal haladta meg 1998-ban az elõzõ év szintjét. A hazai, 1-1,5 kg/ha növényvédõ-szer felhasználás megközelítõen az EU átlaggal azonos. A növényvédelemnél alkalmazott szerek megoszlása hasonló volt 1998-ban, mint a korábbi évben, a gyomirtó szer 60 %-ot, a rovarölõ szerek 15 %-ot és a gombaölõ szerek 25 %-ot tettek ki az összes felhasználáson belül.

      1998-ban kismértékben módosult a növényvédõ-szer engedélyezés intézményi rendszere, a környezetvédelmi szaktárca aktívabb szerepet kapott a növényvédõ-szerek engedélyezésében. Az új növényvédõ-szerek engedélyezésén kívül beindult a régi készítmények újraengedélyezési programja is, amelynek alapján a növényvédõ-szerek környezetre- és humán egészségügyre vonatkozó hatásai kerültek felülvizsgálásra.

      A növényvédõ-szerrel kezelt kultúrák szermaradvány értékei 1998-ban hasonlóak voltak a korábbi évben tapasztalt eredményekhez. Az EU paraméterekkel összehasonlítva megállapítható, hogy a hazai határértékek 50 %-ban megegyeznek, 25 %-ban alacsonyabbak és 25 %-ban magasabbak, mint az EU elõírások. A harmonizáció érdekében a felülvizsgálat folyamatban van. Érdekünk és egyben feltétel is, hogy a szermaradvány vizsgálatok bemérésére alkalmas laboratóriumok felszereltsége megfelelõ legyen, valamint hogy a mûködtetésükhöz szükséges források rendelkezésre álljanak.

      1998-ban tovább folytatódott az integrált környezetkímélõ növényvédelmi technológiák hazai alkalmazása annak érdekében, hogy a magyar termékek külpiacon való elhelyezési esélyei javuljanak. Ezt segítette az 1998. évi költségvetési támogatásról szóló 199/1997. (XII. 30.) FM rendelet, amely a gyümölcs- és szõlõültetvények beruházási támogatásának 5 %-os kiegészítésérõl rendelkezett abban az esetben, ha a nem termõ ültevényeknél integrált kiegészítõ növényvédelmi technológia alkalmazására kerül sor.

      A földmûvelésügyi tárca már 1993-ban közzé tette a szõlõ- és gyümölcstermelésben érvényes, környezetkímélõ növényvédelem nemzeti irányelveit, valamint a biotermesztésre vonatkozó, nemzetközi normák szerinti hazai elvárásokat. Az engedélyezõ hatóság szõlõ- és gyümölcstermelésre vonatkozóan kidolgozta az integrált környezetkímélõ növényvédelmi technológia keretében felhasználható növényvédõ-szerek hatóanyagainak közegészségügyi szempontok, valamint hasznos szervezetekre kifejtett, toxicitás értékmérõk szerinti besorolási rendszerét. A felhasználható készítményeket egy szakmai grémium évente áttekinti, és javaslatot tesz újabb hatóanyagok hazai, valamint nemzetközi kísérleti és üzemi tapasztalatok szerinti besorolására. Az 1998. évi ültetvénytelepítési pályázatok 46,9 %-ában került sor környezetkímélõ növényvédelmi technológia bevezetésére nem termõ ültetvényekben. Ezeket a költségvetés 238 millió forint értékben támogatta. Nemzetközi elvárásokkal összhangban szükség van arra, hogy a Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program beindításával a környezetkímélõ növényvédelmi technológiák, az ültetvények termõre fordulása után is folyamatosan alkalmazásra kerüljenek.

      A hazai tûzelhalásos baktériumos betegség elleni védekezésben nagy szerepe volt egy olyan állami támogatási rendszer bevezetésének, amely a védekezési költségek részbeni kompenzálásával ösztönzõ hatással volt a kötelezõ védekezések maradéktalan végrehajtására. A megyei Növény-egészségügyi és Talajvédelmi Állomások 459 alkalommal, 9443 ha-ra vonatkozóan adtak ki határozatot 1998. évben a védekezésre. Az FVM költségvetési támogatásából a növényvédelmi többletköltségek kompenzálására megközelítõen 25 millió forint került kifizetésre, amelybõl legnagyobb arányban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén megye részesült.

    7. Az állategészségügy

Az állategészségügyrõl szóló 1995. évi XCI. tv. 23. §-ában megnevezett "állami állategészségügyi szolgálat", szoros együttmûködésben a települési önkormányzatok képviselõ testületeivel, illetve jegyzõivel, valamint a Magyar Állatorvosi Kamarával - a költségvetési törvény által biztosított pénzügyi feltételek mellett - eredményesen hajtotta végre feladatait 1998-ban.

Az állami állategészségügyi szolgálat hatáskörébe utalt szakmai feladatok - járványügy, élelmiszerbiztonság, élelmiszerminõség, takarmányminõség, borminõség, az állatok védelme és kímélete, géntechnológiai tevékenység - végrehajtásának jogi eszközrendszere 1998-ban tovább bõvült. Hatályba lépett az új bortörvény, a parlament megalkotta az állatvédelmi és a géntechnológiai tevékenységrõl szóló törvényt.

A hazai élelmiszergazdasági termelés biztonsága érdekében - valamennyi termékpálya vonatkozásában - sikerült megakadályozni a nagy nemzetgazdasági kárral járó járványos állatbetegségek behurcolását. Ezek között kiemelt jelentõséggel bír:

    1. Élelmiszerbiztonság, minõségügy

Az EU jogi harmonizáció keretében megújult követelményrendszer, a piaci igények, a verseny növekedése és az ezek kielégítését biztosító államilag is támogatott programok hatására az élelmiszerek biztonsága és minõsége is javult.

Az élelmiszerbiztonság javítását segítette az EU-ban kötelezõen elõírt Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok (HACCP) rendszer hazai alkalmazása. Az FVM pályázatán elnyert támogatással 1998-ban már 298 élelmiszer-elõállító üzem alkalmazta, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy:

Az EU rendeletekben tiltotta meg meghatározott állatgyógyászati készítmények hozamfokozóként történõ alkalmazását. Ennek megfelelõen a hazai intézkedés megtörtént. Ezen szerek gyógykezelési célú felhasználás továbbra is megengedett.

Az élelmiszerminõség javítását segítõ, más ágazatokban is széleskörûen alkalmazott ISO 9000 szabványsorozat szerint - a GM által pályázat keretében támogatott - minõségbiztosítási rendszert alkalmazó élelmiszeripari üzemek száma 1998-ban 294-re nõtt. A minõségvizsgálathoz kapcsolódóan megállapítható, hogy:

Növekedett a bor, és bortermékek kifogásolási aránya, magas az érzékszervi hibák száma, jelentõsen nõtt az összetételi jellemzõk hibaaránya is.

A friss zöldség-gyümölcs minõségellenõrzés területén - az EU hatóságok visszajelzései alapján - 1998-ra minimálisra csökkent a kifogások száma, ami fokozza a magyar termékek iránti bizalmat.

  1. Áralakulás, pénzügyi szabályozás, hitelpolitika
    1. Az árak alakulása
    2. 1998-ban a nagy ingadozásokat mutató termelõi felvásárlási árak 3,9 %-os növekedésével szemben a mezõgazdasági termeléshez felhasznált ipari eredetû anyagok árai ezt meghaladó mértékben, az elõzetes számítások szerint átlagosan mintegy 6 %-kal emelkedtek. Az árdiszparitás mintegy 2 százalékponttal rontotta a mezõgazdasági termelõk helyzetét. Ez a tendencia - két-három év kivételével - már az 1989. évtõl folyamatosan érvényesül. Az ipari eredetû anyagok árai több mint hatszorosukra, ezzel szemben a mezõgazdasági termékek felvásárlási árai csupán négyszeresükre emelkedtek. Az utóbbi három évben a mezõgazdasági termeléshez felhasznált ipari eredetû anyagok, elsõsorban a mûtrágyák, a növényvédõ szerek, a takarmányok, az energiahordozók, az üzemanyagok (pl. a gázolaj), az eszközök, szerszámok, a felújítások árainak emelkedése következtében újra nyílik az agrárolló, így a mezõgazdasági termelés jövedelmezõsége csökken, illetve alacsony szinten marad.

      A feldolgozó élelmiszeripar, melynek éves termelése a megelõzõ évhez hasonlóan alakult - a kedvezõtlen külpiaci folyamatok (az orosz válság, az általános túlkínálat miatt romló árak, számos ország protekcionista piacvédelme, stb. miatt) és a belföldön kialakult kínálati piac következtében - szintén nem tudta megfelelõ mértékben emelni értékesítési árait.

      A feldolgozóipar versenyképességét az alapanyag-árak kedvezõen befolyásolták, hiszen a mezõgazdaság nem okozott számottevõ drágulást a legtöbb iparágban. Nem mondhatjuk el ugyanezt a termelés szempontjából fontos ipari eredetû ráfordításokról. Erõteljesen emelkedett a felhasznált energiahordozók és a víz termelõi ára is, amelyek az élelmiszerek elõállításának szintén fontos költségtényezõi.

      Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek összesített, éves szintû termelõi áremelkedése 9,7 % volt, miközben a magyar ipar egészét tekintve ugyanez 11,3 %-ot tett ki. Az élelmiszeripari termelõi és a belföldi értékesítési árak 8,7 %-kal, az exportértékesítési árak 13,1 %-kal emelkedtek. Az értékesítési árak növekedése 1997-ben még a magyar ipar egészének árindexénél magasabb volt, 1998-ban viszont elmaradt attól, ami az infláció alakulására kedvezõ hatást gyakorolt.

      A teljes fogyasztói árindex az 1998. évben mintegy 4 százalékponttal alacsonyabb volt az elõzõ évinél. Ezen belül az élelmiszerek (amelyek az összes fogyasztás kb. 27,6 %-át tették ki) áremelkedése az átlagos mértékkel azonos volt. Az élvezeti cikkek (részarányuk kb. 9 %) árindexe 1 százalékponttal haladta meg az átlagos mértéket. Néhány alapvetõ élelmiszer - pl. sertészsír, étkezési szalonna, sajt, burgonya, friss zöldségfélék - fogyasztói ára az átlagnál nagyobb arányban emelkedett, míg a lisztek és egyéb malomipari termékek ára közel 10 %-kal csökkent az elõzõ évihez képest. Ezzel függ össze a kenyér árának az inflációtól jóval elmaradó növekedése is. A belföldi élelmiszerárak alakulására egészében hatással volt a termékek nagy részét jellemzõ túlkínálat és a piac megtartásáért folyó, a kereskedelem által is gerjesztett árcsökkentési törekvés.

      Az infláció átlagos ütemének csökkenéséhez tehát az agrárágazat, vagyis a mezõgazdaság és az élelmiszeripar nagymértékben hozzájárult az élelmiszerek és élvezeti cikkek fogyasztói árainak az elõzõ éveknél mérsékeltebb ütemû (3,1-3,6 százalékponttal alacsonyabb) emelkedésével.

    3. Az adózás
    4. Az agrárgazdaságot érintõ adópolitikában 1998-ban nem következett be lényeges változás. A Kormány - meghirdetett programjának megfelelõen - az 1999. évre szóló adó jogszabályokban már elkezdte a munkáltatókat érintõ elvonásoknak és a munkavállalók terheinek a csökkentését.

      A gazdasági társaságok, a szövetkezetek, az egyesülések, a közhasznú társaságok társasági (jövedelem) adózásában a mezõgazdaságot érintõ alapvetõ változás nem volt. Az agrárgazdaságra elõírt néhány speciális szabály - pl. az adóelõleg fizetésének a mezõgazdaság szezonalitásához igazodó ütemezése, a veszteségelhatárolás lehetõsége - továbbra is érvényes. A társasági adó mértéke (az adóköteles eredmény 18 %-a) 1999. évre sem változott. Ágazati jellegû, így mezõgazdasági adókedvezményt korábban és ebben az évben sem vehetnek igénybe a társas mezõgazdasági termelõk.

      Az egyéni vállalkozók vállalkozói jövedelmük után külön, a többi jövedelemtõl elkülönítve adóznak. A személyi jövedelemadóról szóló törvényben elõírt adómérték mind 1998-ban, mind 1999-ben 18 %. A törvény ebben a körben is alkalmazza a veszteségelhatárolással kapcsolatos mezõgazdasági szabályt. Ágazati jellegû jövedelemadó-kedvezményben a mezõgazdasági egyéni vállalkozók nem részesülnek. A vállalkozók részére az általános szabályozás mellett egyszerûsített eljárás és nyilvántartás választását teszi lehetõvé az átalányadózás.

      A mezõgazdasági õstermelõknek a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elõírt adózási szabályai 1997-tõl változás nélkül, már harmadik éve mûködnek. Fontos jellemzõjük, hogy az õstermelõi jövedelem összevontan, progresszíven adózik, az adóból legfeljebb 100 ezer forint adókedvezmény írható le, valamint a mezõgazdasági kistermelõk bevételük 40 %-ának megfelelõ összeget számla nélkül költségként leírhatnak. Ezen túlmenõen a törvény alapján az õstermelõk több, az adóelõleg fizetését, az adminisztrációt és a mûködést segítõ kedvezményt is alkalmazhatnak.

      A rendelkezésre álló 1997. évi adatok alapján megállapítható, hogy mintegy 900 ezer õstermelõi igazolvány került kiadásra, közel 1,1 millió fõ termelõ részére. Ebbõl kereken 1 millió termelõ éves árbevétele nem érte el az évi 250 ezer Ft-ot, 54 ezer fõ éves bevétele 250 ezer Ft és 1,5 millió Ft közötti, így ezek nem rendelkeztek adóköteles jövedelemmel és nyilatkozattal tettek eleget az adóbevallásuknak. Az általános szabályok szerint adóbevallást tett 68 ezer mezõgazdasági kistermelõ. Ebbõl 21 ezer kistermelõ tételes költségelszámolás szerint számolt el és átlagosan 20 ezer Ft alatti adókedvezményt vett igénybe. A mezõgazdasági kistermelõi átalányadózás szerint 47 ezer termelõ számolt el és az 1997. éves adóbefizetésük összege megközelítette a 900 millió forintot. A mezõgazdasági kistermelés határát - 4 millió Ft-ot - meghaladó bevétele 3600 õstermelõnek volt, akiknek az éves teljes adókedvezménye (évi 100 ezer Ft lehet), összesen 360 millió Ft kedvezményt tett ki.

      A társas vállalkozások, szövetkezetek az 1998. évben 8,96 Mrd Ft társasági adót (az összes ilyen jellegû költségvetési befizetés 4 %-át), az ágazatban foglalkoztatottak (illetve önfoglalkoztatók) után pedig 19,81 Mrd Ft személyi jövedelemadót (az összes ilyen jellegû befizetés 3 %-át) fizettek be a költségvetésbe.

      A mezõgazdasági termékek és az alapvetõ élelmiszerek értékesítése után az általános forgalmi adó rendszerében továbbra is a kedvezményezett 12 %-os adókulcs érvényesül. Sajátos mezõgazdasági jellegû áfa-szabályozás - a gazdálkodás formájától és méretétõl függetlenül - a kompenzációs felár alkalmazása. Ez - a gazdálkodó választása alapján - a termelõk részére minden külön nyilvántartás vezetése nélkül lehetõvé teszi az áfa-rendszerben való részvételt. Az ágazatból befizetett forgalmi adó összege 21,8 Mrd Ft (az összes ilyen jellegû befizetés 2,8 %-a) volt.

      A mezõgazdasági termelõk a felhasznált gázolaj fogyasztási (jövedéki) adójának egy meghatározott részét, a felhasználási területtõl függõen differenciált norma alapján (szántó: 90 l/ha/év, kert és gyümölcsös: 200 l/ha/év, gyep: 12 l/ha/év, halastó: 55 l/ha/év, erdõfelújítás: 90 l/ha/év, szarvasmarha ágazat: 85 l/db./év) továbbra is visszaigényelhetik. Az adó-visszaigénylés mértéke: 1998-ban 44,3 Ft/l, 1999-ben pedig 49,2 Ft/l. Az ágazatban a visszaigénylés összege 1998-ban megközelítette a 8,0 Mrd forintot.

      A helyi adókról szóló törvényben változatlanul szerepel néhány speciális mezõgazdasági szabály. Ezek az építményadó fizetése alóli mentességet jelentik az állattartásra szolgáló épületek, az ehhez kapcsolódó raktárak, tárolók, továbbá a növénytermelés tároló épületeinél, továbbá a mezõgazdasági vontatók mentesítését a gépjármûadó fizetése alól.

      A földbérleti díj és földjáradék adóját továbbra is az SZJA törvény szabályozza, s mértéke 20 %. Mûködtetése és az adóbevétel összege is a helyi önkormányzatot illeti. A rendelkezésre álló 1997. évi adatok alapján a tényleges befizetés kereken 1,0 Mrd. Ft összegû volt.

    5. Az 1998. évi agrárgazdasági támogatások és felhasználásuk
      1. Támogatási célelõirányzatok
      2. Az 1998. évi agrártámogatás módosított elõirányzata - számolva az 1997. évben felvásárolt takarmánykukorica eladásából származó 5,3 Mrd Ft bevétellel is - 126,0 Mrd Ft volt. A rendelkezésre álló összegbõl 123,4 Mrd Ft (97,9 %) került felhasználásra, illetve folyósításra. Ez az igénybevételi szint azt jelenti, hogy a költségvetési források teljes mértékben felhasználásra kerültek, sõt egyes jogcímek esetében - forráshiány miatt - a kifizetések áthúzódtak az 1999. évre.

        A költségvetési törvény jogcímei szerinti csoportosításban az egyes kiemelt támogatási elõirányzatok éves felhasználása a következõk szerint alakult :

        mezõgazdasági beruházások támogatása

        100,2 %

        piaci támogatások

        103,4 %

        agrártermelési támogatások

        95,2 %

        ezen belül:

         

        kamattámogatás

        116,0 %

        állattenyésztési támogatás

        135,0 %

        agrárfoglalkoztatás

        57,6 %

        földbérleti díj támogatás

        62,6 %

        A támogatások igénybevétele, kifizetése - a minisztérium által kezdeményezett intézkedések hatására is - az év utolsó hónapjaiban jelentõsen felgyorsult. Novemberben 19,0 Mrd Ft, december hónapban pedig 14,4 Mrd Ft támogatás került kifizetésre a mezõgazdasági termelõk részére, szemben az év elsõ tíz hónapjának átlagosan havi 9,0 Mrd Ft-os felhasználásával.

      3. Mezõgazdasági beruházások támogatása

Elõirányzat:

35 056 millió Ft

Teljesítés:

35 111 millió Ft volt (100,2 %)

A mezõgazdasági beruházások körében az egyes támogatási célok teljesítése a következõk szerint alakult:

Elõirányzat: 18 506 millió Ft

Teljesítés: 19 510 millió Ft volt (105,4 %)

Az építési és ültetvénytelepítési beruházásokhoz igénybevett támogatásokra a nyertes pályázók és a Magyar Államkincstár között közel 5000 db volt a megkötött szerzõdések száma. Így a szerzõdéssel lekötött beruházási támogatások összege meghaladja a 33 Mrd Ft-ot, 1998. évi üteme pedig 19,5 Mrd Ft-ot tett ki.

Elõirányzat (módosított): 15 000 millió Ft

Teljesítés: 15 009 millió Ft volt (100,2 %)

Az új mezõgazdasági erõ- és munkagépek vásárlása iránt rendkívüli érdeklõdés volt tapasztalható. Emiatt a gépvásárlás támogatásához rendelt eredeti elõirányzatot az év során 3 Mrd Ft-tal megemelték, s így 25 %-kal több géptámogatást vehettek igénybe a mezõgazdasági termelõk. Ezzel több mint 50 Mrd Ft értékû gépvásárlás valósult meg az ágazatban.

Az egyéb szakmai feladatok támogatását az erdészeti, az állattenyésztési, a halgazdasági, a vadgazdasági feladatok, valamint a termõföld védelmének támogatását a termelõk befizetéseibõl képzõdõ pénzösszeg döntõ többségében fedezte. Az összevont öt szakmai célelõirányzat együttes összege 7358 millió Ft-ot tett ki. Az 1998. évi teljesítés 4959 millió Ft-ra rúgott (67,4 %). A maradvány az 1999. évre átvihetõ volt.

A támogatási célelõirányzatok finanszírozására rendelkezésre álló 42,6 Mrd Ft-os keret terhére tehát összesen 40,3 Mrd Ft (94,5 %) felhasználás történt. A különbözet, 2,3 Mrd Ft, amelybõl 2,1 Mrd Ft az erdészeti közcélú feladatok 0,2 Mrd Ft pedig a hal-, illetve vadgazdálkodási tevékenység 1999. évre áthúzódó támogatási kötelezettségének a fedezete. E keretmaradványok tehát a támogatási konstrukciók céljaira felhasználásra kerülnek.

      1. Beruházási célprogramok támogatása
      2. A beruházási célprogramok legfontosabb elemei, mint az erdõtelepítés, erdõszerkezet átalakítása, a fásítás, a meliorációs és az öntözésfejlesztési beruházások támogatási elõirányzata 3,54 Mrd Ft volt. E célok lényegében egyenként is teljesültek, s összesen 3,52 Mrd Ft került felhasználásra (99,4 %).

      3. Vállalkozások folyó támogatása
        1. Agrárpiaci támogatás

A piacra-jutást segítõ támogatások elõirányzata 42,93 Mrd Ft-ot tett ki, amivel szemben a teljesítés értéke 44,40 Mrd Ft-ot (103,4 %) ért el.

Az 1998. évi költségvetési törvény 41,0 Mrd Ft-ot rendelt az agrárpiaci rendtartás hatáskörébe tartozó, s az APEH kezelésében lévõ források fedezetéül. Ez a keret a mezõgazdasági és élelmiszeripari exporttámogatás, az agrárpiaci támogatás, az állami felvásárlási és a piacrajutást elõsegítõ támogatás jogcímei között oszlott meg. A 2113/1998. (IV. 29.) Kormányhatározat alapján a keret év közben 37,5 Mrd Ft-ra módosult, de - miután az 1998. évi költségvetési törvény lehetõséget adott az 1997. évi takarmánykukorica eladásából származó bevételbõl a támogatási kiadási elõirányzat növelésére -, a felhasználható keret véglegesen 42,9 Mrd Ft-ot tett ki. Ez teljes mértékben felhasználásra került az alábbiak szerint:

exporttámogatásra 18 799 millió Ft,

agrárpiaci támogatásra 11 459 millió Ft,

piacrajutást elõsegítõ támogatásra 14 146 millió Ft.

A három számlán a korábbi évekrõl áthúzódó jogcímeken alapuló kifizetésekre, és az 1998. évben vállalt jogcímekre - a gabonapiaci szabályozással együtt - végül is 44,4 Mrd Ft került felhasználásra.

1998-ban az exporttámogatási rendszer jelentõs átalakítására került sor. A korábban egy évre elõre meghirdetett támogatott termékkör, és a termékek egységéhez rendelt támogatás rugalmatlan volt a piaci változásokkal szemben. Javítani, igazítani kellett a regisztrációt és az ellenõrzést is.

Ennek megfelelõen 1998-ban az exporttámogatási rendeletek a beavatkozási típusok széles skáláját mutatták. Elsõ negyedévben még a normatív jellegû támogatási rendelet élt, amelyet az egyszerûsített pályázatos rendeletek követtek. Ezeken kívül az év folyamán meghirdetésre kerültek pályázatos exporttámogatások vágónyúlra, gombára, tejtermékre, élõsertésre és búzára. Többlet-exporttámogatást kapott a sertéshús, a konzerv, a kacsahús és a bor.

Az orosz és a FÁK piacokon lejátszódó pénzügyi válság-folyamatokból adódó exportcsökkenés és export kintlevõség elsõsorban a pályázatos exporttámogatás és a többlet-exporttámogatás igénybevételében okozott visszaesést az év második felében.

Az agrárpiaci támogatás területén erõsödött a minõségi árutermelést preferáló, minõséghez kötött támogatási szemlélet. Ennek célja, hogy minél több jó minõségû, versenyképes árucikk kerüljön a piacra. Ugyanakkor további cél a termelõi támogatások növelése.

A tehéntejjel kezdõdõ, minõséghez kötött kiegészítõ támogatás konstrukciója 1997-ben a juhtejjel és a vágósertéssel bõvült, 1998-ban a korábbiak mellett a vágóbaromfira és vágómarhára is kiterjedt. A sertés minõséghez kötött támogatási konstrukcióról elmondható, hogy az ágazatot megóvta a csõdtõl, amikor az egész európai sertéspiac összeomlott. Ugyanez a megállapítás a baromfi és a tejágazatra is érvényes.

Emellett természetesen piaci zavar esetén intervenciós támogatásra is sor került a tojótyúkok, a hízott kacsa termelés, a vágósertés export higiénés támogatás és a borlepárlás támogatás vonatkozásában.

Az 1998. évi piacrajutást elõsegítõ támogatások a 109/1997. (XII. 30.) FM általános támogatási rendeletben lettek meghirdetve, úgy mint:

Figyelemre méltó, hogy a támogatási alaprendeletben elhelyezett gabonafélék piaci helyzete stabilizálásának támogatása - az év folyamán kialakult és kialakított gabonahelyzet következében - a forrás felhasználás szempontjából is súlyponti szerepet kapott.

        1. Agrártermelési támogatás

Agrártermelési támogatásokra elõirányzott 31,48 Mrd Ft helyett 29,96 Mrd Ft (95,2 %) került elköltésre.

A támogatási konstrukció 14 féle szakmai elõirányzatán belül a felhasználás eltérõen alakult. Egyes jogcímek esetében, mint például az agrárfinanszírozási, állattenyésztési, szaktanácsadási, mezõgazdasági biztosítási díjtámogatás túllépésére került sor, ugyanakkor más jogcímeknél például az agrárfoglalkoztatás, környezetkímélõ vetésszerkezet támogatása, földbérleti díjtámogatás, mezõõrszolgálat támogatása a belsõ keret nem merült ki. Több jogcímnél (földhasznosítási, biológiai alapok támogatása) a rendelkezésre álló keret teljes mértékben felhasználásra került.

      1. Támogatás a privatizációs bevételekbõl
      2. A reorganizációs program támogatására 3,00 Mrd Ft volt a tervezett és 2,97 Mrd Ft a tényleges felhasználás. A nem biztosítható mezõgazdasági károk enyhítésének támogatására az eredeti elõirányzat 700 millió Ft volt. Ez elégtelennek bizonyult, a költségvetési tartalékból a forrást év közben - az FVM miniszter elõterjesztésére - 1,5 Mrd Ft-tal megnövelték, végül is 1,98 Mrd Ft került elköltésre.

        A megnövelt keret az elemi kárt szenvedett megyékhez a terület arányában került leosztásra.

      3. Az 1999. évi agrárgazdasági támogatások felhasználásának értékelése

Az 1999. évre szóló költségvetési törvény az agrárgazdaság és a vidékfejlesztés támogatására összesen 159,5 Mrd Ft-ot irányzott elõ. Ebbõl 128,6 Mrd Ft-nak a központi költségvetés, 30,9 Mrd Ft-nak a privatizációs-, illetve egyéb tervezett bevétel a forrása. A felhasználható összeget csökkenti a költségvetési törvény által elõírt 1,9 %-os mértékû zárolás (2,6 Mrd Ft), és a gabonapiaci bevételként tervezett 11 Mrd Ft elõirányzat nem realizálható része (6,5 Mrd Ft). Ugyanakkor növeli az 1999. évi ár- és belvíz, valamint a rendkívüli téli idõjárás miatti védekezés költségeirõl szóló, 1042/1999. (IV. 29.) Kormányhatározat alapján a költségvetés központi tartalékaiból biztosított 1,4 Mrd Ft. Így a ténylegesen igénybe vehetõ keret 151,8 Mrd Ft.

Az elõirányzatból az APEH és a Magyar Államkincstár elõzetes adatai alapján az év elsõ hét hónapjában összesen 105,1 Mrd Ft támogatás került folyósításra, amely a felhasználható éves keret 62,5 %-a. Ez a kifizetés kis mértékben meghaladja az idõarányos részt. A túllépés az elõzõ évrõl áthúzódó, január és február hónapokban jelentkezõ - a szokásos mértéket lényegesen meghaladó - determinációk miatt következett be.

A fõbb költségvetési jogcímenkénti elemzés azt mutatja, hogy eltérõ a támogatásonkénti teljesítés (0-116 %). Ez az alábbiak szerint alakult:

A mezõgazdasági beruházások támogatására felhasználható 27,2 Mrd Ft-ból július végéig 20,7 Mrd Ft került kifizetésre, amely a felhasználható keret 76,1 %-a. A felhasználható beruházási támogatási forrásokat jelentõs mértékben csökkentik:

A vidékfejlesztési célelõirányzat, a vidékfejlesztési célfeladat és a területfejlesztési támogatásokra fordítható privatizációs és egyéb bevételek együttes összege, az elõzõ évi maradványokkal együtt 24,4 Mrd Ft.

A vidékfejlesztési célfeladatok elõirányzatából eddig 5,8 Mrd Ft kifizetés történt, amely az éves elõirányzat 23 %-a.

A költségvetési törvény szerint a privatizációs bevételekbõl történõ támogatás jelentõs része az elmaradt térségek fejlesztési programjait szolgálja. Az elsõ hét havi felhasználás ebbõl 3,5 Mrd Ft, 33,0 %-os volt.

A piacra jutási támogatásokra 63,6 Mrd Ft áll rendelkezésre. Ebbõl a keretbõl - az 1999. július 31-i állapot szerint - 48 Mrd Ft került kifizetésre, amely 75,5 %-os felhasználást jelent. Ebbõl az összegbõl 64 % (30,7 Mrd Ft) folyósítása az áthúzódó jogcímekre történt és csupán 36 % került folyó évi jogcímeken felhasználásra. A tervezettnél mintegy 10 Mrd Ft-tal nagyobb áthúzódó kifizetések, valamint a nem teljesíthetõ saját bevételi elõirányzat miatt - a belsõ átcsoportosítások ellenére - továbbra is forrás-szûke nehezíti a piacszabályozási intézkedések végrehajtását.

Az exporttámogatási célokat szolgáló keretbõl 1999. I-VII. hónapban 16,2 Mrd Ft került felhasználásra. Az exporttámogatáson belüli kifizetések döntõ hányadát az 1998. év végén a sertés, a baromfi, a takarmánykukorica és a konzervipari termékeknél - elsõsorban az orosz piaci válság miatt - felemelt exporttámogatási mértékek okozták. A mezõgazdasági és élelmiszeripari termékek exporttámogatásáról szóló 65/1998. (XII.31.) FVM-PM-GM együttes rendelet 1999. május 31-vel hatályát vesztette. Az év hátralévõ idõszakára az exporttámogatási konstrukció mûködtetése meghirdetésre került.

Az agrárpiaci támogatás jogcímeire július végéig 14,6 Mrd Ft felhasználása történt meg. A piacra jutást elõsegítõ támogatás céljaira július végéig 17,2 Mrd Ft került kiutalásra.

Az agrártermelési támogatások 14 jogcímére 1999-ben összesen 37,7 Mrd Ft használható fel. Az elõzetes I-VII. havi adatok szerint július végéig összesen 23,2 Mrd Ft került kifizetésre (61,6 %).

Az agrártermelési támogatások céljaira kifizetett összegek a rendelkezésre álló kerethez viszonyítva összességében idõarányos felhasználási ütemet mutatnak. A termelési támogatásokon belül jelentõsebb felhasználásra a földalapú támogatások esetében a jogosító igazolások kiadása után került sor, így július 31-ig mintegy 6,5 Mrd Ft kifizetés történt. A rendelkezésre álló adatok alapján összesen 168143 termelõ regisztráltatta magát és a földalapú támogatásra ez alapján, 12,7 Mrd Ft összegû igény került bejelentésre.

    1. A mezõgazdasági vállalkozások hitelgazdálkodása

A mezõgazdasági vállalkozások finanszírozását a támogatási rendszer kamattámogatással, intézményi és állami kezességvállalással segíti. A rendszer kamattámogatást nyújt az éven belüli és éven túli lejáratú forgóeszköz hitelekhez (hitelek és szövetkezeti tagi kölcsönök), illetõleg a beruházási hitelekhez és a korábbi években folyósított reorganizációs hitelekhez.

13. táblázat

A kamattámogatásban részesíthetõ hitelek és kölcsönök összefoglaló adatai

M.e.: milliárd Ft

Megnevezés 

Fennálló hitelállomány január 1-jén

Fennálló hitelállomány 1998. XII. 31-én

Új hitelszerzõdések

1997-ben

1998-ban

1997.

1998.

Éven belüli forgóeszköz-hitelek összesen
Ebbõl: állami kezesség-

vállalással

 

 

 

 

 

63,4

92,1

94,8

148,3

128,2

 

 

 

 

 

12,1

10,0

11,0

16,4

12,5

Éven túli forgóeszköz

hitelek összesen*

 

 

 

 

 

-

45,0

98,4

45,0

53,1

Ebbõl intézményi

kezességvállalással

 

 

 

 

 

 

24,0

50,0

24,0

26,0

Éven túli beruházási

hitelek összesen* *

 

 

 

 

 

14,4

27,1

33,2

18,9

16,3

Tagi kölcsön összesen

4,3

7,4

9,5

* * * 3,1

* * * 2,1

Mindösszesen

82,1

171,6

235,9

215,3

199,7

* Az éven túli forgóeszközhitelek szerzõdéses állománya.

* * Reorganizációs célú, valamint Mezõgazdasági és Erdészeti Alapból megvalósuló beruházásokhoz 1995-ig nyújtott hitelek nélkül.

* * * Új felvétel és visszafizetés egyenlege az I-XII. hónapokban.

A támogatott hitelállomány az utóbbi években erõteljesen növekszik. E tendenciát az 1997. évben bevezetett "tõkepótló" forgóeszközhitel tovább gyorsította. Ezt a folyamatot jól szemléltetik a támogatott hitelállományra vonatkozó alábbi adatok:

1996. december 31. 82,1 milliárd Ft

1997. december 31. 171,6 "

1998. december 31. 235,9 "

1999. június 30. 263,9 "

Az 1998. évben engedélyezett támogatott hiteleknek vállalkozás méretek szerint történõ megbontása alapján a mikro vállalkozásoké 12 %, a kisvállalkozásoké 18 %, a középvállalkozásoké 39 %, az egyéb vállalkozásoké pedig 30 % volt.

Az 1999. január 1-je és június 30-a közötti hitelszerzõdéseket vizsgálva idén a mikro- és kisvállalkozások részaránya a tavalyihoz képest emelkedett (a mikrovállalkozás részaránya 13,1 %, a kisvállalkozásé 24,2 %, a középvállalkozásé 31,5 %, az egyéb vállalkozásé 30,9 %).

14. táblázat

Az 1998. évi kamattámogatásban részesíthetõ új hitelszerzõdések, vállalkozás méretek (mikro, kis, közép, egyéb)* szerint történõ megoszlása:

M.e.: milliárd Ft

Megnevezés

Mikro

Kis

Közép

Egyéb

Összesen

Éven belüli

 

 

 

 

 

forgóeszközhitel

12,1

18,5

50,4

47,2

128,2

ebbõl: állami

 

 

 

 

 

kezességvállalással

1,7

3,3

7,0

0,5

12,5

Éven túli

 

 

 

 

 

forgóeszköz hitel

6,5

12,1

23,8

10,7

53,1

ebbõl: intézményi

 

 

 

 

 

kezességvállalással

 

 

 

 

26,0

Éven túli

 

 

 

 

 

beruházási hitel

5,7

5,6

3,5

1,5

16,3

Mindösszesen

24,3

36,2

77,7

59,4

197,6

(megoszlása %-ban)

12,3

18,3

39,3

30,1

100,0

* mikro vállalkozás = maximum 0-10 fõt foglalkoztat (ideértve az õstermelõket és a kistermelõket is)

kisvállalkozás = 11-50 fõt foglalkoztat és max. 1000 millió Ft/év a nettó árbevétele, vagy 700 millió Ft a mérlegfõösszege

középvállalkozás = 51-250 fõt foglalkoztat és max. 5000 millió Ft/év a nettó árbevétele, vagy 3500 millió a mérlegfõösszege

egyéb = minden további vállalkozás

Az 1998. december 31-i adatok alapján a mezõgazdasági termelõk hitelállománya összesen 235,9 Mrd Ft volt, amely összeg 37 %-kal haladja meg az elõzõ év hasonló idõszakának a szintjét (171,6 Mrd Ft). Az 1999. június 30-i hitelállomány (263,9 Mrd Ft), ami pedig az 1999. január 1-jei állománynál 11,9 %-kal több. Ez a növekvõ mérték azt jelenti, hogy a hitelintézetek bíznak a mezõgazdaság stabilitásában, ugyanakkor jelzi az ágazat tõkeszegénységét is. A kamatok jelentõs terheket rónak az alacsony jövedelmezõségû termelésre.

Az 1998. év végi hitelállományból éven belüli forgóeszköz-hitel 95 Mrd Ft, az éven túli forgóeszköz-hitel 98 Mrd Ft, az éven túli beruházási hitel 33 Mrd Ft, a szövetkezeti tagi kölcsön 9,5 Mrd Ft volt. Az éven belüli lejáratú hitelállományból 33 Mrd Ft a növénytermelési, 24 Mrd Ft az állattenyésztési, 8 Mrd Ft a közraktári fedezet mellett nyújtott termelõi hitel, 30 Mrd Ft pedig az integrációs (termeltetési) szerzõdések keretében jutott el a mezõgazdasági termelõkhöz.

A kamattámogatás igénybevételének szabályozása arra ösztönzi a bankokat, hogy a hitelek költségeit mérsékeljék. Csak azok a hitelek részesülhetnek kamattámogatásban, amelyeknél a teljes hiteldíj a jegybanki alapkamathoz viszonyítottan egy bizonyos szintet nem halad meg. (Ez a mérték az éven belüli hitelek esetében 4, a tõkepótló hitelek esetében pedig 5 százalékpont). Forgóeszköz-hitelek kamattámogatására 1997-ben 7,8 Mrd Ft-ot, 1998-ban 12,7 Mrd Ft-ot fordítottunk. Az 1999. évi elõirányzat pedig 14,7 Mrd Ft.

Egyes stratégiai jellegû termékek (fõként a gabonafélék) termelésbiztonsága nem függhet kizárólag a termelõk hitelképességétõl. Ezért a legfontosabb négy gabonaféle (õszi búza, rozs, kukorica, õszi árpa) termeléséhez szükséges hitelek felvételét állami kezességvállalás segíti. A kezességvállalás jelenleg hektáronként 20 ezer Ft hitelösszegig terjedhet és beváltás esetén ennek 70 %-át kaphatja meg a hitelintézet az adóhatóságtól. A kezességvállalás összege 1999-ben 14 Mrd Ft.

A mezõgazdasági termelõk hitelhez jutási esélyeit segíti az ú.n. kezességvállaló intézmények által nyújtott készfizetõ kezességvállalás is. Ezek az intézmények (Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány, Hitelgarancia Rt.) fejlesztési és forgóeszköz hitelekre egyaránt vállalhatnak garanciát. Az intézmények által vállalható garancia mértéke egyedileg a hitelösszeg 80 %-áig, átlagosan 60 %-áig terjedhet. Az általuk vállalt hitelösszeg 70 %-áig a költségvetés viszontgaranciát vállal.

  1. A pénzügyi és vagyoni helyzet, a keresetek és a jövedelmek alakulása a mezõgazdasági vállalkozásokban
  2. A fejezet összeállításához a mezõgazdasági tesztüzemi rendszer 1998. évre vonatkozó adatait használtuk fel. A rendszer általános ismertetésével a 12.2 fejezetben foglalkozunk részletesebben. Itt csak annyit jegyzünk meg, hogy a rendszer folyamatos bõvülése, valamint a nem kellõ mértékû reprezentativitással összefüggõ problémák miatt, egyes megállapítások általánosíthatósága ugyan megkérdõjelezhetõ, de az eredmények máris számos hasznos következtetés levonására adnak módot.

    A továbbiakban elkülönítve történik az egyéni, illetve a társas vállalkozásokra vonatkozó jövedelmezõségi vizsgálat, majd összehasonlítjuk a két csoporteredményeit.

    1. Az egyéni gazdaságok jövedelmezõsége
    2. A felmérésben 886 egyéni gazdaság (õstermelõ és egyéni vállalkozó, illetve ún. összevont - adózási okok miatt formailag megosztott, de ténylegesen egységes vállalkozásként funkcionáló - gazdaság) szerepelt. Átlagos területük csaknem 60 hektár volt; egy gazdaságban közel 2 fõ éves munkaerõegységet foglalkoztattak és 14 millió Ft értékû eszközállománnyal rendelkeztek.

      Az egyéni gazdaságok tevékenysége összességében szerény mértékû hasznot hozott 1998-ban (15. táblázat).

      Egy hektár mezõgazdasági területre 7450 Ft, egy munkaerõegységre 220900 Ft, egy gazdaságra pedig 426930 Ft mérleg szerinti eredmény jutott átlagosan. Az inflációt is figyelembe véve, meglehetõsen alacsonyak voltak a további jövedelmezõségi mutatók is: 8,0 Ft adózás elõtti eredmény jutott 100 Ft termelési értékre; az össztõke jövedelmezõsége 4,8 %, a saját tõkéé 4,7 % volt. Az adózás elõtti eredmény és a személyi jövedelmek együttes összegébõl 554 ezer Ft esett egy munkaerõegységre (munkajövedelmezõségi mutató).

      A jövedelmezõségi helyzet értékelésénél azt is figyelembe kell venni, hogy a jövedelmek valójában az elvárható személyi jövedelem jelentõs részét is magukban foglalják, hiszen a ténylegesen elszámolt bérjellegû költség az egyéni gazdaságoknál mindössze 266 ezer Ft/év volt egy munkaerõegységre (kevesebb, mint 22 ezer Ft/hó).

      A vizsgált egyéni gazdaságok 1998-ban átlagosan 1,14 millió Ft értékû beruházást hajtottak végre. Ez azonban csak 311 ezer Ft értékû állóeszköz-állomány növekedést idézett elõ (nettó beruházás), mert a nagyobbik hányad az értékcsökkenés és a selejtezett vagy értékesített eszközök (értékbeni) pótlását szolgálta. A bruttó beruházás több mint 60 %-a a gépek, berendezések, jármûvek kategóriájában történt, épületekre, építményekre 18 % jutott. Földvásárlásra, meliorációra illetve ültetvénytelepítésre 5 %-os arányban invesztáltak a termelõk.

      15. táblázat

      Az egyéni gazdaságok eredmény-kimutatásának fõbb tételei

      Megnevezés

      1000 Ft/ha

      Megoszlás, %

      Bruttó termelési érték

      118,8

      100,0

      ebbõl: értékesítés nettó árbevétele

      98,1

      82,6

      ebbõl: szántóföldi növénytermesztés

      45,9

      38,6

      állattenyésztés

      40,6

      34,2

      zöldség, gyümölcs, szõlõ, bor

      7,4

      6,2

      egyéb bevételek

      9,7

      8,2

      aktivált saját teljesítmények

      11,1

      9,3

      Üzemi költségek összesen

      107,8

      100,00

      ebbõl: anyagköltség

      64,1

      59,5

      ebbõl: vásárolt vetõmag, szaporító anyag

      7,3

      6,8

      mûtrágyák

      7,1

      6,6

      növényvédõ-szerek

      6,9

      6,4

      állatvásárlás

      5,5

      5,1

      takarmányvásárlás

      16,9

      15,7

      hajtó- és kenõanyag

      10,3

      9,6

      Személyi jellegû ráfordítások

      11,9

      11,0

      ebbõl: bérköltségek

      8,3

      7,7

      Értékcsökkenési leírás

      12,5

      11,6

      Üzemi tevékenység eredménye

      11,0

       

      Adózás elõtti eredmény

      9,7

       

      Mérleg szerinti eredmény

      7,5

       

      Egy gazdaságra jutó mérleg szerinti eredmény

      426,9
      ezer Ft/üzem

       

      A mérleg szerinti eredmény átlagos eltérése

      1497,39
      ezer Ft/üzem

       

      Megjegyzés: Az utolsó négy sor adatai a gazdaságok összes tevékenységére, míg az elõzõek csak a mezõgazdasági tevékenységre vonatkoznak.

      Az egyéni gazdaságok eladósodottsága továbbra is minimális volt (bár valamelyest nõtt 1997-hez viszonyítva). Erre utal a saját tõke 86 %-os aránya, illetve a dinamikus eladósodottsági mutató 0,18-as értéke is (utóbbi azt jelenti, hogy a nettó kötelezettségeket - mintegy 2 hónapra jutó cash-flow értékbõl már törleszteni tudnák). A rövidlejáratú kötelezettségek megfizetésének is biztosított a fedezete, vagyis a likviditási mutatók is igen jók voltak.

      Mindez azonban sokkal inkább a kényszer szüleménye, semmint az egyéni termelõk szilárd gazdasági helyzetének bizonyítéka. A hitelfelvételhez szükséges saját források hiányából, illetve a hitelekhez való hozzájutás további nehézségeibõl (nagy kamatterhek, bonyolult ügyintézés, biztosítékok szükségessége) adódik, hogy a gazdálkodók tevékenységüket kénytelenek az önfinanszírozó képességükhöz igazítani. Ez egyrészt csökkenti ugyan a vállalkozással járó kockázatokat, másik oldalról viszont korlátozza a fejlõdés ütemét és akadályozza a versenyképesség kifejlõdését.

      A gazdálkodás eredményességét átfogóan jellemzõ jövedelmezõségi mutatókat tekintve a nagyobb méretû egyéni gazdaságok fölénye tapasztalható (16. táblázat).

      16. táblázat

      A méretkategóriák szerinti (SFH) üzemcsoportok jövedelmezõségi mutatói
      az egyéni vállalkozásoknál

      Megnevezés

      Mérték-

      Méretkategóriák (1000 Ft SFH)

       

      egység

      kicsi
      £
      1000

      közepes
      >
      1000 - 3000

      nagy
      >
      3000

      Üzemszám

      db

      310

      365

      211

      Átlagos terület

      ha

      20,4

      50,7

      131,6

      Bruttó termelési érték

      1000 Ft/ha

      108,4

      116,8

      122,52

      Üzemi költségek

      1000 Ft/ha

      113,3

      110,9

      104,5

      Üzemi tevékenység eredménye

      1000 Ft/ha

      - 4,9

      5,8

      18,0

      Mérleg szerinti eredmény

      1000 Ft/ha

      - 6,1

      2,2

      7,9

      Mérleg szerinti eredmény

      1000Ft/üzem

      - 117,7

      106,0

      1782,3

      Term. ért. arányos jöv.-ség

      %

      - 4,5

      3,2

      13,4

      Össztõke jövedelmezõsége

      %

      - 1,6

      2,2

      7,9

      Saját tõke jövedelmezõsége

      %

      - 2,4

      1,8

      8,1

      Munkajövedelmezõség

      1000 Ft/ÉME

      135,0

      316,7

      1074,1

      Megjegyzés: Az utolsó hat sor adatai a gazdaságok összes tevékenységére, míg az elõzõek csak a mezõgazdasági tevékenységre vonatkoznak.

      A méretnövekedéssel együtt járó eredményesség-javulás egyrészt abból adódott, hogy az erõforrások hasznosításának intenzitását tekintve a nagyobb méretkategóriába tartozó gazdaságok jártak elõl. (Például, a nagy méretû gazdaságokban 100 Ft eszközértékre 13 %-kal, 1 hektárra 14 %-kal, 1 munkaerõegységre pedig 274 %-kal több bruttó termelési érték jutott, mint a kis méretûeknél.)

      Megfigyelhetõ még - és nyilvánvalóan ez a tény is szerepet játszott a méretkategóriák jövedelmének differenciálódásában -, hogy a növekvõ üzemmérettel párhuzamosan csökken a növénytermesztés, valamint szõlõ- és gyümölcstermesztés árbevételi aránya, viszont erõteljesen nõ az állattenyésztésé. A nem-mezõgazdasági tevékenységekbõl származó árbevétel csak a nagy méretû gazdaságoknál játszott említésre érdemes szerepet (az összes árbevétel 4 %-át adta), míg a másik két méretkategóriában alig lépte át az 1 %-os határt.

      Vizsgáltuk az egyéni gazdaságok jövedelem-alakulását tevékenységük iránya (jellemzõ profilja) szerint is. Az egyéni gazdaságok 1998. évi teljesítménye alapján megállapítható, hogy az élen - a mezõnybõl messze kiemelkedve - a zöldségtermelõ profilú gazdaságok állnak. Õket a tömegtakarmány-fogyasztó állatok (szarvasmarha, juh) tartására specializálódott üzemek követik. Ezután a szõlõ- és gyümölcstermelõ, majd a sertés- és baromfitartó gazdaságok következnek. Utóbbi csoporttal közel azonos eredményt értek el a vegyes profilú gazdaságok. Végül az árunövény-termelõ gazdaságok zárják a sort. Közülük csak a legnagyobbak, a 3 millió Ft-nál nagyobb SFH-t elérõk (mezõgazdasági területük 217 ha) csoportjában volt pozitív elõjelû a mérleg szerinti eredmény, s ennek köszönhetõen mutatkozott enyhe pozitív jövedelmezõség az árunövény-termelõ profil egészében.

      Bár az árunövény-termesztõ gazdaságok gyenge eredményei részben az 1998. év idõjárási és árviszonyaiban keresendõk, a kialakult helyzetkép valószínûleg hosszú távon is érvényesnek tekinthetõ tendenciára utal: egyrészt a nagyobb szaktudást igénylõ, munka- és/vagy eszközigényes, de viszonylag kis területigényû tevékenység, másrészt a nagy méretben (nagy területen) folytatott árunövény-termesztés képes kielégítõ jövedelmezõséget és versenyképességet biztosítani a gazdálkodóknak.

      Az eddigiek alapján nem hagyható figyelmen kívül, hogy az átlagértékek nagyon erõs szóródást takarnak. A vizsgált üzemek közül a mérleg szerinti eredmény 501 esetben pozitív, 385-ben pedig negatív elõjelû volt. A veszteséges gazdaságok átlagosan 1,17 millió Ft ráfizetést, a nyereségesek viszont 1,66 millió Ft hasznot (mérleg szerinti eredményt) könyveltek el. Az egyéni gazdaságok legjobb 25 %-ában 35 ezer Ft volt az 1 hektár mezõgazdasági területre jutó mérleg szerinti eredmény, míg a leggyengébb 25 % esetében hektáronként 27 ezer Ft veszteség mutatkozott (17. táblázat). Az egy gazdaságra jutó mérleg szerinti eredmény átlagától (0,43 millió Ft) az egyedi eredmények átlagosan csaknem 1,5 millió Ft-tal tértek el. Az ilyen szélsõséges eltéréseket figyelembe kell venni, mert az eltérõ gazdasági helyzetben levõ üzemek differenciált kezelést igényelnek az agrárpolitikai intézkedések kialakítása során.

      17. táblázat

      Az egyéni gazdaságok legjobb és leggyengébb 25 %-ának jellemzõi

      Mutató

      Mérték

      Alsó

      Felsõ

      Összes

       

      egység

      negyed

      negyed

      gazdaság

      Üzemszám

      -

      221

      222

      886

      Standard fedezeti hozzájárulás

      1000 Ft/üzem

      2401

      5079

      2609

      Mezõgazdasági terület

      ha

      69,5

      94,6

      57,3

      Eszközérték

      1000 Ft/ha MT

      223,0

      270,7

      243,4

      Állatállomány

      sz.á./100 ha MT

      20,5

      30,6

      25,7

      Búzahozam

      t/ha

      3,4

      4,2

      3,9

      Tejhozam

      l/tehén

      3143

      5380

      4623

      Bruttó termelési érték

      1000 Ft/ha MT

      78,2

      154,7

      118,8

      Nem mezõgazdasági tevékenységek árbevétele


      1000 Ft/üzem


      26,8


      581,8


      156,5

      Nettó beruházás

      1000 Ft/ha MT

      202,7

      1066,5

      310,6

      Mérleg szerinti eredmény

      1000 Ft/ha MT

      - 27,0

      35,4

      7,5

      Cash-flow

      1000 Ft/üzem

      - 856,6

      4535,0

      1150,0

      Mérleg szerinti eredmény

      1000 Ft/üzem

      - 1872,4

      3342,2

      426,9

      Saját tõke jövedelmezõsége

      %

      - 14,6

      17,1

      4,7

      Megjegyzés: Az utolsó hat sor adatai a gazdaságok összes tevékenységére, míg az elõzõek csak a mezõgazdasági tevékenységre vonatkoznak.

      Visszatérve az üzemméretek kérdéséhez, a gazdaságok egyedi jövedelmezõsége egy-egy méretkategórián belül is differenciálódik. Például a legkisebb méretkategóriájú gazdaságoknak csupán 46 %-a képes nyereségesen gazdálkodni, viszont a legnagyobbak között is található 28 % veszteséges. A nyereséges kisgazdaságokban az átlagos mérleg szerinti eredmény 4-szer nagyobb az összes közepes méretû gazdaság átlagos értékénél. A gazdálkodási színvonal kiegyenlítettségének növelésében tehát még óriási tartalékok vannak. Miután a gazdálkodók képességei és szakismeretei egyre növekvõ szerepet játszanak az eredményességben, továbbképzésükre, szaktanácsokkal történõ ellátásukra nagy figyelmet kell fordítani.

    3. A társas vállalkozások jövedelmezõsége
    4. Az 1998. évi felméréshez 304 társas vállalkozás ((jogi személyiség nélküli, illetve jogi személyiségû társaság, szövetkezet) szolgáltatott adatokat.

      A társas vállalkozások átlagos területe közel 1100 ha volt, ennek 96 %-át bérelték. Egy üzemre átlagosan 53 fõ éves munkaerõegység jutott, a 100 hektárra esõ érték: 5,3 ÉME. (Ez utóbbi az egyéni vállalkozásokkal és a nemzetközi értékekkel összehasonlítva még mindig magas.)

      Ebben az üzemkörben ugyancsak nagyon szerény jövedelmezõség mutatható ki: egy hektár mezõgazdasági területre 3600 Ft, egy gazdaságra átlagosan
      3605000 Ft mérleg szerinti eredmény jutott. A további fontosabb jövedelmezõségi mutatók értéke is meglehetõsen alacsony: 100 Ft termelési értékre 2,1 Ft, 100 Ft össztõkére 7,0 Ft, 100 Ft saját tõkére pedig 3,8 Ft adózás elõtti eredmény jutott. Ezek a mutatók rosszabbak az egyéni vállalkozásokéinál, de romlottak saját tavalyi értékükhöz képest is (18. táblázat).

      18. táblázat

      A társas vállalkozások eredmény-kimutatásának fõbb tételei

      Megnevezés

      1000 Ft/ha

      Megoszlás, %

      Bruttó termelési érték

      243,3

      100,00

      ebbõl: értékesítés nettó árbevétele

      205,7

      84,5

      ebbõl: szántóföldi növénytermesztés

      56,2

      23,1

      állattenyésztés

      87,4

      35,9

      zöldség, gyümölcs, szõlõ, bor

      10,2

      4,2

      mezõgazdasági szolgáltatások

      20,8

      8,5

      egyéb bevételek

      30,1

      12,4

      aktivált saját teljesítmények

      9,0

      3,7

      Üzemi költségek összesen

      238,2

      100,00

      ebbõl: anyagköltség

      107,1

      45,0

      ebbõl: vásárolt vetõmag, szaporító anyag

      7,3

      3,1

      mûtrágyák

      8,6

      3,6

      növényvédõ szerek

      10,4

      4,4

      állatvásárlás

      4,6

      1,9

      takarmányvásárlás

      31,9

      13,4

      hajtó- és kenõanyag

      14,8

      6,2

      Személyi jellegû ráfordítások

      44,9

      18,8

      ebbõl: bérköltségek

      28,1

      3,2

      Értékcsökkenési leírás

      11,1

      4,7

      Üzemi tevékenység eredménye

      5,1

       

      Üzemi tevékenység eredménye a nem mezõ-gazdasági tevékenységekben


      10,3

       

      Adózás elõtti eredmény

      5,7

       

      Mérleg szerinti eredmény

      3,6

       

      Egy gazdaságra jutó mérleg szerinti eredmény

      3605,2
      ezer Ft/üzem

       

      A mérleg szerinti eredmény átlagos eltérése

      17904,1
      ezer Ft/üzem

       

      Megjegyzés: Az utolsó öt sor adatai a gazdaságok összes tevékenységére, míg az elõzõek csak a mezõgazdasági tevékenységre vonatkoznak.

      A társas vállalkozások saját tõkéjének aránya 1998-ban nem érte el a 60 %-ot, de elegendõ volt arra, hogy a befektetett eszközöket teljes mértékben (illetve ezen túl még a forgóeszközök egy részét is) saját tõkével tudják finanszírozni. A fennálló kötelezettségek egy gazdaság átlagában 110,7 millió Ft-ot tettek ki; ennek 63 %-a rövidlejáratú kötelezettség volt. A nettó (a követelések és a pénzeszközök értékével csökkentett) kötelezettségek is elérték az 54,7 millió Ft-ot. A dinamikus eladósodottsági mutató szerint a képzõdõ cash-flow 3,8 év alatt tenné lehetõvé a nettó kötelezettségek törlesztését. A likviditási mutatók értéke elfogadható: a rövidlejáratú kötelezettségek 80 %-át gyorsan mobilizálható eszközök (követelések és pénzeszközök) fedezik; az összes forgóeszköz-állomány pedig kétszerese a rövidlejáratú kötelezettségeknek.

      Mindez összességében még nem mutat riasztó képet a társas vállalkozások pénzügyi önállóságáról, illetve a pénzforgalom (statikus) egyensúlyáról, de aggodalomra ad okot az a tény, hogy a gazdaságok a tartozások visszafizetésére kénytelenek fordítani szabad forrásaik nagy részét, miközben ezekre a fejlesztések érdekében is égetõ szükség lenne.

      Az összes társas vállalkozás átlagában az 1 ha mezõgazdasági területre jutó bruttó beruházás hektáronkénti értéke 38,2 ezer Ft, a nettó beruházás értéke pedig 14,9 ezer Ft volt. A bruttó beruházás legnagyobb része (46 %) gépekre fordítódott, és nagyon jelentõs a befejezetlen beruházások aránya is (30%). Az épület-beruházások 19 %-os hányadot képviselnek.

      A jövedelmezõséget az (az SFH-val kifejezett) üzemméret függvényében vizsgálva azt találjuk, hogy a mezõgazdasági tevékenység üzemi eredménye a kicsi és a közepes méretû társas vállalkozásoknál negatív volt, míg a legnagyobbaknál hektáronként 12100 Ft üzemi eredmény realizálódott (19. táblázat). A nem mezõgazdasági tevékenységek jelentõs összegû pozitív üzemi eredménye ugyan kiegyenlítette az elsõ két csoport veszteségeit (és, természetesen, tovább gyarapította a legnagyobb méretkategória nyereségét), de a pénzügyi mûveletek negatív eredményét is számításba véve, a szokásos vállalkozási eredmény, illetve a mérleg szerinti eredmény a középsõ méretcsoportban már ismét veszteséget mutatott. Ugyanakkor a másik két kategória jövedelmezõségi szintje is minimális volt, miközben a legnagyobbak eredményei kissé meghaladták a legkisebbekét. (A legkisebb méretkategória elõnye a középsõvel szemben abból származott, hogy az elõbbiben a kisebb mezõgazdasági veszteséghez, nagyobb nyereség társul a nem mezõgazdasági tevékenységekbõl, illetve nagyobb az ún. rendkívüli eredmény is.)

      Minden méretcsoportban találhatók veszteséges vállalkozások. Ezek aránya (a méretek növekvõ sorrendjében): 44,5 %; 49,0 % és 28,9 %.

      A termelési irányok szerint képzett üzemcsoportok közül a zöldségtermesztõ profilban érték el a legjobb eredményt. Õket az abrakfogyasztó állatokat (fõleg sertést) tartó gazdaságok követik. Relatíve jó eredményt értek el az ültetvényes és a vegyes mezõgazdasági termelést folytató gazdaságok. Minden méretkategóriában, s így természetesen összességében is veszteségesek az árunövény-termesztõ gazdaságok.

      19. táblázat

      A méretkategóriák szerinti (SFH) üzemcsoportok jövedelmezõségi mutatói
      a társas vállalkozásoknál

      Megnevezés

      Mérték-

      Méretkategóriák (1000 Ft SFH)

       

      egység

      kicsi
      £
      20000

      közepes
      >
      20000 - 70000

      nagy
      >
      70000

      Üzemszám

       

      110

      104

      90

      Mezõgazdasági terület

      ha

      249,9

      1044,0

      1868,0

      Bruttó termelési érték

      1000 Ft/ha

      290,0

      174,0

      280,5

      Üzemi költségek

      1000 Ft/ha

      291,0

      178,2

      268,4

      Üzemi tevékenység eredménye a mezõgazdaságban


      1000 Ft/ha


      - 1,0


      - 4,2


      12,1

      Üzemi tevékenység eredménye a nem mg-i tevékenységben


      1000 Ft/ha


      12,2


      9,1


      10,7

      Pénzügy mûveletek eredménye

      1000 Ft/ha

      - 9,1

      - 7,9

      - 13,5

      Mérleg szerinti eredmény

      1000 Ft/ha

      3,9

      - 2,8

      7,7

      Mérleg szerinti eredmény

      1000Ft/üzem

      980,1

      - 2947,4

      14385,5

      Term. ért. arányos jöv.-ség

      %

      1,9

      - 0,7

      3,2

      Össztõke jövedelmezõsége

      %

      5,9

      4,2

      8,3

      Saját tõke jövedelmezõsége

      %

      4,9

      - 1,3

      5,6

      Munkajövedelmezõség

      1000 Ft/ÉME

      628,6

      505,9

      758,6

      Megjegyzés: Az utolsó nyolc sor adatai a gazdaságok összes tevékenységére, míg az elõzõek csak a mezõgazdasági tevékenységre vonatkoznak.

      Az egyedi eredmények szóródása a társas vállalkozásoknál is igen erõs. A vállalkozások 59 %-ánál (178 üzem) pozitív a mérleg szerinti eredmény, egy üzemre átlagosan 18,0 millió Ft nyereség jut. A másik oldalon 126 vállalkozás (41 %) veszteséges, átlagosan - 16,7 millió Ft ráfizetést elszenvedve. Az összes gazdaság átlagában adódó 3,6 millió Ft mérleg szerinti eredménytõl az egyes gazdaságok eredményei (az eltérés irányát figyelmen kívül hagyva) átlagosan 17,9 millió Ft-tal térnek el.

      A vállalkozások legjobb 25 %-a számottevõ, 1 ha-ra vonatkoztatva 38000 Ft-os nyereséget ért el, míg a leggyengébbek 18000 Ft-os veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. Utóbbiaknak 10-szer kevesebb nettó beruházást állt módjukban megvalósítani, mint a legjobbaknak, s a negatív cash-flow-t tekintve, jövõbeli kilátásaik sem bíztatóak. Eltérõ mértékben oszlik meg a nyereséges, illetve veszteséges gazdaságok száma az egyes cégjogi formák szerint is.

      Nyereséges és veszteséges gazdaságok száma cégjogi formák szerint
      (a mérleg szerinti eredmény alapján)

    5. Az egyéni és a társas vállalkozások jövedelmezõségének összehasonlítása

    1998-ban az egyéni gazdaságok hektáronkénti üzemi eredménye (11,0 ezer Ft) kétszerese volt a társas vállalkozásokénak (5,1 ezer Ft). Itt figyelembe kell venni, hogy ilyen, viszonylag alacsony jövedelmezõségi szint mellett egy-egy eredménybefolyásoló tényezõ csekély változása is döntõen meghatározhatja az eredményességet, vagy eredménytelenséget, a "vesztes", illetve a "nyertes" pozíciót. Például, az 1 hektárra jutó földbérleti díj két szektor közötti eltéréseinek kiegyenlítése már önmagában is csaknem ellensúlyozná a fenti jövedelem-különbséget. Nem is beszélve a személyi ráfordítások közötti eltérések hatásáról (1 hektárra vetítve 44,9 ezer Ft a társas, illetve 11,1 ezer Ft az egyéni gazdaságoknál). Tehát bármely idõjárási vagy piaci tényezõ, amely az eltérõ tevékenységi és ráfordítás-szerkezet miatt nem egyformán érinti a két szektort, könnyen átalakíthatja a sorrendet.

    A további eredménykategóriák összehasonlítása (pl. 1 hektárra jutó adózás elõtti, illetve mérleg szerinti eredmény) érdemben nem módosítja az elõzõekben kialakult képet, annak ellenére, hogy a társas vállalkozások (az egyéniektõl eltérõen) jelentõs jövedelmet szereztek a nem-mezõgazdasági tevékenységekbõl, de a pénzügyi mûveletek veszteségei azt teljesen fel is emésztették.

    A további jövedelmezõségi mutatók vegyesebb képet mutatnak: tekintve, hogy az össztõke jövedelmezõségének számításakor a fizetett kamatok összege "eredménynövelõ" tényezõként szerepel, ez a mutató a társas vállalkozások körében nagyobb értéket ad. Továbbá, mivel a nagyüzemek saját tõkéjének aránya lényegesen kisebb, a saját tõke jövedelmezõségének mutatóját illetõen (jóllehet ott a fizetett kamatok már nem játszanak szerepet) meg tudják közelíteni az egyéni gazdaságokat; a munkajövedelmezõségi mutatójuk pedig jobb is azokénál.

    Figyelembe kell venni, hogy az egyéni gazdaságok nem számolják el költségként a családtagok munkaidõ-teljesítménye után járó indokolt bértömeget. A személyi jövedelem egy része tehát a könyvelésben kimutatott eredményben jelenik meg. Emiatt az egyéni és a társas vállalkozások jövedelmezõsége nem hasonlítható össze közvetlenül egymással (kivétel a munkajövedelmezõségi mutató). Az összehasonlíthatóság úgy teremthetõ meg, ha korrekciót végzünk, amelynek során a két szektorban felmerült munkaidõ-teljesítmények után azonos bértételeket számítunk fel. Esetünkben azt a megoldást választottuk, hogy az egyéni gazdaságok könyvelésében elszámolt bérek és azok közterhei helyett a tesztüzemi társas vállalkozásokéval megegyezõ személyi ráfordításokkal számoltunk (ez 847 ezer Ft/ÉME).

    A korrekció elvégzése után az egyéniek már csak a termelési érték arányos jövedelmezõség mutatója tekintetében õrzik meg elsõségüket, minden más mutató tekintetében a társas vállalkozások vezetnek.

     

    20. táblázat

    Az egyéni és a társas vállalkozások összehasonlító mutatói

     

    Mérték-

    Egyéni gazdaságok

    Társas

    Mutatók

    egység

    Korrekció nélkül

    Korrek-
    cióval

    vállalkozá-sok

    Bruttó termelési érték

    1000 Ft/ha MT

    118,8

    118,8

    243,3

    Értékesítés nettó árbevétele (mg.)

    1000 Ft/ha MT

    98,1

    98,1

    205,7

    ebbõl: szántóföldi növ. term.

    %

    46,8

    46,8

    27,3

    állattenyésztés

    %

    41,4

    41,4

    42,5

    zöldség, gyüm., szõlõ, bor

    %

    7,5

    7,5

    5,0

    egyéb mg.-i tevékenységek

    %

    4,3

    4,3

    25,2

    Egyéb bevételek

    1000 Ft/ha MT

    9,7

    6,3

    30,1

    Aktivált saját teljesítmények

    1000 Ft/ha MT

    11,1

    8,1

    9,0

    Üzemi költségek összesen (mg.)

    1000 Ft/ha MT

    107,8

    116,0

    238,2

    ebbõl: anyag jell. ráfordítások

    1000 Ft/ha MT

    64,1

    64,1

    107,1

    személyi jell. ráford.

    1000 Ft/ha MT

    11,9

    18,4

    44,9

    értékcsökkenési leírás

    1000 Ft/ha MT

    12,5

    12,5

    11,1

    Üzemi tevékenység eredm. (mg.)

    1000 Ft/ha MT

    11,0

    4,5

    5,1

    Üzemi tevékenység eredménye a nem mg.-i tevékenységekben


    1000 Ft/ha MT


    1,0


    0,7


    10,3

    Adózás elõtti eredmény

    1000 Ft/ha MT

    9,7

    3,2

    5,7

    Mérleg szerinti eredmény

    1000 Ft/ha MT

    7,5

    1,0

    3,6

    Term. érték-arányos jöv.-ség

    %

    8,0

    2,7

    2,1

    Össztõke jövedelmezõsége

    %

    4,8

    2,1

    7,0

    Saját tõke jövedelmezõsége

    %

    4,7

    2,4

    3,8

    Munka-jövedelmezõség

    1000 Ft/ÉME

    554,4

    585,8

    677,8

    Cash-flow

    1000 Ft/ha MT

    20,1

    13,6

    14,3

    Megjegyzés: Az utolsó nyolc sor adatai a gazdaságok összes tevékenységére, míg az elõzõek csak a mezõgazdasági tevékenységre vonatkoznak.

  3. Az élelmiszeripar szerkezetének, pénzügyi és vagyoni helyzetének alakulása

Az élelmiszeripar a nemzetgazdaságnak ma is egyik igen jelentõs ágazata, bár az iparon belüli súlya az utóbbi hat-nyolc év folyamán fokozatosan csökkent. Az 1300 Mrd Ft-ot meghaladó éves termelési értéket és a bruttó hazai termék 4 %-át elõállító élelmiszeripar döntõ mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a mezõgazdaság termékei - amelyeknek mintegy 75 %-át vásárolja és dolgozza fel - jó minõségben és magasabb hozzáadott értékkel jussanak el a felhasználókhoz. Szerepe a foglalkoztatásban sem elhanyagolható; az elmúlt évek létszámcsökkentései után, jelenleg az aktív keresõknek még mindig közel 4 %-a dolgozik ezen a területen.

Az elmúlt tíz évben - a gazdasági és a piaci környezet átalakulása következtében - a magyar élelmiszeripar értékesítési szerkezetében is átrendezõdés ment végbe: a hazai fogyasztás visszaesésével a belföldi piac részesedése folyamatosan csökkent, miközben a termékek egyre növekvõ hányadát exportálták (1992-ben 17 %, 1998-ban 28 % volt a kivitel részaránya). Az élelmiszeripari termelés volumene jelenleg kb. 15 %-kal elmarad a 80-as évek végén mért adatoktól. A továbbiakban elsõsorban a meghatározó jelentõségû belföldi értékesítés alakulásától függ majd, hogy a rendelkezésre álló termelõ kapacitások - jelenleg több szakágazatban igen alacsony szintû - kihasználtsága milyen mértékben lesz javítható.

A korábbi állami tulajdon privatizációja az élelmiszeriparban lényegében befejezõdött, a társasági tulajdon 60 %-a van külföldi kézben. A privatizáció során és azt követõen befektetett tõke a beruházásokra jótékony hatással volt. Ezek eredményeként a szakágazatok egy részében javult a mûszaki-technológiai színvonal, fejlõdött a termékek minõsége és csomagolása, bõvült a korszerû, versenyképes élelmiszerek kínálata. A fejlõdés azonban nem volt kiegyenlített, mivel különösen a mezõgazdasági termékek elsõdleges feldolgozását végzõ szakágazatokban a szerkezet-átalakítás még éppen csak elkezdõdött és a technológiák, termelõeszközök modernizálása terén is rendkívül sok feladat vár megoldásra.

A vállalati struktúrában kétirányú tendencia figyelhetõ meg:

  • egyfelõl gyors ütemben nõtt a mikro- és kisvállalkozások száma, amelyek különösen vidéki térségekben, a tájjellegû és speciális élelmiszerek elõállítása területén, mindenekelõtt a helyi ellátásban rendelkeznek perspektivikus piaci és fejlõdési lehetõségekkel;
  • másfelõl egy koncentrálódási folyamat is elindult az élelmiszer-iparban, amely a szakosodás és a hatékony üzemméretek kialakulása és elõnyeinek kihasználása révén, nemzetközileg is versenyképes vállalatok megerõsödésére adhat esélyt.
    1. Az élelmiszertermelés alakulása
    2. A 10 fõnél többet foglalkoztató vállalkozások adatai alapján az élelmiszeripar 1998. évi bruttó termelésének volumene nagyjából az elõzõ évi szinten alakult, az elmozdulás csak minimális volt (100,8 %). Annak figyelembe vételével, hogy 1997-ben ugyanez a mutató 92,8 %-ot, tehát jelentõs csökkenést jelzett, óvatos derûlátásra adhat alapot a szerény mértékû tendenciaváltás is, amely remélhetõleg megmarad és tovább fog javulni. Ehhez mindenek elõtt a belföldi fizetõképes kereslet tartós bõvülésére volna szükség.

      Az élelmiszeripari termelés negyedévenkénti alakulásának indexei arra utalnak, hogy a kedvezõ évindulás után a növekedést a IV. negyedévben - az orosz gazdasági válság következtében - a több szakágazatban végrehajtott kényszerû termelés-visszafogás fékezte le. Ezt mutatják az alábbi, az 1997. év azonos idõszakához viszonyított indexek is:

      1998.

       

      I. negyedév

      102,6 %

      II. negyedév

      102,0 %

      III. negyedév

      102,9 %

      IV. negyedév

      96,3 %

      Együtt:

      100,8 %

      A termelés markánsabb növekedésének elmaradása miatt a magyar ipar ágazati szerkezetében az élelmiszeripar részaránya 1998-ban tovább mérséklõdött: az 1997. évi 18,8 %-ról 16,6 %-ra. Ez zömmel a dinamikusan fejlõdõ ipari ágazatok, döntõen a gépipar örvendetes elõretörésével magyarázható.

      Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek gyártási ágazatainak 1998. évi bruttó termelési értéke a 10 fõnél többet foglalkoztató vállalkozások körében 1252 Mrd Ft volt, aminek 51 %-át a négy legnagyobb termelési értéket elõállító szakágazat - a hús-, a baromfi-, a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás, valamint a tejipar - adta.

      Az egyes élelmiszeripari szakágazatok termelésének alakulásában meglehetõsen nagy eltérés mutatkozik. Míg a szesz- és szeszesital-gyártás 24 %-kal, a baromfifeldolgozás 15%-kal bõvült, addig a hús- és halfeldolgozás, a malomipari termékek gyártása és a cukorgyártás számottevõen csökkent (elõbbiek 8 %-kal, utóbbi 26 %-kal).

    3. Létszám, keresetek és termelékenység az élelmiszeriparban
    4. Az élelmiszeriparban alkalmazásban állók létszámát - az ipar egészéhez hasonlóan - az 1990-es évek elejétõl kezdve a csökkenés jellemezte, amely 1997-ben 5 %-os volt. Ez a folyamat a múlt évben megállt, illetve meg is fordult, ugyanis az iparban foglalkoztatottak létszáma 1,6 %-kal emelkedett. Az élelmiszeriparban 1998-ban 1,3 %-kal többen álltak alkalmazásban, mint az elõzõ évben: az adatszolgáltatásban résztvevõ vállalkozások statisztikai állományi létszáma 125,5 ezerrõl 127,1 ezer fõre nõtt. A létszám emelkedése a szellemi foglalkozásúak körében volt jelentõsebb.

      Az élelmiszeripar egészében a havi bruttó átlagkereset összege 65068 Ft/fõ, a nettó átlagkereseté pedig 43676 Ft/fõ volt 1998-ban. Ez 17,5 % bruttó kereset-növekedésnek felel meg, s ez valamivel magasabb az ipar átlagánál. A legmagasabb átlagkeresetek a dohányiparban, míg a legalacsonyabbak a sütõiparban alakultak ki.

      Az élelmiszeripar termelékenysége - az egy alkalmazásban állóra jutó termelés - 1998-ban, az elõzõ évi 2 %-os romlás után, kismértékben (0,4 %-kal) tovább csökkent. Ugyanekkor a feldolgozóipar összes többi ágazataiban folytatódott a termelékenység több éve tartó emelkedése.

    5. A vállalkozási és tulajdonosi struktúra az élelmiszeriparban
    6. Az élelmiszeripari termelés szervezeti keretei az 1990-es évtizedben alapvetõ változásokon mentek keresztül. A megváltozott piaci és jogszabályi körülmények között, a privatizáció elõrehaladásával párhuzamosan, a korábbi nagyvállalati szervezetek többsége felbomlott és elemeikbõl új cégek sokasága jött létre. A felfokozott társaságalapítási és egyéni vállalkozás indítási hullám következtében a bejegyzett vállalkozások száma az ágazatban néhány év alatt a korábbinak többszörösére nõtt.

      21. táblázat

      Az élelmiszeriparban mûködõ vállalkozások száma és létszám-kategóriák szerinti megoszlása 1998. december 31-én

      Összes mûködõ vállalkozás száma

      8696

      100%

      ebbõl:

       

       

      11 fõnél kisebb

      7438

      85,5%

      11-20 fõ

      468

      5,4 %

      21-50 fõ

      395

      4,5 %

      51-300 fõ

      287

      3,3 %

      300 fõnél nagyobb

      108

      1,3 %

      Gazdálkodási formát tekintve: a jogi személyiségû társas vállalkozások száma 3198. (Ebbõl 2776 Kft, 245 pedig Rt.). A jogi személyiség nélküli társas vállalkozásoké 1246, az egyéni vállalkozásoké 4252 volt 1998. év végén. Új vállalkozások legnagyobb számban a sütõipari szakágazatban jöttek létre, a legkevesebb vállalkozás pedig a keményítõgyártás területén mûködik.

      Az ágazat összes termelésébõl továbbra is meghatározó részt képviselnek a 300 fõnél többet foglalkoztató szervezetek, azonban részarányuk 1998-ban csökkent. Ez elsõsorban abból adódik, hogy a legnagyobb termeléscsökkenés azokban az ágazatokban következett be (cukoripar, malomipar, húsipar), ahol a nagyméretû vállalatok szerepe meghatározó.

      Az elõbbiekhez hasonló képet tükröz az élelmiszeripari termelés és az export értékesítésének megoszlása a mûködõ vállalkozások létszám-kategóriái szerint (22. táblázat).

      22. táblázat

      Az élelmiszeripari termelés és az export értékesítésének megoszlása

      M.e.: %

       

       

      11-20 fõ

      21-50 fõ

      51-300 fõ

      300 fõ felett

      Összesen

      Termelés

      1997.

      2,7

      4,0

      21,9

      71,4

      100,0

       

      1998.

      2,2

      5,1

      25,7

      67,0

      100,0

      Export

      1997.

      0,2

      0,6

      20,1

      79,1

      100,0

       

      1998.

      0,4

      1,7

      23,3

      74,6

      100,0

      A kisebb vállalkozások belföldre szállítanak, s méretük növekedésével együtt emelkedik exportképességük. A kisebb és közepes vállalatok exportból való részesedésének enyhe növekedése ellenére továbbra is kevés a pénzügyileg stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodást folytató és növekedésre képes közép-vállalkozás az élelmiszeriparban. A mikro- és kisméretûek között pedig jelentõs számban vannak mûködési nehézségekkel küzdõ, jövõkép nélküli vállalkozások is.

      A magyar élelmiszeripar "elsõdleges" privatizációja - amelynek során az állami tulajdon leépítése és magánkézbe adása volt a cél - lényegét tekintve már befejezõdött. Az 1998. január 1.-i állapot szerint az ágazat tõkeszerkezetén belül a még állami kézben lévõ tõke aránya alig volt több 1 %-nál. A privatizált vagyonból a külföldi - köztük a multinacionális - befektetõk jelenleg mintegy 60 % arányban részesednek, hozzátéve, hogy ez az arány néhány szakágazatban lényegesen magasabb az átlagnál (pl. üdítõital-gyártás, cukor-, növényolaj-, sör-, édes-, dohányipar). A közvetlen külföldi befektetõk jelenléte eddig a tésztagyártás és a malomipar területén a legkisebb mértékû.

      Az utóbbi 2-3 évben elindult, és egyre inkább kiterjed egy második tulajdonváltási ciklus, amely jellemzõen a koncentráció irányába mutat. A nemzetközileg is megfigyelhetõ tendenciákhoz hasonlóan ez lényegében a tõkeerõs tulajdonosi csoportok kezdeményezésével, fúziók vagy a kisebb versenytársak felvásárlása útján megy végbe, ami alapvetõen a piaci részesedésük növelését és a gazdaságosabb termelési méretek megvalósításán keresztül versenyképességük erõsítését célozza. A koncentráció a termékskála ésszerûsítésére és a gyártó üzemek közötti szakosodás lehetõségének kihasználására is elõnyös feltételeket teremt.

      A szervezeti és tulajdoni koncentrálódás gyakorlati példái ma már a legtöbb élelmiszeripari szakágazatban, így a mezõgazdasági termékek elsõdleges feldolgozói körében is megtalálhatók (pl. húsipar, baromfiipar, tejipar, malomipar, konzervipar, cukoripar). A termelés koncentrációjának velejárójaként az üzemi struktúra átalakulása, az alacsony hatékonyságú és fejlesztésre piaci vagy technikai okokból alkalmatlan üzemek leállítása is megkezdõdött. Ez nagy türelmet és körültekintést igénylõ folyamat mind a foglalkoztatási problémák kezelése, mind a mezõgazdasági termelõi kapcsolatokat érintõ hatásai miatt.

    7. A beruházások, a termelés mûszaki feltételeinek változása

A magyar élelmiszeriparban az 1990-es évtized eleje óta - a privatizáció elõrehaladásával párhuzamosan - a mûszaki fejlesztési és beruházási ráfordítások folyamatos növekedése figyelhetõ meg. Ez annak ellenére így volt, hogy az ágazat elégtelen tõkeellátottsága, valamint a termelés csökkenése és az emiatt keletkezõ kapacitás-kihasználatlanság fékezõleg hatott a fejlesztésekre. Ugyanakkor a változó piaci igények, a meglévõ piacok megtartása, illetve bõvítése, a befektetõk által elvárt jövedelmezõség elérése elkerülhetetlenül szükségessé tette a technológiák és a termelõ berendezések korszerûsítést, ami a versenyképesség javításának is feltétele.

Az élelmiszeripari fejlesztések, a beruházások a jelen idõszakban már elsõsorban nem a termelõ kapacitások bõvítésére irányulnak - bár a termelés összevonásához (koncentrálásához) esetenként ez is hozzá tartozik - hanem a termelés hatékonyságának növelését, a piachoz való rugalmasabb alkalmazkodást és a nemzetközi kötelezettségvállalásokból is következõ elõírások teljesítését szolgálják elsõsorban. Ilyen célok például:

  • a termékminõség és a gyártási higiénia javítása, az integrált minõségszabályozási rendszerek bevezetése;
  • a magasabb feldolgozottsági szintet és - összetételüknél fogva - a korszerûbb táplálkozási kultúra kialakulását eredményezõ új termékek gyártására való felkészülés;
  • az igényesebb, reklámcélokat is szolgáló csomagolási kultúra meghonosítása, környezetkímélõ csomagolóeszközök alkalmazása;
  • a termelést kiszolgáló infrastruktúra elmaradottságainak felszámolása, a környezetvédelmi létesítmények megvalósítása;
  • a szállítójármûvek állományának bõvítése, modernizálása;
  • a kereskedelmi módszerek, a marketing tevékenység, a logisztikai és disztribúciós rendszerek fejlesztése;
  • a korszerû vállalatirányítás információs rendszerek bevezetése.

Az 1998-ban megvalósított élelmiszeripari beruházások értéke folyó áron megközelítõleg 75 Mrd Ft volt, amibõl mintegy 67 % volt a gépesítésre fordított összeg aránya.

Az 1997. évi teljesítéssel (56,6 Mrd Ft) szemben a folyó áron mért növekedés 25 %-ot tett ki, amelyhez hasonlót legutóbb 1994-ben regisztráltak. Ugyanakkor a gépi beruházás aránya kb. 15 %-kal alacsonyabb az 1997. évinél. Ez abból adódik, hogy a korábbi évek lendületes gépbeszerzései után, most az épületek, építmények beruházásaira fordítottak többet a vállalkozások, mindenekelõtt a szigorodó élelmiszerbiztonsági és higiéniai elõírások teljesítése miatt.

A következõ idõszakban - az elõcsatlakozási programok támogatási lehetõségeire alapozva - széles körben prioritást kell kapniuk azoknak a fejlesztéseknek, amelyek a közösségi struktúrapolitika elveivel összhangban álló szerkezet-átalakítást, valamint az Európai Unió élelmiszer-biztonságra, minõségellenõrzésre, higiéniára és környezetvédelemre vonatkozó követelmény-rendszeréhez történõ igazodást és megfelelést szolgálják. A vidékfejlesztéssel összefüggõen prioritásként kell kezelni a helyi piaci orientációjú mezõgazdasági termelést és feldolgozást összekapcsoló kezdeményezéseket, amelyek valós piaci igényeken alapulnak, gazdaságosan kialakítható termelési feltételekre épülnek és a vidéki foglalkoztatási lehetõségeket gyarapítják.

    1. Az élelmiszeripar pénzügyi, gazdálkodási és vagyoni helyzete
    2. Az élelmiszeripar 1998. évi pénzügyi, gazdálkodási és vagyoni helyzetérõl jelenleg még nem állnak rendelkezésre az értékeléshez szükséges teljes körû információk. Ezért az Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet Informatikai Igazgatóságán készült, reprezentatív felmérésen alapuló, nem végleges adatokat tartalmazó feldolgozásból kiindulva foglaljuk össze a változások tendenciáit és a fontosabb következtetéseket. A felmérés összesített adatai szerint az értékesítés nettó árbevétele 9,7 %-kal növekedett az 1997. évihez viszonyítva, ami csupán fele az egy évvel korábban mért növekedésnek. Az exportárbevétel növekedése mindössze 2,9 % volt, szemben az egy évvel korábbi 34 %-kal.

      A ráfordítások közül az anyagi jellegûek 9,6 %-kal, az elõzõ évinek a felével, a személyi jellegûek 17,4 %-kal emelkedtek.

      Az év végén rendelkezésre állt összes eszköz értéke 13,5 %-kal haladta meg az elõzõ évit, amelyen belül a befektetett eszközök és a forgóeszközök értéke közel azonos arányban emelkedett. A befektetett eszközök közül a tárgyi eszközök értékének növekedése csak 9 % volt, míg a befektetett pénzügyi eszközöké több, mint 41 %-ot ért el. Az eszközállomány változása a szakágazatok között jelentõs szóródást mutat, amelynek szélsõ értékei: dohányipar +61,8 %, malomipar -6,7 % .

      A saját tõke 11,3 %-kal, ezen belül a jegyzett tõke csak 4,7 %-kal emelkedett, amit az egy évvel korábban regisztrált 30 %-os saját, illetve 23 %-os jegyzettõke- növekedéssel összevetve, az élelmiszeripar új befektetéseket vonzó szerepének mérséklõdését jelzi, összhangban az elsõdleges privatizáció lezárultával.

      Az ágazat tõkeellátottsága - a saját tõke összes forráson belüli aránya - kismértékben ugyan, de romlott (49,2 %-ról 48,2 %-ra csökkent). A magyar élelmiszeripart hosszú évek óta jellemzõ tõkehiány tehát változatlanul súlyos gondot jelent a vállalatok jövedelmezõ gazdálkodása és fejlõdési lehetõségei szempontjából. Néhány, már korábban is átlag alatti tõkeellátottságú szakágazatban - pl. a gyümölcs- és zöldségfeldolgozásban, a tejtermékgyártásban, cukorgyártásban - 1998-ban sajnos tovább romlott ez a mutatószám, míg mások - pl. a keményítõgyártás, a növényolaj-gyártás, a sütõipar, a tésztagyártás - kisebb-nagyobb mértékben javítani tudták azt.

      A tõkeellátottsággal is részben összefüggést mutat a forgóeszközök és a rövid lejáratú kötelezettségek viszonyát kifejezõ likviditási ráta értéke, ami 1,33 volt ágazati átlagban. A bankok által elvárt 2,5 körüli mutatót csak négy szakágazat érte el, vagy múlta felül. Ezek: a keményítõgyártás, a máshová nem sorolt élelmiszerek gyártása, a söripar és az üdítõital-gyártás.

      Az élelmiszeriparban a kötelezettségek állományának növekedése 15,2 % volt, s az elõzõ évben kimutatott 2 %-ot jelentõsen meghaladta. Ez egyaránt összefügg a befektetések növekedésével és néhány szakágazat értékesítési gondjainak gyarapodásával. A hosszú lejáratú kötelezettségek növekedési üteme ezen belül megközelítette a 20 %-ot, ami az elõzõ évi, mintegy 30 %-os csökkenéssel szemben kedvezõ változásnak tekinthetõ. A kötelezettségeknek azonban még így is 86 %-át a rövid lejáratúak képezik, ami az ágazat jövedelmezõségére kedvezõtlen hatással van.

      Az árbevétel arányos jövedelmezõség az élelmiszeripar átlagában 3,31 %, az eszközarányos jövedelmezõség pedig 4,92 % volt 1998-ban. Az elõzetes adatok szerint az egy évvel korábbihoz képest az elõbbi mutató kismértékû romlást, az utóbbi némi javulást jelez. Ugyanakkor a nyereséges élelmiszeripari társaságok száma több, mint 5 %-kal csökkent, a veszteséges társaságoké viszont 13 %-kal nõtt. Már most látható, hogy 1997. évhez képest több szakágazatban jelentõs mértékben csökkent az adózás elõtti eredmény (pl. húsipar, tejtermékgyártás, gyümölcs- és zöldségfeldolgozás, sütõipar). Negatív elõjelû az adózás elõtti eredmény a baromfiiparban és a cukoriparban.

    3. Várható kilátások és tendenciák 1999-ben

Az élelmiszeripari termelés múlt év szeptembere óta tartó visszaesése az I. negyedév közepére megállt és márciusban - az elõzõ év azonos idõszakához képest - a bruttó termelés már 3,8 %-os növekedést mutatott. (Ez elsõsorban a belföldi értékesítés jelentõs, márciusban 8,5 %-os, az I. negyedévben 5,0 %-os emelkedésének köszönhetõ.) A tendenciát az év további részében az agrártermékek belsõ keresletének a gazdaságelemzõi prognózisok szerinti, éves szinten 2% körül várható - erõteljes differenciálódással kísért - bõvülése fogja alakítani.

Az év elsõ negyedében az élelmiszerek átlagos fogyasztói árszínvonala csak igen mérsékelten nõtt, úgy, hogy eközben több terméknél (pl. tojás, sertéshús, sertészsiradék) jelentõs árcsökkenés is bekövetkezett. A piaci helyzet alapján éves viszonylatban az élelmiszereknél 6-7 %, a szeszesitalok és dohányáruk körében 11 % közelében valószínû az átlagos fogyasztói áremelkedés.

A feldolgozott élelmiszerek külpiaci értékesítése tekintetében azoknak a nem várt, kedvezõtlen eseményeknek a következményeivel kell számolni, amelyek a magyar agrárexport egészét negatívan befolyásolják:

  • az élelmiszergazdaság vállalkozásait súlyosan érinti a tartósnak bizonyuló orosz pénzügyi krízis és a keleti export emiatt bekövetkezett, nagymértékû visszaesése;
  • a jugoszláviai háborús események nyomán növekedtek a régió "kockázati tényezõi", ami rontja az e térségbe irányuló agrárkiviteli lehetõségeket;
  • a több CEFTA ország által bevezetett kereskedelemkorlátozó intézkedések.

Tekintettel arra, hogy belföldön az élelmiszerkereslet csak lassú emelkedést jelez, az exportkiesést a hazai értékesítés bõvülése nem tudja ellensúlyozni.

Az élelmiszeripar nagy részében - a piaci kilátások miatt - nem valószínû a kapacitás-kihasználás javulása, sõt, annak romlása sem zárható ki, ami komoly hatékonysági problémát jelent.

Jelentõs eredményjavulásra a kritikus szakágazatokban rövidtávon nem lehet számítani. Fokozza a gondokat, hogy az élelmiszeripari társaságok eredményének alakulása, illetve gazdálkodási nehézségei közvetlenül visszahatnak a mezõgazdasági termelõk jövedelmi helyzetére és termékeik piacrajutási lehetõségeire.

  1. Terület- és vidékfejlesztés
    1. A területfejlesztés és az agrárgazdaság kapcsolata, támogatási források

A fejlett országok tapasztalata azt mutatja, hogy az agrárgazdaság viszonylagos szerepe a gazdasági teljesítményben és a népesség foglalkoztatásában is csökken. Az általános tendencia mögött azonban országhatárokon belül is jelentõs különbségek tapasztalhatók, hiszen a meghatározó más nemzetgazdasági ágak (fõként az ipar és a szolgáltatások) általában a nagyobb méretû, nagyobb népességû, elõnyösebb adottságokkal rendelkezõ településekre koncentráltan fejlõdnek. A kisebb települések gazdasági bázisa szûkül és továbbra is nagy mértékben az agrárgazdaságra alapozott. Ezek a települések általában térben is összefüggõ, nagyobb területi egységeket képeznek. A területi fejlettségben és fejlõdésben észlelhetõ különbségek társadalmi berendezkedéstõl függetlenül általánosan megfigyelhetõk, a különbségeket a céltudatos politika (benne a gazdaságpolitika) kordában tarthatja, mérsékelheti, sõt esetleg meg is szüntetheti azáltal, hogy a leszakadt, lemaradó térségeknek különbözõ támogatási és ösztönzõ eszközökkel esélyt kínál a felzárkózásra.

Magyarországon az egyes térségek között a fejlettségben meglévõ különbségek tartósan léteznek. Az 1990-es évek a már korábban is meglévõ feszültségeket többnyire kiélezték, sõt újabb feszültségeket is teremtettek. Drasztikusan csökkent a mezõgazdasági foglalkoztatottság, s szinte teljesen megszûnt az ingázókat foglalkoztató nagyvárosi szervezetek munkaerõigénye. A kisvárosokban telephelyszerûen mûködõ ipari foglalkoztatók jelentõs része is tönkrement, az élelmiszeripari kapacitások kihasználtsága csökkent. Mindezek a folyamatok legerõteljesebben a kistelepüléseken élõk megélhetését nehezítették, és ezeknek a településeknek a legrosszabb az esélye - más tényezõkre is tekintettel - a felemelkedésre.

A regionális feszültségeket jelzik a gazdaság teljesítménye (az egy fõre jutó GDP), és a munkanélküliségi ráta (különösen a tartósan munkanélküliek aránya) az ország térségei között megfigyelhetõ nagy különbségei. A jövõ fejlõdési esélyeit pedig döntõen befolyásolják a tõkebefektetések, a külföldi mûködõ tõke térnyerései. Ha régiónként nézzük, akkor minden tekintetben Közép-Magyarország mutatja a legkedvezõbb képet (legnagyobb a gazdaság fajlagos teljesítménye, a legkisebb a munkanélküliség, a legkedveltebb befektetési terep). Nem ennyire kedvezõek ugyan, de az országos átlagot lényegesen meghaladó mutatókkal ugyancsak az "élbolyba" tartozik Észak-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl is. A középmezõnyt Dél-Dunántúl és Dél-Alföld képviseli, míg Észak-Magyarország és az Észak-Alföld tartósan a leggyengébb eredményeket mutatja.

Ha kisebb területei egységeket (kistérségek, települések) nézünk, azt találjuk, hogy a legfejlettebb régiókban is vannak elesettebb, miként a legkevésbé fejlett régiókban is szép számmal akadnak prosperáló kistérségek, illetve települések. Sok függ tehát attól, hogy a mostohább viszonyok között mennyire tudják az adottságaikat hasznosítani, illetve mennyire tudnak élni azokkal a lehetõségekkel, támogatásokkal, amelyekhez különbözõ formában hozzájuthatnak.

A területfejlesztési politika elsõdleges célja az arányosabb területi fejlõdés segítése. Jogi hátterét a területfejlesztésrõl és területrendezésrõl szóló 1996. évi XXI. törvény, továbbá az - e törvény alapján kidolgozott - 1997-ben országgyûlési határozattal elfogadott (35/1998. (III. 20.) sz. OGY. határozat) Országos Területfejlesztési Koncepció megteremtette. Kialakultak, és mûködnek a területfejlesztés intézményei, a megyei területfejlesztési tanácsok is. Az 1998-as évnek ez az egyik fontos eredménye.

A területfejlesztési (regionális) politika pénzügyi eszközeit elsõdlegesen a Területfejlesztési Célelõirányzat képezi, bár más központi források (munkaerõ-piaci alap, gazdaságfejlesztési célelõirányzat, turisztikai fejlesztések központi eszközei) felhasználása is mérsékelheti, avagy erõsítheti a meglévõ területi különbségeket. A Területfejlesztési Célelõirányzat agrárgazdaságra gyakorolt hatása kétirányú, közvetett és közvetlen hatásairól beszélhetünk. A közvetett hatás a nem a mezõgazdaságban, de a vidéki településeken megvalósított fejlesztések támogatásán keresztül jelentkezik. Ha ugyanis fejlõdik a vidék, abból a mezõgazdaság és a mezõgazdaságból élõk is profitálnak. Közvetlen hatása pedig a mezõgazdaságnak, illetve mezõgazdasági termelõknek juttatott támogatás formájában érzékelhetõ.

A Területfejlesztési Célelõirányzatból 1998-ban összesen 1,84 Mrd forint mezõgazdasági célú felhasználásról született döntés. A támogatás hosszú távú fejlesztéseket szolgált. A legnagyobb része (91 %-a) a foglalkoztatási viszonyok javítása érdekében (1,16 Mrd forint munkahelyteremtõ, 519 millió forint munkahelymegtartó beruházásra), kisebb hányada (9 %-a, azaz 170 millió forint) pedig egyéb célú beruházásra került felhasználásra. A szerény támogatás több mint 16 Mrd forint mezõgazdasági beruházást indukált. A beruházások révén 2157 új mezõgazdasági munkahely létesült és 14519 meglévõ munkahely megõrzését segítette, s a mezõgazdasági munkahelyek mintegy 5 %-át érintette. Tehát érezhetõen kedvezõ hatást gyakorolt a mezõgazdasági foglalkoztatottságra.

Az 1998-ban kialakult kormányzati struktúrában egy tárca keretébe került a területfejlesztés, a vidékfejlesztés és a mezõgazdaság. Az új struktúra a korábbiakhoz képest kedvezõbb lehetõséget teremt a különbözõ források koordinált felhasználására, az elmaradottabb térségek, különösen pedig a vidék fejlesztése érdekében.

A vidékcentrikus területfejlesztés elõtérbe került, a Területfejlesztési Célelõirányzat nem csak nevében változott Vidékfejlesztési Célelõirányzatra, hanem tartalma, céljai is érdemi változást jeleznek. A felhasználását szabályozó 40/1999. (III. 3.) Korm. rendelet által meghatározott támogatási célok:

  • munkahelyteremtõ beruházások, kiemelve a mezõgazdasági termékek feldolgozását, manipulálását, állattartó telepeket, halászati termékek feldolgozását;
  • a meglevõ foglalkoztatott létszám megõrzését szolgáló piac- és termékváltást elõsegítõ fejlesztések (beleértve a bioenergia-termelést szolgáló erdõtelepítést is), tájjellegû, specifikus termékek elõállítását szolgáló fejlesztések;
  • vállalkozásokat segítõ innovációs központok, inkubátorházak, ipari parkok kiépítése és munkahelyteremtéssel járó humán infrastruktúra-fejlesztések;
  • térségi fejlesztési programok, a helyi társadalom fejlõdését, önszervezõdését elõsegítõ programok készítése;
  • biotermékek elõállításához kapcsolódó és az agrárintegrációt elõsegítõ fejlesztések;
  • a gazdaságfejlesztéssel összefüggõ, vállalkozásokat segítõ termelõ infrastrukturális beruházások, kiemelten térségi jelentõségû energia-, közlekedés-, víz- (beleértve a felszíni vízelvezetõ rendszerek és mûtárgyaik építését, valamint halastavak létesítését is) és a szennyvízrendszerek kiépítését, a hírközlést, a térségi hulladék elhelyezését és kezelését szolgáló fejlesztéseket, valamint a falusi turizmushoz kapcsolódó infrastrukturális létesítmények kiépítését;
  • különleges, a helyi gazdasági fejlõdést elõsegítõ célprogramokhoz, részfoglalkoztatást segítõ közmunkaprogramokhoz, közhasznú munkavégzéshez kapcsolódó fejlesztések;
  • a gyógy-turizmus fejlesztése.

A területfejlesztési támogatási rendszer továbbfejlesztésével a vidékfejlesztés súlyának növelését a következõ kiemelt támogatási lehetõségek megteremtésével is elõ kívánjuk segíteni:

  • az agrárintegrációt elõsegítõ támogatási célon belül az egyéni termelõk önszervezõdésén alapuló értékesítési, feldolgozói, közös gépbeszerzési fejlesztései, beruházásaik támogatása 10 % ponttal meghaladja az átlagos támogatási szintet;
  • a területfejlesztési szempontból kedvezményezett és egyben a kedvezõtlen adottságú agrártérségekben a termelési szerkezet átalakítását, a foglalkoztatottság bõvítését, a jövedelem növelését szolgáló fejlesztések, beruházások támogatása ugyancsak 10 % ponttal meghaladja az átlagos támogatási szintet;
  • a falusi turizmust a kamattámogatás mellett vissza nem térítendõ támogatás is segítheti;
  • az agrártámogatási rendszer és vidékfejlesztési támogatási rendszer összehangolt mûködtetése érdekében pontosításra kerültek a támogatás szempontjából elismerhetõ költségek az ültetvénytelepítés és az erdõsítés támogatásánál.
    1. Az agrárgazdaságot érintõ egyéb területfejlesztési intézkedések
      1. A leghátrányosabb helyzetû megyék támogatása
      2. Az ország leghátrányosabb helyzetû megyéinek - ahol az egy fõre jutó GDP nem érte el az országos átlag 70 %-át - felzárkóztatása érdekében a 2345/1996. (XII. 11.) Korm. határozat az érintett megyék számára többlettámogatásokat rendelt el, melybõl az agrárgazdaság is részesedhet. Ebbe a körbe három megye tartozik (Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye).

        Az 1999. évi költségvetésrõl szóló törvény felhatalmazása alapján a Kormány 2104/1999. (V. 5.) sz. határozatában állapította meg a megyék részére elkülönített többlettámogatásokat. Ez Borsod-Abaúj-Zemplén megye esetében 3,9 Mrd forintot jelent az Integrált Szerkezetátalakítási és Válságkezelési Program folytatásához. Nógrád megye 1,2 Mrd forint, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pedig közel 3,2 Mrd forint többlettámogatást kap ez évi feladatterve végrehajtásához.

        Fentieken túlmenõen e megyék felzárkóztatása érdekében a következõ három évre a megyei területfejlesztési programok és a megvalósításukat elõsegítõ egységes állami támogatási rendszer kidolgozását írta elõ a Kormány.

      3. Vállalkozási övezetek

      Az Országos Területfejlesztési Koncepció által meghatározott tizenegy vállalkozási övezet közül nyolc már korábban kijelölésre került. További hármat határoztak meg az 5/1999. (I. 18.) és a 7/1999. (I. 18.) Korm. rendeletek. Az új vállalkozási övezetek a következõk: Kunmadaras és térsége, a Békés megyei, és a Lenti központú (Zalai Regionális) vállalkozási övezet. Ezek az agrárgazdasághoz kötõdve, elsõsorban az élelmiszer-feldolgozás vállalkozásainak kínálnak lehetõséget.

    2. A területfejlesztés intézményrendszere, az intézményrendszer módosítása
      1. Regionális intézmények
      2. A területfejlesztés pénzügyi eszközei - a területfejlesztésrõl szóló törvénnyel összhangban - részben központosítottan, részben decentralizáltan (megyékre felosztva) kerülnek felhasználásra. A területfejlesztési politika Magyarországon nagy súlyt helyez a decentralizációra, hogy a támogatási döntések minél közelebb szülessenek ahhoz a szinthez, ahol a legtöbb az ismeret a legkedvezõbb fejlesztések kiválasztásához. Az intézményrendszer súlyponti elemei ezért a megyei területfejlesztési tanácsok, amelyek a mai támogatási források mintegy 80 %-ával rendelkeznek.

        A megyei területfejlesztési tanácsokban az agrárképviselet is megjelenik. Az FM Hivatalok állandó meghívottként vesznek részt a tanácsok munkájában, de szavazati joguk nincs. A megyei agrárkamarák viszont szavazati joggal rendelkezõ tagok. A tanácsok kereteiben különbözõ munkabizottságok, így általában mezõgazdasági bizottságok is mûködnek.

        Az Európai Unióhoz való csatlakozásra való felkészülésünk szükségessé teszi a jelenlegi intézményrendszer és hatáskörök módosítását. A Strukturális Alapok regionális problémákat kezelõ eszközeinek legnagyobb része a magyar közigazgatási rendszer alapegységeinél (megye) nagyobb területi egységek fejlesztési programjaihoz kapcsolódik. Ezért szükséges, hogy nagyobb, NUTS II szintû területei egységeket (régiókat) kialakítsunk, szervezeteiket létrehozzuk, s az Országos Területfejlesztési Koncepcióban szereplõ hét tervezési-statisztikai régióban regionális fejlesztési tanácsok alakuljanak.

        A regionális fejlesztési tanácsok feladata lesz a nagyobb területei egységek, vagyis több megye fejlesztésének összehangolása, továbbá a megyei és az országos fejlesztési elképzelések közötti ésszerû kapcsolat megteremtése is. A regionális fejlesztési tanácsok tevékenységi köre tehát nem csorbítja a megyei területfejlesztési tanácsok feladatkörét, a két szervezet partnerségi viszonyban mûködik együtt.

      3. A vidékfejlesztést segítõ egyéb intézmények

      A nyolc regionális központban mûködõ területi fõépítészi irodák a településrendezési tervek készítését támogató és szakszerûségét ellenõrzõ tevékenységük során elõtérbe helyezik a vidékfejlesztést és a komplex falumegújítást célzó megoldásokat. Hasonló céllal mûködnek a megújuló területi tervtanácsok is, amelyek mûködését a minisztérium rendeletben szabályozta. Megkezdõdött a területi fõépítészi irodák felkészítése a falumegújítást célzó önkormányzati kezdeményezések logisztikai támogatására.

      Az Országos Területfejlesztési Központ jelenleg a Vidékfejlesztési Innovációs Közhasznú Társaság megalapítását, valamint a régiókban Mezõgazdasági Fejlesztési és Logisztikai Központok létesítését tervezi, kapcsolódva az agrár-kutatási intézményekhez.

    3. Agrárgazdaság és vidékfejlesztés az Európai Unióhoz való csatlakozás jegyében
      1. A kormányzati struktúra változása, és várható hatásai
      2. A területfejlesztés, vidékfejlesztés és agrárfejlesztés egymással igen szorosan kapcsolódó társadalmi tevékenységek, különösen olyan országban - mint Magyarország is - ahol a leginkább a vidéki jellegû térségek elmaradottak.

        Az új kormányzati struktúra jó esélyt kínál jelentõs állami támogatási források (területfejlesztés-vidékfejlesztés, agrártámogatások) felhasználásának a koordinálására. Már az 1999. évi támogatási rendszerben érezhetõ, hogy javult az összhang a területfejlesztés, a vidékfejlesztés és az agrártámogatások eszközrendszere között. A tárca keretében alakult Vidékfejlesztési Programok Fõosztálya a vidékfejlesztési politika és stratégia érvényesítését, az országos, a regionális, a megyei és a kistérségi vidékfejlesztési programok készítésének irányítását és koordinálását végzi.

      3. A vidékfejlesztés új lehetõségei, az ehhez kapcsolódó tennivalóink
      4. A vidékfejlesztés fontosságának a felismerését és gyakorlati megvalósítását az uniós támogatások is segítik. Már 1997-ben indult a PHARE keretében egy vidékfejlesztési program, mintegy 8 millió ECU forrással Dél-Dunántúlon, és Északkelet-Magyarországon.

        Az EU-ban döntés született arról, hogy a csatlakozó országok számára - a csatlakozás elõsegítése érdekében - pénzügyi alapot (elõcsatlakozási alap) létesítenek. Az alapokból támogatott agrárgazdaság- és vidékfejlesztést szolgáló programra (SAPARD) - 2000-tõl hét évre, illetve amíg tagok nem leszünk - évente mintegy 9,5 Mrd forint forrásra számíthatunk, melyhez már a következõ évi költségvetésben gondoskodnunk kell 3-5 Mrd forint - társfinanszírozást szolgáló - nemzeti támogatási forrás elkülönítésérõl.

        A közösségi források fogadására való felkészülés már 1998-ban megkezdõdött. A felkészülés része egy országos terv kimunkálása. Ennek megalapozására a megyék és a régiók elkészítették agrárstruktúra- és vidékfejlesztési stratégiájukat. A stratégiában meghatározott prioritások figyelembevételével kerülnek kialakításra a Nemzeti Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Terv prioritásai, amelyek a következõ hét évre meghatározzák a fejlesztés irányait.

        A vidékfejlesztés leghatékonyabban az integrált vidékfejlesztési programokon keresztül valósítható meg. A kistérségi agrárstruktúra és vidékfejlesztési programok készítésére kiírt többfordulós pályázatra 175 kistérséggé szervezõdött 1800 település - az ország mintegy 90 %-a adta be jelentkezését. Közülük 145 kistérség ez évben megkezdi integrált kistérségi programja kidolgozását az agrártárca által nyújtott támogatás felhasználásával. Az EU követelményeknek megfelelõ kistérségi programok készítését az FVM szakmai képzéssel is segíti. Az EU vidékfejlesztési politikája igen nagy jelentõséget tulajdonít a helyi, alulról jövõ, közösségi kezdeményezéseknek. Az agrártárca szakemberei nagy súlyt fektetnek arra, hogy vidéki rendezvényeiken a kezdeményezõkészséget felélesszék a vidéken élõk körében.

        Létrejött az FVM-ben egy kisebb méretû új szervezeti egység, a SAPARD Titkárság, mely az agrárgazdaság- és vidékfejlesztést szolgáló program gyakorlati teendõit koordinálja. A SAPARD program keretében elnyerhetõ támogatások felhasználása a Strukturális Alapok logikáját követi. Ehhez idomulva támogatási rendszerünket is fokozatosan közelítjük az uniós elvekhez és gyakorlathoz. Ez elemi érdekünk is, ha az Unió támogatási lehetõségeit a lehetõ legnagyobb mértékben hasznosítani akarjuk. A jövõ támogatáspolitikájában hazánkban is egyre inkább integráltan kell kezelni a különbözõ támogatási eszközöket a vidék fejlesztése érdekében. A SAPARD országos tervének elkészítésébe bekapcsolódtak kutatási és felsõoktatási intézmények (VÁTI Kht, MTA Regionális Kutatások Központja, Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet, Gödöllõi Agrártudományi Egyetem, Budapesti Közgazdasági Egyetem, Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem).

      5. Gyakorlati tennivalók és teljesülésük

A csatlakozásra való felkészülés feladatait és pénzügyi elõirányzatát összefoglaló Acquis Nemzeti Programja (ANP) XI. alfejezete: "Agrárstruktúra- és intézményfejlesztés, intézményrendszer kialakítása és felkészítése a SAPARD fogadására" tartalmazza a szakterület csatlakozási teendõit. Az alfejezet alapján a szakterületi stratégiai cél az EU agrárstruktúra- és vidékfejlesztési joganyag alkalmazási feltételeinek megteremtése és a csatlakozást megelõzõ agrár- és vidékfejlesztési források (SAPARD) sikeres felhasználása. Az anyagnak a helyzetértékelést tartalmazó összegzõ megállapítása értelmében: az alfejezethez kapcsolódóan Magyarországnak jogharmonizációs kötelezettsége a többéves költségvetési tervezésre való áttérés, és a kedvezõtlen adottságú területek EU-konform támogatási rendszerének kialakítása. Feladat az EU támogatások igénybevételének feltételét képezõ intézményrendszer kialakítása. A csatlakozásra Magyarországnak meg kell teremteni a közösségi rendeletek alkalmazásának feltételeit.

Az ANP a szakterület 1999. évi feladatait a következõ szerint tartalmazza:

  • kedvezõtlen adottságú területek lehatárolása,
  • Magyarország agrárstruktúra- és vidékfejlesztési tervének elkészítése,
  • kistérségek agrárstruktúra- és vidékfejlesztési programjainak készítése,
  • kistérségi non-profit tervezõ és programszervezõ ügynökségek létrehozása és mûködtetése,
  • felkészítõ tanfolyamok szervezése,
  • az FVM megyei hivatalainak felkészítése a csatlakozást megelõzõ agrárstruktúra- és vidékfejlesztési támogatásokkal kapcsolatos és a csatlakozást követõen megnövekvõ feladatokra.

  1. Agrárdiplomácia, az agrárgazdaság EU harmonizációja, várható versenyesélyei, a csatlakozási tárgyalások
    1. Nemzetközi kapcsolatok
    2. Az FVM vezetésének intenzív agrárdiplomáciai tevékenysége következtében jelentõsen élénkültek és földrajzi értelemben is kiszélesedtek a nemzetközi kapcsolatok. Az agrárdiplomácia célja, hogy hatékonyabban járuljon hozzá az esetenkénti termelési válságok, értékesítési krízishelyzetek megoldásához, valamint az idõnként felerõsödõ piaci feszültségek csökkentéséhez.

      Ugyancsak fontos célkitûzés, hogy az agrárdiplomácia segítségével fokozottabban képviseljük gazdasági érdekeinket, bõvítsük az EU-csatlakozásunkhoz szükséges támogatók körét, élénkítsük kereskedelmi- gazdasági kapcsolatainkat és javítsuk a mezõgazdasági és élelmiszeripari termékeink piacrajutási esélyeit.

    3. Súlypontképzés és prioritások a nemzetközi kapcsolatokban
    4. A magyar agrárgazdaság külgazdasági kapcsolat rendszerében a szomszédos országokkal, az Európai Unió tagországaival, valamint a gazdasági szempontból kiemelkedõ fontosságú országokkal folytatott együttmûködés elsõbbséget élvezett. Így az agrárdiplomáciai offenzíva keretében felsõszintû tárgyalásokat folytattunk Németország, Franciaország, Ausztria és Spanyolország partnerminisztériumainak vezetõivel. Különös figyelmet fordítottunk az EU mindenkori soros elnöki tisztségét betöltõ tagországokkal a kapcsolatok fejlesztésére.

      Az agrárdiplomácia 1998. II. félévi eseményei közül feltétlenül említést érdemel az EU Bizottság mezõgazdaságért és vidékfejlesztésért felelõs vezetõjével folytatott miniszteri szintû megbeszélés Brüsszelben és Budapesten. Az EU-val létrejött tárgyalások eredményeképpen érzékelhetõen kibõvült a Magyarország EU-csatlakozását elkötelezetten támogató és mezõgazdaságunk felkészülését segítõ tagországok köre.

      A minisztérium vezetése a jelentõségének megfelelõ súllyal kezelte a nemzetközi kapcsolatok fejlesztését az Európán kívüli fejlett országok (Ausztrália, Új-Zéland), az ázsiai, délkelet-ázsiai országok (Japán, Kína, Thaiföld, Vietnam), valamint a latin-amerikai országok (Brazília, Peru, Argentína, Mexikó) tekintetében, ahol a kapcsolatépítés alapja a kölcsönös elõnyökre épülõ együttmûködés és gazdasági érdekeltség.

      A prioritást élvezõ régiók országaival szorgalmaztuk az állat- és növény-egészségügyi egyezmények megkötését. Azokban az országokban, ahol ez már életbelépett, konkrét agrár-együttmûködésre vonatkozó megállapodások aláírására is sor került, vagy arra irányuló kezdeményezéseket tettünk (pl. Peru, Brazília, Thaiföld).

      Élénk agrárdiplomáciai tevékenységünknek köszönhetõen egyéb olyan fontos viszonylatokban is sikerült elõrelépni, mint az USA és Izrael. Az USA-ba irányuló agrárexportunk kisebb ugyan mint az európai térségben, de a kétoldalú együttmûködés a kereskedelmen túlmutató kapcsolatokat is jelent. A magyar-amerikai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok elmélyítését teszi lehetõvé az USDA államtitkárának magyarországi látogatása, a német-magyar miniszteri találkozó, valamint az USA-beli miniszteri látogatás.

      A magyar-orosz kétoldalú agrárkereskedelem elõmozdítását szolgálta az államtitkári szintû moszkvai látogatás, beleértve az Oroszországi Föderáció agrárgazdaságért felelõs miniszterelnök helyettesével és más magas rangú vezetõkkel folytatott tárgyalásokat. A tárca vezetése kiemelten kezeli az orosz gazdasági kapcsolatok fejlesztését és ennek érdekében rendszeres szakértõi egyeztetésekre került sor.

      A külgazdasági együttmûködést, a szaktárcák közötti és a nemzetközi szervezetekkel (FAO, OECD) ápolt kapcsolatok elmélyítését segítették fontos megállapodások, amelyek közül kiemelkednek a FAO-val és az Osztrák Szövetségi Mezõgazdasági és Erdészeti Minisztériummal, az élelmiszerhigiéniai, élelmiszerbiztonsági és élelmiszerellenõrzési kérdésekben illetékes Szövetségi Fogyasztóvédelmi és Nõügyi Minisztériummal kötött megállapodások.

    5. A szomszédos országok, a CEFTA kapcsolatok
    6. A szomszédos országokkal kialakított kapcsolataink fontosságára utalnak a lengyel, a cseh, a szlovák és a román mezõgazdasági minisztériumok vezetõivel folytatott tárgyalások. A CEFTA megállapodás elõsegíti a közép- és kelet-európai országok egymás közötti kereskedelmét. Az elmúlt évtõl azonban több és elsõsorban a mezõgazdasági és élelmiszeripari termékek szállítását akadályozó, a magyar exportot többnyire hátrányosan érintõ védõintézkedést vezettek be az egyes partnerországok. A korlátozó intézkedések megszüntetése, a CEFTA kedvezmények visszaállítása érdekében élénk gazdaságdiplomáciai tevékenységet folytattunk. Minden érintett országgal a lehetséges kompromisszumos megoldásokat kerestük. A megbeszélések részeredmények eléréséhez vezettek.

      A CEFTA kedvezmények tartalmának, az agrárkereskedelmi akadályok a tagországok közötti kereskedelemre gyakorolt hatásának vizsgálata, illetve a mezõgazdasági kereskedelem fellendítésének elõsegítése érdekében döntés született a CEFTA Vegyes Bizottság Agrárkereskedelmi Albizottságának létrehozásáról. 1999-ben a CEFTA Vegyes Bizottság elnöki funkcióját Magyarország tölti be, így a Budapesten sorra kerülõ mezõgazdasági rendezvények - mint pl. a szeptemberi CEFTA agrárminiszteri találkozó - lebonyolítása a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumra hárul. A határon túli magyarokkal, azok szakmai szervezeteivel folytatott kapcsolatépítés következtében a korábban többnyire eseti kapcsolatok helyére a rendszeres, intézményes keretek közötti együttmûködés lépett. Ide tartozik a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete és az FVM között létrejött megállapodás, amely példaértékû a többi határmenti területtel kialakított kapcsolat szempontjából. A minisztérium a lehetõségeihez mérten a szlovákiai, kárpátaljai, a vajdasági magyarság szakmai szervezeteit anyagilag is támogatásban részesítette.

    7. Az agrárgazdaság EU harmonizációja és a csatlakozási tárgyalások

Az EU-csatlakozás elõkészítéseként folyó átvilágítási tárgyalások keretében az agrárgazdaság területén hat egyeztetésre került sor. Ennek eredményei meghatározzák következõ felkészülési idõszak feladatait is.

  • Az elsõ mezõgazdasági átvilágítás témakörét a szántóföldi növények (gabona, olajmagvak, fehérjenövények), valamint a friss és feldolgozott zöldség-gyümölcsök képezték. Az alapelvek (az átmenet nélküli csatlakozás az EU többi tagországának gazdálkodóival, azonos jogok és kötelezettségek) rögzítésén túl megjelöltük azokat a területeket is, amelyeken elõre láthatólag átmeneti mentességi igényt kívánunk érvényesíteni. Felvetettük továbbá azokat a területeket is, amelyekrõl az érdemi tárgyalások során egyeztetésre van szükség.

A Bizottság kifejtette, hogy az EU követelményének megfelelõen szükség van az EU-konform intervenciós, piacszabályozási és információs rendszer kialakítására, valamint a földnyilvántartás fejlesztésére. A zöldség- és a gyümölcspiac szabályozására létre kell hozni a termelõi szervezetek alapításának, elismerésének, mûködésük hatósági ellenõrzésének kereteit és az export esetében elengedhetetlen a már mûködõ minõségellenõrzési rendszernek az import és a hazai termékekre történõ kiterjesztése.

  • A második mezõgazdasági átvilágítás témája az állategészségügy volt. Átmeneti mentességi kérelmet hat témában nyújtottunk be, ezek közül kettõt állattenyésztési témakörben - a mesterséges termékenyítõ állomásokon a szaporítóanyagok kórokozó mentességének az EU-nál magasabb szinten való megállapítása érdekében -, hármat az állatvédelem területén, abból a célból, hogy a magyar állattartók a csatlakozás után még bizonyos idõt kapjanak az EU-elõírásoknak megfelelõ telepek kialakítására, valamint egyet a vágóhidak üzemkialakítása kapcsán, szintén a gazdálkodók felkészülési idejének meghosszabbítása érdekében.
  • A harmadik mezõgazdasági átvilágítási forduló témái a következõk voltak:
  • az Európai Mezõgazdasági Orientációs és Garancia Alap (EMOGA) Garancia Részleg által finanszírozott kifizetések nemzeti adminisztratív szerve, a kifizetõ ügynökség szervezeti, felügyeleti, pénzkezelési és ellenõrzési rendszere;
  • a termelõi kompenzációs támogatások ellenõrzésére szolgáló Integrált Igazgatási és Ellenõrzési Rendszer;
  • a vidékfejlesztés;
  • az EMOGA Orientációs Részleg (fejlesztési intézkedések) pénzügyi vonatkozásai (a mezõgazdaság hatékonyságának javítása, mezõgazdasági termékek feldolgozásának és értékesítésének támogatása, termelõi csoportok támogatása, közösségi kezdeményezések);
  • az EMOGA Garancia Részleg (kísérõ intézkedések) pénzügyi vonatkozásai (agrár-környezetvédelmi intézkedések, a korai nyugdíjazás, erdõsítés);
  • az erdészet.

A csatlakozás után Magyarországon is alkalmazni kell az EMOGA mûködtetéséhez szükséges intézményeket, beleértve a piaci beavatkozásokat (intervenciós felvásárlás és tárolás, exporttámogatás), a termelõi jövedelemtámogatásokat és a strukturális (beruházási, környezetvédelmi) intézkedések kifizetési rendszereit.

A Bizottság a magyar agrárgazdasági támogatások vonatkozásában hangsúlyozta, hogy a jelenlegi magyar támogatási rendszer a következõ fõ pontokban alapvetõen eltér az EU strukturális támogatásaitól:

  • az EU többéves költségvetési tervezést alkalmaz, szemben az éves magyar tervezéssel;
  • a támogatási eszközök (jogcímek) szerint differenciáló magyar rendszer alapelveiben különbözik az EU célorientált rendszerétõl.

A delegáció bejelentette, hogy Magyarország a csatlakozásig létrehozza és a csatlakozás napjától az EU követelményeinek megfelelõen mûködteti majd az EMOGA Garancia Részlegbõl származó pénzek adminisztrációjához a kifizetõ ügynökséget. A belépés napjától minden EU által társfinanszírozott programban az EU elõírásainak megfelelõen kívánunk részt venni.

Igényeljük továbbá, hogy Magyarország teljes területe az 1. célterület (Objective 1.) kategóriába tartozzon, hiszen az egy fõre jutó GDP az EU-átlag 75%-át nem éri el.

  • A negyedik mezõgazdasági átvilágítás témája a tejre, a marha- és a borjúhúsra, a juh- és a kecskehúsra, a sertéshúsra, a baromfihúsra, tojásra, az albuminokra és a mézre vonatkozó szabályozás volt.

A magyar delegáció a következõ kérdéseknek tulajdonított kiemelt jelentõséget:

  • bejelentettük, hogy a SEUROP vágottest-minõsítésen alapuló árjelentési rendszer felállítása megkezdõdhet 2000. január 1-tõl, mivel ettõl az idõponttól kötelezõ a SEUROP szerinti minõsítés Magyarországon;
  • a 2456/93/EK rendelet 5. cikk 2. bekezdésben biztosított lehetõséggel Magyarország is élni kíván. A hazai vágóhídi struktúrában a legtöbb esetben a vágóhíd, a hûtõtároló és a daraboló egység együtt üzemel, így ezeket az üzemeket intervenciós központként kívánjuk használni.

Érdemi tárgyalást kívánunk folytatni az EU-val a 805/68/EGK rendelettel kapcsolatosan:

  • a speciális húsmarha-prémium regionális felsõhatárának megállapítására vonatkozóan;
  • a borjastehén prémium egyéni felsõ határainak összege tekintetében.

A tejpiaci szabályozás vonatkozásában néhány technikai jellegû módosítási igényünk mellett, két esetben jelentettük be átmeneti mentességi igényünket: a 2,8 % zsírtartalmú tej gyártásának lehetõvé tétele érdekében, illetve a tejtermelés területén történõ kapacitás-növekedéssel járó beruházások nemzeti forrásból történõ támogatásával kapcsolatban.

Érdemi tárgyalást kívánunk folytatni a tényleges tárgyalások megkezdésekor a 804/68/EGK és 3950/92/EGK rendeletek kapcsán Magyarország tejkvótájának mértékérõl, és az ahhoz kapcsolódó bázisidõszak megállapításáról.

  • Az ötödik mezõgazdasági átvilágítás témái a kereskedelmi mechanizmusok, a minõségpolitika, az agrimonetáris rendszer, az állami támogatások, a tesztüzemi rendszer, a mezõgazdasági statisztika, a Római Szerzõdés II. melléklete alá nem tartozó (feldolgozott) termékek) és a negyedik forduló elmaradt témakörei (juh- és kecskehús, sertéshús, baromfi és tojás, albuminok és méz) közösen kerültek átvilágításra.

A juhhús és kecskehús piaci rendtartásának témájában egy tárgyalási témát vetettünk fel, az anyajuh prémiumjogosultsággal kapcsolatban.

A sertéshús piaci rendtartásával kapcsolatos közösségi joganyag átvétele és alkalmazása megfelelõ felkészülés esetén legkésõbb a csatlakozás elsõ napjától lehetséges.

A baromfihúsra vonatkozó közösségi szabályokat a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-1906/90 sz. elõírása tartalmazza, amely 1998. január 1-je óta már hatályban van. Jelentõs lépések történtek a forgalmazási-értékesítési szabványok bevezetése érdekében is. Tojás esetében viszont még nem épült ki az a technikai bázis, amely lehetõvé tenné a kereskedelmi forgalomba kerülõ tojások minõség és súly szerinti osztályozására, jelölésére, csomagolására és címkézésére vonatkozó elõírások érvényesítését.

Az albuminokkal kapcsolatban az átvilágításra kerülõ közösségi joganyagról megállapítható, hogy megfelelõ felkészülés esetén a vonatkozó jogszabályok átvétele és alkalmazása legkésõbb a csatlakozás elsõ napjától lehetséges.

A mézzel kapcsolatos átvilágításra kerülõ közösségi joganyagról megállapítható, hogy megfelelõ felkészülés esetén a vonatkozó jogszabályok átvétele és alkalmazása legkésõbb a csatlakozás elsõ napjától lehetséges.

A kereskedelmi mechanizmusok témakörében a kormány-elõterjesztés alapján - feltételezve az EU egységes támogatási mechanizmusában való egyenjogú részvételt -, nagyon fontos, hogy a hazai rendszer a csatlakozás napjától alkalmazza az EU eljárásrendjét. Még fontosabb, hogy azzal a magyar exportõrök élni is tudjanak. Ehhez azonban a jelenlegi magyar rendszer néhány lényegi változtatása szükséges.

Az EU agrimonetáris rendszerét szintén a csatlakozás napjától alkalmazzuk.

A tesztüzemi rendszerrel (FADN) kapcsolatban bejelentettük, hogy jelentõs eredményeket értünk el a rendszer bevezetése terén, de a hálózat magyarországi szervezetének még hiányzó részeit (nemzeti bizottságot, esetleg regionális bizottságokat, összekötõ irodát) - valószínûleg miniszteri rendelettel, röviddel a csatlakozás idõpontját követõen kell majd létrehozni.

A feldolgozott, non-Annex II termékek kereskedelmi rendszerének átvétele a kitûzött csatlakozási idõpontban kereskedelempolitikai szempontokból nem okoz olyan mértékû gondot, amely alapján átmeneti mentességi kérelmet lenne szükséges benyújtani. A rendszer mûködésének feltétele az ellenõrzõ laboratórium(ok) megléte.

  • A hatodik mezõgazdasági átvilágítás a következõ témákat tárgyalta: bor, cukor, nyersdohány, rizs, komló, banán, gyapot, olívaolaj, selyemhernyó, rostlen és kender, vetõmag, virág és élõ növény, valamint szárított takarmányok.

Tárgyalásokat kívánunk folytatni a cukor és izoglükóz, a dohány, a szárított takarmány termelési és támogatási kvótájának, a banán importkvóta, valamint a rizs bázisterület megállapításáról, illetve a virág- és élõnövény-ágazat támogatási kereteirõl.

A cukortermelésben a közösségi szabályozás átvétele a jelenleginél lényegesen nagyobb jövedelmet biztosít mind a mezõgazdasági termelõk, mind a cukoripar számára. A fogyasztók szempontjából ugyanakkor a csatlakozás a cukor árának igen jelentõs (70-80 %-os) növekedésével jár.

A nyersdohány-elõállítás a legnagyobb foglalkoztatási gondokkal küszködõ országrészeknek jelent fontos munkalehetõséget. A mai termelést jóval meghaladó mértékû kvóta elérése jelentõsen hozzájárulhat e régiók fejlõdéséhez.

Az átvilágítási folyamat 1999. szeptemberében zárul az elmaradt témák áttekintésével, valamint az AGENDA 2000-ben foglalt agrárpiaci reformok értékelésével.

Összefoglalóan megállapítható, hogy kis számú átmeneti mentességi igénnyel léptünk fel és mindenhol jeleztük további tárgyalási igényünket, ahol a magyar mezõgazdasági termelést, illetve a támogatási lehetõségeket a csatlakozás után behatároló kvótákról, bázisterületekrõl van szó.

Az érdemi tárgyalások megkezdését a mezõgazdaságról 2000. elsõ felében, a portugál elnökség alatt szeretné elérni az 5+1 elsõ körbe tartozó ország tárgyaló delegációja. Ennek feltétele, hogy a végleges tárgyalási pozíciót tartalmazó dokumentumokat 1999. novemberéig átadjuk a Bizottságnak.

A csatlakozási folyamatban egy lényeges feladat volt (és lesz) az EU Közösségi Vívmányai Átvételérõl szóló Nemzeti Program (ANP) agrárfejezetének elkészítése, amely az FVM szakfõosztályainak részanyagaira épül és tartalmazza az elvégzendõ feladatokat, határidõk, felelõsök és a szükséges források megjelölésével. A közelmúltban az ANP-t a Külügyminisztérium az Európai Bizottság részére átadta.

    1. Az agrárgazdaság várható versenyesélye

A csatlakozás a közös agrárpolitika maradéktalan átvételét és érvényesítését követeli meg tõlünk, s a regionális politika közösségi forrásait is csak az elõírt követelmények teljes körû teljesítésével vehetjük igénybe.

Az elemzésekbõl kiderül, hogy versenyesélyeink szempontjából a természeti és részben az üzemi struktúrát nézve helyzetünk elõnyös. A tõkeellátottság tekintetében nagyok a gondok, az intézményi háttér vonatkozásában számottevõek, de még behozhatók a lemaradások.

A vidékfejlesztési programok - a központi agrártámogatási és piacpolitikai intézkedésekkel szemben - jelentõs mozgásteret nyújtanak a tagállamok egyéni törekvései számára, mivel azok részben nemzeti és ezen belül helyi kezdeményezések alapján kerülnek kialakításra és mûködtetésre. Legfontosabb hozzáférési feltételük a kofinanszírozás. A tagországok mozgástere alapjában véve gazdasági erõforrásaikkal arányosan alakul. Lényegében arról kell döntenünk, hogy a költségvetésbõl mennyit kívánunk az EU támogatásának elnyerése érdekében ezekre a célokra költeni.

Magyarország agrár-ökológiai adottságai összességében kedvezõbbek, mint az EU átlagos állapota. Ez a természeti adottság - ágazatonként differenciált mértékben - nemzetközi viszonylatban is komparatív elõnyöket, kedvezõbb ráfordítás-hozam viszonyokat jelent. Az agrárgazdaság versenyképességének javítása, termelési pozíciójának megszilárdítása halaszthatatlanná teszi a birtokviszonyok rendezését. Arra kell törekedni, hogy versenyképes méretû üzemeket alakítsunk ki, s támogassuk a termelõi együttmûködéseket.

Általában érvényesül az a nemzetközi irányzat, hogy a versenyben való helytállást mindinkább a termékpályák felsõ szakaszai - a feldolgozási, a disztribúciós és logisztikai, valamint a különbözõ támogató, szolgáltató rendszerek - határozzák meg. A fejlõdés ezen a téren gyors volt a magyar agrárgazdaságban. Az élelmiszerkereskedelmi láncok térnyerésével gyökeresen megváltozott az alapanyag-termelés, -feldolgozás, -elosztás kapcsolatrendszere. Az élelmiszer ellátási lánc egészét átfogó, a fogyasztótól kiinduló modern logisztikai rendszer azonban még nem épült ki hazánkban.

Az ágazat GDP-hez való hozzájárulása az elkövetkezõ években számításaink szerint nem fog jelentõsen csökkenni, ami megfelel a hazai agrárökológiai potenciálunknak. Ehhez azonban érvényesíteni kell az erõforrások hatékony kihasználását szolgáló támogatási, piacszabályozási és a vertikum egészére kiterjedõ együttmûködést ösztönzõ magyar szabályozási mechanizmusokat. Az EU-val ellentétben Magyarországon az agrárágazat a külkereskedelmi mérleget nem rontja, sõt jelentõsen javíthatja. Ez pedig az ország külgazdasági és nemzetközi fizetési helyzetét nézve, hosszabb távra is indokolja az ágazat egyensúly-javító szerepének fenntartását.

Összességében elmondható hogy EU szinten globalizálódnak a folyamatok, tehát a verseny nem annyira a tagországok között, hanem mindinkább a termelõk között fog eldõlni attól függetlenül, hogy a nemzetek bizonyos ágazati struktúrákat elõnyben részesítenek. A multinacionális cégek törekvései - a tõke, a munka és az áruk szabad vándorlásának gyakorlata - átszövik az Unió egészét, s a strukturális különbségek, vagy azonosságok az ágazati hatékonyság differenciái alapján fognak rendezõdni. Az ágazatok helyzetét, és a fejlõdés irányát összefoglaló jelleggel a következõkben határozhatjuk meg:

  • Ágazataink többsége - kedvezõ ökológiai adottságainknak köszönhetõen - már most versenyképes, illetve versenyképessé tehetõ. Ez azért nagyon fontos, mert a támogatások várható (WTO-megállapodás) leépítése esetén a versenyesélyeink az EU belsõ piacain jelentõsen javulhatnak. (Ez különösen igaz a két fõ gabonanövényünkre, a búzára és a kukoricára).
  • Magyarországon - az EU-hoz viszonyítva - alacsony a mezõgazdasági termékek támogatottsági szintje. Az elmúlt években a támogatás aránya a mezõgazdasági bruttó termeléshez viszonyítva 11-14 % között mozgott. Az EU átlagában ez a szám mintegy 45 %.
  • A kedvezõbb szintû (termelési és export) kvóták elérésére akkor is törekedni kell, ha azokat rövid távon nem tudjuk "kitölteni", de nyitva kell hagyni az esetleges - késõbbi - potenciális termelés(export)növelés lehetõségét.
  • A közösségi és nemzeti támogatások rendszerének folyamatos közelítése során törekedni kell arra, hogy a támogatások a hatékony és versenyképes üzemi méretek alapján rendezõdjenek, a saját földtulajdonon alapuló gazdálkodási jelleg legyen a meghatározó (termelõ közösségek).
  • Az ágazatfejlesztési politikák kialakítása során számolni kell azzal is, hogy az EU nemcsak a magyar mezõgazdasági termékek számára lesz piac, hanem fordítva is, ezért komolyan kell vennünk a "belsõ" piacaink védelmét is. Ennek egyetlen eszköze a hazai termelés versenyképességének javítása.

A magyar agrárgazdaság versenyesélyei - a felkészülési idõszakot célszerûen kihasználva, s a rendelkezésre álló fejlesztési források elégtelenségét kivéve - általában kedvezõnek minõsíthetõk, noha néhány kiemelt ágazatban (gabona, hús, cukor) a rövidtávú kockázatokkal számolni kell.

Ágazataink jövõbeni versenyesélyeit áttekintve fõ tanulságként az fogalmazható meg, hogy a termékek piaci és jövedelmezõségi pozícióit a külsõ feltételek változása - bekerülésének az EU-környezetbe - általában pozitívan fogja érinteni. A kockázatok elsõsorban a hazai cselekvési szándékok és lehetõségek körében keresendõk. Ágazataink versenyesélyeit fõleg a szakmai munka színvonala (hozamok, kihozatali mutatók, minõségi paraméterek); a termékpályák felsõ ágainak (feldolgozás, logisztika, finanszírozás, intézmények) korszerûsítése; a hazai eszközökkel is befolyásolható együttmûködési készségek, a növénytermelés és az állattenyésztés közötti arányok tudatos irányítása döntik el. Ugyanakkor - néhány ágazat tekintetében - óriási felelõsség hárul az EU-csatlakozási tárgyalásokra. A felelõsség mindenekelõtt a kvóták megállapításához, a közvetlen támogatások (prémiumok és kompenzációk) diszkriminációk nélküli megszerzéséhez, illetve az utóbbiak konkrét összegét meghatározó bázisterületek és referencia-értékek elfogadásához, végül, s nem utolsó sorban pedig az elért megállapodások eredményeinek a termelõk számára való közvetítéséhez kapcsolódik.

Elképzeléseink szerint az agrárfejlõdés középpontjában, a minõségi átalakulás és a versenyképességi esélyek javítása áll. Ezzel együtt a mennyiségi paraméterek is rendkívül fontosak a hosszabb távú és agresszív agrárstratégia kiépítése szempontjából.

  1. Oktatás, kutatás
    1. Középfokú szakképzés
    2. Az agrároktatás alkalmazkodik az ország közoktatási és felsõoktatási rendszeréhez, de nem hagyhatja figyelmen kívül azokat a szakmai követelményeket, amelyek a nemzetgazdaság többi ágazatától megkülönböztetik. Magyarországon az elmúlt évben mintegy 190 oktatási intézményben folyt közép- és felsõfokú szakmai oktatás. Létszámát tekintve a középfokú szakképzésre járó fiataloknak 1998-ban mintegy 10 %-a tanult valamilyen agrárszakon. Ez az arány - figyelembe véve Magyarország gazdasági lehetõségeit, ökonómiai adottságit - megfelel a nemzetközi gyakorlatnak. Az oktatási és így a szakképzési intézmények is különbözõ fenntartású formákban mûködnek.

      Az Országos Képzési Jegyzék 173 agrárágazati, állami érvényû képesítést tartalmaz. Az 1997/98. tanévben az iskolarendszerben 2075 tanuló tett technikus-képesítõ vizsgát, 1623 tanuló érettségi-képesítõ vizsgát, míg 4852 fõ szerzett szakmunkás végzettséget.

    3. Felsõoktatás
    4. Az agrár-felsõoktatás valamint az agrár-felsõoktatási intézmények felügyelete és költségvetése az 1993. évi felsõoktatási törvény értelmében az oktatási tárcához tartozik. A Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakmai véleményét észrevételeit csak a Felsõoktatási és Tudományos Tanácson keresztül tolmácsolhatta - szavazati jog nélkül -, illetve tárcaegyeztetéseken képviselhette. A felsõoktatási intézményhálózat átalakításának elõkészítése során megállapodás született a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint az Oktatási Minisztérium között, s ennek értelmében az agrár-felsõoktatásban az intézmények tangazdaságainak irányítását és szakmai koordinációját az FVM miniszter látja el.

      Az 1998. évben 3560 fõ szerzett felsõfokú agrárvégzettséget. Ebbõl 1225 fõ egyetemi szintû mérnök, 2257 fõ fõiskolai szintû mérnök, 78 fõ pedig állatorvos. A hallgatók 70,9 %-a nappali tagozaton, 27,8 %-a pedig levelezõ tagozaton végzett, és alig több mint 1 % szerzett diplomát kiegészítõ képzésben.

    5. Kutatás
    6. A tárcához tartozó agrár-kutatóhelyek az elmúlt években jelentõs szervezeti és szerkezeti változáson mentek keresztül, amely több esetben a gazdálkodási forma megváltozását is jelentette. A költségvetési kutatóintézetek az állami kutatási feladatkörökrõl leválasztották a nem kutatási célú kereskedelmi, szolgáltatási tevékenységeket és az intézet szervezetébõl elkülönítették azokat.

      A kutatói létszám az elmúlt néhány évben fokozatosan csökkent és ez a tendencia 1998-ban is folytatódott. 1996-ban az agrártárcához tartozó kutatóhelyek összlétszáma 2209 fõ volt, amelybõl a kutató 487 fõ. 1997-ben összlétszám 2036 fõre csökkent és a kutatók létszáma is mérséklõdött 40 fõvel. 1998-ban összlétszám már csupán 1887 fõt tett ki, és ebbõl 428 fõ volt a kutató.

      A kutatás és fejlesztés minisztériumi szintû irányításhoz segítséget nyújt a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési tárca mellett mûködõ 14 szakértõi munkacsoport. Egy-egy munkacsoport összetételében a kutatás, az oktatás, a termelõszféra és az érdekképviseleti szervek egy-egy jeles személyisége - összesen mintegy 100 fõ - vesz részt. Az agrárkutatás-fejlesztés irányításának javítását célozza a Nemzeti Agrár Kutatási és Fejlesztési Bizottság, mely testület feladata többek között a K+F pályázatok összehangolása, és stratégiai kérdésekben döntéshozatalra irányuló javaslat megfogalmazása.

      A tárcához tartozó költségvetési kutatóintézetek ún. alaptámogatásban részesülnek, amely alacsony, és alig éri el a 46 %-ot a kiadási elõirányzaton belül. A társasági kutatóhelyek (kft., rt.) kizárólag pályázatból és egyéb saját bevételbõl mûködnek, míg a közhasznú társaságok közhasznú agrárkutatási feladatok ellátására megrendelés alapján részesülnek támogatásban.

      Az FVM jelenleg öt témakörben hirdetett meg kutatás-fejlesztési pályázatokat, összesen mintegy 1,2 Mrd Ft értékben.

      A hazai agrárkutatás elismert eredményei nem szûkíthetõk le egy év sikereként. Az 1998. év erõfeszítései is hozzájárultak azonban ahhoz, hogy a köztermesztésben levõ növények döntõ, és a köztenyésztésben levõ állatok egy részét képviselõ fajtákat kutatóintézeteinkben nemesítették és tartják fenn. A tenyészállomány fejlesztésében, a takarmányozás kutatásában, továbbá a hús- és tejtermelés biológiai alapjainak fenntartásában az állattenyésztési kutatóintézetek szerepe meghatározó. Értékes szabadalmak születtek, fontos környezet- és tájvédelmi, illetve gazdaságelemzési tanulmányok készültek. A mezõgazdasági és élelmiszeripari termelés fejlesztésében, az új technológiák bevezetésében, a külföldi módszerek és fajták adaptálásában, illetve honosításában kutatóintézeteink élenjárnak. Élelmiszeripari gyártási és tárolási technológiák kerültek kidolgozásra, táplálkozás-élettanilag értékes, magas feldolgozottsági fokú termékek születtek. A kutatóintézetek részt vállaltak a vidékfejlesztésben, s a tájtermelés rangjának helyreállításában. Az agrár-közgazdasági kutatások eredményei nélkülözhetetlenek voltak az agrárirányítás számára.

    7. Szaktanácsadás és a gazdálkodás eredményességét segítõ ismeretátadás
    8. A gazdálkodók költségvetési támogatások mellett vehetik igénybe az FVM által vezetett Szaktanácsadói Névjegyzékben szereplõ szaktanácsadók szolgáltatását. A költségvetési támogatás mértéke 1998-ban a szaktanácsadónak fizetett díj 50 %-a volt és maximális összege az éves támogatási rendeletben került meghatározása, a gazdaság méretének (éves árbevételének) függvényében.

      A szaktanácsadók szolgáltatását 1998-ban 4388 gazdálkodó vette igénybe a megkötött szerzõdések összértéke 299 millió Ft volt. A Szaktanácsadói Névjegyzékben jelenleg 550 szaktanácsadó személy, illetve intézmény és vállalkozás szerepel.

      A gazdálkodás eredményességét segítõ ismeretátadás különbözõ formáihoz az FVM pályázati rendszer keretében nyújt támogatást. Ennek keretében tanfolyamok, bemutatók, szakmai kiadványok, a szaktanácsadók továbbképzése, munkájukat segítõ számítógépes információs rendszer fejlesztése valósul meg.

    9. Köztisztviselõk továbbképzése

Az 1998. év végén a Kormány teljesen új alapokra helyezte a köztisztviselõk továbbképzését, a vezetõképzést. A Kormány középtávú terve alapján készülõ éves terv a minisztérium minden dolgozójára kiterjedõ, jól átgondolt, összehangolt munkát igényel. Ez a feladat szemléletváltozást is eredményezhet.

Az éves továbbképzési terv elkészítésekor törekedtünk a központi és az ágazati célok összhangjára. Céljaink közül négy elem (továbbképzési fõirány) kapott prioritást:

  • Európai uniós képzések

Az integrációs felkészítés során hangsúlyt kell helyezni arra, hogy meghatározott számú és felkészültségû köztisztviselõt kell a Kormánynak delegálnia az európai szervezetekbe.

  • Általános köztisztviselõi képzések

A továbbképzés során intenzív, több szakaszra épülõ képzést kell megvalósítani. Általános köztisztviselõi képzések során a jogalkalmazói típusú továbbképzések és az európai integrációs ismeretek elsajátítását kell elõtérbe helyezni.

  • Szakmai-ágazati képzések

Az integrációs tárgyalásokon résztvevõ köztisztviselõi körnek tételesen ismernie kell az ágazatra vonatkozó belsõ hatályos joganyagot, az adott nemzetgazdasági szektor helyzetét. Rendelkeznie kell idegen nyelvek ismeretével. Ismerni kell a kommunikáció, metakommunikáció, a tárgyalástechnika elveit.

  • Gyakorlati, szervezési típusú ismeretanyag elsajátítására irányuló továbbképzések

A gyakorlati ismeretanyag elsajátítása körében számítástechnikai-informatikai továbbképzések, idegen nyelvi képzések.

Ahhoz, hogy 2002-2004-re idegen nyelvi szinten is képzett apparátus álljon a minisztérium rendelkezésére, s elsõsorban azok sajátítsák el az EU-ban általánosan használt angol, majd francia, illetve német nyelvet, akik a tárgyalások, a háttérmunkák közvetlen ellátói, az FVM idegennyelv-oktatási rendszerének kialakítását tették szükségessé.

  1. Agrárinformatika
  2. A piacgazdaság újraszervezõdésének idõszakában felmerült új követelményeket a statisztikai- és információszolgáltatás egyelõre még nem tudja teljes körûen kielégíteni. Az átalakulási folyamat kezdeti éveinek egyik súlyos kísérõjelensége a korábbi adatgyûjtési és feldolgozási rendszerek visszaesése anélkül, hogy a korszerû - EU-konform - információs rendszerek kiépítése megkezdõdött volna. 1997-tõl pozitív változáson ment át az agrárstatisztika és agrárinformatika Magyarországon. Megkezdõdött azoknak az EU-kompatibilis rendszereknek a kiépítése, amelyek elengedhetetlenek az uniós csatlakozáshoz. Az elsõ eredmények részben már rendelkezésre állnak, részben - a statisztikai és információs rendszerek kialakításának nagy idõigénye miatt - az elkövetkezõ években válnak felhasználhatókká.

    A statisztikai és információs rendszerek EU harmonizációja teszi csak lehetõvé a csatlakozási tárgyalásokon résztvevõ magyar delegáció megfelelõ információs anyaggal való ellátását, az érdekek megalapozott érvanyaggal történõ érvényesítését. Az EU meghatározó információs rendszerei közül a statisztika, a tesztüzemi, a piaci információk és a Mezõgazdasági Számlák fejlesztése területén volt jelentõs az elõrehaladás az elmúlt idõszakban. Ugyanakkor csak most kezdõdtek meg az Integrált Igazgatási és Ellenõrzõ Rendszer fejlesztési munkálatai. Ez utóbbi segítségével juthatnak hozzá a tagországok termelõi a kompenzációs támogatásokhoz.

    1997. óta üzemszerûen mûködik a mûholdas távérzékelésen alapuló szántóföldi növénymonitoring. A térinformatika és a távérzékelés ezzel az agrárirányítás döntés-elõkészítõ mechanizmusának nélkülözhetetlen részévé vált. A korszerû technika hatékonysága a belvíz helyzet objektív feltérképezésében is szerepet játszik. Az EUROSTAT Compendiumban szereplõ egyes modulok végrehajtásában a távérzékelés és térinformatika terén elért hazai eredmények és lehetõségek is jól hasznosíthatók. Az agrárinformatika, ezen belül az agrárstatisztika számára is jelentõs fejlõdést biztosít az a földügy és térképészet területén megkezdett, az Acquis átvételével összefüggõ munka, amely a földhivatali információtechnológiai és szolgálatfejlesztésre építve országos szinten kiemelt feladatokat hajt végre. (Pl. a térképi alapok korszerûsítése, az Integrált Igazgatási és Ellenõrzési Rendszer adatkiszolgálása, ellenõrzési feladatai, a mezõgazdasági összeíráshoz is hasznosítható országos légi felvételezés végrehajtása.)

    1. Az agrárstatisztika
    2. Az Európai Unió a közösségi költségvetésbõl legnagyobb arányban részesedõ mezõgazdasági támogatásokra való tekintettel, az agrárinformációs rendszerrel szemben megkülönböztetett igényeket és követelményeket támaszt. Az információk döntõ többségét az agrárstatisztika szolgáltatja, amely az Európai Unió statisztikai rendszerének egyik legfejlettebb alrendszerét képezi.

      A közösségi agrárstatisztika legerõsebb tartóoszlopa a gazdaságszerkezeti felvételek rendszere, amely gazdag információforrásként szolgál az EU mezõgazdaságának helyzetérõl, annak struktúrájáról, a gazdaságok társadalmi-gazdasági jellemzõirõl. Magyarországon a FAO világcenzusához kapcsolódóan, s jórészt annak ajánlásai alapján 1970. óta 3 általános (teljes körû) mezõgazdasági összeírást valósítottak meg, 1971-ben, 1981-ben és 1991-ben. Ezek az összeírások nagyjából kielégítették az EU követelményeket is, de a többnyire kétévenkénti közösségi gazdaságszerkezeti felvételeknek hazánkban nincs gyakorlata. Az 1994-ben végrehajtott, gazdaságszerkezeti összeírás az EU szerkezeti felvételénél lényegesen szûkebb tartalmú volt, s nem ad elég támpontot megbízható döntésekhez.

      A több éve húzódó és a legfontosabb szakmai igényeket kielégítõ Általános Mezõgazdasági Összeírás alapján kaphatunk csak valós képet a mezõgazdaság tulajdoni és üzemi-vállalati viszonyairól. Ez az adatbázis a feltétele annak, hogy a meglévõ és folyamatosan mûködtetett minta összes más statisztikai felmérés eredményét reálisan értékelhessük és hasznosíthassuk.

      A ma is megfelelõ pontosságú és gyorsaságú termelési statisztika kiterjed a termelés két fõ erõforrására: a földterületre és az állatállományra, valamint a növénytermesztés és az állattenyésztés legfõbb jellemzõire. Ezek fõleg évenkénti adatszolgáltatási kötelezettséggel járó statisztikák, kivéve a sûrûbben megvalósítandó állatállomány felvételeket, és a ritkábban végrehajtandó gyümölcs- és szõlõösszeírásokat.

      Hazánk mezõgazdasági termelési statisztikáját az EU statisztikai követelményeivel egybevetve, mintegy 75-80 %-ban már ma is képes kielégíteni az EU igényeit. Magyarország immár két esztendeje, hogy rendszeresen szolgáltat termelési adatokat az állattenyésztésrõl és a növénytermesztésrõl az EUROSTAT részére, az állatállomány számbavételét pedig már 1996-ban az EU követelményeihez igazítottuk.

      A magyar agrárstatisztika talán legnagyobb elmaradása az EU követelményeitõl a mezõgazdasági üzemek (mindenekelõtt a különbözõ méretû és profilú magángazdaságok) mûködésének és teljesítményeinek rendszeres számbavételében és ezzel szoros összefüggésben a monetáris statisztika területén van. Különösképpen hiányosak az ökonómiai elemzést szolgáló információs alrendszerek. A monetáris statisztika alrendszerei közül az árstatisztika, illetve a munkaerõ- és keresetek statisztikája területén kisebb-nagyobb kiigazításokra van "csupán" szükség ahhoz, hogy az EU követelményeinek meg tudjon felelni az ország. Komoly feladatok elõtt állunk azonban a mezõgazdasági magángazdaságok termelését, költség és jövedelem helyzetét vizsgáló statisztikai alrendszer kialakítása területén.

    3. A Tesztüzemi Rendszer

Magyarországon az 1996. évben kezdõdött meg a Tesztüzemi Rendszer szervezése és mûködtetése az Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézetben (AKII), német szakemberek részvételével.

A tesztüzemek - vagyis információszolgáltatásra önkéntes alapon kiválasztott üzemek - adatainak gyûjtése és elemzése az alábbi területekre terjed ki:

  • az üzemek méretében és a tulajdoni viszonyokban bekövetkezõ változások (életképes gazdaságméret, a földtulajdon és a földhasználat kérdései);
  • a termelés anyagi mûszaki feltételeinek változása (a beruházások alakulása, a termelõkapacitások cseréje, korszerûsítése);
  • a termelés és a termelési szerkezet alakulása (a termelés racionális mértékû növelése: a természeti adottságok jobb kihasználását, az üzemi jövedelmek növelését eredményezõ termelésszerkezeti változások);
  • a foglalkoztatottság, a munkatermelékenység, a mezõgazdasági jövedelmek alakulása;
  • a termékek a termelési folyamatok hazai és nemzetközi versenyképességének alakulása, a mezõgazdasági termékek elõállításához felhasznált naturális ráfordítások, valamint a termelés költségének és jövedelmezõségének bemutatásával;
  • az agrártámogatások hatása a versenyképességre és a jövedelmezõségre.

A feldolgozott adatokat az AKII kiadvány formájában évente megjelenteti, amely nagy mértékben igazodik az EU Bizottság "Eredmény-beszámolójához", lényegében minden olyan információt tartalmaz, amellyel a vizsgált üzemek gazdálkodása jellemezhetõ.

1997-ben már 6 megyére terjedt ki az adatgyûjtés (Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Somogy és Vas megye) és 500 üzemet fogott át. A vizsgált üzemkör az 5 hektárnál nagyobb területen gazdálkodó, vagy 5 számosállatnál többet tartó egyéni gazdaságokból és gazdasági szervezetekbõl áll. Az üzemek a mezõgazdasági tájkörzetek szerinti elhelyezkedésük, méretük és termelési profiljuk figyelembevételével kerültek kiválasztásra. 1998-ban tovább bõvült az adatszolgáltatásban résztvevõ megyék köre (Pest, Bács-Kiskun, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala, Baranya), s így már 12 megyében folyt a munka 7 könyvelõiroda közremûködésével. Mindez mintegy 1200 üzem adatszolgáltatását jelentette. 1999. évben további két megyével - Heves és Gyõr-Moson-Sopron megye - bõvült a hálózat.

A rendszer teljes kiépülését feltételezve 2000-2100 üzem (350-400 jogi személyiségû gazdasági társaság és szövetkezet, valamint 1600-1800 egyéni gazdaság) kiválasztására, illetve az adatszolgáltatásban történõ önkéntes közremûködésére van szükség. A kívánt üzemszám elérése 2000-2001. évekre tervezhetõ.

    1. A Piaci Információs Rendszer

A piaci információs rendszerek fõ feladata a piaci transzparencia megteremtése. Az információk a felhasználók szerint két csoportba sorolhatók:

  • a piaci szereplõk igényeit kielégítõ információs rendszerek;
  • a központi irányítás (vagyis a kormányzati szervek és a csatlakozás után az EU Bizottság VI. Fõigazgatósága igényeit szolgáló piacstatisztikai adatszolgáltató rendszerek.

Magyarországon elsõsorban a piaci szereplõk információs igényeit kielégítõ rendszerek kiépítése területén történtek meg az elsõ lépések az elmúlt években. A majdani csatlakozás utáni brüsszeli igényeknek még csak részelemeiben tud megfelelni a hazai rendszer.

Magyarországon a médiumokon keresztül széles kör számára elérhetõ piaci információs rendszer az Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézetben mûködik. Az információs rendszer fõbb célcsoportjai, információi és jellemzõi a következõk:

  • Az elmúlt két évben kialakított EU-konform Piaci Információs Rendszer a búza, a kukorica, a vágósertés, a vágómarha és a tej ágazatokra. Az adatgyûjtés és a bulletin megjelentetése kéthetente (a tej esetében havonta) történik. Az információgyûjtés és a közzététel közti idõ maximum 3 nap. A rendszer adatköre kiterjed a felvásárlási (input) árakra és mennyiségekre, néhány feldolgozott (output) termék termelõi áraira és a fogyasztói árakra.
  • A korábbi években kialakított információs rendszer a zöldség-gyümölcs, a vágott virág fogyasztói és nagybani piacain folyó kereskedelemrõl tájékoztat. A fogyasztói piacok közül 50 jelentõsebb tartozik megfigyelési körébe, a nagybani piacok közül pedig öt. Az ország összes zöldség-gyümölcs, illetve vágott virág termelésének mintegy 40 %-át kínálják a rendszerhez tartozó piacok. Az árakat naponta, illetve hetente két alkalommal gyûjtik. Az adatok feldolgozása folyamatos, és naponta megjelennek a Magyar Televízió Képújságában. A heti összefoglaló adatokat nyomtatott médiumokon keresztül teszik közzé. A burgonya információs alrendszer kiadványai, kéthetente jelennek meg.
  • A Piaci Információs Rendszer részeként mûködik a sertésállomány alakulására elõrejelzõ rendszer.
    1. A Mezõgazdasági Számlák Rendszere

A Mezõgazdasági Számlák Rendszerét (MSZR) az EU agrárpolitikai információ igényeihez igazodva alkották meg. A rendszer a mezõgazdasági tevékenységrõl, mindenekelõtt a jövedelemtermelés nagyságáról és annak összetevõirõl ad átfogó, és további részletes elemzésekre is lehetõséget adó képet. Az MSZR magyarországi kidolgozása, az erre alapuló modellek és szimulációk fejlesztése az EUROSTAT által megszabott irányelvek szerint 1996 õsze óta folyik egy munkacsoport kereteiben, melynek tagjai a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Központi Statisztikai Hivatal, az Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet, és a Gödöllõi Agrártudományi Egyetem. A rendszer már most megteremti annak lehetõségét, hogy negyedévenként elõrejelzések, becslések készüljenek. Lehetõséget kínál arra is hogy, a késõbbiekben a prognózisokon túl különbözõ hatásvizsgálatok is készülhetnek a segítségével.

  1. Jogalkotási tevékenység
  2. A minisztérium jogszabály-elõkészítõ és jogalkotó tevékenysége az elmúlt évben tovább erõsödött. Az 1997. évi 112 miniszteri rendelethez képest 1998-ban már összesen 123 miniszteri szintû jogszabályt készített el.

    A tárgyévben az elõzõ kormányzati ciklusban 57 rendelet, míg a második félévben az új kormány alatt 66 miniszteri rendelet jelent meg. E rendeletek nagyobb része közvetlenül a piacszabályozáshoz, illetve a támogatási rendszerhez kapcsolódik, de az ágazat többi területén is jelentõs jogalkotási munka folyt.

    Az 1998. évben megjelent törvények közül a géntechnológiai tevékenységrõl szóló 1998. évi XXVII. törvény a legfontosabb. E törvény a biotechnológiai úton elõállított szervezetek környezetbe juttatásának és felhasználásának feltételeit szabályozza, illetve a genetikailag módosított szervezetek engedélyezésérõl, nyilvántartásáról és felhasználásának ellenõrzésérõl szól. E törvénnyel a géntechnológiai szabályozásában a világ élvonalába kerültünk, megelõzve mind a környezõ és térségbeli országokat, mind néhány tõlünk fejlettebb EU tagországot is, mivel a hazai szabályozás az EU irányelveinél jóval teljesebb körben állapítja meg a biotechnológia alkalmazása során követendõ elõírásokat.

    A jogalkotási feladatok keretében módosításra került a vad védelmérõl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény, továbbá a területfejlesztési támogatások és a decentralizáció elveirõl, a kedvezményezett területek besorolásának feltételrendszerérõl szóló OGY. határozat.

    A jogharmonizációs munka eredményeképp 1998-ban került szabályozásra a kiváló minõségû és hagyományos különleges tulajdonságú élelmiszerek megfelelõségének tanúsításáról szóló kormányrendelet, valamint a mezõgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzõinek oltalmára vonatkozó részletes szabályokról szóló miniszteri rendelet.

    Elkészültek a vágóállatok (vágómarhák, vágósertések, vágójuhok) vágás utáni minõsítésérõl szóló rendeletek, amelyek - a szintén 1998-ban megjelent - általános eljárási szabályokkal együtt egységes egészet alkotnak. E rendeletek megalkotásával a vágóállatok minõsítése az EU rendszerével megegyezõ módon történik.

    A fegyveres biztonsági õrségrõl, a természetvédelmi és a mezei õrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény felhatalmazása alapján készült el a mezõõrök és a hegyõrök szolgálati viszonyáról szóló rendelet. A rendelet meghatározza az õrök jogait, kötelezettségeit, a fegyverhasználat szabályait.

    A piacszabályozással összefüggésben még 1997-ben egy új exporttámogatási rendszer került bevezetésre, amelyhez kapcsolódva több miniszteri rendelet jelent meg, amely az 1998-ban felállt Agrárintervenciós Központ bevonásával pályázati rendszerû exporttámogatásokat hirdetett meg. Ennek keretében meghatározott mértékig lehetett pályázni sertéshúskészítmények, vágott házinyúl, takarmánybúza, hús- és belsõségkonzervek, termesztett gomba, növendék liba és kacsa, bor, búza, valamint élõsertés támogatott kiszállítására.

    A nyáron felmerült búzaértékesítési gondokkal összefüggésben került elõször meghirdetésre a garantált áras búzafelvásárlás lebonyolításának rendje, amelynek végrehajtásában több felvásárló szervezet, közraktár és bank vett részt. A malmi minõségû búza mellett intervenciós felvásárlást hirdetett meg a minisztérium az árpára, rozsra és tritikáléra, valamint a takarmány és az EURO minõségû búzára is. A búza értékesítési gondjainak megoldására támogatásban részesült továbbá a közraktári tárolás, a takarmányszükséglet és búza õrlési szükséglet megvásárlása is.

  3. Az agrárgazdaság PHARE programjainak teljesítése

Az 1995. évi agrárgazdasági PHARE program pénzügyi emlékeztetõjét 1995 decemberében írták alá az Európai Bizottság és a Magyar Köztársaság Kormányának képviselõi. A program kivitelezésének megkezdéséhez azonban csak 1997. januárjában adta meg az engedélyt az Európai Bizottság.

Az agrárágazat csatlakozásra való felkészítését célzó program - két projekt 1997. évi törlését követõen - az alábbi hét projektbõl állt:

  1. Az ingatlan nyilvántartási intézményrendszer modernizálása;
  2. A minisztériumi csatlakozási felkészülés segítése;
  3. A növény-egészségügyi intézményrendszer felkészítése;
  4. A gabonaminõsítési rendszer fejlesztése;
  5. Az állategészségügyi intézményrendszer fejlesztése;
  6. Az agrárinformatikai rendszer fejlesztése;
  7. A Magyar Agrárkamara informatikai rendszerének fejlesztése.

1997. év végére a program keretében rendelkezésre álló összesen 10 millió ECU keretbõl az agrárgazdasági PHARE Iroda 1548141 ECU értékben kötött szerzõdéseket. A program finanszírozási szerzõdésének érvényességi határideje 1998. december 31. volt, ezért az 1998. év fõ céljait a fennmaradó 8451859 ECU PHARE forrásszerzõdésekkel történõ lekötése jelentette.

  1. Az ingatlan nyilvántartási intézményrendszer modernizálása (a megyei földhivatalok információs rendszerének fejlesztése)
  2. A projekt fõ célkitûzése a megyei földhivatalok informatikai fejlesztése volt. A nemzetközi tenderezés és az azt követõ szerzõdéskötés hosszadalmas eljárása miatt a szerzõdés brüsszeli befogadása nem történt meg az 1998. december 31-i határidõig. Lehetõséget kaptunk arra, hogy a teljes projektet az 1999. évi PHARE program forrásából finanszírozzuk.

  3. A minisztériumi csatlakozási felkészülés segítése
  4. A projekt összesen 1300 ezer ECU-t kitevõ keretét mintegy 250 ezer ECU híján sikerült lekötni. A fennmaradó forrást 1998. év végére lekötötték. A megkötött szerzõdések kivitelezése az eltervezett ütem szerint megkezdõdött, de egy részük teljesítése áthúzódott az 1999-es évre.

  5. A növényegészségügyi intézményrendszer felkészítése
  6. Az év folyamán a növényegészségügyi intézményrendszer laboratóriumi eszközeinek megújítását szolgáló nemzetközi versenytárgyalás és az azt követõ - közel 1 millió ECU értékû eszköz-szállítási szerzõdés megkötésére került sor.

  7. A gabonaminõsítési rendszer fejlesztése
  8. Az 1997-ben kötött szakértõi szerzõdés eredményeként, a minisztérium érintett részlegei az év folyamán szakértõi segítséget kaptak a gabona minõségvizsgálat fejlesztése terén teendõ lépések tekintetében. A célkitûzés elérését segítette a kiválasztott referencia laboratóriumoknak szállított labor- és informatikai eszköz. A projekt 500 ezer ECU-s kerete ezzel kimerült.

  9. Az állategészségügyi intézményrendszer fejlesztése
  10. Az év folyamán bonyolították le a nemzetközi versenytárgyalásokat és kötötték meg azokat a szerzõdéseket (összesen mintegy 1,8 millió ECU értékben), amelyek a száj és körömfájás laboratórium kialakítását és felszerelését, illetve az állategészségügyi informatikai rendszer továbbfejlesztését eredményezték. A projekt keretébõl szerzõdtetett szakértõk munkája, illetõleg a lebonyolított szakmai tanulmányutak jól szolgálták az állategészségügyi intézményrendszer felkészülését.

  11. Az agrár informatikai rendszer fejlesztése
  12. A projekt kivitelezése a megelõzõ évi szakértõi szolgáltatások felhasználását követõen, adminisztratív okokból közel fél évet állt. Egy eredménytelen nemzetközi versenytárgyalást követõen azonban sikerült még a határidõ lejárta elõtt szerzõdést kötni a szolgáltatások folytatására és így a rendelkezésre álló 500 ezer ECU forrás teljes mértékû kihasználására.

  13. A Magyar Agrárkamara informatikai rendszerének fejlesztése

A projektben a MAK informatikai rendszerének továbbfejlesztését célzó egyetlen nemzetközi eszközszállítási versenytárgyalás bonyolítását és a szerzõdés megkötését tervezték. A szerzõdés megkötésére a MAK agrárgazdaságon belüli helyének és szerepének tisztázatlansága miatt nem került sor. Ezért a projekt - közel 700 ezer ECU-s - kerete kihasználatlan maradt.

Az 1998-as év folyamán a fentieken felül folytatódott a KüM 1997-es programjában szereplõ agrárgazdasági projektek fejlesztése és a kapcsolatos adminisztratív munka. A projektek kivitelezése azonban a brüsszeli engedély híján nem indulhatott meg.

1998. februárja és májusa között koordinálta a PHARE Iroda a minisztérium 1998. évi PHARE program javaslatának kidolgozását és végezte a kapcsolatos egyeztetési és adminisztrációs teendõket. Az eredetileg 22 millió ECU-re tervezett program végül 16 millió ECU finanszírozást nyert.

  1. Az agrárgazdaság intézményi struktúrája
  2. A minisztérium és intézményei a tárgyév során ellátták a mezõgazdaság, a vadgazdálkodás és halászat, az élelmiszeripar, az erdõgazdálkodás és az erdõvédelem, a mezõgazdasági termékforgalmazás, a növényvédelem és agrárkörnyezet-gazdálkodás, az állategészségügy, a termõföld minõségi védelme, a térképészet és földügy, a mezõgazdasági minõsítés, a mezõgazdasági célú vízgazdálkodás, a vidékfejlesztés, a területrendezés, a településrendezés és az építésügy hatósági és szakigazgatási feladatait, az ágazathoz kapcsolódó kutatás és fejlesztés feladatait, a szakirány szerinti középfokú képzési tevékenységet.

    A Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló 1998. évi XXXVI. törvény alapján jelentõs mértékben növekedett a minisztérium feladata és ezzel összefüggésben emelkedett a fejezet költségvetése is. Új feladatként a minisztériumhoz kerültek a vidékfejlesztéssel, a területfejlesztéssel és területrendezéssel kapcsolatos feladatok, a mezõgazdasági célú vízhasznosítással és vízkárelhárítással összefüggõ feladatok, meghatározott építésügyi feladatok.

    A minisztérium és intézményrendszere 1998. évi feladatait 106560,9 millió Ft kiadás teljesítésével valósította meg, melynek forrása 70202,4 millió Ft támogatás és 49039,8 millió Ft saját bevétel volt. A tényleges kiadás 13839,8 millió Ft-tal több az eredeti elõirányzatnál és 17085,6 millió Ft-tal kevesebb a módosított elõirányzatnál

    A fejezet engedélyezett átlaglétszáma 15916 fõ, a tényleges átlaglétszám 16116 fõ volt. A növekmény a többletbevételekkel összefüggésben felmerült többletfeladathoz kapcsolódó létszámfejlesztéshez kapcsolódik.

    Állategészségügyi és élelmiszerellenõrzési szakigazgatási intézmények

    A fõvárosi, megyei állomások hatósági és szolgáltató, az állategészségügyi intézetek pedig csak szolgáltató tevékenységet látnak el. Ennek keretén belül kiemelt jelentõségû a veszélyes állatbetegségek leküzdésével kapcsolatos feladatok, az élelmiszer- és takarmányellenõrzési hatósági munka, az országhatáron folyó állategészségügyi ellenõrzõ és vizsgáló tevékenység, az állategészségügyi intézetek diagnosztizáló és betegségmegállapító tevékenysége.

    Az alapfeladatok között idõszakosan jelentõséget kapott az 1993 óta folyó, a róka veszettség elleni vakcinás védekezés, amely már az egész Dunántúlra kiterjedt. Folytatódott a monitoring rendszerû száj- és körömfájás, sertéspestis, sertések hólyagos betegsége és juhok brucellózisának felderítésére és ellenõrzésére szolgáló laboratóriumi vizsgálati program. Változatlanul mûködik a csernobili reaktor balesetet követõen kiépített sugárzásmérõ-figyelõ rendszer.

    Az intézményi körben 1998. évben szervezeti változás nem volt.

    Növényegészségügyi szakigazgatási intézmények

    Az intézményrendszer alapfeladatai lényegesen nem változtak. Az állomások folyamatosan végezték a növényi károsítók fellépésének megelõzését, szükség esetén a károsítók pusztítását, a növényvédõ szerek, termésfokozó és talajjavító anyagok ellenõrzését, a növényegészségügyi határállomások mûködtetését.

    Földmûvelésügyi szakigazgatási intézmények

    A megyei földmûvelésügyi hivatalok alapvetõ feladata az agrártámogatás mûködésében és ellenõrzésében való közremûködés, a vadászati és halászati igazgatás megyei ellátása, a részarány földtulajdon terület kiadása, termésbecslés koordinálása, megyei statisztikai és egyéb adatszolgáltatás, helyi tanácsadás.

    Erdészeti szakigazgatási intézmények

    A közigazgatási reform kapcsán 1997. I. 1-jével az FM Erdõrendezési Szolgálat és a 10 erdõfelügyelõség összevonásával megalakult az Állami Erdészeti Szolgálat. Munkájuk kiegyensúlyozottabbá vált. Az intézmény ellátja a hosszú távú erdõállomány gazdálkodás ütemtervezését, ellenõrzi a tartamos erdõgazdálkodást, mûködteti az Országos Erdõállomány Adattárat, ellátja az erdészet és az elsõdleges fafeldolgozás szakágazati statisztikai területeit és közremûködik az erdõgazdálkodáshoz igénybevett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásokban.

    Területi Fõépítész Irodák

    Az Irodák a minisztériumok felsorolásáról szóló 1998. évi XXXVI. törvény alapján kerültek az FVM felügyelete alá. Nyolc illetékességi területen részben önálló gazdálkodási jogkörrel végzik a terület- és településrendezési, úthálózat-fejlesztési tervek egyeztetését, véleményezését, mûködtetik a településrendezési és építészeti tanácsokat, szakmai állásfoglalásokat készítenek.

    Földhivatalok, Földmérési és Távérzékelési Intézet

    A földügyi szakigazgatás intézményei 1998-ban ingatlan nyilvántartással, földhasználattal, földvédelemmel, földértékeléssel, földminõsítéssel, földméréssel és térképészettel kapcsolatos hatósági és szervezetszerû feladataikon túl ellátták a termõföld-tulajdon rendezésével (földkárpótlás, részarány-tulajdon rendezés) összefüggõ állami feladatokat is.

    A Földmérési és Távérzékelési Intézet hatósági jogkörében ellátta az államhatárral kapcsolatos, a nemzetközi szerzõdésekben és kétoldalú megállapodásokban a tárgyévre meghatározott földmérési és nyilvántartási feladatokat. Teljesítette a központi adat- és térképtárral összefüggõ, a Földrajzi névtár vezetésére vonatkozó, az alappont hálózatokat és az állami topográfiai térképeket érintõ ellenõrzési feladatait.

    Az érintett intézmények elvégezték a Nemzeti Kataszteri Program végrehajtása keretében a tárgyévben esedékes elõkészítési, szakfelügyeleti és állami átvételi feladatokat is.

    A földügyi szakterületnél jelentõs változást eredményezett a feladatellátás feltételeinek tekintetében a földhivatalok megerõsítésével kapcsolatos kormányhatározat végrehajtásával biztosított 270 fõ létszámfejlesztés. Az intézkedés eredményeként a hivatalok mûködõképessége stabilizálódott. A megerõsítést elrendelõ kormányhatározattal és az év során megvalósított fejlesztésekkel biztosítani lehetett a vidéki földhivataloknál az elmaradások felszámolását, illetve jelentõs csökkentését, továbbá az intézkedések hatására - mindenekelõtt a fõvárosban, de a megyei földhivataloknál is - az ügyfélfogadás és az adatszolgáltatás színvonala jelentõsen emelkedett. Megkezdõdhetett a szervezési és technikai elõkészítése annak a munkának, melynek célja a körzeti földhivataloknak teljes körû bevonása a fõvárosi ügyirathátralék gyorsított felszámolásába.

    Mezõgazdasági minõsítés és törzstenyészet fenntartás intézményei

    Az intézmények a köztermesztésben és -tenyésztésben alkalmazható állat- és növényfajták állami elismerésével és minõsítésével, fajtafenntartással, génkészletek képzésével és megõrzésével, tenyésztés-szervezéssel, takarmányvizsgálattal és a forgalomba kerülõ bor- és borászati termékek engedélyezésével és minõségvizsgálatával növényi- és állati szaporítóanyagok minõsítésével és forgalmazásának hatósági ellenõrzéséve összefüggõ feladatokat látnak el.

    Az intézmények körében szervezeti változás, feladat átcsoportosítás nem volt. Az Országos Mezõgazdasági Minõsítõ Intézetnél a Miniszterelnöki Hivatal a közigazgatási reform program keretében "átvilágítást" végzett.

    Központi Kárrendezési Iroda

    A Központi Kárrendezési Iroda - a megszüntetett Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal jogutódjaként - 1998. április 1-jei hatállyal alakult. A Központi Kárrendezési Irodához 13 megyei kirendeltség tartozik. Az intézet alaptevékenysége a személyi és vagyoni kárpótlási, valamint kárrendezési eljárásokkal összefüggõ feladatok ellátása.

    A megszüntetett Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal elõirányzat maradványa a Központi Kárrendezési Irodához került átcsoportosításra.

    Agrárintervenciós Központ

    Az Agrárintervenciós Központ kormányhatározat alapján 1998. január 1-i hatállyal új intézményként jött létre. Fõ tevékenységei közé az agrártámogatási rendszeren belül a piacrajutási támogatások kifizetése, ellenõrzése, az állam részérõl a piaci folyamatok érdemi befolyásolása, az export-import letéti díjak kezelése és nem utolsó sorban az EU csatlakozáshoz szükséges intézményrendszer kezdeti kiépítése.

    Mezõgazdasági középfokú szakoktatás és szaktanácsadás intézményei

    Az intézményi körbe 12 középfokú szakoktatási intézet, valamint az Agrárszakoktatási Intézet tartozik.

    Az intézetek ágazati szakmai középfokú, szakmunkásképzõ és szakiskolai oktatást, képzést folytatnak, valamint tanfolyami továbbképzési és szaktanácsadási feladatokat látnak el.

    Közmûvelõdési intézmények

    E körbe a Magyar Mezõgazdasági Múzeum és az Országos Mezõgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ tartozik.

    Az intézmények a mezõgazdasági muzeális értékû tárgyak, dokumentumok gyûjtését, õrzését, tudományos feldolgozását, bemutatását, szakmai könyvek és folyóiratok beszerzését, kiállítások szervezését, valamint szakkönyvtári tevékenységek koordinálását végzik.

    Agrárkutató intézetek

    Az intézményi körhöz 10 önállóan és 3 részben önállóan gazdálkodó központi költségvetési intézmény tartozik.

    Mezõgazdasági, élelmiszeripari, erdészeti, faipari, agrárgazdasági és biotechnológiai, mûszaki-gépészeti kutatásokat és kísérleti fejlesztéseket végeznek, tevékenységükben mind jelentõsebb hangsúlyt kap az ország tájegységeinek megfelelõ fajta-és technológiai kutatás-fejlesztés.

  3. Célok és intézkedések

Az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló 1997. évi CXIV. törvény kijelöli a gazdasági- és társadalmi célokat, meghatározza az alapvetõ fejlesztési elveket és eszközöket.

Fõ célkitûzésként határozza meg a következõket:

  • a termelés versenyképességének javítása, a mezõgazdasági termelés és a piaci szabályok feltételeinek olyan alakítása, melynek eredményeként elsõsorban hazai termékekkel, megfelelõ mennyiségben és minõségben legyen kielégíthetõ a lakosság élelmiszerkereslete;
  • a nemzetgazdaság más ágazataihoz viszonyított esélyegyenlõség megteremtése, továbbá annak elõsegítése, hogy az agrártermelésbõl élõk arányos tõke- és munkajövedelmet szerezhessenek meg;
  • a kedvezõ agráradottságok - a viszonylagos elõnyöket kínáló természeti és gazdasági erõforrások - gazdaságos, exportorientált termelés szolgálatába állítása;
  • a jogszabályi elõírásoknak megfelelõ foglalkoztatás és jövedelemszerzés ösztönzésével hozzájárulás a vidék lakosságmegtartó képességének javításához;
  • a termelõtevékenység összhangba hozása a természeti környezet megõrzéséhez fûzõdõ össztársadalmi érdekkel, az agrárgazdaság fenntartható fejlõdésével;
  • a gazdaság emberi erõforrásainak fejlesztése, az agrárinnováció segítése.

Az 1998. évi kormányváltás után a polgári kormány a törvény szellemében vette át az agrárgazdaság irányítását. Döntõen az elõzõ kormány örökségeként az ágazatban felhalmozódott gondok számos azonnali intézkedést tettek szükségessé. Ilyen gond volt többek között:

  • a mezõgazdaság szerkezet-átalakításának halogatása,
  • a több termékkörben (búza, kukorica, sertés, tej, alma, szõlõbor) jelentkezõ esetenként mesterségesen gerjesztett piaci zavar,
  • az orosz piaci válság,
  • a világban kialakult túltermelési válság,
  • a természeti katasztrófaként jelentkezõ ár- és belvíz,
  • a termésértékesítési nehézségeket kihasználó politikai célú zavarkeltés,
  • az agrárköltségvetés determinációkkal terhelt, csaknem üres kasszája,
  • az 1,6 milliót meghaladó elintézetlen bejegyzési kérelem a földhivataloknál, a kárpótlási ügyek elhúzódása,
  • a statisztikai és információs rendszerek alapvetõ hiányosságai, ezen belül az Általános Mezõgazdasági Összeírás elodázása,
  • az elavult termelési szerkezet, a ráfordítások elmaradásának köszönhetõen kizsigerelt termõföld és a csökkenõ termelési színvonal,
  • a termékértékesítéssel korszerûen foglalkozó szövetkezetek hiánya,
  • a piacszabályozásban az örökölt rosszul mûködõ garantált áras felvásárlási rendszer,
  • a mezõgazdasági hitelintézetekkel foglalkozó bankhálózat hiánya,
  • az élelmiszeripar egyes ágazataiban 40-60 %-os kapacitáskihasználás,
  • a restrikciós gazdaságpolitika miatt erõteljesen visszaesett a hazai élelmiszerfogyasztás,
  • az agrár-, vidék- és területfejlesztés egységes kezelésének hiánya.

A feszültségeket az FVM a Kormány segítségével megoldotta, illetve enyhítette. Ezzel együtt a napi feladatok mellett:

  • erõteljesen fokoztuk az agrárdiplomáciai tevékenységet,
  • piacokat tártunk fel az exporttermékeknek,
  • ennek keretében a túltermelési válság közepette az 1997. évinek kétszeresét - közel 2 millió tonna búzát - értékesítettünk a külpiacokon,
  • a garantált áras szerzõdésükrõl lemondó termelõk részére nyújtott tonnánként 3 ezer Ft-os kifizetéssel hatástalanítottuk a kukoricapiac feszültségeit,
  • eredményesen megelõztük a szõlõ-bor, a baromfi- és sertéshús értékesítési válságot,
  • a minõség és a versenyképesség javítása érdekében a termelõk felé szigorítottuk a növekvõ támogatás elérésének feltételeit,
  • a vidék fejlesztésével összhangban 1998. szeptember 1-jén egy megyében indítottuk az iskolatej akciót. A teljes költség 70 %-át a tárca magára vállalta, míg 30 %-ot az önkormányzatok fedeztek. Ma már hat megyében és Székesfehérváron mûködtetjük sikeren az iskolatej akciót. Más megyékben és nagyvárosokban is óriási az érdeklõdés iránta. Ezért tervezzük az iskolatej akció országos kiterjesztését,
  • sikerrel elhárítottuk az orosz piac fizetõképtelensége miatt a konzervipart és a termelõket fenyegetõ katasztrófát,
  • enyhítettük a termõterület jelentõs részén keletkezett belvízkárokat,
  • eredményesen folytattuk az EU csatlakozási és harmonizációs munkát,
  • szervezeti és intézményi átalakítást valósítottunk meg,
  • az FVM felügyelete alá került a Tartalékgazdálkodási Közhasznú Társaság (TIG Kht.),
  • a stratégiai döntések biztonsága érdekében megvásároltuk a Concordia Rt. társtulajdonban levõ részvényeit,
  • kidolgoztuk "Az agrárgazdaság, a vidékfejlesztés és a területfejlesztés stratégiai kérdései" c. elõterjesztést.

Az agrárgazdaság stratégiája az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló törvény, illetve a Kormányprogram alapján ágazatonként és funkcionális területenként részletesen tárgyalja a következõ évek stratégiai céljait és eszközrendszerét. Az agrárkormányzat a szakmai és érdekképviseletekkel, valamint az Agrártanáccsal egyeztetett és a Kormány által elfogadott stratégia alapján az alábbi célokat tûzte ki:

  • a versenyképes termelési színvonal stabilizálását és hatékony fejlesztését a jó adottságú területeken,
  • a belföldi piac és a feldolgozóipar magas színvonalú ellátását jó minõségû és választékú élelmiszerekkel, alapanyagokkal,
  • az agrárgazdaság nettó export árbevételének hatékony növelését,
  • az élelmiszergazdaság vállalkozói számára elvárható jövedelem-színvonal és biztonság megteremtését,
  • a környezetkímélõ gazdálkodást,
  • a vidék lakosságmegtartó képességének növelését,
  • az Európai Uniós csatlakozás megfelelõ elõkészítését.

Az agrárgazdaságban célul kitûzött stabilitás megteremtése érdekében hatékonyabb mezõgazdaságot kell felépíteni, amelyhez az agrárágazatok mennyiségi és minõségi megújítására van szükség. A kormány feladata olyan feltételek megteremtése, amelyek hatékonyan szolgálják az agrártermelés folyamatos fejlõdését, jó minõségû, versenyképes termékek elõállítását, a gazdálkodók részérõl is igényelt integrált termelés bõvülését. Azzal számolunk, hogy az EU tagországok gyakorlatának megfelelõen a gyengébb termõhelyi adottságú területeken a hagyományos termesztési módszerek, a táj- és környezet-megóvási tevékenységek kerülnek elõtérbe.

E cél elérése érdekében az agrárágazatok gazdasági törvényalkotási programját a piacszabályozás, a gazdálkodás feltételeinek több évre szóló stabilitása érdekében kell meghatározni. Egyúttal gyorsítani kell az EU csatlakozás jogharmonizációs munkáit és az agrárintézmény-rendszer soron kívüli fejlesztését.

Agrárgazdaságunk szempontjából egyik legfontosabb feladat hazánk Európai Uniós csatlakozásának elõkészítése. Elemzések szerint reális lehetõség van arra, hogy a magyar agrárgazdaság harmonikusan illeszkedjék az EU agrárrendszerébe.

Az agrárgazdaságunk komparatív elõnyei alapján cél a mielõbbi, lehetõleg teljes körû csatlakozás, minél szûkebb és minél rövidebb idõtartamú eltérésekkel. Eredményes felkészülés és teljes körû csatlakozás esetén a piacrajutás és a támogatások elnyerésébõl adódó elõnyök egyértelmûen meghaladják a hátrányokat.

A tárgyalások során alapvetõ célként kell kitûzni, hogy a csatlakozás során a magyar agrárgazdaságra háruló kötelezettségek, és a megilletõ jogok összhangban legyenek egymással. Az agrártermelés optimális mennyiségi és minõségi fejlesztésével a piaci viszonyok stabilizálásával kell kedvezõ kiindulási alapokat (pl. kvóták) biztosítani az EU támogatások elnyeréséhez. Fel kell készülnünk arra is, hogy a várható erõs versenyt kedvezõbb helyzetben fogadjuk a hazai piacon.

A világkereskedelmi feltételeket tekintve azzal számolunk, hogy a mezõgazdasági termékek piacát hosszabb távon - tendencia jelleggel - javuló feltételek, növekvõ világpiaci árak és bõvülõ élelmiszerkereskedelem jellemzi. A GATT/WTO megállapodás újratárgyalását követõ kereskedelmi rendben fontos árnövelõ hatás tulajdonítható az exportszubvenciók tervezett nagyarányú leépítésének.

A magyar agrártermékek exportbõvülése egyrészt a közép-európai országok piacaira, a CEFTA integráció együttmûködésének erõsödésére alapozható. Ezen túlmenõen hosszabb távon reálisan számolhatunk a FÁK országok importigényére is.

Fel kell készülnünk arra, hogy a nemzetközi kereskedelmi folyamatokat tekintve az agrárgazdaságban erõsödik a piacvédelem jelentõsége, nõ az importterhelés és élesedik a hazai piacokért folytatott verseny.

A megfogalmazott célok és a tárca megnövekedett feladatai agrárdiplomáciai offenzívát tesznek szükségessé. Az ágazat külkapcsolatai továbbfejlesztési irányának meghatározása, a kapcsolatépítés súlypontjának kialakítása során célként fogalmazódik meg, hogy a gazdasági diplomáciai tevékenység keretében sokkal határozottabban képviseljük gazdasági érdekeinket, továbbá támogatókat szerezzünk a tagállamok körében az Európai Unióhoz való csatlakozásunkhoz, élénkítsük kapcsolatainkat és javítsuk piacrajutási esélyeinket.

A vidékfejlesztés és az ehhez kapcsolódó regionális, a határon átnyúló komplex mezõgazdasági fejlesztési programok bõvítik a nemzetközi együttmûködés mozgásterét. Nagy jelentõséget tulajdonítunk pl. az árvizes térségeken Ukrajnával és Romániával közösen megvalósítható vízgazdálkodási elképzeléseknek, a fagazdálkodási együttmûködésnek, a biotermékek elõállításának, közös feldolgozó-kapacitások létesítésének. Déli szomszédainkkal elsõdleges cél a szállítási kapacitások bõvítése, tengeri kikötõ elérésének biztosítása, a mezõgazdasági gépgyártás fejlesztése. Távolabbi országokkal nyílik lehetõség édesvízi haltenyésztési és halfeldolgozási együttmûködésre.

A következõ években relációs céljaink között kiemelt szerepet játszanak az Európán túli fejlett országok, továbbá Kína, a délkelet-ázsiai, valamint a latin-amerikai országok.

A nemzetközi gazdasági kapcsolatok fejlesztését, a szaktárcák közötti és a nemzetközi szervezetekkel (OECD, FAO) való kapcsolatok elmélyítésével kívánjuk megvalósítani. Az agrárgazdaság érdekeinek a számunkra kiemelten fontos országokban való képviseletére erõsíteni kívánjuk a mezõgazdasági attaséi hálózatot.

Dinamizálni kell a közép- és kelet-európai országokkal kialakított kapcsolatainkat is. Ez a CEFTA országokon túlmenõen döntõen Oroszországra és Ukrajnára vonatkozhat.

Az agrárpolitika a mezõgazdasági termelõk arányos jövedelemszerzési lehetõségeit kívánja megteremteni. Ehhez olyan mûködõ piaci körülmények kellenek, amelyekben a piaci ár, a minõség, a versenyképesség az alapvetõ vezérlõ elvek. A stratégiai célok megvalósítása széleskörû eszközrendszer mûködtetését kívánja meg elsõsorban az alábbi területeken:

  • föld-, birtok- és struktúrapolitika;
  • agrárpiaci rendtartás;
  • agrártámogatási rendszer;
  • mezõgazdasági adózási rendszer;
  • mezõgazdasági társadalombiztosítási rendszer;
  • mezõgazdasági hitelezési rendszer;
  • agrár szakintézmény-rendszer közhasznú mûködtetése;
  • humán erõforrás fejlesztése;
  • agrármarketing tevékenység;
  • hatékony és korszerû jogi szabályozás;
  • a statisztikai és információs rendszer fejlesztése.

A tárca kompetenciájába tartozó agrárgazdasági, vidék- és területfejlesztési, terület- és településrendezési valamint építésügyi stratégiai célokat, feladatokat, a kapcsolódó eszközrendszert és a szükséges intézkedéseket a tárca által elkészített stratégia tartalmazza.

A stratégiai célok sikeres megvalósítása feltételezi, hogy az agrár-és vidékfejlesztés a következõ évek költségvetésében prioritást élvez. Az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló törvény garanciát nyújt arra, hogy az agrárágazat céljaira és a vidékfejlesztés közvetlen támogatására a központi forrásokból folyósított összegek évrõl évre reálértékben növekedjenek.

A kormányprogram szellemében készült és konszenzussal elfogadott stratégiában foglalt feladatok megoldása érdekében kéri a Kormány, hogy az elsõ alkalommal összeállított beszámoló jelentést az Országgyûlés fogadja el, és támogassa a célok megvalósítását.

Mellékletek

Táblázatok
Ábrák
Tesztüzemi adatok